genealogieonline

Genealogie Opdam-Obdam » Claes Jansz Marts (± 1660-> 1718)

Persoonlijke gegevens Claes Jansz Marts 


Voorouders (en nakomelingen) van Claes Jansz Marts

Claes Marts
± 1610-????
Jan Claesz Marts
± 1635-1688

Claes Jansz Marts
± 1660-> 1718

1682

Eefjen Klaas
± 1660-1700


Gezin van Claes Jansz Marts

Hij is getrouwd met Eefjen Klaas.

Zij zijn getrouwd op 24 januari 1682 te De Rijp.


Notities over Claes Jansz Marts

9.5.1682 - de Rijp, op het Oosteinde transport
Mary Huygens wed. en boedelhoudster van Gerbrant Pietersz verkoopt aan Claas Jansz Marts, olieslager, een huis en erf op 't Oost. Belend met Jan Jansz Verwer O. een gemene gang W. Koopsom 650 gld betaald met een custingbrief die op 7-5-1688 is afgelost Bijz: Met een deel aan de gang voor over straat. Claas Jansz Sijgers en Jan Huygen stellen zich als borg schout: J.Schoute, schepenen: D.Kramer en P.Ooms

29.4.1690 - de Rijp op het Zuideinde transport
Aris Huybersz verkoopt aan Claas Jansz Marts een huis en erf op 't Zuid. Belend met een gang N. Dirk Lourisz W. Koopsom 900 gld. J.Schouten schout, J.Salm en T.Hoogtwoud schepenen.

29.4.1690 - de Rijp aan de Dam transport
Hendrik Juriaansz en Claas Jansz Marts wettige voogden over de twee minderjarige kinderen van Grietje Juriaans, verkopen.

3.11.1691 - de Rijp op het Zuideinde transport
Jonkheer Jacob van Foreest, oud burgemeester van Hoorn en secr. van de Gecombineerde Raden van dit kwartier, verkoopt aan Klaas Jansz Marts, olieslager, de helft van een oliemolen genaamd " De Valk" met huis en erf ten zuidoosten van het dorp. Belend met de ringsloot van de Beemster O. Cornelis van Mijsen W. de mond van de nieuwe haven Z. een gang gemeen met de verkoper en Baligien Huygen N. Koopsom 600 gld. Bijz: De verkoper behoudt een vrij overpad naar zijn schuithuis.

29.7.1692 Claas Jansz Marts gehuwd met Eefje Claas, te samen voogden over de weeskinderen van Guerte Claas verkopen land, huis en erf.

7.5.1695 - de Rijp op het Oosteinde transport
Neeltje Jans wed, en Andries van der Lijn als voogd over haar zoon te samen 7/24 parten. Trijn Jans wed. en Jan Mataris gehuwd met Trijn Jans Pender, en Jan Stolp en mr Baart Winckel als voogden over de minderjarige kinderen van Trijn Jans voorn. ook 7/24 parten. IJsbrant en Abraham Smit kinderen van Willempje Jans te samen caverende voor de verdere kinderen ook 7/24 parten. Klaas Jans Marts gehuwd met Eefjen Claas mede voor Cornelis Claasz Sijgerts als wettelijke voogden over de drie kinderen van Guerte Klaas, te samen kinderen en kindskinderen van Claas Jansz Sijgerts voor de resterende 3/24 parten. Erfg. van zal. Arent en Guert Jans Kraft, verkopen aan Pieter Jansz 't Lam, van Hensbroek die in De Rijp is komen wonen, een huis en erf op 't Oost. Belend over de gang van dit huis met Sijmon de Brak O. de wed. van Jan de Verwer W. Koopsom 750 gld. waaronder een custingbrief van 375 gld. dd. dezer welke is afgelost op 14-5-1696 ondertekend door IJ.Smit en B.Winkel Bijz: Met een gang voor over straat van 4 voet breed tot de wijk gemeen met anderen.

3.7.1695 - de Rijp op het Zuideinde transport olieslagersmolen "de Valk"
Claas Jansz Marts voor de helft, Huyg Jansz, Jan Jacosz Sloof gehuwd met Pietertje Jans, IJsbrant Ariaansz Bles wednr. van Anna Jans mede voor zijn kinderen voor de andere helft. Kinderen en kindskinderen van Baligen Huygen verkopen aan Cornelis van Mijsen mr. scheepstimmerman, een olieslagersmolen genaamd "De Valk" met huizing en erf aan de zuidzijde van het dorp. Belend met de ringsloot van de Beemster O. de koper W. de mond van de nieuwe haven Z. Het schuithuis van burgemeester Foreest en het pad van de molen tot aan 't brugje dat over de wijk ligt N. Koopsom 950 gld. waaronder een custingbrief van 475 gld. dd.dezer Bijz: Met een gang of pad gemeen met Cornelis van Mijsen en de eigenaars van het baanhuis strekkende van het brugje westaan tot 't pad van de drey of nieuwe erven.

7.12.1718 - de Rijp transport
Jan Arentsz. te Westerblokker, verk. aan Klaas Jansz. Mars, vroetschap en oud schepen, een huis en erf gelegen op de Achterombuurt, naar het Oostend, bel. de boomgaard van Pieter Egbertsz. en Poulis Swart O, Lolle Pietersz. W, de wijk Z, de sloot N. De koopsom is 125 gld.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Claes Jansz Marts?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Claes Jansz Marts

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Marts

 • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Marts.
 • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Marts.
 • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Marts (onder)zoekt.

Historische context


 • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
 • In het jaar 1682: Bron: Wikipedia
  • 26 januari » Het deltagebied van Zuidwest-Nederland en Vlaanderen wordt getroffen door de stormvloed van 1682.
  • 6 mei » Koning Lodewijk XIV neemt zijn intrek in het Kasteel van Versailles, dat daardoor het regeringscentrum van Frankrijk wordt.
  • 29 september » Willem Doudijns, Theodorus van der Schuer, Daniël Mijtens, Robert Duval en Augustinus Terwesten richten de 'Haagsche Teeken-Academie' (nu: Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) op in Den Haag, de eerste kunstacademie in Nederland.

    

De publicatie Genealogie Opdam-Obdam is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
V.A. Opdam-Stockmann, "Genealogie Opdam-Obdam", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-opdam-obdam/I10020.php : benaderd 25 juni 2021), "Claes Jansz Marts (± 1660-> 1718)".