Genealogie Kuijper » Anna (Antie) Dircxs (± 1690-> 1729)

Persoonlijke gegevens Anna (Antie) Dircxs 

  • Zij is geboren rond 1690 in Bergen, Noord-Holland, Nederland.
    HISTORISCH NIEUWS. De moeder aller Kuijpers is gevonden!
    Haar naam zat verborgen in de doopregistraties van haar kinders: Alijda(=Aaltje), Joannes(=Jan), Margareta(=Grietje), Anna(=Antje) en Adrianus Kuijper(=Aerjen Jansz). Claas- en Dirk Kuijper zijn ook van haar. Moeders heet: "Anna". Voluit: ANNA Dircxs, sinds ±1690.?

    Anna's geboortejaar is geschat. Haar leeftijd is hier gelijkgeschakeld aan die van haar eega Jan Kuijper.
    Schatting via haar trouwdatum en de gekende/geschatte geboortedata van haar kinderen.

    We nemen aan dat Anna geboren zal zijn in Bergen NH. In de latere huwelijksakte van Anna en haar man Jan staat namelijk geen vermelding over een "betoog". Een betoog was nodig om te kunnen trouwen, wanneer (een van) beiden afkomstig zou(den) zijn uit een andere woonplaats. De afwezigheid van een betoog geeft in principe aan dat beide huwelijkspartners afkomstig zullen zijn uit Bergen NH.
  • Woonachtig:
    • op 10 juni 1719: --, opt Saenegeest, Bergen NH.Bron 1
      ten tijde van het overlijden van zoontje genaamd Dirk (tweede gekende van die naam)
    • op 7 december 1729: opt Saenegeest (voorm. buurtschap Bergen, NH).Bron 1
      ten tijde van het overlijden van jongste zoontje Aerjen
  • Zij is overleden na 7 december 1729.
    weinig idee wanneer zij is begraven .. "ergens" na het baren van haar jongste kind (na 11-sept-1729)
    Dat zij de op-een-na oudste vrouw van het westelijk halfrond is geworden, moet geheim blijven: Ssst!

    Jammer dat dit niet bekend is.
  • Een kind van Dirck Sieuwertsz en Aeltie Alderts
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2 februari 2018.

Gezin van Anna (Antie) Dircxs

Zij is getrouwd met Jan (alias Jan Dirkzen) Kuijper (STAMVADER).

Ze zijn in de kerk getrouwd.Bron 2

Zij zijn getrouwd op 2 november 1710 te Bergen, Noord-Holland, Nederland.Bron 3

~ Gemeentetrouw 2-11-1710 ~

Jan Dircxsz Jonghman (bruidegom)
Anna Dircxs Jongedoghter (bruid)

was getekend, door:
Anthonij de Lange (schout)
Dirck Eelisz en Jan Pietersz Goolen (schepenen)
S van der Mij (secretaris)

(opmerking: de uitdrukking jonghman/jongedoghter J:M:/J:D zegt niets over de leeftijd van de gehuwden, maar geeft aan dat beiden hier voor het eerst een huwelijk aangaan, red.)

In de huwelijksakte van dit paar staat geen vermelding over een "betoog". Een betoog werd gegeven als een van de partners uit een andere plaats kwam. De afwezigheid van een betoog geeft dus in principe aan dat beide huwelijkspartners afkomstig zullen zijn uit Bergen NH. Een betoog was namelijk nodig om te kunnen trouwen, wanneer (een van) beiden afkomstig zou(den) zijn uit een andere woonplaats.

Er zijn geen ondertrouwgegevens van dit paar. Het civiele register van de aangifte voor de impost op het trouwen in Bergen NH dateert van later: 1769-1800. Ook zijn er geen huwelijksbijlagen.

Van een eventueel kerkelijk huwelijk is er geen concrete bron. Het RK-trouwboek van Bergen NH begint pas in 1721. Dat Jan en Anna ook in de kerk getrouwd zullen zijn, ligt echter zeer voor de hand. Daar hebben zij immers hun latere kinderen laten dopen. Het RK-doopboek Bergen NH begint eveneens pas in 1721. Vanaf geboortejaar 1721 zijn daar dus overgeleverde bronnen voor. De doop van Aaltje, Jan junior, Grietje, Antje en de jongste Aerjen, staan in dit doopboek. Daaruit, alsmede uit begraafregistraties van jong gestorven kinderen, valt af te leiden dat Claas, Dirck, Dirck en nog eens Dirk waarschijnlijk geboren zullen zijn in de periode ná het huwelijk van hun ouders, maar vóór 1721.

De kinderen van Jan en Anna: dat zijn er minstens negen, Claas, Dirck, Dirck, Dirk, Aaltje, Jan, Grietje, Antje en Aerjen,
waaronder Klaas Jansz (Claas), volgt -->>>>>

Het is niet waarschijnlijk dat Claas hun oudste kind wás. Die positie zal, gezien het hardnekkige vernoemingspatroon ten aanzien van de naam "Dir(c)k" weggelegd zijn geweest voor een Dir(c)k.

~ Vernoemen ~
Door dit zichtbare vernoemingspatroon neemt strikt genomen de waarschijnlijkheid navenant toe dat de gegronde aanname, dat de vader van Jan Kuijper Dir(c)k heet, inderdaad de juiste is. Het was indertijd namelijk heel gebruikelijk om kinderen, qua voornaam, te vernoemen naar voorgaande generaties. Te beginnen met hun opa's en oma's. Het hier zichtbare vernoemingspatroon bevestigt dus de aanname dat Jan Kuijpers vader inderdaad Dir(c)k heette. Al kan een deel van de populariteit van de naam Dir(c)k ongetwijfeld ook op het conto worden geschreven van de andere opa. De vader van Anna Dircxs heette immers ook Dir(c)k.

P.M. De aanname dat Jan Kuijpers vader Dirck heet, is gestoeld op/afgeleid uit Jans patroniem. Jans patroniem is vermeld als "Dircxsz"/"Dirkse(n)" en wel bij 5 gelegenheden (bronnen), te weten:
(A.) Bij Jans trouwen in 1710. Deze bron vermeld Jans familienaam, Kuijper, niet, maar dat wil niet zeggen dat Jan geen achternaam had. In 1710 hadden wel al veel mensen een achternaam. Maar familienamen lagen nog niet vast. Met andere woorden: het gebruik van familienamen was nog niet ingeburgerd. Men vond dat toen nog niet zo onnodig. Vaak volstonden voornaam en patroniem om te begrijpen wie er bedoeld werd. Het patroniem van Jan is in het Schepen(en)trouwboek van Bergen NH genoteerd als: "Dircxsz" en
(B.) Bij de doop van Jans jongste kinderen werd Jans achternaam aanvankelijk ook niet vermeld. Ook de pastoor volstond met het kortweg noteren van voornaam en patroniem van de vader. Jan is vier maal vermeld in het RK-doopboek als: "Dirkze(n)". Echter bij de doopregistratie van Jans jongste kind, Aerjen in 1729, is er sprake van een heuse trendbreuk in de kerk. Waar Jan als vader bij voorgaande doopregistraties kortweg werd aangeduid als Jan "Dirkze(n)" (in 1721, 1723, 1724 en 1725), is vaders naam in 1729 in het doopboek voor het eerst vermeld als: Jan "Kuijper".

De naamsvermelding in het doopboek van moeder Antie Dirks is in 1729 echter nagenoeg gelijk gebleven (1x Anna Dirks in 1724) aan die van de voorgaande doopregistraties. De combinatie van de namen van de ouders en de regelmaat die de doopreeks vertoond maakte dat we deze kinderen toe kunnen schrijven aan hen. De naam van de doopgetuige Trijn Pieterss zagen we al eerder verschijnen (in 1721 bij de doop van Alida (Aaltje) Jans [Kuijper] ook al). Dit vormt een verdere aanwijzing dat we hier te maken hebben met een doopreeks van hetzelfde ouderpaar: Anna (Antie) Dircxs en Jan Dircxsz, alias Jan Kuijper. Bovendien corresponderen de namen van de vijf dopelingen uit de reeks 1 op 1 met hun roepnamen. Kijk maar:

doopnaam = dagelijkse naam
(1.) Alijda Jans "Dirkze" = Aaltje Jans [Cuijper]
(2.) Joannes Jansz "Dirkzen" = Jan Jansz [Kuijper]
(3.) Margaretha Jans "Dirkzen" = Grietje Jans [Cuijper]
(4.) Anna Jans "Dirkzen" = Antje Jans [Cuijper]
(5.) Adrianus Jansz "Kuijper" = Aerjen Jansz [Kuijper]

Daarmee is nog niet gezegd dat Anties familie geen achternaam voerde. Maar omdat er bij vrouwen vaak geen achternaam werd vermeld, is haar eventuele familienaam lastig vast te stellen.

Of Jan en Anna nog meer kinderen hadden, en zo ja hoeveel, kon niet meteen worden vastgesteld.
Daardoor moest ik meer zicht krijgen op de sociale netwerken van mijn voorouders.

Ik ben hun gezinsverband op het spoor gekomen door steeds de namen van de getuigen te noteren.
Vervolgens heb ik gekeken bij welke gelegenheden familieleden als getuigen optraden.
Door dit vervolgonderzoek heb ik een groter gezinsverband vast kunnen stellen.
Jan Kuijper en Anna Kuijper-Dircxs hebben aantoonbaar nog zeker vier zonen meer gehad.
Dat zijn Klaas, plus Dirck, Dirck en nog eens Dirk.

De eerstgeborenen met de naam Dirk zijn jong overleden, zo ook de jongste Kuijper Aerjen.
Alleen Klaasie en de laatstgeboren Dirkie zijn "groot" geworden,
samen met hun latere broertje en zusjes Aaltie, Jantje, Grietie en Antie.
Drie broers en drie zussen werden dus volwassen.
De namen van deze 6 siblings worden door meerdere genealogische bronnen met elkaar in verband gebracht.

Onmisbaar bij het oplossen van deze genealogische puzzel, bleken de Bergense molenboeken uit die tijd.
Op die manier bleken de levens van de familie Kuijper en aanverwanten te corresponderen met hetgeen over hen in oude notulen en rekeningen staat vermeld. Dat maakte de cirkel rond.
Het leverde uiteindelijk een enorme verzameling familieleden op, zoals hier te zien is.

~ De leeftijd van de naam Kuijper in deze familie ~
Dat Jan de naam Kuijper in 1729 al veel langer had, daarvan vomen meerdere bronnen het bewijs. Die bronnen houden verband met Jans werk als bevrachter. De bronnen die zijn naam vermelden als "Jan Kuijper", zijn Jaarrekeningen van Bergense polders en ze dateren in elk geval vanaf 1710. Het zijn er zo'n achtendertig in getal. Een greep uit het transportwerk dat Jan jarenlang op locatie heeft verricht onder de naam "Kuijper":

Zuurvenspolder: in de jaren 1710-1732 (22 bronnen)
Oudburgerpolder: dito van 1713 t/m 1732 (19 bronnen)
Middel Reekerpolder: in de jaren 1712 en 1722 (2 bronnen)
Noorder Reekerpolder: over de jaren 1717, 1719, 1720 (3 bronnen)
(totaal 44 bronnen (minus 3+3=6), waarvan 38 bronnen dateren van voor 1729)

Dat Jans naam in de jaarrekeningen van de polders genoteerd is als: Jan "Kuijper" wekt geen verbazing. In Bergen werkten meerdere mensen voor de polderbesturen en de roepnaam Jan "Dircxsz"/"Dirkse(n)" zou als persoonsaanduiding te vaag kunnen zijn (er zijn zo gezegd, meer hondjes die Fikkie heten). Logisch dat het polderbestuur in de verslaglegging/bij haar verantwoording niet koos voor iemands dagelijkse benaming maar de werknemers precies heeft willen benoemen. In alle officiële stukken is minutieus vastlegd welke prestaties er voor het droog houden van de polders geleverd moesten worden, tegen welk loon, en natuurlijk ook welke personen die prestataties hebben geleverd. Vandaar dat Jan hier bestempeld is met zijn achernaam Kuijper. Die naam zou, naar later blijkt, in de familie blijven. Kuijper is de naam waar de familie geschiedenis mee zou gaan schrijven.

***
Terugblik 2015. Dat de oudste kinders van Kuijper elders gedoopt kunnen zijn, is als stelling onhoudbaar gebleken. Die mogelijkheid is onderzocht en er is geen bewijs voor gevonden. Vorig jaar is vader Kuijper al goed onderzocht. In het regio-archief te Alkmaar is de hand gelegd op vele documenten met zijn naam erop. Jan Kuijper (alias Jan Dircxsz) blijkt zijn hele leven gewerkt te hebben in de Bergense polders. Hij was in dienst van diverse polderbesturen of werkte in hun opdracht. Als Jan zo in touw was als bevrachter en als watermolenaar, dan moet hij ook in Bergen gewoond hebben. Jan komt over als een man die de Bergense polders wellicht nooit uit geweest is (standplaatsgebondenheid). Gezien Jans' standplaats, moet Bergen ook de plaats zijn geweest waar hij kerkte. Het feit dat zes van Jans' volwassen kinderen later zonder mankeren in de rooms-katholieke kerk zijn getrouwd en daar later ook hun kinderen lieten dopen, wijst op een stabiele geloofsrichting. Deze kerkelijke gezindte zullen de kinderen van huis uit meegekregen hebben. De doop van Adrianus in 1729 wijst daar zeker ook op. Jan en zijn vrouw zullen hun kinderen daarom in Bergen hebben laten dopen. Conclusie: de doopgegevens van Jans kinderen moeten in het RK-doopboek van Bergen NH terecht zijn gekomen! (In omliggende plaatsen is trouwens niets over hen gevonden)

***
vervolg 2016
Schepentrouwboek (civiel) van Bergen NH bevat voor 1744 geen burgerlijk huwelijk op naam van Kui(j)per/Cui(j)per/Kuyper of dergelijke.
Toch staan Aerjens ouders daar wel in. De combinatie Jan Dircxsz trouwt Antie Dirxzs staat op 2-nov-1710.
Familienamen werden in de onderzochte periode nog niet veel vermeld in de bronnen.

Jan en Anna lijken, op grond van deze trouwregistratie, beiden afkomstig te zijn uit Bergen.
Althans, in hun huwelijksdocument staan geen aanwijzingen/opmerkingen/bijzonderheden over de woonplaats of een andere bijzondere plaatsbepaling waar Jan en Anna vandaan komen.
In voorgaande registraties van andere huwelijken is dat tot 20-jan-1709 herhaaldelijk wel het geval. De genoemde plaatsen zijn: Ackersloot, Grootebroek, Schorel, Crabbed:, Groet, Hens(?), Schagen, Hee(?), tot (?)huijsen, wonende niet in de banne van Heijloo maar uit (?)water onder Egmonden, Bregtdorp, Oude Niedorp, tot Alkm:r, uit Maelwasser(?) onder de banne van Egmonden, Purm:, Kalverdijk, Oudkarspel, Warmenhuijse, uijt de Starmer. In de registers wordt dus regelmatig melding gemaakt als iemand uit een andere plaats of van een bijzondere geografisch deel komt. Of soms worden meer gedetailleerde plaatsbepalingen (Maalwater) genoemd.
Let wel dit zijn allemaal registraties uit het Schepentrouwboek van 28-jan-1682 tot 20-jan-1709. Wat opvalt is dat na 20-jan-1709 (ca. twee jaar voor het huwelijk van Jan en Anna) tot en met 5-febr-1720 (ca. negen jaar daarna) (!) géén andere woonplaatsen meer worden genoemd. Helemaal zeker dat Jan en Anna uit Bergen komen is het dus niet.
Wanneer beide gehuwden afkomstig zijn uit Bergen-NH, dan zouden er ook geen huwelijksbijlagen over hen moeten zijn. Inderdaad zijn over hen geen "betogen" aangetroffen. Gezegd moet echter dat deze bronnenverzameling zeer onvolledig is. Er zit een enorm hiaat in de bijlagen tussen 1676 (!) en 1741 (!) Het is dus niet helemaal zeker Jan en Anna uit Bergen komen. (Aanvullende Bron: bijlagen bij het trouwboek voor het gerecht 1651-1807)

Meer bronnen van dit huwelijk zijn er niet.
Ondertrouwgegevens zijn er van deze periode niet (bewaard gebleven).
Ook zijn er geen belastinggegevens op het trouwen uit die tijd (bewaard gebleven).

***
Terugblik 2016
Dat Aerjens ouders eveneens getrouwd waren voor de RK-kerk, valt indirect af te leiden uit de registratie van Aerjens doop. Die is normaal.
Bij omliggende registraties in dit doopboek staan bij kinderen geboren buiten een huwelijk om aanmerkingen, als "illegitimus"/"illegitima" ("onecht"): 8x.
Dat Aerjens doopregistratie normaal is, verdedigt dus de opvatting dat zijn ouders ook getrouwd waren voor de RK-kerk.
Er kon daarbinnen namelijk niet zomaar getrouwd worden met een partner van een ander geloof, of geen geloof.
In dergelijke gevallen tekende de pastoor bij de ouder van een dopeling met name aan: "acatholicus
acatholica (niet-katholiek): welgeteld 32x. Zo was het toen.

Helaas vangt het overgeleverde RK-trouwboek van Bergen pas aan op 12-jan-1721, dat is wat Aerjens ouders betreft te laat.
De combinatie Jan Dircxsz trouwt Antie Dirxzs staat er niet in. RK-trouwboek (kerkelijk) van Bergen NH bevat trouwens voor 1744 geen kerkelijk huwelijk op naam van Kui(j)per/Cui(j)per/Kuyper of dergelijke.

***
Terugblik 2016
Volgens een Bergense bron werkte Jan Kuijper in zijn trouwjaar 1710 in de Bergense polder. Dat maakt het aannemelijk dat Jan in Bergen getrouwd is. In de loop van dit onderzoek is ook gekeken naar trouwtjes in omliggende plaatsen. Daar is geen passende huwelijksregistratie op naam van Jan (Kuijper) en Anna Dirxcs aangetroffen.

***
Bronvermelding 2016.

Dit onderzoek keek in Bergen NH naar:
1.) civiel/trouwen voor het gerecht:
Civiel (gerecht) trouwen 1680-1720, trouwdocument 2-nov-1710 gevonden

ndertrouw 1637-dec. 1680. niet van toepassing, te vroeg
trouwen CIV bijlagen 1661...1771 (=Bijlagen bij het trouwboek voor het gerecht, betogen uit andere woonplaatsen: in principe niet van toepassing). enorm hiaat, maar niets gevonden
trouwen CIV gaarder 1737-1805 (=Register van aangifte voor de impost op het trouwen). niet van toepassing, te laat
ondertrouw CIV gequal. 1806-1808. niet van toepassing, te laat

Dit onderzoek keek in Bergen NH naar:
2.) rk/trouwen voor de kerk:
trouwen RK 1721-1810 (=Rooms Katholiek trouwboeken). niet van toepassing, te laat

3.) Dit onderzoek keek bij plaatsen in de directe omgeving:
Oudorp (Oudorp, trouwen, rk, vanaf 1 mei 1712)
Heiloo (Heiloo, gerecht 1695-1731) (Heiloo trouwen rk 1678-1750)
Limmen (Limmen, trouwen rk, 1648-1750) (Limmen, gerecht 1772-1783)
Koedijk (Koedijk, gerecht 1697-1802) (Koedijk, aang.1779-1810) (Koedijk, impost 1697-1802)
Schoorl (Schoorl, gerecht 1708-1799) (Schoorl, trouwen rk 1747-1811)/ Groet (--)
de drie Egmonden (- Binnen, gerecht 1684-1811) (- Binnen, trouwen rk 1784-1811) (- aan Zee, gerecht 1734-1794)
Wimmenum (Wimmenum, gerecht, impost 1772, 1781-1792) (Wimmenum bijlagen 1765-1807)
Castricum (Castricum, gerecht 1708-1729) (Castricum, trouwen rk 1705-1752)
Bakkum (Bakkum, gaarder 1712-1746) (Bakkum, trouwen rk 1705-1753)
Alkmaar (Alkmaar, aang.1646-1775) (Alkmaar, impost, jan1700-dec1752) (Alkmaar, trouwen, rk, 1660-1811 en 1710-1811)

Alkmaar, Bakkum, Castricum, de drie Egmonden, Heiloo, Koedijk, Limmen, Oudorp, Schoorl, Wimmenum.

*************************************************************************************************
Terugblik 2015.
Voorlopige onderzoeksresultaten uit 2015 gaven aanvankelijk een compleet ander beeld te zien:
Uit dit huwelijk is 1 zoon bekend: Adrianus/Aerjen Jansz Kuijper.
Of Antie Dirks ook de moeder is van de overige Kuijper-telgen, weten we officieel niet. Het is waarschijnlijk. Van de acht oudere kinderen lijken in Bergen geen doopregistraties bekend.
Trouwregistratie in Bergen ontbreekt ook. Overgeleverd trouwboek van hun kerk, de RK gemeente Bergen, begint op 12-jan-1721, dat is wat hen betreft te laat.
Schepentrouwboek (civiel) van Bergen NH is ouder, maar een burgerlijk huwelijk op naam van Kui(j)per of met de combinatie Jan Jansz trouwt Antie Dirks ontbreekt.
Deze aanvankelijke hypothese is in 2016 verlaten.

***
Hoogst waarschijnlijk:

~ Gemeentetrouw 2-11-1710 ~

Jan Dircxsz Jonghman (bruidegom)
Anna Dircxs Jongedoghter (bruid)

was getekend, door:
Anthonij de Lange (schout)
Dirck Eelisz en Jan Pietersz Goolen (schepenen)
S van der Mij (secretaris)

Uit de verbintenis van Jan Kuijper met Antie Dirks is een zoon bekend: Aerjen (doopnaam: Adrianus). Aerjen was de jongste en is als baby overleden.

***
Wie de moeder is van de acht oudste Kuijper-telgen weten we niet. Van hen zijn geen doopregistraties bekend.
Jammer dat we haar naam niet (zeker) weten.
Beredeneerde gok: Anna (of een afgeleide daarvan: Antie, Antje), vanwege vernoemgedrag.

Wie Jans vrouw(en) is/zijn is dus onbekend, RK-trouwboek Bergen NH (kerk) vangt aan op 12-jan-1721.
Registratie schepentrouw Bergen NH (civiel) is eerder, vanaf 1680, maar door het overwegend gebruik van slechts voornamen&patroniemen
is het helaas onmogelijk om een van de vroege trouwakten met zekerheid toe te schrijven aan Jan: er zijn meer Jan Janszes.

***
Trouwregistratie ontbreekt dus. Overgeleverd trouwboek van hun kerk begint op 12-jan-1721 en daar staan ze niet in. Ze kunnen ook best eerder getrouwd zijn. Schepentrouwboek (civiel) van Bergen NH is ouder, maar een burgerlijk huwelijk op naam van Kui(j)per rond deze tijd ontbreekt.
Het vroegste civiele huwelijk in Bergen NH onder de naam Kui(j)per verschijnt pas op 09-febr-1744.

De combinatie Jan Jansz trouwt .... (een mysterieuze vrouw) geeft meerdere hits.
Afgaande op louter voornamen zijn er teveel mogelijkheden. Hier volgt een voorbeeld daarvan.
Resultaten met andere achternamen zijn zo al buiten deze beschouwing gelaten.
(Bron: schepentrouwboek Bergen NH)

8-1-1708 Jan Jansz Jonghman trouwt Anna Jacobs Jongedoghter
was getekend: Anthonij de Lange Eele Cornelisz Geersbergen en Pieter Aerjensz Kalis S van der Mij
(mogelijk, Jan en Anna vernoemd, Jacob onvernoemd)

***
Dan is er nog een ander paar, wat intrigeert vanwege hun latere kinderschaar. De datering van de doopjes is passend én de namen van hun kinderen overlappen bovendien precies met die van de kinderen van Kuijper (!).

2-11-1710 Jan Dircxsz Jonghman trouwt Anna Dircxs Jongedoghter
was getekend: Anthonij de Lange Dirck Eelisz en Jan Pietersz Goolen S van der Mij
(?????? onwaarschijnlijk wegens het patroniem Dircxz)

~ de kinderschaar ~

Uit de verbintenis van Jan Kuijper met (een) vrouw(en) van onbekende naam zijn zeker zes kinderen bekend:

Drie zonen:
1) Claes
2) Dirk
3) Jan 'junior' (alias Jan 'de Jong')

&
Drie dochters:
4) Aaltje
5) Grietje
6) Antje

Hun exacte geboortedata zijn onbekend, want er zijn geen doopregistraties van. Het RK doopboek van Bergen begint op 24-jan-1721 en daar staan ze niet in. Daarom weten we ook niet (zeker) hoe hun moeder heet. We kunnen de Kuijpertelgen pas goed gaan volgen vanaf het moment dat zij zelf trouwen (voor de kerk en voor het gerecht) en kinderen krijgen (die ze laten dopen): daar zijn wél bronnen van. Dat laat onverlet dat de zes kinderen van dit gezin elders gedoopt kunnen zijn. Mogelijk is het gezin later naar Bergen verhuisd?

Adrianus Kuijper (een mogelijk broertje van hen, zie vermelding vader: Jan -- Kuijper) is wél gedoopt in Bergen: op 11-9-1729. Als moeder van Adrianus Kuijper staat vermeld: Antie Dirks --. Of zij ook de moeder is van bovengenoemde zes oudere Kuijpertelgen is niet bewezen. Een vervolgonderzoek daarnaar kan daarover uitsluitsel geven.

Aerjen is trouwens op de leeftijd van bijna drie maanden overleden.
[ Bron: Bergen NH, begraafbelasting 7-12-1729 ]
Jan Kuijper (aangever/vader)
kint Aerjen Jansz (overledene)
[Jan] opt Saenegeest
Onvermogend fl 0

Hoeveel kinderen meer er (uit deze verbintenis) zijn voorgekomen kon aanvankelijk niet worden vastgesteld.

- wordt vervolgd -

~ het gezinsverband ~

Van het kroost van zes zijn dus géén doopregistraties bekend.
Hoe weten we dan dat zij uit één gezin komen?

Daardoor moeten we zicht krijgen op hun sociale netwerken.
Ik ben dat nagegaan door steeds de namen van de getuigen te noteren.
Vervolgens heb ik gekeken bij welke gelegenheden familieleden als getuigen optraden.

Dat zij broers en zussen van elkaar zijn, laat zich aanzien, door:
a) overeenkomstig patroniem Jan + dito achternaam Kuijper: hetzij "Jansz." hetzij "Jans(dr.)" + "Kuijper";
b) dat zij rond dezelfde tijd trouwen en dito kinderen krijgen. Dit is een aanwijzing dat hun leeftijden dichtbij elkaar zullen liggen: dat is met broers en zussen meestal het geval;
c) dat zij hetzelfde geloof hebben en tot dezelfde parochie behoorden (rk parochie Bergen);
Daarnaast vergroten andere registraties de waarschijnlijkheid van het bestaan van familiebanden,
d) hoe zij wederzijds peter en meter (doopgetuige) zijn voor elkaars kinderen is een goede aanwijzing. Broers en zussen worden/werden het meest gekozen voor die schone taak. De precieze uitwerking daarvan staat hieronder, zie daar.
e) aangifte begraafbelasting 1752 "Jan Jansz.Cuijper voor t kint van Pieter Mosch",
genoemde registratie toont bovendien gedeelde woonplaats aan: overlijdensplaats "in de Zuurvensmolen";
Ook zijn er registraties die het gezinsverband tussen de siblings simpelweg aantonen:
f) aangifte ondertrouw 1752 "Jan Cuijper voor zijn dochters Aeltje en Grietje" (die later ook zelfde dag trouwen);
g) rekening van de Zuurvensmolen in het jaar 1762 "Jan en desselfs schoonzoon Pieter Mos".

AD c) Hier volgt de uitwerking van de genoemde peter en meter-verbanden uit het doopboek. De drie dochters van Kuijper staan trouwens vermeld als peettantes onder hun eigen geboortenaam: Kuijper. Daar is dus geen twijfel aan. De jaartallen van de doopjes staan er tussen haakje bij.

1a) Claas Jans Kuijper is vier keer peetoom. Hij is dat voor:
* Joannes Mosch (1752), zoontje van Grietje Jans Kuijper & Pieter;
* Lucia Obdam (1753), tweeling dochtertje van Antje Jans Kuijper &(de ware) Jacob (1e man);
* Anna Obdam (1753) dito;
* Andreas Mosch (1761) zoontje van Grietje Jans Kuijper & Pieter.

1b) Claas' vrouw Anna Claas is waarschijnlijk peettante (er staat alleen 'Antje Claes'), voor:
* Anna Mosch (1756), dochtertje van Grietje Jans Kuijper & Pieter.

2a) Dirk Jans Kuijper is als vijf-voudig peetoom populair. Hij is dat voor:
* Theodorus Claas Kuijper (1749), zoontje van Claas Jans & AnneGroot;
* Joannes Jans Kuijper (1758), zoontje Jan Jans Kuijper jr & TrijntjeCrelis (2e vrouw);
* Joannes Jans Kuijper, bis in (1760);
* Anna Jonker (1768), dochtertje Antje Jans Kuijper & PieterJonker (2e man);
* Theodorus Jonker (1770), dito zoontje;

2b) opmerking: laatste twee keren is Dirk samen met zijn vrouw Maartje Krelis Duin de peter en meter.

3) Aaltje Jans Kuijper is driewerf peettante. Zij is dat voor:
- Anna Claas Kuijper (1746), dochtertje Claas Jans Kuijper & Anne Groot;
- Anna Claas Kuijper, bis in (1751);
- Joannes Obdam (1754), zoontje Antje Jans Kuijper &Jacob

4) Jan Jans Kuijper is op zijn beurt twee maal peetoom. Hij is dat voor:
* Lysbeth Mosch (1754), dochtertje van Grietje Jans Kuijper & Pieter;
* Cornelius Opdam (1760), zoontje van Antje Jans Kuijper & Jacob.

5a) Grietjes Jans Kuijper is niemands peettante.

5b) Grietjes man Pieter Mosch is peetoom voor:
- Anna Jans Kuijper (1755), dochtertje Jan Jans Kuijper jr. & TrijntjeCrelis (2e vrouw).

6) Antje Jans Kuijper is tweevoudig peettante. Zij is dat voor:
- Anna Jans Kuijper (1752), dochtertje Jan Jans Kuijper jr. & TrijntjeCrelis (2e vrouw);
- Jacobus Mosch (1762), zoontje Grietje Jans Kuijper & Pieter.

Totaal 17 á 18 onderlinge doopjes over en weer. Het gezinsverband is duidelijk. Dat zij broers en zussen zijn staat buiten kijf. Geen twijfel aan dat zij broers en zussen van elkaar zijn.

~ schatten ~

Omdat van de zes kinderen van Kuijper geen doopregistraties bekend zijn, moet een schatting worden gemaakt van de geboortejaren van Claas-, Dirk-, Jan-, Aaltje-, Grietje- en Antje Jans Kuijper. Daar hun opeenvolgende huwelijksdata wel bekend zijn, is aanvankelijk ervoor gekozen om hen aan de hand daarvan op volgorde te zetten. Dus qua leeftijd parallel aan hun trouwdata. Zo is "onze" Claes voorlopig aangemerkt als de oudste, simpelweg omdat hij als eerste het huwelijksbootjes instapte (in 1744). Antje wordt gedoodverfd als jongste, omdat zij als laatste trouwde (in 1753). Maar dat zou bij deze datering betekenen dat Antje op 49-jarige leeftijd haar laatste kind kreeg: niet onmogelijk maar ook niet heel waarschijnlijk. Kersverse bewezen 42 á 44-jarige moeders komen vaker voor in deze genealogie: Antje zou dus best een jaar of 5 jonger kunnen zijn dan zij hier geschat wordt? Eigenlijk geldt dat voor alle 6 de kinderen. Het vermoeden rijst dan ook dat (een deel van) het kroost gedoopt zal zijn ná 1721. Waarom ze dan niet in het doopboek staan is een raadsel. Misschien zijn ze elders gedoopt?

Zoeken naar een vader met de naam Jan Jans en een onbekende moeder lijkt op het zoeken naar de bekende 'speld in een hooiberg'. Maar omdat de namen van de zes kinderen bekend zijn is het zeker geen onmogelijke opgaaf. De namen in de kinderreeks zouden toch met enige regelmaat een "hit" moeten geven.

De doop van Adrianus Kuijper d.d. 11-09-1729, gewoon "hier" bij de kerk van Bergen geeft in dit verband enige hoofdbrekens. Het is een geïsoleerde doopregistratie:

~ RK doop 11-9-1729 ~
Adrianus, dopeling
Jan Kuijper, vader
Antie Dirks, moeder
Trijntie Pieters, petemoei

Adrianus is het enige kind van Kuijper waarvan de doopregistratie bekend is. In het Bergense doopboek in de voorgaande negen jaar geen dienovereenkomstige kinderen meer van dit ouderpaar. Misschien is Adrianus een nakomertje? Hij lijkt de jongste telg. De tijdspanne tussen zijn geboorte en de geboorte van de op-een-na-jongste telg lijkt onredelijk groot. De naam Kuijper treffen we pas in 1745 weer aan in het doopboek (de volgende generatie in deze Kuijper-dynastie).

Migratie? Een alternatieve verklaring voor het ontbreken van verdere doopregistraties kan zijn dat het gezin is verhuist. Het zou kunnen dat ze eerst elders woonden (en dat de andere kinderen dáár zijn gedoopt). Ze zouden dan voor 1729 met zijn allen naar Bergen zijn getogen en toen is daar Adrianus geboren, als jongste.

Misschien staat er nog wat bij de omliggende parochies (Oudorp, Alkmaar?, Schoorl?). De jongste zoon, Adrianus, is in elk geval gedoopt: in Bergen in 1729, maar daar als baby overleden. De zes overige kinderen zullen ook gedoopt zijn. Dat kan vóór 1721 te Bergen zijn, of later ook elders. Met zo'n serie kroost lijkt het niet onmogelijk om meer gegevens te achterhalen, zoals geboortedata en de naam van hun moeder. Pas als registratie rond 1712-1728 verloren is gegaan, dan houdt het op. Alvorens die conclusie te trekken, eerst andere mogelijkheden afstrepen. Het onderzoek daarnaar loopt nog.

- wordt vervolgd -

~ Antie Dirks ~

Als moeder van Adrianus Kuijper staat geregistreerd: Antie Dirks. Strikt genomen is het niet zeker dat Antie de moeder is van alle Kuijper-telgen: geen bron. Maar het loont de moeite om naar haar op zoek te gaan.

Verder terug zoeken is in de Rooms-Katholieke doop-, en trouwboeken van Bergen onmogelijk, want deze beginnen in 1721. Er zijn oudere registraties, van gemeentetrouw, maar die zijn lastig te lezen omdat de naam Kuijper daarin niet voorkomt. Er werden vrijwel uitsluitend voornamen en patroniemen genoteerd (als toen te doen gebruikelijk..) Om hierin aanknopingingspunten te vinden is dus verder onderzoek en reconstructie vereist.

Nog maar een keertje goed kijken in het doopboek ná 1721. Dus van begin af aan. Dit zijn de ingevulde variabelen die we zoeken:
een vader 'Jan' en een moeder 'Antie Dirks'.

Dit is wat we in het doopboek onder die combinatie aantreffen: (EEN RAADSEL).
21-11-1721 Alijda van Jan Dirkze & Antie Dirks, meter: Trijn Pieters .... (zou dit AALTJE Jans Kuijper kunnen zijn?)
16-2-1723 Joannes van Jan Dirkzen & Antie Dirks, meter: Trijn Dirkz .... (zou dit JAN Jansz Kuijper junior kunnen zijn?)
10-3-1724 Margareta van Jan Dirkzen & Anna Dirks, meter: Antie Jakobs .... (zou dit GRIETJE Jans Kuijper kunnen zijn?)

6-4-1725 Anna van Jan Dirkzen & Antie Dirks, meter: Aagje Dirk .... (zou dit ANTJE Jans Kuijper kunnen zijn?)
Deze reeks van kinderen volgt elkaar mooi op: ze zijn van hetzelfde ouderpaar.

Maar deze doopreeks gaat nóg verder, met:
11-9-1729 Adrianus van Jan Kuijper & Antie Dirks, meter: Trijntie Pieters .... Dit is AERJEN Jansz Kuijper (!)
De kinderen lijken allemaal tot hetzelfde gezin te behoren waarvan Antie Dirks de moeder is.
Ene Trijn(tie) Pieters wordt twee maal genoemd als doopgetuige. Bij Adrianus en bij Alijda.

Deze doopreeks lijkt een geleidelijke ontwikkeling te zien te geven, met Adrianus Kuijper als "nakomertje" voorzien van familienaam.
Waarom de pastoor bij de andere vier dopelingen geen familienaam noteerde?
Het voeren van voornamen met patroniemen was toen gebruikelijk: zie omliggende registraties.

Ook uit de registraties door het gerecht van Bergen NH blijkt dat officiële familienamen indertijd nog in de minderheid waren.
In dit verband vond er een interessante huwelijkssluiting plaats op 2 november 1710.
Het huwelijk van deze Jan Dircxsz en Antie Dircxs sluit als enige naadloos aansluit bij de gevonden doopreeks:

~ Gemeentetrouw 2-11-1710 ~

Jan Dircxsz Jonghman (bruidegom)
Anna Dircxs Jongedoghter (bruid)
was getekend, door:
Anthonij de Lange (schout)
Dirck Eelisz en Jan Pietersz Goolen (schepenen)
S van der Mij (secretaris)

(Bron: Schepentrouwboek Bergen NH)

Eveneens passend in dit plaatje zijn twee voorafgaande, bekende, primaire bronnen (begraafregistraties) die gewag maken van de naam van vader Kuijper in Bergen. Hoewel de naam van de moeder niet blijkt uit de begraafregistraties, pasen de tijdstippen mooi in de doopreeks van kinderen van Antie Dirks.
1) De ene bron stamt van 1 augustus 1718. Dat bericht luidt als volgt: "Op den 1(ste) augustij 1718 heeft Jan Kuijper aangegeven het lyck van sijn kind genaemt Dirck Janss onder de classis van de onv:mogende dus hier voor Memorij."
2) De andere bron stamt van 10 juni 1719. Dat bericht luidt als volgt: "Op den 10(de) junij 1719 heeft Claes Cornelisz aangegeven het lyck van Dirck Jansz t kind van Jan Kuijper opt Saenegeest onder de classis van de onv:mogende dus hier voor Memorij."

De derde zoon die getooid werd met de naam Dirk groeide wél op, hij is uiteindelijk begraven op 22-aug-1787.
Omdat van deze Dirk en van ziijn broer Claas! de doopregistratie geheel ontbreekt, lijken de broers Dirk en Claas beiden geboren vóór aanvang van het doopboek, dus voor 24-jan-1721.
(Bron: Register van den impost op het begraven Bergen NH 1717-1810)

Eerstgenoemd kind DIRCK Janss Kuijper zal geboren zijn vóór 1-aug-1718 (zijn begraafdatum als kind. zijn leeftijd is onvermeld: hij kan de oudste geweest zijn). Laatstgenoemde derde Dirk Jansz. Kuijper zal ten slotte ter wereld gekomen zijn vóór 24-jan-1721 (aanvang RK-doopboek). Tussen 1-aug-1718 en 24-jan-1721 (aanvang RK-doopboek) zit genoeg tijd, waarin het tweede en ten slotte het derde kind Dirk Jansz. Kuijper ter wereld gekomen zullen zijn. Het leven van het tweede kind DIRCK Jansz. Kuijper, speelde zich waarschijnlijk af tussen 1-aug-1718 (begraafdatum gelijknamige oudere broer) en 10-juni-1719 (zijn eigen begraafdatum als kind. zijn leeftijd is onvermeld: waarschijnlijk als baby). Het leven van de derde en laatste nakomeling Dirk Jansz. Kuijper zal een aanvang hebben genomen tussen 10-juni-1719 (begraafdatum gelijknamige oudere broer) en 24-jan-1721 (aanvang RK-doopboek). Naar schatting is DIRK Jansz Kuijper dus geboren vóór 24-jan-1721 (aanvang RK-doopboek). Zijn broer CLAAS Jansz Kuijper zal ook vóór 24-jan-1721 (aanvang RK-doopboek) geboren zijn. Op deze manier kunnen we zeker negen kinderen toeschrijven aan dit ouderpaar. Maar het kunnen ook meer kinderen zijn geweest, want Jan en Antie lijkten al op 02-nov-1710 te zijn getrouwd. Op 02-11-1710 trouwden namelijk: Jan Dircxsz J:M: (bruidegom) X Anna Dircxs J:D: (bruid) elkaar voor het gerecht te Bergen NH (Bron: Schepentrouw Bergen NH).

TOTAAL 9 of meer kinderen, geboren tussen 02-11-1710 (mogelijke trouwdatum) en 11-09-1729 (geboorte van hun jongste: Aerjan).
Bovendien lijken Jan en Antie en de twee opa's Dircxszen te zijn vernoemd in de voornamen van twee kleinkinderen (ws. samen met voornamen vd schoongrootouders).

De enige die deze "droomreeks" van zeker negen kinderen verstoort is Jan (Jansz.) Kuijper zelf: de vader die we zoeken zou immers, volgens de registratie van zijn eigen begrafenis, "Jan Jansz" moet heten?
De hier gevonden naam "Jan Dirkze" past absoluut niet in dit plaatje. Een teleurstelling.

- DIT WORDT VERWERKT -

***

Onderzocht bronnen:
Bron: aangifte begraafbelasing, vangt aan op 7 april 1717
Bron: RK-trouwboek, vangt aan op 12 januari 1721
Bron: RK-doopboek, vangt aan op 24 januari 1721.
Bron: aangifte trouwbelasting, vangt aan op 5 januari 1737
Kruisverwijzing: Archieven van Zuurvens- Oudburger- Noorder- en Middel- Reekerpolder, jaarrekeningen 1710-1762

Er is een reeks van 4 á 5 (!) doopregistraties in de RK-gemeente Bergen NH door 1 (of 2 dat weten we niet) stel ouders, wat intrigeert vanwege hun kinderschaar ..
De doopnamen van hun kinderen overlappen namelijk precies met de dagelijkse namen van de kinderen van Kuijper (!) Althans na omvorming tot dagelijkse namen (mijn interpretatie).
De datums van die doopjes passen ook mooi in mijn schatting van de leeftijden van de kinderen van Kuijper. Oorspronkelijke datering is van voor 1721 (met het oog op aanvang RK-doopboeken).
Bovendien heet het ouderpaar in deze droomreeks: Jan (!) en Antie (Dirks) (zowel Anna als Dirk (als Jan) zijn bij Kuijper fervent gekopieerde/vernoemde namen!).
Jan&Antie zijn getrouwd op 02-11-1710 voor het gerecht in Bergen: "Jan Dircxsz Jonghman (bruidegom) X Anna Dircxs Jongedoghter (bruid)".
Wat opvalt als we deze redening volgen, is dat we maar liefst vier á vijf duidelijke overeenkomsten zien opduiken met de kinderen van Kuijper, waarvan de doopregistraties vooralsnog ontbreken ..

Hier volgen vier van de doopnamen en de ~doopdata van de kinderen van deze Jan en Antie Dirks.
Mijn eigen interpretatie van wat hoogstwaarschijnlijk hun dagelijkse namen zijn geweest heb erachter erbij gezet.
1) Alijda (Jans) ~21-11-1721 = Aaltje/Aaltie Jans (Kuijper?)
2) Joannes (Jansz) ~16 febr 1723 = Jan Jansz (Kuijper?)
3) Margareta (Jans) ~10 maart 1724 = Grietje Jans (Kuijper?)
4) Anna (Jans) ~26 april 1725 = Antje Jans (Kuijper?)

[ mogelijk vervolg = Adrianus (Jansz) ~11-09-1729/ roepnaam Aerjen Jansz. Zoon van Jan Kuijper (!) en Antie Dirks!. Begraven 07-12-1729, als kint van Jan Kuijper ] Moeder HEET Antie Dirks!
[ mogelijk voorafgaand: Dirk Jansz Begraven 10-06-1719 als kind van Jan Kuijper ] Doopregistratie niet overgeleverd. i.i.g. vóór 10-06-1719 / moeders naam, als te doen gebruikelijk, niet genoemd
[ mogelijk voorafgaand: Dirk Jansz Begraven 01-08-1718 als kind van Jan Kuijper ] Doopregistratie niet overgeleverd. i.i.g. vóór 01-08-1718 / moeders naam, als te doen gebruikelijk, niet genoemd
[ nog eerder trouwt 02-11-1710 Jan Dircxsz Jonghman (bruidegom) met Anna Dircxs Jongedoghter (bruid) ] (Bron Schepentrouwboek Bergen NH) evt. RK-trouw vóór 02-11-1710 niet overgeleverd

Deze Bergense dochter van Jan&Antie is gedoopt "Alijda" Jans. Maar haar dagelijkse naam kan heel goed "Aaltje/Aaltie Jans" zijn geweest (!) (eigen interpretatie).
~ Doop 21-11-1721 ~
Alijda (dopeling)
Jan Dirkze (vader)
Antie Dirks (moeder
Trijn Pieters
(doopgetuige)

Alijda Jans draagt dus een toepasselijke naam, haar vader heet Jan, en haar doopdatum in de RK-kerk is passend.
Wat pleit VOOR deze interpretatie is dat Alijda Jans/Aaltje Jans/Altie Jans in plaatselijke bronnen een unieke naam blijkt.
In de standplaats Bergen NH zijn indertijd geen dubbele registraties op die naam aangetroffen, ook niet láter qua trouwen, begraven etc.
Het heeft er dus alle schijn van dat het hier gaat om een en dezelfde persoon. En dat er maar dus een Alijda Jans/Aaltje Jans moet zijn geweest ..
Bovendien is Trijntie Pieters zowel de peetmoeder van Alijda Jans als van Adrianus Kuijper.
Over mogelijke verwarring met Jans gelijknamige zoon: Jan Jansz Kuijper (alias Jan Cuijper de Jongh)
ook: Jan Cuijper de Jong (=excl. patroniem, dus NIET: Jan Jansz Cuijper de Jongh)
ook: Jan Kuijper de Jongh (=excl. patroniem, dus NIET: Jan Jansz Kuijper de Jongh)
Dit is geen dubbele achternaam: toevoeging 'de Jong(e)' werd bij meer families gebruikt. Dit was bedoeld om een zoon te kunnen onderscheiden van diens gelijknamige vader. Vergelijkbaar met het tegenwoordige gebruik van de toevoeging 'junior'.
Jan Kuijper de Jong staat zo te boek vóór 1762 toen zijn vader nog leefde, red.

Wat BESLIST TEGEN deze opstelling pleit is dat we voor de vaderrol hard op zoek zijn naar een Jan ''Jansz'' Cuijper/Kuijper, iemand dus met patroniem "Jansz".

Er zijn namelijk twee betrouwbare bronnen in Bergen NH, die staven dat het patroniem van vader Kuijper "Jansz" is:
Bron 1: aangifte begraafbelasting april 1762; aangever blanco, te Sanegeest overleden Jan "Jansz" Cuijper, (zijn eigen begrafenis)
Bron 2: aangifte begraafbelasting op 28-10-1752; aangever Jan "Jansz" Cuijper, te Zuurvensmolen (begrafenis kleinzoon Joannes Mosch)
De betrouwbaarheid van deze bronnen blijkt uit de kruisverwijzingen die te vinden zijn in de molenboeken van de Zuurvenspolder.
Uit de rekeningen van de Zuurvenspoldermolen halen we bijvoorbeeld dat de vaste molenaar Jan Kuijper, in 1762 tesamen met zijn schoonzoon Pieter Mos de molen draaiende heeft gehouden.
Na jarenlange trouwe dienst, komt Jans naam echter na 1762 in geen enkel molenboek meer voor, ook niet in die van andere polders. In de jaren daarna wordt Pieter Mos de vaste molenaar op de Zuurvensmolen.
Inderdaad is Jan Kuijper in 1762 (april) begraven (zijn schoonzoon nam het werk over). De kruisverwijzingen geven aan:
a) wat de woonomgeving van Jan Kuijper was. Hij sleet zijn laatste jaren in de Zuurvenspoldermolen, tesamen met zijn dochter Grietje Jans en haar gezin.
b) en ook wijzen ze op wat het sterfjaar van Jan Kuijper was. Hij overleed in 1762, is in april van dat jaar begraven, waarna de berichtgeving over hem stokte.
In de molenboeken wordt Jans patroniem trouwens nergens genoemd. Van 1710 (de oudste bron) tot 1762 (de laatste vermelding) wordt steeds gerept van "Jan Kuijper" of "Jan Cuijper".
Jan Kuijper droeg de naam Kuijper al uit sedert 1710. In het schepentrouwboek van 1710 zijn de achternamen nog in de minderheid.
Typisch dat bij het gerecht de achternaam Kuijper wel steeds vermeldt wordt (begraafbelasing), sinds 01-08-1718.
In het RK-doopboek wordt tot 1729 (doop Adrianus Kuijper) volstaan met alleen voornaam en patroniem.

Dat de kinderen elders gedoopt zullen zijn is niet aannemelijk. Jan Kuijper was voor zijn woon-werk-verkeer constant in de Bergense polder. Daar zullen ze dus ook gekerkt hebben.

Ook staat vast dat Jan zijn achternaam "Kuijper" al droeg in 1710: vroegste bron. (Bron: molenboek Zuurvenspolder, de rekening van 1710)
Jan Kuijper heeft ruim 42 jaar gewerkt in de Bergense polders. In zijn jonge jaren aantoonbaar als transportondernemer (bevragter).
Het laatste, grootste deel van zijn werkzame leven was hij in touw als watermolenaar op diverse watertaatkundige eenheden (poldermolens).
(Bronnen: Archieven van Zuurvens- Oudburger- Noorder- en Middel- Reekerpolder, jaarrekeningen 1710-1762, geraadpleegd 2015)

Jan Kuijper kreeg negen kinderen (het zouden er meer kunnen zijn), waarvan er zeker drie op jonge leeftijd zijn overleden.
Overleden als "kind"/"kint" zijn:
1) een eerste zoon genaamd Dirk. Deze oudste Dirk is begraven 1-8-1718 als kind op leeftijd onbekend en moeder onbekend (want doopregistratie ontbreekt)
(Bron: Register van den impost op het begraven Bergen NH 1717-1810) en
2) een tweede zoon genaamd Dirk. Deze middelste Dirk is begraven 10-06-1719 als kind op leeftijd onbekend en moeder onbekend (want doopregistratie ontbreekt)
(Bron: Register van den impost op het begraven Bergen NH 1717-1810) en
2) het jongste zoontje Adrianus/roepnaam Aerjen, overleed als baby van bijna drie maanden oud. Gedoopt 11-09-1729 en begraven 07-12-1729. Zijn moeder heet: Antie Dirks.
(Bron 1: Rooms Katholiek doopboeken Bergen NH 1721-1802 (3a) en 1802-1811 (4a)) en (Bron 2: Register van den impost op het begraven Bergen NH 1717-1810)

De jongste Kuijper, Adrianus (Aerjen), kreeg Jan Kuijper dus in elk geval met moeder Antie Dirks (Bron: doopregistratie op 11-09-1729).
Of Antie Dirks ook de moeder is van de acht andere Kuijper-telgen blijft echter duister. Dat komt omdat hun doopregistraties ontbreken.
Zes van Jan Kuijpers' kinderen werden "groot". Drie zonen en drie dochters. We kunnen hen gaan volgen vanaf de tijd dat zij in ondertrouw gaan.

Zes kinderen van Jan Kuijper, met name (datum aangifte trouwbelasting):
1) zoon Claas Jansz. Claas ging op 25-1-1744 als 1e in ondertrouw (trouwt 09-02-1744 Anne Groot). Claas lijkt daardoor de oudste.
2) zoon Jan Jansz. Jan ging op 31-1-1749 in ondertrouw. Jan werd toen zijn vader nog in leven was, zoals op 11-11-1758, ook aangeduid als Jan Kuijper de Jongh. (doopnaam Joannes????)
3) zoon Dirk Janz. Dirk ging op 2-1-1751 in ondertrouw. Dirk was de tweede zoon van die naam. Ws. dus geboren na de begraafdatum van zijn gelijknamige broer. Geboren na 01-08-1718?
4) dochter Aaltje Jans. Aaltje ging op 29-1-1752 in ondertrouw, aangever Jan Cuijper. (doopnaam Alijda????)
5) dochter Grietje Jans. Grietje deed 29-1-1752 precies hetzelfde, aangever wederom Jan Cuijper (de deselve Jan Cuijper voor zijn dogter) (doopnaam Margareta????)
6) dochter Antje Jans. Antje ging op 17-2-1753 (een jaar later) als laatste in ondertrouw. Op 24-02-1770 is de doop van haar jongste zoon Dirk Jonker. Ziij zou dan een 44 tot 48 jarig moeder zijn .. lijkt eerder geboren rond 26-april-1725: 44 jaar. (doopnaam Anna????)

Helaas blijkt het patroniem van Alijda's vader hier, dus totaal niet te passen in ons zoekplaatje: ''Dircxz''.
Jammer, maar de bewezen onderbouwing van Jans patroniem als "Jansz" (zie twee betrouwbare belasingaangiften in 1752 en 1762) maakt dat we de toepassing van deze ontdekkingsreeks van vier doopregistraties op naam van Jan "Dirkze" in deze genealogie, moet worden verworpen.

(Bronnen: Rooms Katholiek doopboeken Bergen NH 1721-1802 (3a) en 1802-1811 (4a))

***
Jammer dat we haar naam niet (zeker) weten.
Beredeneerde gok: Anna

21-11-1721 Alijda van Jan Dirkze & Antie Dirks, Trijn Pieters ....Aaltje
16-2-1723 Joannes van Jan Dirkzen & Antie Dirks, Trijn Dirkz .....Jan
10-3-1724 Margareta van Jan Dirkzen & Anna Dirks, Antie Jakobs ...Grietje

6-4-1725 Anna van Jan Dirkzen & Antie Dirks, Aagje Dirk .... Antje
5-9-1726 Margareta van Jan Dirkzen & Anne Jans (??), Jannetie Dirks -------
11-9-1729 Adrianus van Jan Kuijper & Antie Dirks, Trijntie Pieters ..... Adriaan

11-1-1722 Jacobus van Jan Janszen & Antie Jakobs Grietie Teunisze

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~ Karel de Grote ~ Kan het zijn dat de familie Kuijper afstamt van Karel de Grote?

Als genealoog heb je er menig zweetdruppeltje (lees: jarenlang archiefonderzoek) voor over om de link te kunnen leggen van jezelf naar de grote keizer van het Westen! Karel de Grote, alias Karl der Grosse/Charlemagne spreekt namelijk nogal tot de verbeelding. Hij was een illustere figuur, die leefde in de vroege middeleeuwen. Karels historische nalatenschap is groot. De man had een fikse reputatie. Hij trouwde niet minder dan vijf keer en hield er serieus minstens zeven minnaressen op na. Dientengevolge kreeg hij ook talrijke nakomelingen, waarmee hij zijn latere predikaat 'Vader van Europa' mijns inziens dan ook dik verdiend heeft...
Zonder dollen: Charlemagne was beslist een man van méér prestaties dan dat. Maar hij had ook zijn eigen biograaf. Karels geschiedschrijver was zijn toegewijde dienaar en tijdgenoot, de lekenabt en bouwheer: Einhard (ca. 770-840). De familie Kuijper had tot voor kort geen kroniekschrijver, tenminste niet eentje van dit kaliber. Dit genealogisch onderzoek zal zich dus moeten richten op andere historische bronnen. Welke bronnen dat precies zijn en uit welke tijd die stammen staat hieronder, zie daar: bronnen.

Dat het bronnenmateriaal voor de Genealogie van Kuijper niet verder teruggaat dan de zeventiende eeuw, lijkt alle hoop om daarin ooit te kunnen slagen bij voorbaat de grond in te boren. Echter dat ons genealogisch bronmateriaal niet terug blijkt te gaan tot de vroege middeleeuwen, hoeft het streven naar het aantonen van enige verwantschap met Charlemage helemaal niet in de weg te staan. Dat is namelijk geen onoverkomelijk bezwaar. Het aantonen van bloedverwantschap van een of andere Kuijper met een of andere nakomeling van Karel de Grote kan namelijk gebeuren doordat twee aparte bewezen afstammingsreeksen op elkaar aan blijken te sluiten. Het aantonen van de verwantschap geldt dan verder vanaf dat punt.

Ook het feit dat de bewijsvoering van enige affiliatie (verbondenheid) met Karel de Grote niet alleen linksom, maar ook rechtsom kan plaatsvinden, stemt ons hoopvol. Mogelijke afstamming verloopt namelijk niet alleen langs mannelijke lijn. Ook langs de vrouwelijke lijnen, dus eigenlijk langs alle lijnen kan er sprake zijn van afstamming van Charlemage. Het aantonen van enige verwantschap met Charlemage. wat eerst een heidens karwei leek, kan dus alles meevallen. Tenminste als het voorwerk goed gedaan is. Om de bewijsvoering daarvan sluitend te krijgen lijkt een heidens karwei, maar wie het eens proberen wil? Die mag!

Wat daarbij helpt is dat alle mogelijke affiliaties die toe nu toe gevonden zijn, overzichtelijk gerubriceerd staan op een website. De naam van die website kareldegrote.nl kan ingetypt worden in kleine letters (het is niet hooflettergevoelig). Recente afstammingsreeksen daarop gaan van 'Kwakkelstein' tot en met 'Mulder' en daar voorbij. Ieder kan zijn eigen Karel de Grote-lijn via de website aanleveren. Indien de Karel de Grote-lijn blijkt te voldoen aan de eisen (bewijslast) dan wordt die geplaatst. Wie dat leuk vindt hake zichzelf dus aan bij de genealogie van Karel de Grote. Enfin, precies daarom hoeft deze beschrijving van de stamboom van Kuijper dus niet terug te gaan tot Karel de Grote of zijn tijd. Voor het aantonen van enige verwantschap met Karel de Grote is dat namelijk helemaal niet nodig ;)

Daarom gaan we van start met te bewijzen dat ook wij afstammen van Karel de Grote, althans wij gaan dat proberen. Waarschijnlijk zal het allemaal net zo vermoeiend zijn als het klinkt. Toch lijkt mij het ontbreken van informatie over Kuijper in de middeleeuwen in dit verband frappant. Hoe dat zo is gekomen, is dan de vraag. Waarom zijn er over de oudste Kuijpers geen biografieën geschreven? Waarom heeft geen enkel museum een portret van een van hen in de collectie? Waarom is niets bekend van beroemde, rijke, adellijke of desnoods beruchte Kuijpers? Het antwoord ligt mijns inziens voor de hand en is ontnuchterend. Dat zal komen omdat het voor de Kuijpers, in hun vermeende eeuwige jacht naar macht (roem, bezit, vermogen, aanzien, geld en noem maar op) geen of beperkt nut zal hebben gehad om een beroep te doen op de naam (en faam) van de familie. Opportunisme, vaak een belangrijk motief om een nuttig beroep te kunnen doen op een beroemde geboortenaam, om aldus de bijbehorende faam voor zichzelf te claimen, bleek in deze familie zinloos. De familie liet zich weinig tot niet voorstaan op het gebruik van de familienaam. Het gebruik van de familienaam in die zin was hun vreemd en dat is tekenend. Het andere uiterste, beruchtheid, kwam waarschijnlijk ook niet veel voor bij de Kuijpers: Ssst! Als iemand iets extreem gruwelijks 'op zijn/haar kerfstok heeft' dan pleegt de omgeving er wel voor te zorgen dat dit niet licht vergeten wordt. Beroemde en beruchte feiten, kortom alles wat afwijkt van het normale leven, plegen nou eenmaal overgeleverd te worden, vaak in geëxtrapoleerde vorm (familiemythe). Al die feiten/personen zouden dan zeker in de annalen van de familie zijn bijgeschreven. Het ontbreken van dergelijke 'mond-tot-mondreclame' is een goede voorspeller, dat dergelijke opmerkelijke feiten ontbreken c.q. dat dergelijke beroemde/beruchte historische personen niet in onze familiegeschiedenis voor zullen komen. Dat laat onverlet dat dit in de toekomst toch nog het geval kan blijken te zijn. Een mogelijke afstamming van Karel de Grote kan allicht snel over het hoofd zijn gezien. Ik bied hiervoor bij voorbaat mijn excuses aan.

Vooralsnog geen druppeltje blauw bloed bekend dus, in deze familie Kuijper. Een gezonde dosis wantrouwen van instituties die dergelijke predikaten aan slechts luttelen "vergunnen", om daarmee indirect zichzelf te bevoordelen, doet hier opgeld, samen met de idee dat iedereen met een goede levenswandel een goed genoeg en in die zin adelijk persoon is!

Desalniettemin was de familie Kuijper zo al rijk. Kinderrijk. Volledigheid is logischerwijs een onmogelijk streven. Dat geldt zeker voor het vastleggen van Jans' nazaten: het zijn er simpelweg teveel! Volledigheid is dan ook niet wat met dit onderzoek beoogd- c.q. vervolgd wordt. Wat gaat ons deze genealogie dan wel opleveren?
* Meer kennis over de familiesamenstelling? Dat zeker.
* Inzicht in de familiehistorie? Ook dat.
Door deze genealogie gaat er aanzienlijk meer informatie beschikbaar komen over de familie. Zelfs véél meer dan tot nu toe ooit het geval is geweest! Dat is aardig voor wie die daar belang in stelt of interesse in heeft.
Voor wie met name genoemd wordt in deze genealogie, samen met een beschrijving van dierbare familieleden, geldt dat zeker. Uiteraard maakt ieder mens deel uit van meerdere genealogieën. Maar het aandeel Kuijper zal door deze beschrijving voor hen vast aan waarde en daarmee aan gewicht winnen.
(Bron: gen., kwartaalblad over familiegeschiedenis van het Centraal Bureau voor de Genealogie)
(Bron: Gens Nostra 1968, tijdschrijft van de Nederlandse Genealogische Vereniging)
(Bron: kareldegrote.nl)

~ BRONNEN ~ die informatie geven over het verleden van personen

Primaire historische bronnen: (informatie uit die tijd)
* Doop- Trouw- en Begraafregisters (DTB-registers), uit de 16e á 17e eeuw;
* gemeentelijke Burgerlijke Stand (BS), vanaf 1811;
* andere archieven die indertijd gemaakt zijn (en bewaard gebleven);
* ook objecten, zoals grafstenen, foto's, gesproken bronnen, kranten, watermolens enz.

Secundaire bronnen: (met meer afstand tot de onderzochte gebeurtenis)
* uittreksels, boeken;
* monumenten;
* verhalen, overleveringen, familiemythes.

Tertiaire bronnen: (overzichtswerken, context)
* klappers;
* kwartierstaten;
* genealogieonline.

Kind(eren):

  1. Dirck Jansz Kuijper  < 1718-± 1718
  2. Dirck Jansz Kuijper  > 1718-± 1719


Notities over Anna (Antie) Dircxs

Anna Dircxs (1710) civiel, bruid
Antie Dirks (1721) rk, moeder; (1723) rk moeder
Anna Dirks (1724) rk, moeder
Antie Dirks (1725) rk, moeder (1729) rk, moeder

familienaam: onbekend <---->
ook: Dircxs

mogelijke doopnaam: Anna?

patroniem: Dircxs, Dirks

roepnaam: Anna, Antie

~ Patroniem ~ naam van de vader (pater = vader & nomen = naam)
Uit het patroniem "DIRCxs" (Dircks dochter) is gedistilleerd dat de vader van Anna, ook Dirck heette. Dit gegeven matcht met een quintet (vijftal) van samenhangende doopjes van kinderen van moeder Anna in dezelfde plaats die hierop volgen, allemaal van moeder Antie "Dirks". Genoemde identieke naamdraagster kent als moeder blijkbaar dezelfde standplaatsgebondenheid: het zijn mijns inziens dus een-en-dezelfde persoon. Dopelingen van moeder Antie Dirks: Alijda alias Aaltje (1721), Joannes alias Jan (1723), Margareta alias Grietje 1724), Anna alias Antje (1725). Adrianus alias Aerjen (1729) sluit deze rij. In de doopregistratie van moeder Anna's jongste staat voor het eerst de familienaam genoemd: Kuijper. Bij de vier voorgaande doopjes is de vader, als destijds te doen gebruikelijk, slechts genoemd bij zijn voornaam en zijn patroniem: Jan Dirkze(n). Deze evolutie linkt vaders voornamen Jan Dirkze(n) aan zijn achternaam Kuijper. Jan Dirkze = Jan Kuijper, dus 1 unieke persoon. De naam van moeders is: Anna Dirks.

***
Terugblik 2015

***
Terugblik 2015.
NN (werkhypothese)
Mevrouw Jan Kuijper, anoniem
geboren circa 1690

schatting.

Het geboortejaar van de Vrouw met Onbekende Naam is ingeschat via de levensloop van haar kind(eren), die ons herinneren aan haar moederlijke inspanning(en).

Verder geen bron. Haar leeftijd is hier gelijkgeschakeld aan die van haar man.
Deze aanvankelijke hypothese is in 2016 verlaten.

Jammer dat we haar naam niet (zeker) weten.
Beredeneerde gok: Anna

Namen in het rk-doopboek: dopeling-vader-moeder-getuige):
21-11-1721 Alijda van Jan Dirkze & Antie Dirks, Trijn Pieters ....Aaltje
16-2-1723 Joannes van Jan Dirkzen & Antie Dirks, Trijn Dirkz .....Jan
10-3-1724 Margareta van Jan Dirkzen & Anna Dirks, Antie Jakobs ...Grietje

6-4-1725 Anna van Jan Dirkzen & Antie Dirks, Aagje Dirk .... Antje
5-9-1726 Margareta van Jan Dirkzen & Anne Jans (??), Jannetie Dirks -------
11-9-1729 Adrianus van Jan Kuijper & Antie Dirks, Trijntie Pieters ..... Adriaan << -- naam moeder: Antie Dirks -- >>

11-1-1722 Jacobus van Jan Janszen & Antie Jakobs Grietie Teunisze -------

De naam van Anna's man lijkt Jan Dirkze(n) zijn. Jan Janszen is hier niet van toepassing.
Deze nieuwe hypothese is in 2016 bekrachtigd.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Anna (Antie) Dircxs?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Anna (Antie) Dircxs

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Anna (Antie) Dircxs



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Register van den impost op het begraven 1717-1810 Bergen NH
  2. Rooms Katholiek doopboeken Bergen NH 1721-1802 (3a) en 1802-1811 (4a)
  3. Acte van Trouw: Huwelyck bevestight door Schout en Schepenen der Heerlyckheyt Bergen in Kennemer-landt

Over de familienaam Dircxs

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Dircxs.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Dircxs.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Dircxs (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Kuijper is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Helga Kuijper, "Genealogie Kuijper", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-kuijper/I1981.php : benaderd 25 april 2024), "Anna (Antie) Dircxs (± 1690-> 1729)".