Genealogie Krook » Claes Jacopssen Croock (± 1550-????)

Persoonlijke gegevens Claes Jacopssen Croock 


Gezin van Claes Jacopssen Croock


Notities over Claes Jacopssen Croock

Contract van bevrachting
Op 21-08-1598 is er door Joost van Peenen, koopman te Amsterdam een contract van bevrachting gesloten met schipper Claes Jacopssen Croock voor zijn schip St. Jacop, groot 70 last.
Er wordt uitgevaren van Zeeland naar Danzig, waar 500 of 600 'centenaerr loodt' wordt geladen en voor de rest volgeladen met rogge en tarwe. Dan achter Engeland om naar Lissabon.
Zie verder bij vermelding: No 612. Contract van bevrachting, 21-08-1598

Hanzesteden
De Oostzeehandel begon in de Middeleeuwen en werd toen gedomineerd door de Hanze. De Hanze bestond uit steden in wat nu Duitsland, Nederland, België, Polen, Noorwegen en de Baltische Staten zijn. Ook in Nederland lagen Hanzesteden, waarvan Kampen, Zwolle, Groningen, Deventer, Ommen en Tiel de belangrijkste waren.
De Hanze dreef handel in het gebied van de Oostzee en de Noordzee. Het hoofddoel van deze samenwerking was om een handelsmonopolie te veroveren op Scandinavië en handelsprivileges in de rest van Europa te verwerven. Door gezamenlijk te reizen en te handelen konden de gemeenschappelijke belangen beter verdedigd worden. Tevens was het samen reizen veiliger.
De belangrijkste handelsgoederen waren huiden, was, graan, zout en laken. Belangrijke steden waarop de Hanze handel dreef waren onder meer Novgorod, Bergen, Antwerpen en Londen. De hoogtijdagen van de Hanze waren in de eerste helft van de 15e eeuw, daarna stortte het imperium in door versterkte concurrentie van handelaren uit de Nederlanden en Engeland.

Gouden eeuw en de Oostzee
In de zeventiende eeuw werd het grootste deel van de West-Europese handel vervoerd door Nederlandse schepen. Zij beheersten niet alleen de handel tussen Spanje, Frankrijk, Engeland en de Oostzee, maar ook een groot deel van de kustvaart tussen Franse havens onderling.
De handel met de Oostzee (Baltische zee) bestond voornamelijk uit graan en hout en vormde de basis voor de rijkdom van de Republiek in de Gouden Eeuw. Het eikenhout uit dat gebied was van groot belang voor de scheepsbouw. Verder werd er veel vlas verhandeld met het Oostzeegebied. Deze Oostzeehandel was voornamelijk geconcentreerd in Amsterdam. De meest bezochte Baltische aanloophavens waren Lübeck, Danzig, Koningsbergen en Riga.
De dominantie van de Hollanders kwam doordat ze zich richtten op het massavervoer zoals graan, terwijl de Hanze zich richtte op luxegoederen. Na de Vrede van Spiers van 1544 erkenden Lübeck – de machtigste Hanzestad – en het Wendische Verbond hun nederlaag, waarmee de Oostzee open was voor de Hollanders. Volgens de lijsten van de tol bij de Sont voer rond 1600 zo’n 50% van alle schepen die de Sont passeerden onder Nederlandse vlag. Vanaf 1615 was zelfs vrijwel alle handel op Rusland in Nederlandse handen.
Bron: Studiekring Historische Cartografie

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Claes Jacopssen Croock?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

  1. Bron: Huygens, Bronnen tot de geschiedenis van den Oostzeehandel, Amsterdam. Schipper : Claes Jacopssen Croock. Schip : St. Jacop, groot - 1588-1625, deel II, GS 161 p. 426

Over de familienaam Croock


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


De publicatie Genealogie Krook is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Mart Krook, "Genealogie Krook", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-krook/I8037.php : benaderd 28 maart 2024), "Claes Jacopssen Croock (± 1550-????)".