Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens » Jan de Bruijn (1752-1830)

Persoonlijke gegevens Jan de Bruijn 


Gezin van Jan de Bruijn

Hij is getrouwd met Harmiena Schut.

Toestemming voor het huwelijk is 12 april 1788 verkregen te Hall.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 4 mei 1788 te Hall, hij was toen 35 jaar oud.

Hall trouwen 1788 : Ingeschreeven alhier den 12 April, alhier geproclameert den 13, 20 en 27 dito, getrouwd alhier den 4 Meij. Jan de Bruijn j.m. en Hermijna Schut j.d. beijde geboortig van en woonende te Coldenhove onder Hall.

Kind(eren):

  1. Lamberta de Bruijn  1790-1823 
  2. Gerritje de Bruijn  1791-1884 
  3. Abraham de Bruijn  1793-1833
  4. Hendrijna de Bruijn  1795-????
  5. Johanna de Bruijn  1798-????
  6. Hermina de Bruijn  1800-????
  7. Janna de Bruijn  1804-????


Notities over Jan de Bruijn

De papiermolens in de provincie Geldeland, alsmede in Overijssel en Limburg, door H.Voorn
De molen op Beekhuizen te Velp, no 17, blz 223
Hendrik Wilbrink verkocht op 15 april 1788 het gaandewerk van zijn molen voor 1200 gld en de schuur voor 800 gld aan Jan de Bruyn. Jan de Bruyn is in juli 1752 in Hall gedoopt als zoon van Gerrit Sebus de Bruin, papiermaker op de bovenste Schoonmansmolen te Eerbeek en van Hendrina Jansen. Zijn vrouw Harmiena Schut, waarmee hij op 4 mei 1788 trouwde, is in januari 1766 in Hall geboren als dochter van Abraham Roelofs Schut, papiermaker aldaar op de molen het Klooster, en van Lammertje Jansen. Jan de Bruyn en zijn vrouw kwamen in 1788 in Velp aan. De Bruyn werkte met drie werklieden en een meid op de molen, die een kleine 2000 riem papier, hoofdzakelijk pro patria-schrijf, per jaar produceerde. Ook dit was een vierbaksmolen met twintig stampers. Volgens de enquête van 1811 werd er in die tijd vrijwel niet gewerkt. De molen schijnt ook als wasserij te zijn gebruikt; althans wordt dit vermeld in een beschrijving uit 1813 van ‘een uitstapje in de environs van Arnhem’: ‘… ons al spoedig bevonden aan de grote wasch- en papiermolen, welke zich aan het einde derzelve bevindt; ook deze beschouwden wij met veel genoegen van buiten en van binnen, en vernamen hoe het goed der meeste familien in en om Arnhem wordt gewassen, en de wijze, waarop het papier wordt gemaakt’. Reeds 70 jaar oud was Jan de Bruin, toen hij op 18 februari 1822 als weduwnaar van Hermina Schut mede namens de kinderen zijn vierbaks papiermolen met toebehoren, in een huis toebehorend aan baron van Spaen, benevens een ruime schuur, waarin koe- en paardestal, bouwland, publiek liet veilen. Jan Buitenhuis, papiermakersknecht in Eerbeek, verwierf de molen voor 769 gld.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan de Bruijn?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan de Bruijn

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan de Bruijn


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 4 mei 1788 lag rond de 11,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1788: Bron: Wikipedia
    • 9 januari » Connecticut ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 5e staat.
    • 28 januari » De eerste Australische strafkolonie wordt gevestigd bij Botany Bay.
    • 7 april » Paus Pius VI creëert één nieuwe kardinaal.
    • 23 mei » South Carolina wordt de achtste staat van de Verenigde Staten.
    • 23 november » Begin van de strengste winter sinds in 1706 in Nederland met metingen werd begonnen.
    • 28 november » Karel Christiaan van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Frederik Willem.
  • De temperatuur op 16 december 1830 lag rond de -1,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oosten. Typering van het weer: omtrent betrokken sneeuw. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1830: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,6 miljoen inwoners.
    • 13 mei » Ecuador wordt onafhankelijk.
    • 5 juli » Frankrijk valt Algerije binnen.
    • 31 juli » Koning Karel X van Frankrijk wordt gedwongen tot troonsafstand en vlucht naar het buitenland.
    • 25 augustus » De opvoering van de opera La muette de Portici van Daniel Auber in de Brusselse Koninklijke Muntschouwburg mondt uit in rellen: Belgische separatisten komen in opstand tegen koning Willem I.
    • 4 oktober » België heeft de troepen van Koning Willem I verjaagd en roept de onafhankelijkheid uit bij monde van het Voorlopig Bewind.
    • 5 december » De Symphonie fantastique van Hector Berlioz wordt voor het eerst uitgevoerd in het conservatorium van Parijs.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam De Bruijn


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Peter Koldewijn., "Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-koldewijn/I7763.php : benaderd 18 april 2024), "Jan de Bruijn (1752-1830)".