genealogieonline

Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens » Andries Schut

Persoonlijke gegevens Andries Schut 


Afbeelding(en) Andries Schut


Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Andries Schut


Gezin van Andries Schut

Hij is getrouwd met Jacoba Wilhelmina Hendriks op 3 januari 1901 te Rheden, hij was toen 29 jaar oud.

Kind(eren):

  1. Jan Willem Schut  1901-
  2. Nn Schut  1903-
  3. Gerrit Schut  1903-
  4. Johannes Schut  1907-


Notities bij Andries Schut

De papiermolens in de provincie Geldeland, alsmede in Overijssel en Limburg, door H.Voorn
De grote Slatsmolen, Loenen, no, 114, blz 451
De papiermolen de Grote Slas werd na de dood van Jan Willem Schut in 1887 voortgezet door de weduwe onder de naam Wed. J.W.Schut. De molen brandde in 1888 af, maar werd weer opgebouwd. Na de dood van de weduwe Schut in 1893 vertrok de zoon Hendrik Abraham naar de Bovenste Molen (no 116). Zijn twee broers Andries en Paul Jan zetten het bedrijf op de Grote Slas voort. Volgens een opgave van mei 1898 waren er toen twee kartonmachines, waarmede jaarlijks 450.000 kg karton, waaronder ook leerbord, werd vervaardigd. Ter vervanging van de waterkracht kwam er in 1899 een 6-pk petroleummotor, in 1903 vervangen door een 8-pk stoomketel, die van de afgebrande Bovenste Molen kwam. In 1906 werd deze ketel vervangen door een nieuwe 9-pk ketel. In 1908 verlieten Andries en Paul Jan Schut de grote Slatsmolen en brachten hun bedrijf onder in de Bovenste Molen (no 116). Daar is de firma Wed. J.W.Schut gevestigd geweest tot in 1921. In welk jaar het nieuwe fabrieksgebouw aan het Apeldoorn-Dierense kanaal werd betrokken.

De papiermolens in de provincie Geldeland, alsmede in Overijssel en Limburg, door H.Voorn
De Bovenste Molen II, Loenen, no, 116, blz 456
In 1907 ging Hendrik Abraham Schut naar de Achterste Molen (no 120), waar hij samen met Gerrit Jan Berends de firma Schut en Berends oprichtte. Van de grote Slatsmolen (no 114) kwamen nu zijn broers Andries en Paul Jan Schut naar de Bovenste Molen; de Slatsmolen werd toen tot korenmolen verbouwd. Ook op de Bovenste Molen gebruikten zij de firmanaam Wed. J.W.Schut. Er kwam een tweede, zelfgebouwde, papiermachine, een zogenaamde wikkelmachine, dat is een vrij smalle langzeefpapiermachine met aan het eind van de baan een wikkelrol, waarop de baan werd gewikkeld tot de gewenste kartondikte was bereikt; een dergelijke machine werkt nu nog in de papiermolen de Schoolmeester in Westzaan. Het karton werd aanvankelijk nog buiten gedroogd, maar in 1910 kwamen er met stoom verwarmde droogcylinders. Vanaf 1918 werd houtstof of bruine houtslijp als grondstof gebruikt, waarmede leerbord werd vervaardigd. Omstreeks 1920 lag de produktie in de buurt van de 20 ton per week. Uit de afzet van dit leerkarton aan de schoenindustrie ontstond de fabricage van schoendozen voor deze afnemers, waarvoor een cartonnage-afdeling in het leven werd geroepen.
In 1921 betrok de firma Wed. J.W.Schut een nieuw gebouwd fabriekspand aan het Apeldoorn-Dierense kanaal. De geschiedenis van deze moderne voortzetting van het bedrijf vormt de inhoud van een afzonderlijke paragraaf, no 122.

De papiermolens in de provincie Geldeland, alsmede in Overijssel en Limburg, door H.Voorn
NV Cartonfabriek v/h Wed. J.W.Schut, Loenen, no, 122, blz 476
Onder no 116 is beschreven, hoe de Bovenste Molen II een machinale papierfabriek tot stand kwam onder directie van Paul Jan Schut J.W.zn, wiens broer Andries in 1914 was overleden.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Andries Schut?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Andries Schut

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Schut

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Schut.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Schut.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Schut (onder)zoekt.

Historische context (op basis van trouwdag 3 januari 1901)