Genealogie Gomes » Cornelisje Cornelis Bakker (????-1801)

Persoonlijke gegevens Cornelisje Cornelis Bakker 

  • Zij is overleden op 14 juli 1801 in Workum (gem. Súdwest-Fryslân, Friesland).
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 5 september 2013.

Gezin van Cornelisje Cornelis Bakker

Zij is getrouwd met Jan Theunisz Drijver.

Zij zijn op 24 juli 1781 te Texel in ondertrouw gegaan.Bron 1

Zij zijn getrouwd in het jaar 1781 te Texel.


Kind(eren):

  1. Jacob Jansz Drijver  1790-1868 


Notities over Cornelisje Cornelis Bakker

Het geval van een jeugdige dievegge, die werd gesteund en aangespoord door een wat oudere vrouw. De zaak kwam aan het rollen door een schriftelijke klacht van Pieter Albertsz Keijser en Arien Dijksen uit naam van de diaconie van de mennoniete gemeente, naar aanleiding van de diefstallen van goederen, waarmee Jacob Ariesz Koorn werd bedeeld, gepleegd door diens oudste dochter Trijntje. Het volgende justitieële onderzoek leidde niet alleen tot de arrestatie van Trijntje Jacobs Koorn (16), die bij haar vader op de plaats genaamd de Boogaard even buiten Oosterend woonde, maar ook van de 43-jarige Cornelisje Bakker, huisvrouw van Jan Theunisz Drijver uit Oosterend, die als heelster was opgetreden.
Trijntje had het wel bont gemaakt. Van haar vader stal zij een paar zilveren gespen, knopen en meerdere guldens, die zij in Den Burg verkocht. Vervolgens kwam de textiel aan de beurt: een gecouleerde mansrok, een vrouwenrok, een blauw schort, een baaitje, een broek, een kap, enz enz, dit alles werd naar Cornelisje Bakker gebracht.
In het huis bevonden zich ook allerlei goederen van haar tante Antje Aries Koorn, die kort tevoren op de plaats van Maarten Zuijdewind was overleden, deze gingen dezelfde weg.
Onder het voorwendsel, dat ze zijn ondergoed wilde wassen, bewoog zij haar arme vader, die in de koude winter ziek te bed lag, zijn hemd en onderbaaitje van zijn lijf te geven. Beide kledingstukken gingen- ongewassen- naar Cornelisje Bakker. Tenslotte trok Trijntje haar eigen hemd uit- mevrouw Drijver wist er wel raad mee.
Het lukte haar niet de beddepan uit de bedstee van haar overleden tante te stelen. Ze liet zich, na verwijdering van een paar planken van de zolder, in de bedstee zakken, maar de beddepan was onbereikbaar, doordat de deuren van de bedstee van buiten op slot zaten. Ze moest met een kussen en het verenbed genoegen nemen.
De opbrengst van deze indrukwekkende lijst goederen was gedeeltelijk gebruikt voor levensmiddelen, maar het grootste deel was opgegaan aan luxe artikelen als thee, koek en krentebollen, waarvan Trijntje en Cornelisje met haar huisgezin zich herhaaldelijk met smaak te goed hadden gedaan.
Op 7 juni 1800 stonden de beide vrouwen terecht. Tegen Trijntje eiste de schout geseling en brandmerking, tegen Cornelisje bovendien eeuwige verbanning.
Het Committé van Justitie veroordeelde het meisje tot een jaar tucht en verbeterhuis “omme aldaar met haaren handen de kost te winnen”. Als afschrikwekkend voorbeeld moest zij de geseling van haar medeplichtige aanzien.
Cornelisje Bakker moest toegeven, dat zij wel vermoed had, dat het met de goederen van Trijntje niet helemaal in orde was. Haar zuster had haar trouwens nog gewaarschuwd, dat het meisje er niet eerlijk aan kwam. De schout vond, dat zij “de jeugd tot de strafbaarste ondeugden had verleid”. Zij werd gegeseld, met een bord op de borst aan de kaak gesteld en voor altijd van Texel verbannen.
De ballingschap viel haar ondraaglijk zwaar. Door heimwee overmand keerde zij reeds in oktober van hetzelfde jaar in het geheim terug naar haar man en haar beide jongen, toen 13 en 10 jaar oud. Natuurlijk bleef dat niet onopgemerkt en op een vroege morgen zond de schout 2 dienaars naar Oosterend om haar te arresteren.
Nu werd de zg banbreuk oudtijds wel met de dood gestraft. Zo erg wilden de schepenen het nu ook weer niet maken. Zij zonden haar nogmaals in ballingschap, maar nu een beetje verder weg, namelijk buiten het voormalig gewest Holland. Een goed half jaar later, op 14 juli 1801, is zij te Workum overleden.
Bron: Irene Maas

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelisje Cornelis Bakker?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelisje Cornelis Bakker

Cornelisje Cornelis Bakker
????-1801

1781

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Texel, aangifte impost trouwen 1752-1812

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 14 juli 1801 lag rond de 17,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1801: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » De astronoom Giuseppe Piazzi ontdekt de eerste, en tevens grootste, planetoïde Ceres (diameter 974,6 kilometer).
    • 1 januari » Door de Act of Union worden Groot-Brittannië en Ierland verenigd tot het Verenigd Koninkrijk.
    • 4 maart » Thomas Jefferson wordt beëdigd als 3e president van de Verenigde Staten.
    • 23 maart » Tsaar Paul I van Rusland wordt vermoord door een groep Russische officieren
    • 7 juli » Haïti roept zijn onafhankelijkheid uit.
    • 15 juli » Sluiting van het Concordaat tussen Paus Pius VII en Frankrijk (Napoleon Bonaparte).


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Bakker

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bakker.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bakker.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bakker (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Gomes is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
R. R. Gomes, "Genealogie Gomes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I62237.php : benaderd 25 april 2024), "Cornelisje Cornelis Bakker (????-1801)".