genealogieonline

Genealogie Gomes » Frans Fransz Witte (1702-1752)

Persoonlijke gegevens Frans Fransz Witte 


Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Gezin van Frans Fransz Witte

Hij is in de kerk getrouwd met Pietertje Sieuwerts Kuijper op 3 februari 1730 te de rk kerk in den Burg (Texel), hij was toen 28 jaar oud.Bron 1

Kind(eren):

  1. Michiel Fransz Witte  1732-1786 
  2. Jan Fransz Witte  1735-1803 


Notities over Frans Fransz Witte

Hij is alleen een keer op een monsterrol gevonden dat hij op de Triton voer.
In het scheepvaartmuseum uit Amsterdam schijnt een document te zijn, waarop werd aangegeven dat hij met zijn schip de 'Boomhouder Galey' voor de kust van Engeland was vergaan in een storm en dat hij niet bij de overlevende behoorde. Er zou een stuk hiervan staan in de Amsterdamsche Courant. Heb daarover niets kunnen vinden bij de KB.
Bron: Peter Witte
Frans, die de naam Witte (een verbastering van Watté) naar het eiland bracht, werd uiteindelijk grootschipper. Dat hield in dat hij lid was van het Groot Schuitenvoerdersgilde en gezagvoerder was op een zeeschip; hij was gedurende zijn leven schipper op meerdere schepen, in ieder geval op de ‘Boomhouder Galey', een 3 Mast Hoeker. In opdracht van kooplieden voer hij met een bemanning van tien tot achttien koppen naar landen als Engeland en Frankrijk, mogelijk ook verder naar het zuiden en rond de Oostzee. Grootschippers verdienden redelijk tot goed en behoorden tot de hogere lagen van de samenleving. Hij was bij zijn huwelijk dus een goede partij voor de toen al 29-jarige Pietje.

De Boomhouder Galey lijdt op 25 december 1752, op de terugweg van Berbice (Brits Guyana), schipbreuk in het Nauw van Calais bij South Foreland, Engeland. Het schip, geladen met koffie en suiker en op weg naar Amsterdam, gaat verloren. Twaalf bemanningsleden overleefden de schipbreuk, helaas verdrinkt de schipper.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Frans Fransz Witte?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

  1. Texel rk trouwen 1649-1657, 1675-1812

Over de familienaam Witte

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Witte.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Witte.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Witte (onder)zoekt.

    

De publicatie Genealogie Gomes is samengesteld door (neem contact op).