genealogieonline

Genealogie Gomes » Pieter Dirksz

Persoonlijke gegevens Pieter Dirksz Mannelijk


Voorouders (en nakomelingen) van Pieter Dirksz


    
Lomme Dirksz
± 1550-????
 
Stamboom
Pieter Dirksz
????-
(1) x (1)
Trijn Jans
????-
Stamboom
Martje Pieters
????-
Tree 5
Cornelis Pietersz Bakker
1624-????
Tree 5

(2) x (2)
Trijn Pieters
????-
Stamboom
Dirk Pietersz Baander
????-
Tree 5
{aerjen Pietersz]
????-
Tree 5
Dieuwer Pieters
-> 1678
Tree 5
Aafje Pieters
????-
Grietje Pieters
????-
Tree 5


Gezin van Pieter Dirksz

Hij is getrouwd met (1) Trijn Jans

Kind(eren):

  1. Martje Pieters  ????- Tree 8
  2. Cornelis Pietersz Bakker  1624-???? Tree 8


Hij is getrouwd met (2) Trijn Pieters

Kind(eren):

  1. Dirk Pietersz Baander  ????- Tree 7
  2. {aerjen Pietersz]  ????- Tree 7
  3. Dieuwer Pieters  -> 1678 Tree 8
  4. Aafje Pieters  ????-
  5. Grietje Pieters  ????- Tree 8


Notities bij Pieter Dirksz

Als veelvuldig voorkomende beroepsnaam is Bakker in genealogisch opzicht een moeilijk naspeurbare naam. Dank zij een akte van 14 maart 1765 laat het geslacht Bakker uit Den Hoorn zich in de rechte mannelijke lijn tot in de 16de eeuw vervolgen. In deze akte - aanwezig in het archief van de R.K.kerk te Den Burg - leggen enkele bejaarde Hoornder vrouwen en een man een verklaring af over de afstammelingen van Pieter Dirksz, wiens kinderloos gestorven broer Jan Dirksz Wester met zijn vrouw Sybrich Alberts op 11 januari 1663 voor behoeftige familieleden een gratis te bewonen huis ter beschikking had gesteld (een zgn. Heilige Geesthuijs). Jan Dirksz Wester komt verscheidene malen voor in de belastingregisters (1621, 1628, 1638) samen met zijn moeder, die ook goederen bij Schagen bezat.
Volgens de akte van 1765 waren Jan Dirksz Wester en Pieter Dirks zoons van Lomme Dirksz. Pieter Dirksz, die een lijnbaan bezat aan het eind van Den Hoorn, was tweemaal getrouwd en had negen kinderen, van wie twee geen nakomelingschap nalieten.
De afstammelingen uit het eerste huwelijk, met de rooms-katholieke Trijntje Pieters, waren katholiek; de kinderen van de tweede vrouw, Trijntje Jans, volgden oorspronkelijk de doopsgezinde religie van hun moeder. Een zoon van de eerste vrouw heette Dirk Pietersz Baender (vanwege de lijnbaan). De zoon uit het tweede huwelijk, Cornelis Pietersz, was waarschijnlijk bakker en voerde als eerste zijn beroep als geslachtsnaam. Uit verscheidene akten, oa. over de verkoop van meel, blijkt met zoveel woorden, dat zijn zoons Pieter en Jan Cornelisz Backer, die begin 1683 resp. 37 en 28 jaar oud waren, het beroep van bakker uitoefenden (7.3.1683: RAH 4828).

Over de familienaam Pieter Dirksz


    ?


De publicatie Genealogie Gomes is samengesteld door (neem contact op).