Fischer-Sandker Groningen-Drenthe-Emsland » Johann Heinrich Röhling (1694-< 1741)

Persoonlijke gegevens Johann Heinrich Röhling 

  • Ook bekend als Henrik Roling.
  • Hij is geboren op 19 september 1694 in Neustädtel.
    Bernhard schrijft hier: zoon van Johann Hermann Rohling
  • Beroep: Heuermann Kotter in Hollenhorst, bij Thuine, Lingen.
  • Hij is overleden voor 1741 in Thuine.
    Er zijn familie verhalen, dat Johann Heinrich zijn familie in Thuine voor 1741 heeft verlaten. Waar naartoe is niet bekend
  • Een kind van Johann Heinrich Röhling en Rosina Richter
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 12 oktober 2020.

Gezin van Johann Heinrich Röhling

Hij is getrouwd met Griete Egberts.

Bas Roeling schrijft hier (op zoek naar meer informatie) het volgende :
Sebastiaan ROELING, Rotterdam
" Zunächst möchte ich meine Entschuldigung anbieten fuer meine
armen Behersung der deutschen Sprache. Mein Name ist
Sebastiaan Roeling und ich lebe in den Niederlanden. Ich arbeite
ber ein Genealogisches Forschung nach mein Familie Roeling /
Röhling aus Sachsen. Die Familie Röhling hatte eine wichtige
Position in Schneeberg, Geyer, Chemnitz und Umgebung. Können
Sie mir sagen, Sind Schriftliche Anfragen fur Genealogisches
Forschung möglich? Oder Können Sie ein Familienforscher
empfehlen fur Genealogisches Forschung in Schneeberg? Ich
suche nach daten von Johannes Heinrich Röhling und seine frau
Rosina Richter (und besonders ihnen sohn Johannes Heinrich
Röhling, geboren 19-09-1694 in Neustädtel). Ich hoffe, Sie
können mir helfen mit meine Fragen. Vielen dank fuer alle Hilfe.
Mit freundlichen Grueen, Sebastiaan Roeling
Dr. Sebastiaan Roeling Grote Werfstraat 31 B, 3043 GG Rotterdam
Ich weisse ueber Johann Heinrich Roehling:
1. Eheproklamation am Schapen (grafschaft Lingen) 17
September 1714: "Henrik Roling j.m. Soon van Jan Henrik Roling
en Rosina Richters, uit Neer Thuinen 20 Jaer."
1. Eheschliessung am Thuine (grafschaft Lingen) 7 oktober 1714:
"Henrik Roling j.m. s.v. Jan Röling, uit nedertuinen en Griete
Egberts j.d. van wijle Berend Egberts."
Kirchenbuchern war in den alten niederlöndischen Sprache, auch
die Namen von personen im Kirchenbuchern. (grafschaft Lingen
war von der Prinz von Oranien und gehörte zu Niederlande). Es
ist klar, das Henrik (Heinrich) ist Johann Heinrich Jr. Sein vater ist
Jan Henrik (Johann Heinrich) und Rosina Richters (Rosina Richter).
Auch das Alter ist richtig. 20 Jahr (1714 -/- 1694 = 2.
Ich weis, das Johann Heinrich Jr. hat einen Sohn, Berend Roling.
Eheproklamation am Thuine (grafschaft Lingen) 31 december
1741: "Berend Roeling j.m. S wijlen Henr. Roeling uit den
Hollenhorst, met Gesina Hegemans j.d. van wijlen Geerd
Hegeman in t Dorp." Ich frage mich, ob Johann Heinrich Jr. ging
zurueck nach Sachsen nach 1714. Ich frage mich, war Johann
Heinrich Jr. Verstorbenen oder hat er sein familie in Thuine
Verlassen zur Rueckkehr nach Sachsen. In der Familie ist die
Geschichte erzählt dass wir abstammen von einem Edelmann die
seine Familie hat Verlassen.

Zij zijn op 17 september 1714 te Am Schafen in ondertrouw gegaan.

Zij zijn getrouwd op 7 oktober 1714 te Thuine Lingen/Ems, hij was toen 20 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Enne Roling  1715-????
  2. Bernhard Albert Roling  1719-1749 


Notities over Johann Heinrich Röhling

Bernhard Wermers noteert hier, dat Henrik een zoon is van Johann Hermann Rohling.
Sebastiaan Roeling uit Rotterdam, ook een nazaat van Henrik en Griete, heeft zeer diepgaand onderzoek gedaan naar de verdere voorouders, samen met Karsten Seifert.
Sebastiaan heeft gepland medio 2012 een boek uit te geven over de Röhling familie, beginnend bij ca 1300 in het ertsgebergte. Het boek was klaar in 2020 en is te bestellen via zijn website. Andere activiteiten van hem staan op http://www.sroeling.info
Sebastiaan schrijft mij het volgende:
Het kerkboek van Neustädtel uit 1694 vermeld bij september: "Den 19 dito: Johannes Heinrich ein Sohn H. Han Heinrich Röhligs, hiesig. Bürgers v. Seiffensieders. Die Mutter: Fr. Rosina, gebohrene Richterin. Pathen: 1.H. Samuel Grabner, Schulmeister allhier, 2.H. Michael Röder, Bürger v. Seiffensieder, 3.Fr. Barbara, H. Joh. Friedrich Portenreiters, Bürgers v. Kirschners, beyde zum Schneeberg."
Henrik huwde Rooms-Katholiek op 07-10-1714 te Thuine, graafschap Lingen, met Griete Egberts. Het graafschap, tot 1702 in bezit van Oranje-Nassau, was Nederlandstalig. Bij de ondertrouw op 17-09-1714 te Schapen (in het tegenwoordige Samtgemeinde Spelle) werd vermeld: "Henrik Roling j.m. Soon van Jan Henrik Roling en Rosina Richters, uit Neer Thuinen 20 Jaer..". Het mag aangenomen worden dat het hier de ondertrouw met Griete Egberts betreft. Twintig dagen later lezen wij namelijk in het trouwboek van de St. Georg parochie te Thuine: "Henrik Röling j.m s.v. Jan Röling, uit nedertuinen en Griete Egberts j.d. van wijle Berend Egberts.".
Omdat zijn jongere broer Friedrich zich had gevestigd in het relatief nabij gelegen Meldorf (en later Rendsburg) is het aannemelijk dat de broers samen naar het noordwesten van Duitsland waren gereisd in verband met de verslechterde economische omstandigheden in Saksen.
Het is echter onduidelijk of beide broers naar onbekende oorden trokken of dat zij familie nareisden. Voor het laatst genoemde bestaan wel enkele aanwijzingen. In de kerkboeken van Thuine vinden wij namelijk drie vrouwen met eenzelfde geslachtsnaam die voor 1714 woonachtig waren te Thuine. Deze drie vrouwen waren: Anna Rolink, Aleyd Rolingk en Grete Roling en zij huwden in 1685, 1686 en 1691 te Thuine. Bij Aleyd werd vermeld dat haar vader, Bernd Roling, woonachtig was te Neer Thuinen. Er woonde dus al geruime tijd een familie Roling te Thuine.
Gezien de omvang van de gemeente is het onwaarschijnlijk (maar niet onmogelijk) dat er twee verschillende families met een overeenkomstige geslachtsnaam woonden. Het is goed mogelijk dat de drie vrouwen uit Thuine familie waren en de twee broers Johann Heinrich en Friedrich zich hadden voorgenomen hun nichten (en neven?) met een bezoek te vereren. Het kan echter niet uitgesloten worden dat we met twee families te maken hebben. Dit zou kunnen verklaren waarom de verschillende 19de eeuwse Roling families uit Thuine in geen enkel opzicht met elkaar te verbinden zijn. Verder onderzoek naar vorige generaties in de kerkboeken van Thuine is niet mogelijk daar de Heiratsregisters pas in 1685 beginnen (Tauf- en Sterbeberegisters beginnen pas in 1738).
De hierboven genoemde Bernd Roling is duidelijk de door Bernhard Wermers genoemde Bernd Roling, gedoopt op 01-05-1689. Om vast te stellen of Johann Heinrich (Henrik) inderdaad familie in Thuine opzocht, zoals ik hierboven voorstelde, is het van belang waar de vader van Bernd, namelijk Jan Herm Rohling, vandaan komt. Omdat de kerkboeken niet verder teruggaan wordt het echter lastig deze vraag te beantwoorden.
Johann Heinrich (Henrik) Röhling is dus een zoon is van Johannes Heinrich Röhling en Rosina Richter en afkomstig uit Saksen. Wat ik ooit nog hoop te kunnen beantwoorden is of en wat de exacte familieband is tussen de verschillende families Röhling uit Thuine en omstreken.
In het nabijgelegen Emsbüren (20 km. van Thuine) komt sinds 1653 nog een familie voor met een overeenkomstige geslachtsnaam. De eerste Roling in Niedersaksen vinden wij in de kerkboeken van Emsbüren en heette Johann Roling. De geboorteplaats van deze Johann is onbekend, maar hij was gehuwd met een zekere Gisberta en stond bekend als Zeller Roling zu Drievorden (Boer Roling te Drievorden). Samen met Gisberta had hij zeven kinderen, waarvan het eerste werd geboren in 1653 te Emsbüren.
Daarnaast is er nog een familie Roeling (Roulink, Roling) die afkomstig is uit Osnabrück, waarvan een zekere Balthazar Roeling, zoon van Jurien Roelink, zich in ieder geval voor 1797 vestigde te Schiedam, vlak bij het plaatsje Kethel van mijn voorvader Herman Hendrik R(h)ling.
Ook is er nog een familie Röling uit Aarlanderveen waarvan de stamvader afkomstig is uit Thuine. Nakomelingen voeren het vereenvoudigde familiewapen van Markus Röhling uit Saksen, dat laatste lijkt overigens meer het resultaat van een opgenomen plaatje door Hein Röling in zijn boek: Röling: Een Hollandganger en zijn nageslacht uit 1999. Hein Röling had dit plaatje in zijn boek opgenomen maar had aangegeven dat hij niet wist of dit familiewapen van zijn eigen familie was.
Uiteraard zijn er nog enkele families met een soortgelijke naam (o.a. uit Waldau in Saksen-Anhalt en Kleinbetschkerek in Roemenië welke werd gekoloniseerd door veel Rooms-Katholieke Duitsers). Ook zijn er familiewapens bekend van een familie Rhling uit Hornburg en Schwäbisch Hall. Maar natuurlijk zal niet iedere familie met een soortgelijke geslachtsnaam verwant zijn aan elkaar.
Van de Duitse familie Rüling waarvan telgen in Oostenrijk zijn verheven tot Freiherr von Rüling, Rüling Edler von Rüdingen en Ritter Rüling von Rüdingen und Rüdennen behoort vrijwel zeker tot onze familie Röhling, hoewel we dit niet met zekerheid kunnen aantonen omdat de kerkboeken van een bepaalde periode verloren zijn gegaan. Wel weten we dat hun vroege voorvaderen in de mijnbouw werkzaam waren en hetzelfde familiewapen voerden welke op 08-08-1563 was verleend door keizer Ferdinand I van het Heilige Roomse Rijk.
De genealogie van de familie in Saksen gaat inderdaad terug tot circa 1200, maar met enige voorzichtigheid. De eerste zekere stamvader van de familie Röhling, Markus Sr. werd geboren in circa 1450. De zeven generaties daarvoor zijn samengesteld op grond van zekere aannames.
De eerste zeven generaties van het geslacht Röhling zoals ik die van plan ben op te nemen in mijn boek zijn gebaseerd op het onderzoek van Alfred Erdmann Röhlig, Werner Kühnel en Johannes Wütschke en wordt vandaag de dag als mogelijk aangenomen. De genealogie van de eerste zeven generaties, die begint bij heinrich Rulico von Hagen, Vogt von Ozzec in 1250, is echter niet onomstreden. Zo heeft Prof. Dr. W. Lorenz kenbaar gemaakt het aannemelijker te vinden dat Laurentius (zesde generatie) een broer is van Erasmus (Asmus) (zevende generatie), en beiden een zoon zijn van een nog onbekende Ruling. Mijn genealogie gaat er echter van uit dat het vader en zoon betreft.
Bovenstaande uiteenzetting is geschreven door Bas Roeling.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johann Heinrich Röhling?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johann Heinrich Röhling

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johann Heinrich Röhling

Johann Heinrich Röhling
1694-< 1741

1714
Enne Roling
1715-????

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Röhling

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Röhling.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Röhling.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Röhling (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Gerhard Fischer, "Fischer-Sandker Groningen-Drenthe-Emsland", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-fischer-sandker/I48823.php : benaderd 27 september 2024), "Johann Heinrich Röhling (1694-< 1741)".