genealogieonline

Genealogie De Haan cs. » Lijsbeth Gijsbertsen

Persoonlijke gegevens Lijsbeth Gijsbertsen 


Gezin van Lijsbeth Gijsbertsen

Zij is getrouwd met Bernt Aartjesz de Kock rond 1642 te Meteren of Deil.

Niet zeker of Lijsbeth Gijsbertsen de echtgenote van Bernt Aartjesz was. Zij wordt samen met Bernt Aartjesz vermeld als getuige bij de doop van kleinzoon Aart Roelofsz de Kock op 24-3-1666, maar zij kan ook de zus zijn geweest van Mariken Gijsberts, echtgenote van Roelof Aartsz de Kock.

Sommigen menen dat Bernt Aartjesz dezelfde is als scholtus Bernt Aartsz de Cock uit Zoelen (omdat slechts één keer naam van een Bernt Aartjensz voorkomt in het doopboek van Meteren...) en dat dit een tweede huwelijk zou zijn, maar dat is een onwaarschijnlijke aanname:
- De echtgenote van deze scholtus Bernt de Cock, Geertruijdt van Benthem, overleed in 1648 en werd begraven op 29-08-1648 in Zoelen. Op dat moment moet zoon Roelof Beerntsz in Meteren al geboren zijn geweest, anders was hij al op zijn 16e vader. Immers, hij zou dan op zijn vroegst geboren zijn tweede helft 1649, wellicht zelfs pas eind 1649. Zijn zoon Aart Roelofsz is gedoopt in maart 1666, dus dan zou hij getrouwd moeten zijn medio 1665 en dan zou hij 15 jaar zijn geweest.
- Roelof Beerntsz zou dan al als 20-21 jarige diaken zijn geweest (in 1670)?
- Zoelen was/is niet zo heel ver van Meteren, ongeveer 13 km. Maar Zoelen ligt wel aan de andere kant van de Linge en in die tijd waren er nog vrijwel geen bruggen, dus als scholtus De Cock na de dood van zijn vrouw vanuit Zoelen in Meteren was gaan wonen, moest hij wel elke keer de lange reis maken om zijn ambt uit te voeren. Hij bleef namelijk gewoon scholtus in Zoelen. Daarbij komt dat Meteren helemaal zijn ambtsgebied niet was, want Meteren viel onder de schout van Geldermalsen.
- De kinderen uit het huwelijk met Geertruijdt zijn nooit richting Meteren zijn gegaan, terwijl de jongste in 1648 pas hooguit 5 was. Zij zijn vrijwel allemaal in Zoelen getrouwd.
- De familie van scholtus De Cock in Zoelen (en zeker die van Geertruijdt van Benthem) was best wel ‘welgesteld’, die in Meteren zeker niet! Dit waren allemaal landarbeiders. Overal waar scholtus De Cock voorkomt staat zijn functie (schltus of majoor) er bij, in Meteren nooit.

Er is overigens geen enkel bewijs dat deze Scholtus uit Zoelen ooit in Meteren heeft gewoond of er zelfs is geweest! Hij was scholtus in Zoelen en bleef dat ook na de dood van zijn vrouw.
Meer waarschijnlijk is dat er famileband was met de Aart de Cock uit Herwijnen rond die tijd.

Kind(eren):

  1. Roelof Beerntsz de Kock  ± 1643-???? 
  2. Hendrick Beerntsz de Kock  ± 1649-???? 
  3. Cathrijn Beerents de Kock  ± 1652-???? 
  4. Hilleke Beernts de Kock  ± 1655-???? 
  5. Geertje Beernts de Kock  ± 1656-????
  6. Marijke Beerents de Kock  ± 1658-????
  7. Grietje Beerents de Kock  ± 1660-???? 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Lijsbeth Gijsbertsen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


    

De publicatie Genealogie De Haan cs. is samengesteld door (neem contact op).