Genealogie Burgers » Cornelis Alidus Anne Steinigeweg (1825-1900)

Persoonlijke gegevens Cornelis Alidus Anne Steinigeweg 

  • Hij is geboren op 17 juni 1825 in Beesd.
  • Beroepen:
    • Architect.
    • Initatiefnemer van diverse landverhuizersprojecten in de Verenigde Staten.
    • van 1868 tot 1 februari 1870 Directeur en oprichter van de Arnhemsche Beetwortelsuikerfabriek.
    • tot voor 1883 Directeur American Hotel te Amsterdam.
    • vanaf 1883 Commissaris Mij.tot Expl. van het American Hotel te Amsterdam.
  • Woonachtig:
    • van 1849 tot rond 1850: St.Louis, Verenigde Staten.
    • in het jaar 1851: Nieuwmarkt, Amsterdam.
    • van 1851 tot 1874: Verenigde Staten.
    • vanaf 1874: Frans Halsstraat 22, Amsterdam.
    • vanaf na 1874: Leidschekade 87, Amsterdam.
    • vanaf na 1874: Leidseplein 16, Amsterdam.
  • Hij is overleden op 28 mei 1900 in Amsterdam, hij was toen 74 jaar oud.Bron 1
    Overleden in het huis Leidsekade 87
  • Een kind van Jan Emanuel Steinigeweg en Cornelia Alida Anna Temminck
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 5 januari 2023.

Gezin van Cornelis Alidus Anne Steinigeweg

Hij is getrouwd met Louisa Charlotta Engel.

Zij zijn getrouwd op 24 april 1851 te Amsterdam, hij was toen 25 jaar oud.Bron 2

In de huwelijksakte wordt de moeder van Louisa Charlotte Engel, Rakieba vermeld als "de vrije Inlandsche Vrouw". Geboorte- en overlijdensdatum onbekend.

Notities over Cornelis Alidus Anne Steinigeweg

Cornelis Alidus Anne Steinigeweg was initatiefnemer en ontwerper van het American Hotel te Amsterdam (bouw mei 1880-1882 en afgebroken in 1900 om plaats te maken voor een nieuw Americain ontworpen door de Rotterdamse architect Willem Kromhout) en schrijver van het boek "Amerikaansche Levenservaring - Schetsen en lotgevallen uit het leven van een oud-hollandsch emigrant, met eene gids voor den landverhuizer naar Amerika", anoniem verschenen bij Jan van Dokkum te Amsterdam in 1892, als voorbeeld voor emigranten en uit liefde voor de Verenigde Staten, waarin hij ook o.a. aandacht besteedt aan zijn jeugdjaren.

In dit werk omschrijft hij zijn moeder als "een zachte, zeer verstandige, brave goed ontwikkelde en wel opgevoede vrouw, die door iedereen die haar kende en bovenal door hare kinderen zeer geacht en bemind werd". Zijn vader is hèt voorbeeld van hoe de auteur later absoluut niet wil worden: "zijn knorrig humeur maakte dat wij hem op verre na niet die achting en liefde konden toedragen, welke wij voor onze goede moeder gevoelden. Tengevolge zijner theoretische opvoeding wist hij van de praktijk des levens niets; zijne ouders en ook mijne moeder hadden hem zeer verwend; in alles bediende zij hem, waardoor hij zeer hulpbehoevend geworden was en in niets zich zelven wist te helpen".
Steinigeweg hekelt deze karaktereigenschappen van zijn vader en wenst zelf wel geheel zelfstandig te zijn. Dat hij timmerman en bouwkundige werd en later geheel op eigen kracht een succesvol zelfstandig ondernemer in zijn geliefde Amerika, is dus niet heel vreemd.
----
Op 5 juli 1849 overlijdt zijn moeder en kort daarop reist hij als bouwkundige in gezelschap van 1 vrouw, drie kinderen (wellicht familie) en een dienstbode naar de Verenigde Staten bestemming St. Louis met als reden van vertrek een "vooruitzigt op een middel van bestaan". In 1851 keert hij tijdelijk terug naar Amsterdam, waar hij in het huwelijk treedt met Louisa Charlotta Engel, geboren te Batavia op 25 mei 1826. Na terugkomst in de Verenigde Staten trekt hij met zijn vrouw naar het midden-westen en kreeg daar de opdracht om een streek op te sporen, die geschikt was voor kolonisatie. Na vele omzwervingen vond hij die streek op Grand Island (N.Y.)

Het was bosland, dat in cultuur moest worden gebracht. Hij begon deze onderneming met een klein geleend kapitaal en kreeg een veertigtal emigranten bij zich, aan wie door hem de reiskosten werden voorgeschoten. Het jaar daarop kwamen ook zijn twee broers met nog meer emigranten, voor wie eveneens op die wijze werd betaald. Door deze vestiging in de eenzame boslanden werd de grondprijs in de hele omgeving binnen een enkel jaar verdubbeld. De nederzetting breidde zich nu snel uit, want er kwamen mensen van alle natiën toestromen. Al de oorspronkelijke emigranten verdienden ruim hun brood; zij betaalden de voorgeschoten gelden bijna alle terug en kochten later van hun oververdiensten eigen land, hetzij daar of elders. En hoewel de ondernemers — Steinigeweg en zijn broers — een betrekkelijk hoge prijs voor de grond betaalden — van ƒ 14 tot ƒ 30 de acre — toch konden zij reeds van de opbrengst van het bos weldra het geleende geld teruggeven en tegelijk de aankoopkosten van het terrein bestrijden met ontginning en de bouw van woningen, schuren, enz. Na vijfentwintig jaar arbeid en inspanning had Cornelis Steinigeweg de zelfvoldoening zijn land te verkopen voor een prijs, zesmaal hoger dan de inkoopsprijs. In de jaren negentig van de 19de eeuw was de waarde van de grond en de landen in de omgeving al gestegen tot een prijs per acre van 300 dollar en meer.
-----------------
Tijdens de jaren zeventig en tachtig van de de 19de eeuw, dus omstreeks de tijd van de ingebruikneming van het Noordzeekanaal, leek het wat ingedutte Amsterdam opnieuw te zijn ontwaakt en een algehele opleving door te maken. Steinigeweg, die inmiddels lange tijd in de Verenigde Staten had gewoond en daar ervaring in de hotelbranche had opgedaan, liep rond met plannen voor een groots hoofdstedelijk hotel in Amerikaanse stijl. De gemeente had hier wel oren naar en verkocht hem in 1879 een stuk gracht van de Buitensingelgracht bij de Leidschepoort ter hoogte van het Leidseplein, dat tussen het Leidsebosje en de Stadsschouwburg nog geheel uit water bestond. Voordat de eerste paal de grond in kon, moest er dan ook nog een flink stuk gracht worden aangeplempt. Maar in januari 1882 was het eerste American Hotel op de hoek van het Leidseplein en de Marnixstraat gereed.

Dat het hotel op Amerikaanse leest was geschoeid, viel de gast direct bij binnenkomst al op. Zo sierde het wapen van de Verenigde Staten in reusachtige afmetingen de entree en sprongen ook de levensgrote beelden van Roodhuiden-opperhoofden en hun squaws in het oog. De zalen op de benedenverdieping vertonen in de zoldering de wapens van der dertien staten, die zich van Engeland hebben vrijgevochten en zesendertig wapens der overige staten en territoriën van Noord-Amerika. De wandvlakken boven de deuren waren versierd met taferelen van de Niagara-waterval. Voor de gehele binnenbetimmering is, met uitzondering van de ijzeren parketvloer in de restauratie, Amerikaans grenenhout in de natuurlijke kleur (geolied en gevernist) gebruikt, hier en daar afgezet met wijnrood Sumatra-hout.

----------------------------------------
Begin 1882 vervoegen zich twee heren bij hem die hem in overweging gaven van de onderneming een N.V. te maken. Steinigeweg schrijft hierover in zijn boek "De weinige liefhebberij welke ik voor de exploitatie van een dergelijke zaak had, hetgeen geheel buiten mijn vak was en de vele moeilijkheden, daarin ondervonden met het personeel, bedienden enz. alsmede het bewustzijn, dat, zoo ik kwam te sterven, mijne vrouw, zoodanige zaak niet kon beheeren, deden mij besluiten mijne toestemming daartoe te geven".
Op 27 maart 1882 wordt de akte van oprichting der "N.V. Maatschappij tot Exploitatie van het American-Hotel" gepasseerd met Steinigeweg als directeur.
Op 27 november 1883 neemt hij echter ontslag als directeur van de N.V. Maatschappij tot Exploitatie van het American Hotel. Hij blijft nog aan als commissaris en Jacobus Wilhelmus Laurentius Burgers (1829-1903) wordt in zijn plaats tot directeur benoemd (wiens dochter Mathilde korte tijd getrouwd was met een neef van Steinigeweg Jan Hendrik Kornelis van Son). In 1888 liet hij op de Leidschekade een aantal woningen bouwen, waar hij met zijn vrouw zelf zou gaan wonen. Cornelis Steinigeweg bleef bezeten van the American Dream. In het voorjaar van 1893 ontwierp hij een kolonisatieplan tot ontginning van boslanden in Amerika en in een brochure "Naar Amerika!" werkt hij zijn plannen uit voor de exploitatie van de Dismal Swamp landen bij Norfolk (Virginia).

Steinigeweg oogstte lof met zijn hotel, maar bleek een matig bedrijfsvoerder en ondanks de enorme drukte van de wereldtentoonstelling gingen de zaken slecht. Op 1 januari 1885 wordt de leiding over het noodlijdende hotel voortvarend overgenomen door August Volmer, zwager van de fameuze Krasnapolsky. Steinigewegs creatie werd met de grond gelijk gemaakt, samen met een aantal percelen in de Marnixstraat en de belendende politie-brandweerpost op de hoek van de Leidsekade, die de Maatschappij tot Exploitatie van het American Hotel had opgekocht. Hij overleed op 28 mei 1900 in Amsterdam en heeft de grote verbouwing van het American Hotel niet meer mogen beleven.

Bron: "Amerikaansche Levenservaring - Schetsen en lotgevallen uit het leven van een oud-hollandsch emigrant, met eene gids voor den landverhuizer naar Amerika", anoniem verschenen bij Jan van Dokkum te Amsterdam in 1892.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis Alidus Anne Steinigeweg?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis Alidus Anne Steinigeweg

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis Alidus Anne Steinigeweg


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. reg4;fol178v
    2. reg.3;fol.64v

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 17 juni 1825 lag rond de 20,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt winderig. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1825: Bron: Wikipedia
      • 4 maart » John Quincy Adams wordt beëdigd als 6e president van de Verenigde Staten
      • 21 maart » Paus Leo XII creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse monnik Mauro Alberto Cappellari.
      • 25 augustus » Uruguay verklaart zich onafhankelijk van Spanje.
      • 27 september » In Engeland rijdt de eerste passagierstrein, bestaande uit één wagon met passagiers, getrokken door een locomotief. George Stephenson is de machinist.
      • 27 september » Voor het eerst trekt een stoomlocomotief (de Locomotion No.1, bestuurd door George Stephenson) een passagierstrein vooruit.
    • De temperatuur op 24 april 1851 lag rond de 11,6 °C. Er was 4 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 82%. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1851: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
      • 26 maart » In het Panthéon in Parijs demonstreert de Franse wetenschapper Léon Foucault met een slinger van 67 meter dat de aarde draait.
      • 15 mei » Kroning van Rama IV of Mongkut tot koning van Siam.
      • 22 augustus » In Australië wordt goud ontdekt.
      • 18 september » Eerste publicatie van de New York Times.
      • 2 december » Staatsgreep in Frankrijk door president Lodewijk Napoleon Bonaparte.
      • 4 december » Mislukte staatsgreep in Frankrijk.
    • De temperatuur op 28 mei 1900 lag rond de 14,2 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 80%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
    • In het jaar 1900: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 14 januari » Première van de opera Tosca van Giacomo Puccini in Rome.
      • 13 maart » In de Tweede Boerenoorlog veroveren de Britten Bloemfontein.
      • 15 april » In Parijs opent de Exposition Universelle, de grootste wereldtentoonstelling ooit in Europa, haar deuren. Vooral nieuwigheden zoals elektriciteit en film trekken veel belangstelling. De eerste Parijse metro is nog een blijvende herinnering aan deze grote tentoonstelling.
      • 26 augustus » Roeiers François Brandt en Roelof Klein winnen het eerste Nederlandse olympisch goud.
      • 4 december » De Nationale Vergadering van Frankrijk verwerpt een plan van de nationalistische generaal Auguste Mercier om het Verenigd Koninkrijk binnen te vallen.
      • 12 december » US Steel wordt opgericht.

    Over de familienaam Steinigeweg


    De publicatie Genealogie Burgers is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jan Burgers, "Genealogie Burgers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-burgers/I5504.php : benaderd 25 april 2024), "Cornelis Alidus Anne Steinigeweg (1825-1900)".