Genealogie Boeschoten » Hendrikus Cornelus Bolderheij (1828-1852)

Persoonlijke gegevens Hendrikus Cornelus Bolderheij 

  • Hij is geboren op 30 juli 1828 in Naarden, Noord-Holland.Bron 1
    [Transcriptie akte van geboorte]
    Den dertigsten dag der maand Julij van 't jaar Achtienhonderd acht en twintig, ten elf ure, voor den middag.
    Acte van geboorte van: Hendrikus Cornelus Bolderheij, geboren den dertigsten julij te Naarden, des morgens ten zes ure, zoon van Johannes Jacobus Bolderheij, daghuurder, oud twee en dertig jaren en van Annetje van Slooten, oud twee en dertig jaren,echtelieden, wonenden beiden binnen deze stad.

    Het kind is erkend te zijn van het mannelijk geslacht.
    Getuigen: Arie van Zanten, oud acht en vijftig jaren, van beroep Dienaar van Justitie, wonende te Naarden en Pieter van Dijk, oud drie en veertig jaren, van beroep dienaar van justitie, wonende te Naarden, op het verzoek aan ons gedaan door Johannes Jacobus Bolderheij.

    Zijnde deze acte na mijne voorlezing geteekend door de vader en door de voornoemde getuigen en bevestigd, ingevolge de wet door mij ondergeteekende Johannes Gerrit Theirens, Burgemeester, ambtenaar van den Burgerlijken stand der stad Naarden.
  • Beroep: tot 1852 timmermansknecht.
  • Woonachtig op 16 oktober 1851: 's-Graveland, Wijdemeren, Noord-Holland.
    no. 126, 's-Graveland, (NH).
    no. 20, 's-Graveland, (NH).
  • Hij is overleden op 13 augustus 1852 in 's-Graveland, Wijdemeren, Noord-Holland, hij was toen 24 jaar oud.Bron 2
    [Transcriptie, acte van overlijden]
    Heden den Dertienden Augustus Achttienhonderd twee en vijftig, zijn voor ons ondergeteekende, Ambtenaar van den burgerlijken stand der gemeente 's-Graveland verschenen:
    Fok Bolderheij, van beroep kleerbleker, oud dertig jaren, wonende te Hilversum, broeder van de na te noemen overledene en Daniel Bolderheij, van beroep schilder, oud acht en twintig jaren, wonende te Loosdrecht, broeder van de overledene, welke onshebben verklaard dat op den dertienden augustus dezes jaars des namiddags ten een ure, in het huis staande in deze gemeente, niet genommerd, in den ouderdom van vier en twintig jaren, is overleden Hendrikus Cornelis Bolderheij, van beroep timmermansknecht, geboren te Naarden, wonende te 's-Graveland, Zoon van Johannes Jacobus Bolderheij, overleden en van Annetje van Slooten, slijtster in gedistelleerd, wonende te 's-Graveland, gehuwd met Marretje Boeschoten, zonder beroep, mede te 's-Graveland woonachtig.
    En hebben wij hiervan opgemaakt deze akte, welke na voorlezing door ons en de comparanten is onderteekend.
  • Een kind van Johannes Jacobus Bolderheij en Annetje van Slooten,
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 28 september 2021.

Gezin van Hendrikus Cornelus Bolderheij

Hij is getrouwd met Matje Boeschoten.

Zij zijn getrouwd op 16 oktober 1851 te 's-Graveland, Wijdemeren, Noord-Holland, hij was toen 23 jaar oud.Bron 3

Getuige: Fok Bolderheij, David Bolderheij, Lambertus Bolderheij,

[Transcriptie acte van huwelijk]
Heden den zestienden october Achttienhonderd een en vijftig, zijn voor ons ondergeteekende, Ambtenaar van den burgerlijken stand der gemeente 's-Graveland in het huis derzelve gemeente, verschenen, ten einde een huwelijk aan te gaan,
Hendrikus Cornelus Bolderheij, geboren te Naarden, en wonende alhier, timmerman, oud drie en twintig jaren, meerderjarige zoon van Johannes Jacobus Bolderheij, overleden, en van Annetje van Slooten, slijtster in sterke drank, mede alhier woonachtig.

En Matje Boeschoten, geboren en wonende te 's-Graveland, zonder beroep, oud twintig jaren, minderjarige dochter van Matthijs Boeschoten, overleden, en van Matje Hulscher, zonder beroep, alhier woonachtig.

En hebben zij tot dat einde aan ons overgelegd, vooreerst: de akten waaruit blijkt, dat de bruidegom aan de Nationale Militie heeft voldaan, ten tweede hunne geboorte acte, ten derde de acte van overlijden van de vader des bruidegoms, en ten vierdede acte van overlijden van de vader der bruid.
Van welk huwelijk de beide afkondigingen alhier zonder stuiting hebben plaats gevonden op Zondagen vijf en twaalf october laatsleden.
Verklarende de moeder des bruidegom en den moeder der bruid, hier tegenwoordig, hunne toestemming tot dit huwelijk te geven.

Waarna wij hun hebben afgevraagd of zij elkander aannamen tot echtgenooten, en getrouwelijk al de pligten zullen vervullem, welke door de Wet aan den huwelijken staat verbonden zijn: hetwelk door hen, uitdrukkelijk met ja, beantwoord zijnde, hebbenwij in naam der Wet uitspraak gedaan, dat zij door het huwelijk zijn verenigd.

In tegenwoordigheid van: Fok Bolderheij, kleerbleker, oud negen en twintig jaren, wonende te Hilversum, Daniel Bolderheij, van beroep schilder, oud, zeven en twintig jaren, wonende te Loosdrecht, Lambertus Bolderheij, van beroep kuiper, oud vijf entwintig jaren, wonende te Naarden, alle drie genoemd broeder van de bruidegom, en Willem van Bruggen, kleerbleker, oud twee en dertig jaren, wonende te 's-Graveland zijnde een halfbroer van de bruid.
En is hiervan door ons opgemaakt deze akte, welke na voorlezing door ons en de comparanten is onderteekend, met uitzondering an de moeder der bruid, dewelke verklaarde door onkunde niet te kunnen schrijven.
De ambtenaar voornoemd.

Kind(eren):



Notities over Hendrikus Cornelus Bolderheij

UGPC 18280730hb

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrikus Cornelus Bolderheij?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrikus Cornelus Bolderheij

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrikus Cornelus Bolderheij

Hendrikus Cornelus Bolderheij
1828-1852

1851

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939Z-TM5W-T?i=43&wc=Q6WX-QF7%3A341392901%2C341418101%3Fcc%3D2020117&cc=2020117 57
  2. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939D-MV9N-1C?i=126&wc=Q643-B16%3A341692101%2C341418801%3Fcc%3D2020117&cc=2020117 26
  3. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939D-MKQ9-T?i=78&wc=Q643-BYB%3A341692101%2C341425401%3Fcc%3D2020117&cc=2020117 14

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 30 juli 1828 lag rond de 14,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt regen bui. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1828: Bron: Wikipedia
    • 5 januari » De eerste editie van het Algemeen Handelsblad komt in Amsterdam van de persen.
    • 14 april » Eerste editie van Noah Websters woordenboek.
    • 22 mei » In Zeeland wordt begonnen met geregelde veerdiensten.
    • 26 mei » De mysterieuze Kaspar Hauser duikt op in Neurenberg.
    • 11 augustus » Ranavalona I wordt koningin van het Koninkrijk Madagaskar.
  • De temperatuur op 16 oktober 1851 lag rond de 8,9 °C. Er was 5 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 92%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1851: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 23 februari » België - Oprichting van het Willemsfonds, genoemd naar de schrijver Jan Frans Willems, ter ondersteuning van de Vlaamse taal en literatuur.
    • 26 maart » In het Panthéon in Parijs demonstreert de Franse wetenschapper Léon Foucault met een slinger van 67 meter dat de aarde draait.
    • 15 mei » Kroning van Rama IV of Mongkut tot koning van Siam.
    • 22 augustus » In Australië wordt goud ontdekt.
    • 4 december » Mislukte staatsgreep in Frankrijk.
    • 27 december » In Nederland zijn de eerste postzegels te koop, geldig vanaf 1 januari, in het daaropvolgend jaar 1852.
  • De temperatuur op 13 augustus 1852 lag rond de 17,7 °C. Er was 13 mm neerslag. De relatieve luchtvochtigheid was 82%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1852: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 1 januari » In Nederland wordt de postzegel ingevoerd. (Zie ook: Eerste postzegelemissie Nederland)
    • 17 januari » De Britten erkennen de Boerenstaat Transvaal.
    • 21 februari » Oprichting van de Vereeniging ten behoeve der Arbeidersklasse te Amsterdam, de eerste woningbouwvereniging van Nederland
    • 9 april » Eedaflegging van de latere koning Leopold II in de Belgische Senaat.
    • 1 juli » Het Haarlemmermeer valt droog.
    • 2 december » Napoleon III wordt keizer van Frankrijk.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Bolderheij


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Aart van Boeschoten, "Genealogie Boeschoten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-boeschoten/I5729.php : benaderd 25 april 2024), "Hendrikus Cornelus Bolderheij (1828-1852)".