Arbre généalogique Wolberink Hagedoorn » Antonius Hermanus "Toon" Haselbekke (1917-1943)

Données personnelles Antonius Hermanus "Toon" Haselbekke 


Famille de Antonius Hermanus "Toon" Haselbekke


Notes par Antonius Hermanus "Toon" Haselbekke

Antoon Haselbekke was in mei 1943 leider van het distributiekantoor in Tubbergen. Op zaterdag 1 mei werden er in het distributiekantoor van Tubbergen geen bonnen meer uitgegeven. In Tubbergen wordt namelijk ook gestaakt. De melkrijders brachten geen melk meer naar de melkfabriek. De melkfabriek en het distributiekantoor zijn wel open, maar daar zit alleen de leider Antoon Haselbekke. Al het andere personeel is in staking. Antoon had tegen zijn personeel gezegd: “Gaan jullie maar naar huis. Ik blijf hier zitten, wat er ook van kan komen.”

Na de middag komt er een man uit Fleringen op het distributiekantoor om bonnen voor schoenen op te halen voor freule Von Bönninghausen. Antoon staat hem te woord en zegt dat hij morgen maar terug moet komen omdat de ambtenaar die de schoenenbonnen uitreikt niet aanwezig is. Antoon zegt dat volgens voorschrift alleen de daartoe aangewezen ambtenaar deze uit mag reiken. Deze man gaat onverrichter zake naar huis en deelt het voorval freule Von Bönninghausen mede. Door dit voorval wordt de freule zeer boos en belt de SD (Sicherheitsdienst). De familie Von Bönninghausen waren in die tijd zeer pro-Duits. De zoon van de freule, Egon, was Duits militair en sneuvelde aan het Oostfront.

Nog diezelfde middag verschijnen er 2 politieagenten van het korps Tubbergen op het distributiekantoor. Antoon krijgt te horen dat hij, in opdracht van de SD, wordt gearresteerd. Hij mag nog even mee naar de ouderlijke woning aan de Meijersweg 3 omzich te verkleden en afscheid te nemen. Ondertussen zeggen de agenten onderweg dat hij ” alle vrijheid ” krijgt om zich thuis te verkleden. Er zal geen toezicht worden gehouden en Antoon krijgt de gelegenheid om te vluchten. Hij maakt er geen gebruik van. Overtuigd van zijn onschuld deelt hij bij het afscheid van zijn ouders, broers en zussen mee: “Ik bin d’r zo wier”. De werkelijkheid zou echter anders verlopen.

Niemand had er erg in dat juist in deze dagen de Duitse bezetters overgingen tot barbaarse maatregelen om de Nederlandse bevolking angst aan te jagen, bang te maken. Antoon Haselbekke werd daar het slachtoffer van. Toen Antoon overgebracht werd vanhet politiebureau van Tubbergen naar Almelo werd hij voordat hij de bus instapte nog eerst mishandeld, getuige een toevallige passant die dit voorval zag. Van Almelo werd hij overgebracht naar het Standortsgericht in Hengelo.

Op dinsdagmiddag 4 mei mochten zijn oudste broer Jan, een pater Carmeliet en zijn broer Hein een kort bezoek aan hem brengen in de cel van het politiebureau (Standortsgericht) in Hengelo. Antoon zei, dat hij om een priester had gevraagd en dat was hen toegestaan. Die was nog aanwezig toen de broers hem ontmoetten. Na het gesprek met zijn broers werd Antoon weggehaald.

De volgende dag deelt een agent bij het politiebureau in Hengelo pamfletten uit aan de mensen die passeren. Daarop staat dat de Höhere SS en de Polizeiführer (Rauter) ter dood veroordeeld heeft Antonius Hasenbekke en Frederik Martinus Loep. Loep werd veroordeeld omdat hij als leidend bedrijfs-ingenieur bij de firma Stork door passief gedrag de staking bewust en gewild heeft gesteund. De veroordeling van Haselbekke is bekend.
Over hoe en waar de executie heeft plaatsgevonden van deze twee mannen en over de laatste rustplaats zijn geen directe aanwijzingen. Wel heeft een vrouw in Hengelo 2 mannen aan een boom gezien die vastgebonden waren. Een andere mogelijke aanwijzingkomt van een medewerkster van het inmiddels gesloopte Gerardus Majella ziekenhuis. Daar deden zich in mei 1943 allerlei verhalen de ronde over een doodgeschoten ingenieur en de rol van kapelaan Bonke van de Lambertusparochie in deze.

De kapelaan was namelijk volledig van de kaart opgenomen in het ziekenhuis. Hij werd even daarvoor van zijn bed gelicht door de Duitsers en in een witte villa op de Bataafse Kamp ontbeden om twee ter dood veroordeelden te bedienen. Volgens de medewerkster van het ziekenhuis zou zij die ochtend om 6 uur wakker geworden zijn van schoten.

Hoe de ware toedracht heeft plaatsgevonden zal waarschijnlijk een raadsel blijven evenals wat er met de lichamen nadien is gebeurd; misschien zijn ze wel verdwenen “in Nacht und Nebel” of te wel zoals men pleegt te zeggen “opgelost in de mist”.

Een iets andere lezing van het geval Haselbekke:

De directeur van het Distributiekantoor, Antonius Haselbekke, die verweten werd dat hij aan de staking tegen de Jodenvervolging had deelgenomen, werd gearresteerd. Hij diende ook bij de Gestapo te komen. Haselbekke kreeg van de politie - het waren Nederlanders - alle kans weg te komen. Ze zeiden hem: "We gaan koffie drinken, maar laten de deur open ...:' Haselbekke evenwel meende dat hij niets te verbergen had en wachtte geduldig tot de agenten terug waren. Die waren niet alleen verwonderd en boos dat hij er nog zat. Haselbekke echter vergat één ding: Iemand wilde dat er in Tubbergen een voorbeeld gesteld werd. Het was een vrouw. Die had de beslissing genomen. En het was Haselbekke die als voorbeeld werd gekozen. In Tubbergen moest men maar eens weten dat je niet met de bezetter kon spotten. Mevrouw von Bönninghausen had een naam genoemd. En de man die daar bij hoorde werd op 4 mei 1943 doodgeschoten, hoewel hij onschuldig was. Tubbergen verloor een van zijn zonen, een onschuldige.


Victime de la seconde guerre mondiale


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Antonius Hermanus "Toon" Haselbekke?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Antonius Hermanus "Toon" Haselbekke

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Antonius Hermanus "Toon" Haselbekke

Ancêtres (et descendants) de Antonius Hermanus Haselbekke

Antonius Hermanus Haselbekke
1917-1943

Antonius Hermanus Haselbekke


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    • La température au 17 octobre 1917 était entre 5,7 et 14,6 °C et était d'une moyenne de 9,7 °C. Il y avait 7,8 heures de soleil (74%). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud. Source: KNMI
    • Du 29 août 1913 au 9 septembre 1918 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cort van der Linden avec comme premier ministre Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • En l'an 1917: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 6,5 millions d'habitants.
      • 22 janvier » |Woodrow Wilson, président des États-Unis, propose aux belligérants européens une «paix sans victoire».
      • 29 janvier » le capitaine Georges Guynemer abat son 30avion.
      • 6 avril » entrée en guerre des États-Unis, lors de la Première Guerre mondiale.
      • 27 juillet » la loi française instituant les pupilles de la nation est adoptée à l'unanimité.
      • 31 juillet » début de la troisième bataille d'Ypres en Flandre.
      • 7 octobre » à Kreuznach, une conférence gouvernementale allemande définit de nouveaux buts de guerre pour le Reich.
    • La température au 18 octobre 1917 était entre 1,8 et 13,6 °C et était d'une moyenne de 8,3 °C. Il y avait 4,3 mm de précipitation. Il y avait 4,4 heures de soleil (42%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-ouest. Source: KNMI
    • Du 29 août 1913 au 9 septembre 1918 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cort van der Linden avec comme premier ministre Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • En l'an 1917: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 6,5 millions d'habitants.
      • 5 février » le Mexique devient une République fédérale de 28 États.
      • 11 mars » l'armée britannique occupe Bagdad.
      • 12 avril » lors de la Première Guerre mondiale, les forces canadiennes prennent la crête de Vimy.
      • 17 mai » conférence germano-austro-hongroise de Kreuznach, première rencontre officielle entre l'empereur allemand Guillaume II et le nouvel empereur d'Autriche Charles I.
      • 27 juillet » la loi française instituant les pupilles de la nation est adoptée à l'unanimité.
      • 25 octobre » fin de la bataille de la Malmaison
    • La température au 4 mai 1943 était entre 4,4 et 19,0 °C et était d'une moyenne de 12,3 °C. Il y avait 13,7 heures de soleil (91%). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du est nordest. Source: KNMI
    • Du 27 juillet 1941 au 23 février 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy II avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • En l'an 1943: Source: Wikipedia
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Haselbekke


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    H. Wolberink, "Arbre généalogique Wolberink Hagedoorn", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wolberink-hagedoorn/I2435.php : consultée 25 avril 2024), "Antonius Hermanus "Toon" Haselbekke (1917-1943)".