Arbre généalogique Kroon en Telleman » Andries Claesz Verweel (± 1450-1517)

Données personnelles Andries Claesz Verweel 

  • Il est né environ 1450 dans Rijsoord.Source 1
  • Entrée.Source 2
    Andries Claesz. (gen. I, jrg. 59, blz. 102), was als inwoner van Strijen lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in ’s-Hertogenbosch en in 1517 werd daarvoor zijn dood schuld betaald.1Voor zijn vrouw Cornelia N.N., eveneens lid, werd tevens in 1517 de doodschuld betaald.

    De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap is een uit 1318 daterende broederschap in de Brabantse stad 's-Hertogenbosch. Sinds de Reformatie bestaat het genootschap uit achttien katholieke en achttien protestantse leden die van oudsher een vooraanstaande maatschappelijke positie innemen.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Illustre_Lieve_Vrouwe_Broederschap
  • Entrée.Source 1
    Andries Claesz., woonde te Rijsoord ca. 1484, vanaf ca. 1485 te Strijen, schepen van Strijen (1488, 1492), tr. v Neeltken N.N., zij vestigden elk hun memorie in de kerk te Strijen. Andries vestigde zich ca. 1485 met zijn gezin vanuit Rijsoord te Strijen. In 1488 en 1492 komt hij voor als schepen van Strijen.
    Andries Claesz. vestigde zijn memorie op 11 hont in ‘Swijntwijck’ (= Zuidhoek) genaamd ‘de blaesbalck’. Van de opbrengst vermaakte hij 25 stuivers jaarlijks en diende de kerk te Strijen drie lessen te doen en de priester, de koster en het grafgeld te betalen; tevens een mis lang drie waskaarsen te branden en voor een duit aan brood aan elk arm mens uit te reiken. Vanaf 1543 zijn er betalingen overgeleverd.
    In de jaren 1546-1555 werd de betaling verricht door (schoonzoon) Jan Gene; ten rechte waarschijnlijk door diens weduwe, daar Jan zelve in 1538 al dood was. Mr. Jan van Strijen, Cornelis Jans van Strijen en Marijken Jansdr., allen erfgenamen van Lijnken Andriesdr., hadden op een niet genoemde datum de 25 tuivers genomen van ‘de blaesbalck’ en die wederom verzekerd op 3½ morgen aan de Westdijck in het Oudeland van Strijen, aan de noordzijde van de ‘Moolewech, ergo desen blaesbalck’. Op 22-9-1565 werd dit land van de 25 stuivers jaarlijks ontlast. Ongetwijfeld was genoemde Lijnken een dochter van Andries Claesz. Neeltken, de echtgenote van Andries Claesz., vestigde haar memorie eveneens in de kerk te Strijen, aan welke zij ook 25 stuivers jaarlijks vermaakte voor dezelfde handelingen en uitkeringen als haar man deed. Haar memorie diende op zondag na ‘dortiendach’ (= Driekoningen) gehouden
    te worden. Sedert een onbekend jaar tot in 1542 werd de betaling gedaan door(ongetwijfeld haar zoon) meester Cornelis Andriesz en in de jaren 1547-1555 door Jan Geene.
    Deze laatste vermelding moet evenwel weer betrekking hebben op diens weduwe, want Jan Geene was - zoals al eerder gemeld - in 1538 niet meer in leven.
  • Entrée.Source 1
    De hierna als generatie I opgevoerde Andries Claesz. kan een zoon zijn geweest van Claes Jacop Andriesz., landpoorter vanDordrecht in Zwijndrecht of Riederwaard, die in 1450 voor vier jaren poorterrechtbetaalde. Hoogstwaarschijnlijk was diens vader de Jacob Andriesz. die in 1429 genoemd is als landpoorter van Dordrecht in Zwijndrecht of Riederwaard.
    Overigens wordt in 1450 een Andries Claesz. tot Ridderkerk genoemd als landpoorter van Dordrecht.
    Hij lijkt mij in eerste instantie niet identiek met de stamvader van de hierna te noemen familie, wiens geboortejaar al terugrekenend pas rond genoemd jaar gedateerd zou kunnen worden. Echter zou hij ook omstreeks 1530 kunnen zijn geboren en in 1550 landpoorter zijn geweest. Uit zijn dan later gesloten huwelijk met de veel jongere Neeltken kan dan ca. 1484 zoon Ariaen te Rijsoord zijn geboren. Dit alles blijft bij gebrek aan meer gegevens echter speculatief.
    De naam Verweel -met nadien de daaruit ontstane varianten Verwael en Van der Wael- welke in het tweede decennium van de zeventiende eeuw in gebruik kwam, zal zijn ontleend aan de het water De Weel te Strijen. De naam Hoogewerff is ontleend aan de hofstede van Adriaen Bastiaensz. Verweel (gen. IVa) en werd sedert de jaren 1660 soms gebruikt door zijn zoon Anthonis Adriaensz. Verweel (gen. Va) en enige van zijn kinderen. Bij gebrek aan mannelijk nakomelingschap stierf deze naam in dit geslacht uit met zijn dochters. De herkomst van de naam Meerenburgh, welke voor zover bekend in 1645 het eerst werd gevoerd door Adriaen Andriesz. Verweel (gen. Vd), is niet duidelijk geworden. Denkelijk was dit de naam van zijn hofstede, al is dat nog met geen enkele akte aantoonbaar.
    De tak Meerenburgh stierf in 1730 in mannelijke lijn uit. De naamdragers Verweel in dit geslacht zijn uiteindelijk de enigen die zich sedert de achttiende eeuw hebben voortgezet; mogelijk wel tot in onze tijd. Zowel de naamdragers Verweel als Meerenburgh voerden een wapen met een aanziende hertekop.
  • Il est décédé en l'an 1517.Source 1
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 23 avril 2023.

Famille de Andries Claesz Verweel

Il est marié avec Neeltken NN (Neeltje).

Ils se sont mariés à l'église avant le 1484 à Rijsoord of Strijen.Source 2


Enfant(s):

  1. Adriaen Andriesz Verweel  ± 1484-< 1557 


Notes par Andries Claesz Verweel

vestigde zich met zijn gezin te Strijen

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Andries Claesz Verweel?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Andries Claesz Verweel

Andries Claesz Verweel
± 1450-1517

< 1484

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. DE OUDERE GENERATIES VAN HET GESLACHT MET DE NAAMDRAGERS VERWEEL, VERWAEL, VAN DER WAEL, HOOGEWERFF EN MEERENBURGH UIT STRIJEN door K.J. Slijkerman
  2. https://www.hogenda.nl/wp-content/uploads/2021/02/OV_623_juni_2010.pdf

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Sur le nom de famille Verweel

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Verweel.
  • Afficher des informations sur Verweel sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Verweel.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Ineke Kroon, "Arbre généalogique Kroon en Telleman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I19245.php : consultée 27 septembre 2024), "Andries Claesz Verweel (± 1450-1517)".