Arbre généalogique I.D.M. de Vries » Alard "Alardus Adelart" van Haasdal (Heer van Haesdal 1232-1264, Ministeriaal en Raadsheer van st.Gerlach) (± 1194-1265)

Données personnelles Alard "Alardus Adelart" van Haasdal (Heer van Haesdal 1232-1264, Ministeriaal en Raadsheer van st.Gerlach) 


Famille de Alard "Alardus Adelart" van Haasdal (Heer van Haesdal 1232-1264, Ministeriaal en Raadsheer van st.Gerlach)

Il est marié avec Agnes van Elsloo - Stein.

Ils se sont mariés.Source 2


Enfant(s):

  1. Aleide van Haasdal  ± 1225-????
  2. Heylke van Haasdal  ± 1228-????


Notes par Alard "Alardus Adelart" van Haasdal (Heer van Haesdal 1232-1264, Ministeriaal en Raadsheer van st.Gerlach)

Afstamm. K.d.Gr. Uit het geslacht van Limburg.
Alard von Haasdal, 1217,1237, 42, 44, 53 vermeld. 1217 in een akte te Rolduc, bij een schenking van Diederik I van Heinsberg aan het klooster st.Marie te Heinsberg. Mogelijk dat zijn familiewapen een zilveren of gouden achtergrond met rode bloemen/schijven had en dat van Printhagen een omgekeerde Z of R achtergrond.
In 1218 wordt hij bij Lacomblet boek II nr. 70 Alardus de Hafkesdale genoemd.
In 1231 wordt hij bij Lacomblet, boek II nr. 172 Alrades de Hakisdale genoemd.
In1248 wordt hij bij Lacomblet, Boek II nr. 325 Alardus de Havekesdale genoemd.
In Augustus 1253 schonk ridder Allard van Haasdal aan de abdij van Val-deu (Aubel) enige goederen te Glene gelegen mogelijk vanwege zijn dochter Elisabeth.
Alardy chevalier de Hafkesdale, du consentement et de la voionte de son epouse Agnes et de sa fille Elisabetb, declare donner au Val-Dieu. Bron; Bulletin de la Commission royale d'histoire. Alard heer van Haasdal maakte in 1258 zijn testament waarin de Jean I (Johan) alles erfde.
In Publications de la Société historique et archéologique dans le Limbourg, door Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap wordt vermeld op pag. 429;
Ogier van Haren, was leenman des Heeren van Valkenburg.
Hij verklaart in ' 1265 dat Elisabeth , dochter van wijlen Alard van Haasdal , het vruchtgebruik Harer goederen te Abshoven 1253 aan het klooster Godsdal bij Aubel heeft geschonken. In deze akte wordt ook Agnes genoemd als echtgenote Alardus van Haasdal.
Kasteelhoeve en Laathof De Bockhof met aangrenzende pachthof ligt in Groot-Haasdal, later ook wel Obbendorf genoemd dicht bij de huidige watertoren van Schimmert.
De kasteeltoren en de grote tiend-schuur zijn prachtige elementen in het landschap.
De geschiedenis gaat ver terug op deze plek.
Opgravingen toonden aan dat hier op het hoogplateau al in de Romeinse tijd sprake was van bewoning.
In de 12e eeuw woonde er een ridder, Alardus de Haesdal hij was Ministeriaal en vlg's zijn zegel horig aan de Heer van Valkenburg samen met Goswin Duker Adam van Haren en Adam de Meersen..
In het zegel waren 3 rode (Schijven / Rozen) waarvan de zegels van Allard, Hendrik en Johan bekend zijn later zien we deze weer terug bij de fam. Gronsveld, Schaesberg, Printhagen en Schonau.
Volgens Hemricourt in (1333-1403) stammen zij af van het geslacht Limburg en zou de tak van Schonau evenzo van Limburg-Haasdal afstammen. Deze fam. zien we later ook in het Rode van Wijnandsrade terug.
In Publications de la Société historique et archeologique dans le Limbourg, door Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap wordt; vermeld op pag. 429, dat de proosdij onder zijne bescherming nam, met de verklaring dat hij alle aanspraak, welke de inwoners van Maastricht, Limmel en Haren daarop gemaakt hadden tot zijnen last zou nemen, Adam van Haren en Alard van Haasdal.
Vermeld op pag.429 Ogier van Haren, was leenman des Heeren van Valkenburg. Hij verklaart in ' 1265 dat Elisabeth , dochter van wijlen Alard van Haasdal , het vruchtgebruik Harer (Borgharense) goederen te Abshoven aan het klooster Godsdal bij Aubel.
In deze akte wordt Dirk van Haren zijn Broer genoemd. (Broer van Ogier en Agnes).
1217 wordt hij genoemd bij een schenking aan het klooster te Heinsberg.
Het is nu ook begrijpelijk dat na de oprichting van het klooster st. Gerlach door de heer Goswijn van Heinsberg - Valkenburg , steeds de zonen van Haren en Haasdal in de volgende jaren als Ministeriaal/Raadsheren van St.Gerlach Houthem optreden.
Zowel Allardus en Willem bezaten de goederen te Abshoven te Becke (Spaubeek) aan de Geleenbeek en te Munstergeleen, die later weer aan de Abdij Val-Dieu terugschonken.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Alard "Alardus Adelart" van Haasdal (Heer van Haesdal 1232-1264, Ministeriaal en Raadsheer van st.Gerlach)?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Alard "Alardus Adelart" van Haasdal (Heer van Haesdal 1232-1264, Ministeriaal en Raadsheer van st.Gerlach)

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Alard "Alardus Adelart" van Haasdal (Heer van Haesdal 1232-1264, Ministeriaal en Raadsheer van st.Gerlach)

Ancêtres (et descendants) de Alard van Haasdal (Heer van Haesdal 1232-1264, Ministeriaal en Raadsheer van st.Gerlach)


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Alard "Alardus Adelart" van Haasdal (Heer van Haesdal 1232-1264, Ministeriaal en Raadsheer van st.Gerlach)



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. J. CEYSSENS, Pastor von Dalhem, /A propos de Val-Dieu au XIIIe siècle, Notices historiques/, Extrait de /Leodium/, Liége 1913, S. 47-54.
  2. Cartulaire de Lábbaye - Val-Dieu, door Joseph Ruwet.

Sur le nom de famille Van Haasdal (Heer van Haesdal 1232-1264, Ministeriaal en Raadsheer van st.Gerlach)


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Ger de Vries, "Arbre généalogique I.D.M. de Vries", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I13612.php : consultée 25 avril 2024), "Alard "Alardus Adelart" van Haasdal (Heer van Haesdal 1232-1264, Ministeriaal en Raadsheer van st.Gerlach) (± 1194-1265)".