généalogieonline

Stamboom Hijma - Van der Togt » Benedictus Donia (1350-????)

Données personnelles Benedictus Donia 


Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Famille de Benedictus Donia

Il avait une relation avec Etteke.


Enfant(s):

  1. Auck Benedictusdr Donia  1375-???? 


Notes par Benedictus Donia

Donia oorlogUit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Donia-oorlog was een gewelddadig conflict in het tijdperk van de Friese Vrijheid, in de jaren 1458-1464 toen de partijstrijd tussen Schieringers en Vetkopers op zijn hevigst was. Het conflict staat bekend als een oorlog, omdat er diverse keren gewapende gevechten plaatsvonden waarbij nogal wat wreedheden werden begaan, maar het was vooral een bloederige familiestrijd tussen twee hoofdelingen geslachten, de Harinxmas en de aan hun verwante Donia's. In deze oorlog is niet duidelijk een directeaanleiding aan te wijzen, omdat er diverse vetes naast elkaar werden uitgevochten, waarvan elke vete zijn eigen aanleiding, begin en deelnemers had en die ook weer door een afzonderlijke zoen werd beëindigd. Volgens de Friese kroniekschrijver Peter van Thabor vielen in de oorlog in totaal 224 doden, waarvan 213 soldaten (knechten) en 11 edelen (hoofdelingen).
[bewerken] AchtergrondHet conflict ging tussen drie hoofdelingen van de familie Harinxma respectievelijk uit Heeg, Sneek en IJlst welke als de Schieringse partij kunnen worden aangeduid. De tegenstanders waren zeven neven van hun, uit de Donia familie, zonen van Sierck Harinxma op het Doniahuis in Oosterend. Deze waren van huis uit ook Schieringer maar zochten hun bondgenoten bij de 'Vetkoperse' hoofdelingen Gale Galama van Koudum, Jancko Douwema van Langweer en Doitse Albada van Jirnsum. De Donia oorlog startte in de Zuidwesthoek van Westergo en breidde zich van daaruit naar de Zevenwouden.
De aanleiding voor de vijandelijkheden in de Donia oorlog moeten gezocht worden in het vetewezen uit die tijd en het streven naar lokale en regionale hegemonie door de verschillende afzonderlijke lokale heersers in het middeleeuws Westerlauwers Friesland. De strijd werd met wisselend succes gestreden. Dan weer was de ene partij aan de winnende hand, dan weer de andere partij. Er werd om een groot aantal stinzen gevochten waarvan verschillende van bezitter wisselden of werden verwoest. In totaalworden er 20 stinzen bij naam genoemd waar strijd om geleverd is. Bij deze gevechten vielen veel slachtoffers.
[bewerken] Bronnen, noten en/of referentiesBronnen, noten en/of referenties:
Worp van Thabor, De Kroniek van Friesland, 1517-1538.
J. Frieswijk e.o., Fryslân, staat en macht, Hilversum-1999.
Ontvangen van "http://nl.wikipedia.org/wiki/Donia_oorlog"
Categorie: Geschiedenis van Friesland

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Benedictus Donia?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Sur le nom de famille Donia

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Donia.
  • Afficher des informations sur Donia sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Donia.

    

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Marc Hijma, "Stamboom Hijma - Van der Togt", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hijma-van-der-togt/I3758.php : consultée 17 janvier 2022), "Benedictus Donia (1350-????)".