Arbre généalogique Goedhart en Manni » Marinus Jacobus Goedhart (1875-1948)

Données personnelles Marinus Jacobus Goedhart 


Famille de Marinus Jacobus Goedhart

Il est marié avec Dana Johanna Manni.

Ils se sont mariés le 24 mars 1897 à Zierikzee, Zeeland, il avait 21 ans.Source 5

Documenttype:
BS Huwelijk
Erfgoedinstelling:
Zeeuws ArchiefZeeuws Archief
Plaats instelling:
Middelburg
Collectiegebied:
Zeeland
Archief:
25
Registratienummer:
ZIE-H-1897
Aktenummer:
7
Registratiedatum:
24 maart 1897
Akteplaats:
Zierikzee

Enfant(s):

  1. Dina Cornelia Goedhart  1900-1993 
  2. Lourence Goedhart  1901-1993 
  3. Willem Goedhart  1903-1986 


Notes par Marinus Jacobus Goedhart

Bron Huib Wolf te Klaaswaal:
De Sigarenindustrie te Klaaswaal Deel 4:
De Familie Goedhart, sigarenfabrikant, tuinder en pluimveefokker te Klaaswaal.
Marinus Jacobus Goedhart, is geboren op 6 november 1875 te Goes. Hij was een zoon van Laurus Goedhart en Catharina ven den Plasse.
Op 24 maart 1897, Marinus is dan 21 jaar oud, van beroep Sigarenmaker en wonende te Kattendijke, trouwt hij te Zierikzee met Dana Johanna Manni. Zij is dan 26 jaar oud, geboren op 4 februari 1871 te Zierikzee als dochter van Willem Manni, broodbakker en Dina Cornelia Verlinde.
Op 2 maart 1898 wordt hun eerste dochterje geboren, zij krijgt de naam Catharina Francina Goedhart. Marinus is dan winkelier van beroep.
Op 6 maart 1900 wordt hu tweede dochtertje geboren, zij krijgt de naam Dina Cornelia Goedhart, Marinus is dan weer sigarenmaker van beroep.
Op 6 juli 1901 wordt hun derde dochtertje geboren, zij krijgt de naam Lourence Goedhart, Marinus geeft nu voor het eerst sigarenfabrikant op als beroep.
Op 9 maart 1903 wordt hun eerste zoontje geboren, hij krijgt de naam Willem Goedhart
Op 6 augustus 1904 wordt er weer een zoontje geboeren, hij krijgt de naam Marinus Jacobus Goedhart.
In november 1907 heeft Goedhart arbeidsloon-conflicten met zijn sigarenmakers in Zierikzee, het rommelt daar al langer en er zijn al eerder stakingen geweest bij andere sigarenfabrikanten.
Als hij de kans krijgt om de sigarenfabriek van Van Dartel te Klaaswaal over te nemen, is het besluit snel genomen.
Op 14 december 1907 plaatst Goedhart een advertentie in de krant dat hij de sigarenfabriek van de heer Van Dartel heeft overgenomen.
Diverse Zeeuwse kranten schrijven op dat moment dat Goedhart “wegens de werkstaking der sigarenmakers te Zierikzee” zijn sigarenfabricage heeft verplaatst naar Klaaswaal.
Op 13 januari 1908 schrijven Marinus Jacobus Goedhart, Dana Johanna Manni en hun 5 kinderen zich in bij de gemeente Klaaswaal. Zij gaan wonen boven de sigarenfabriek (OZ 8-10).
Behalve sigarenfabrikant is Marinus Goedhart ook winkelier (of zijn vrouw Dana natuurlijk) in de kranten vanaf 1 januari 1909 wordt regelmatig reclame gemaakt voor de Thee van E. Brandsma. Deze Thee is onder andere verkrijgbaar bij M.J. Goedhart te Klaaswaal.
De familie Goedhart is gereformeerd, in het overwegend Hervormde Klaaswaal.
Ik heb aleens een epistel geschreven over de historie van de Gereformeerde kerk (achter de drogist op de Voorstraat) waaruit bleek dat Marinus Goedhart erg betrokken was bij de tot-standkoming van een kerkgebouw te Klaaswaal.
In 1911 wordt er gekerkt in een schuur op die locatie en zijn er plannen voor een nieuw te bouwen kerk. Officieel wordt op 2 november 1911 de “Gereformeerde Kerk Klaaswaal” opgericht.
Marinus’ moeder: Catharina van den Plasse, die intussen weduwe is van Marinus’ vader, en in Kattendijke, Zeeland hertrouwd is met Cornelis Merizon, wil graag bij haar zoon in Klaaswaal komen wonen.
Vanwege de bouwplannen staat het woonhuis, behorende bij de kerklocatie (de latere drogist), leeg vanaf de zomer van 1911.
Kort en Goed: Op 23 december 1911 schrijven Cornelis Merizon en Catharina van den Plasse zich in bij de Burgerlijke Stand van Klaaswaal en gaan zij wonen in de Voorstraat. Cornelis Merizon is op dat moment 78 jaar en Catharina van de Plasse is dan 62 jaar oud.
Als Klaas Martinus van Dartel en Louise Adele Cornelia van Hasselt in oktober 1912 naar Dordrecht vertrekken, komt het huis naast de sigarenfabriek aan de Oud-Cromstrijensedijk Oostzijde (nr 12) vrij en verhuizen Cornelis en Kaatje (Catharina) daar naar toe.
Direct na deze verhuizing start de sloop van de panden in de Voorstraat en op 18 december 1912 is het de eer aan Marinus Goedhart junior (dan 8 jaar oud) om de eerste steen te leggen van het nieuwe kerkgebouw 😊
De eerste periode huren Cornelis en Kaatje het huis van de Gezusters van Dartel, uitbaatsters van Cafe van Dartel op het Schans.
Op 22 decemer 1913 verkopen de Gezusters Van Dartel het Sigarenfabriek-pand en het woonhuis in één koop aan Marinus Jacobus Goedhart. De verkoopprijs bedraagt
ƒ 4500,=. Goedhart betaalt niets maar neemt voor het volle bedrag een Hypotheek bij de verkoopsters.
Ergens tussen 1913 en 1919 stopt? Marinus Goedhart met het maken van sigaren. Stopt met een vraagteken, want ik heb geen bericht over het stoppen kunnen vinden. Het kan ook zijn dat hij de sigarenfabricage verminderd.
Wel is bekend dat hij in 1916 “start met tuinieren”. Hij koopt dan namelijk ruim 2 ½ Hectare grond langs de Rijksstraatweg te Numansdorp, net voorbij de Oude Sluis (vanuit klaaswaal gezien). Hij koopt deze grond van Johannes Marinus Cornelis de Wilde, landbouwer te numansdorp.
In 1918 bouwt hij daar de eerste broeikas en een stal. En in 1919 nog 1 of meerdere broeikassen.
Op 26 februari 1919 is Marinus Goedhart zeker gestopt met het maken van sigaren. Op die datum wordt de Cooperatieve Tuinbouwveiling ZuidHollandse Rilanden opgericht te Rotterdam. Onder de 37 oprichters wordt Marinus genoemd op plaats 23.
In de periode daarna komt zijn naam regelmatig in de krant als er wedstrijden gehouden worden voor Fruit en Tuinbouwproducten (hij valt namelijk regelmatig in de prijzen).
Op 17 december 1919 vertrekt Cornelis Merizon (dan 86 jaar oud) vanuit Klaaswaal naar Rustoord: Vrederust te Bergen op Zoom, alwaar hij 4 dagen later overlijdt. Kaatje woont nu nog alleen in het huis aan de OZ 12.
In 1921 doet Marinus ook aan een wedstrijd “kleinvee” mee, maar dit is mogelijk hobbymatig (zie krantenknipsel 1921).
Op 22 februari 1922 trouwt oudste dochter Catharina Francina Goedhart, dan 23 jaar oud, te Klaaswaal met Arie Hoeke, ook 23 jaar oud, geboren te Almkerk. Ze verlaat Klaaswaal en verhuist naar Rotterdam.
Op 21 jun 1923 trouwt dochter Dina Cornelia Goedhart dan 23 jaar oud, te Klaaswaal met Arie Kraaijeveld, 26 jaar, geboren te Sliedrecht. Ze verlaat Klaaswaal en verhuist naar Dordrecht.
In september 1923, als er weer een nieuw Bevolkings-Register begint, wordt Marinus Goedhard niet langer vermeld met hoofdinkomsten Sigarenfabrikant maar heeft hij Tuinder als beroep.
Op 7 oktober 1924 vertrekt zoon Marinus Jacobus junior vanuit Klaaswaal naar Loosduinen (den Haag).
Op 16 september 1926 trouwt dochter Lourence Goedhart, dan 25 jaar met Cornelis Maaskant, 29 jaar, geboren te Rotterdam en verhuist zij naar Rotterdam.
Op 23 oktober 1926 keert zoon Marinus Jacobus Goedhart junior weer terug uit Loosduinen naar Klaaswaal.
Op 2 juni 1927 trouwt zoon Willem Goedhart, dan 24 jaar oud te Klaaswaal met Adriana Maurits, 23 jaar oud, geboren te Oud-Beijerland. Zij vertrekken niet maar blijven aan de OC dijk OZ 8 wonen.
Marinus Goedhart Senior en Dana Johanna Manni hebben in 1927 een nieuw huis laten bouwen op hun grond aan de Rijksstraatweg (huidig adres Rijksstraat 98 Numansdorp) en vertrekken daar naar toe.
De gemeente Klaaswaal schrijft ze op 11 augustus 1927 officieel uit als “vertrokken naar Numansdorp”, maar Marinus Goedhart blijft (in advertenties) vermelden dat hij gevestigd is te Oude Sluis Klaaswaal. 😊
Zoon Marinus Jacobus Goedhart junior vertrekt als enig nog thuiswonend kind, ook mee naar de Rijksstraatweg.
Zoon Willem Goedhart (winkelier-Tuinder) en schoondochter Adriana Maurits, zijn nu even de enige bewoners van de OC dijk OZ 8-10 maar niet voor lang.
De vrijgekomen woonruimte wordt aan diverse mensen verhuurd. Al snel komen: Wouter Eijkelkamp, rijwielhersteller, gehuwd met Antje Hendrika Kerwig, in een gedeelte wonen.
Wouter en Antje hebben 2 dochters: Dirkje (1918) en Yda (1920). Ze zijn afkomstig van het adres Voorstraat 8 en zullen er tot het najaar 1929 blijven wonen. Dan vertrekken ze naar de Voorstraat 3.
Een ander gedeelte wordt verhuurd aan Pieter van Pelt, bakker van beroep en gehuwd met Zwaantje de Korver. Zij hebben geen kinderen (althans niet meer thuiswonen) en zijn afkomstig van de OC dijk WZ nr 7. Zij blijven wonen tot begin 1929 en vertrekken dan naar de Havenweg 3
Op 31 juli 1928 krijgen Willem Goedhart en Adriana Maurits hun 1e kindje. Het is een meisje en ze krijgt de namen: Annie Dana Jeane Goedhart.
In 1929 Huurt Reinier Schop, rijwielfabrikant (intussen weer vrijgezel) een gedeelte. Voordat hij aan de OZ 10 gaat wonen, woonde hij (in) op de Molendijk 134 bij zijn ouders. Eind 1929 vertrekt hij weer, en wel naar de Molendijk 10.
Er zullen in 1930 vast ook mensen hebben gewoond maar zij zullen niet langs de Secretarie zijn geweest om zich (netjes) te laten inschrijven.
Op 28 oktober 1930 schrijven Leendert van Zanten, schoenmaker, gehuwd met Pleuntje Dekker, zich wel netjes in aan de OZ 10. Zij zijn afkomstig uit Spijkenisse.
Leendert en Pleuntje hebben 1 zoon: Arie van zanten (1926) en zullen tot ca 1933 aan de OZ 10 bliven wonen. Ze verhuizen dan naar de Molendijk 84.
Van juni t/m september 1932 wonen Pieter Tonis Marinus Gaanderse, Chauffeur, gehuwd met Hendrikje van Soest, ook in een gedeelte. Ze zijn in juni afkomstig van Heineneoord, en vertrekken in september naar Oud-Beijerland.
Op 16 september 1932 trouwt Marinus Jacobus Goedhart junior (te Zuid-Beijerland) met Heiltje Maaike Dekker.
Hoewel zij zich pas op 10 oktober officieel inschrijven te Klaaswaal, kunnen we er van uit gaan dat zij vanaf de huwelijksnacht aan de OZ 10 hebben gewoond. (lekker knus tussen zijn broer Willem en zijn oma Kaatje in) 😊
In mei 1933 vertrekken Marinus Jacobus junior (inmiddels ook tuinder van beroep) en Heiltje van de OZ 10 naar de Oud- Cromstrijensedijk Westzijde nummer 118.
Er komen in 1933 weer 2 nieuwe huurders. Behalve Marinus Jacobus junior vertrekken dan namelijk ook Leendert van Zanten en Pleuntje Dekker dus er is weer ruimte.
De eerste huurders zijn: Daniel Cornelis Balde, bakker, pas gehuwd met Nelia Trijntje Viergever (zij krijgen aan de OZ op 14 juni 1934 een dochtertje genaamd Maria Cornelia Balde).
De andere huurders zijn: Johannis den Hartigh, landbouwer, pas gehuwd met Anthonia Jannigje Groeneweg. Zij krijgen op 14 mei 1934 een dochter genaamd Lijntje den Hartigh.
Het is niet 100% zeker dat Lijntje geboren is aan de OZ 10, want omstreeks de tijd van haar geboorte vertrekken Johannes en Anthonia naar de Molendijk 59 (het compagnonshuis van Buitenlust).
In mei 1934 vertrekt Catharina van den Plasse (Kaatje Merizon) intussen 84 jaar oud, van de OC dijk OZ nr. 12 naar de OC dijk OZ nr. 25 (1 van de 4 armen (bejaarden) woninkjes in Bethesda). Zij is aldaar op 29 decemer 1934, op 85 jarige leeftijd, overleden..
Op 28 juli 1934 verkoop Marinus Jacobus Goedhart senior het gehele pand (OZ 8 t/m 12) aan Leendert Teunis Piek, Cafehouder, gehuwd met Neeltje van der Beek. Deze mensen komen in een volgend epistel nog uitgebreid aan de orde.
Willem Goedhart en Adriana Maurits houden hun groentezaak op nummer 8, maar huren vanaf nu van vreemden in plaats van, van zijn ouders.
De andere huurders (Daniel Cornelis Balde en Nelia Trijntje Viergever), wonen ook gewoon door.
Met het overdragen van het eigenaarschap van de OC dijk OZ 8-12 eindigt het verhaal van de familie Goedhart natuurlijk nog niet.
Marinus Goedhart Senior en Dana Johanna Manni wonen tot 1941 aan de Rijksstraatweg oude Sluis en verkopen de boel dan aan Hermen Arieszoon Visser. Hij wordt dan: Kippenfokker en Fruitkweker te Numansdorp.
Marinus en Dana vertrekken naar Oud-Beijerland alwaar Dana op 23 december 1945, op 74 jarige leeftijd, overlijdt.
Marinus overlijdt 2 ½ jaar later, op 10 maart 1948, op 72 jarige leeftijd, te Rotterdam.
Het kan zijn dat hij naar zijn dochter Laurence is vertrokken na het overlijden van Dana, maar hij kan natuurlijk ook vanuit Oud-Beijerland naar het ziekenhuis zijn gegaan.
Marinus Jacobus Goedhart junior en Heiltje Maaike Dekker verhuizen in mei 1936 van de OC dijk WZ 118 naar de Molendijk nr 5 (Nu bovenwoning van Bruggen) waar ze tot ca januari 1938 zullen wonen. Dan verhuizen zij naar de OC dijk OZ nr 86.
Ze huren het huis aan de OZ 87 van Aaltje Rozendaal, (weduwe van Teunis de Bruijn en later de 2e vrouw van Reinier Schop).
Ze wonen daar nog als Marinus start met het verzorgen van begrafenissen (doodbidder noemde men dat nog in die tijd)
Marinus en Heiltje kregen geen biologische kinderen maar waren wel de ouders van pleegzoon Wim Zuidema.die het beroep van zijn vader voortzette.
In 1964 kopen Marinus en Heiltje een huisje aan de Oud-Cromstrijensdijk nr 24. Ze laten dit slopen en laten er het huidige huis bouwen. Waarschijnlijk hebben zij daar tot hun overlijden (of vertrek naar een verzorgingstehuis gewoond).
Willem Goedhart, Adriana Mourits en (intussen 2) dochters emigreren in de jaren 50 naar Canada.
Willem (intussen Bill genoemd) is overleden op 11 oktober 1986, op 83 jarige leeftijd te Hamilton, Ontario, Canada. Zijn vrouw Adriana Maurits leeft dan nog, ik heb van haar geen overlijdensdatum kunnen vinden.
Bij zijn overlijden wordt nog gemeldt dat er dan nog 2 (van de 3) zussen in leven zijn in Nederland.
En hoe is het dan afgelopen met de sigarenfabricage in Klaaswaal?
Thuiswerkers (zoals Ooi Andeweg) zijn er nog lang geweest, sigarenfabrikanten nog maar één.
Simon Maasdam (gehuwd met Hendrika van Pelt) was ook een zelfstandig thuiswerkende sigarenmaker totdat hij in 1917 aan de Oud-Cromstrijensedijk Westzijde 68 (en later op 64) gaat wonen en werken.
In 1922 sticht hij daar een werkplaats (OC WZ nr 70) waar sigaren gemaakt worden.
Het is dus mogelijk dat Simon Maasdam in 1917 de sigarenfabricage (of sigarenmakers) heeft overgenomen van Marinus Goedhart sr.
Dat hij geen zelfstandig thuiswerker was maar personeel in dienst had, blijkt uit een krantenbericht van 14 december 1922 waarin wordt vermeldt:
“Wegens slapte in ’t bedrijf heeft de sigarenfabrikant S. Maasdam te Klaaswaal zijn geheele personeel voorloopig ontslagen”.
Of hij later weer sigarenmakers in dienst heeft genomen is niet bekend.
Vanaf 1934 worden er fabrieksmatig, zeker geen sigaren meer gemaakt in klaaswaal.
De eerste foto toont de Groentewinkel van Willem Goedhart (er zijn helaas geen foto’s bekend van het pand als sigarenfabriek Goedhart)
Op de 2e “Foto” de verzamelde knipsels uit deze periode

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Marinus Jacobus Goedhart?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Marinus Jacobus Goedhart

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Marinus Jacobus Goedhart

Ancêtres (et descendants) de Marinus Jacobus Goedhart


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Zeeuws Archief
  2. Akte 225
  3. Stadsarchief Rotterdam
  4. Akte 974
  5. akte 7

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia



Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Elly Crone-Kraaijeveld, "Arbre généalogique Goedhart en Manni", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goedhart-en-manni/I31091.php : consultée 25 avril 2024), "Marinus Jacobus Goedhart (1875-1948)".