Arbre généalogique Beltzer » Margaretha Geertruida "Griet" Zelle (1876-1917)

Données personnelles Margaretha Geertruida "Griet" Zelle 

  • Le surnom est Griet.
  • Elle est née le 7 août 1876 dans Leeuwarden (Fr).Source 1
    Zie geb. akte

    Mata Hari
    Over Margaretha Geertruida Zelle, geboren op 7 augustus 1876 in Leeuwarden, gingen zowel tijdens als na haar leven de wildste verhalen de ronde. Minder bekend is dat zij voorafgaand aan haar exotische avonturen ook enkele jaren in Amsterdam woonde.
  • Profession: Danseres.
  • Résidant:
    • à partir du 11 juillet 1895: Leeuwarden (Fr).
    • à partir du 1897: Ned. Indie.
    • jusqu'en 1902: de Ruijterkade 53-2e, Amsterdam (NH).
    • à partir du 1905: Parijs (France).
    • de 1915 à 1916: Nieuwe Uitleg 16, Den Haag (ZH).
  • Elle est décédée le 15 octobre 1917 dans Vincennes (France), elle avait 41 ans.
    Oorzaak: Gefussilleerd in Vincennes door vuurpeleton van 12 man.
  • Un enfant de Adam Zelle et Antje van der Meulen
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 17 avril 2014.

Famille de Margaretha Geertruida "Griet" Zelle

Elle est mariée avec Rudolph Macleod.

Ils se sont mariés le 11 juillet 1895, elle avait 18 ans.

In 1902 werd al een scheiding van tafel en bed uitgesproken.

Les époux ont divorcé en 1906.


Notes par Margaretha Geertruida "Griet" Zelle

Mata Hari
Over Margaretha Geertruida Zelle, geboren op 7 augustus 1876 in Leeuwarden, gingen zowel tijdens als na haar leven de wildste verhalen de ronde. Minder bekend is dat zij voorafgaand aan haar exotische avonturen ook enkele jaren in Amsterdam woonde.

Op 17 juni 1895 werd Margaretha ingeschreven als bewoner van de Leidsekade 79, om de hoek van de café’s en theaters van het Leidseplein. Als beroep werd ‘dienstbode’ (Db) genoteerd. Binnen een maand werd de inschrijving gewijzigd van ongehuwd naar gehuwd; op haar negentiende trouwde zij met de bijna twintig jaar oudere Rudolph MacLeod, die als Kapitein in dienst was van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). MacLeod stond toen al ingeschreven op hetzelfde adres aan de Leidsekade. Per 6 augustus wordt Margaretha als getrouwde vrouw bijgeschreven op de gezinskaart van haar echtgenoot.

Het gezin MacLeod vertrok in 1897 voor enkele jaren naar Java, maar keerde na de pensionering van Rudolph terug naar Amsterdam. Aan de inschrijving is te zien dat het gezin daarna van samenstelling was veranderd. Zij waren vertrokken naar Oost-Indië met hun zoontje Norman, dat daar overleed — volgens roddels vergiftigd door een jaloerse baboe — en keerden terug met een op Java geboren dochtertje. Het huwelijk bleek zo ongelukkig dat op 30 augustus 1902 een scheiding van tafel en bed werd uitgesproken.

Margaretha wordt in januari 1902 officieel uitgeschreven op het adres van vader en dochter MacLeod, op dat moment de Ruijterkade 53 II, en start een nieuw leven als gescheiden vrouw.

Als de mysterieuze danseres Mata Hari maakt Margaretha vanaf 1905 furore in de salons van Parijs, baadt in luxe en reist met haar talrijke minnaars de hele wereld over. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zoeken zowel de Duitse als de Franse inlichtingendienst contact en ontvouwt zich een verhaal vol intriges en verraad.

Op 15 oktober 1917 wordt Margaretha Geertruida Zelle bij Parijs geexecuteerd op verdenking van dubbel-spionage.

MATA HARI
Mata Hari, echte naam Margaretha Geertruida (Griet) Zelle, (Leeuwarden, 7 augustus 1876 - Vincennes, 15 oktober 1917) was een Nederlands danseres. Ze werd wegens spionage veroordeeld en gefusilleerd.

Mata Hari is beroemd geworden door haar vermogen om in te haken op de populaire smaak van haar tijd. In 1905 brak ze in Parijs door met haar 'Oosterse' dansen.

Mata Hari is nog altijd wereldberoemd, hoewel er geen filmbeelden van haar optredens bestaan, laat staan beelden met muziek. We zijn bij Mata Hari uitsluitend aangewezen op een handvol foto's, alsmede op de overlevering van haar tijdgenoten. Het Fries museum te Leeuwarden heeft documentatie over haar.

Sommigen beschouwen Mata Hari als een symbool van het oude Europa, dat met zijn glamour en schittering in de Eerste Wereldoorlog ten onder ging. Mata Hari's eigen lot weerspiegelt dit tragische einde.

Levensloop Jonge jaren
Mata Hari werd geboren als dochter van Adam Zelle (1840-1910), een winkelier in hoeden, en Antje van der Meulen (1842-1891). Het echtpaar kreeg na Griet nog 3 zoons. Tot haar 13e kreeg ze Franse, Duitse en Engelse privélessen. Haar vader raakte in 1889 echter bankroet, en kort daarna scheidden haar ouders van tafel en bed. [1][2] Haar vader hertrouwde in Amsterdam op 9 februari 1893 met Susanna Catharina ten Hoove. Margaretha kwam na de scheiding in Leiden terecht. Daarna woonde ze bij een oom in Den Haag.

Ze studeerde in Leiden voor kleuterleidster, maar toen de leraar met haar begon te flirten werd ze door haar oom van de opleiding gehaald.

Margaretha en Rudolph MacLeod op weg naar Indie
Nederlands-Indië

Op haar 18e reageerde Margaretha op een contactadvertentie in de krant van de KNIL-kapitein Rudolph MacLeod. Ze trouwde met hem op 11 juli 1895. In 1897 vertrok het gezin MacLeod naar Nederlands-Indië. Inmiddels was hun zoon Norman-John geboren. In 1898 werd dochter Jeanne-Louise, bijgenaamd Non, geboren.

Het huwelijk was voor Margaretha een mislukking. Haar echtgenoot bleek een alcoholist te zijn die zijn agressie vaak afreageerde op haar.] Hij hield er waarschijnlijk minnaressen op na. Margaretha trok tijdelijk in bij de Van Rheedes, een ander Nederlandse officiersgezin. Maandenlang bestudeerde ze de Indonesische tradities en cultuur. Ze werd ook lid van een lokale dansgroep. In 1897 gebruikte ze voor het eerst de artiestennaam Mata Hari, wat Maleis is voor Oog van de dageraad oftewel zon.

In 1899 overleed hun zoon, mogelijk als gevolg van de bijwerkingen die optraden bij de behandeling van Syfilis. Andere bronnen beweren echter dat hij zou zijn vergiftigd.

Wegens toenemende huwelijksproblemen besloot het echtpaar MacLeod in 1902 naar Nederland terug te keren. Nog datzelfde jaar volgde een scheiding van tafel en bed (die in 1906 definitief werd).

Danseres

Nieuwe Uitleg 16 in Den Haag, het huis waar Mata Hari in 1915/16 woonde Nog datzelfde jaar vertrok Margaretha naar Parijs, waar ze een tijdje optrad in een circus onder de naam Lady MacLeod. Ze kon maar moeilijk rondkomen.

Begin 1905 begon ze met het opvoeren van de exotische dansen, waarmee ze uiteindelijk beroemd zou worden. Ze nam hiervoor permanent de naam Mata Hari aan. Ze debuteerde met haar act in Musée Guimet op 13 maart 1905. Haar optredens werden meteen een succes.

Mata Hari werd al snel beroemd tot ver buiten de lichtstad. Optredens in Wenen, Monaco, Madrid, zelfs de Scala in Milaan volgden. Minstens zo fameus was haar levenswandel; aangezien ze voor hogere militairen en leden van het Corps Diplomatique ook tussen de lakens veel entertainment had te bieden, was ze een veelbegeerde courtisane.

De optredens van Mata Hari waren volledig afgestemd op de geromantiseerde ideeën over Azië die destijds in West-Europa in de mode waren. Mata Hari voegde er een flinke scheut erotisch bloot aan toe. Om nog meer tot het publiek te spreken verzon ze ook een nieuwe identiteit. Zo beweerde ze geregeld een Javaanse prinses te zijn, die sinds haar jeugd de heilige dansen zou hebben geleerd van priesters. Ze werd talloze keren gefotografeerd, vaak zeer schaars gekleed. MacLeod verzamelde veel van deze foto’s om als bewijsmateriaal te gebruiken waarom ze ongeschikt zou zijn om de voogdij over hun dochter (overleden in 1919) te krijgen.

Dubbelagent
Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef Nederland neutraal. Dit betekende voor Mata Hari dat ze, gezien haar Nederlandse nationaliteit, vrij over de grenzen mocht reizen. Wel moest ze om de oorlog te ontlopen naar Frankrijk reizen via het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Haar vele reizen trokken echter wel de aandacht, evenals het feit dat ze het aanlegde met veel hoge militairen. In een aantal interviews met de officieren van de British intelligence beweerde ze zelfs een geheim agente te zijn voor de Franse militaire geheime dienst.

In januari 1917 zond de Duitse militaire attaché in Madrid een radiobericht naar Berlijn, waarin hij sprak van waardevolle informatie die hij zou hebben gekregen van een spion met de codenaam H-21, ofwel Mata Hari. Opvallend genoeg werd dit bericht verzonden in een code waarvan de Duitsers wisten dat de Fransen hem reeds hadden gekraakt, en het bericht dus makkelijk konden onderscheppen. Dit is voor sommige historici het teken dat het bericht vals was, en enkel bedoeld om de Fransen op het verkeerde been te zetten.

Arrestatie en doodvonnis

Executie van Mata Hari; een scene uit een vroege speelfilm)De Fransen namen het bericht echter serieus. Op 13 februari 1917 werd Mata Hari gearresteerd in haar hotelkamer in Plaza Athénée. Ze werd na een kort proces ter dood veroordeeld op beschuldiging van hoogverraad wegens spionage voor de Duitsers.

Het vonnis werd op 15 oktober 1917 in de slotgracht van het kasteel van Vincennes voltrokken door een vuurpeloton, waarna haar lichaam aan de wetenschap ter beschikking werd gesteld.

Later werd het doodvonnis heftig bekritiseerd. Ook uit Nederland kwamen protesten. Mede doordat de publiciteit over Mata Hari en haar tragische einde ook na 1918 doorging heeft Mata Hari's naam over de hele wereld bekendheid gekregen. Volgens Pat Shipman's biografie Femme Fatale was Mata Hari nooit een dubbelspion, maar werd ze slechts als zondebok gebruikt door de Franse militaire overheid voor het falen van het commando aan het front.

Het gerechtsdossier over de vermoedelijke spionne wordt pas in 2017 openbaar gemaakt. Dan pas zal mogelijk blijken wat de ware toedracht is geweest.

Legende
Vooral het feit dat meteen na haar dood veel mensen twijfelden aan haar schuld heeft ertoe bijgedragen dat Mata Hari wereldberoemd werd.

Het beeld van Mata Hari, o.a. versterkt door de vele verfilmingen van haar leven, van een exotische danseres die als dubbelspionne gebruik maakte van haar verleidingskunsten om militaire geheimen van haar vele geliefden te ontfutselen, maakte haar tot archetype van de femme fatale.

Veel van de populariteit van Mata Hari komt ook door de film over haar leven uit 1931. In deze film zijn veel zaken echter verdraaid of aangedikt om beter aan te sluiten bij het beeld dat veel mensen destijds van haar hadden.

Mata Hari in de populaire cultuur
Films
Het leven van Mata Hari werd in verschillende landen verfilmd, met onder andere Magda Sonja, Greta Garbo, Zsa Zsa Gábor, Jeanne Moreau en Sylvia Kristel in de hoofdrol. Fie Carelsen (bij haar vijfentwintigjarig jubileum in 1931) en Els van Rooden (bij Toneelgroep Centrum) brachten haar op het Nederlandse toneel tot leven en Josine van Dalsum gaf haar in 1980 gestalte in een 4-delige televisieserie. Zelfs werd er ooit een grote Broadwaymusical aan haar opgedragen. Al deze producties hadden één ding gemeen: het werden onbarmhartige flops.

Schilderkunst
Mata Hari heeft zich in 1916 door Isaac Israëls laten schilderen. Het kunstwerk hangt in het Kröller-Müller Museum te Otterlo.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Margaretha Geertruida "Griet" Zelle?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Margaretha Geertruida "Griet" Zelle

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Margaretha Geertruida "Griet" Zelle

Ancêtres (et descendants) de Margaretha Geertruida Zelle

Cornelis Zelle
± 1815-????
Grietje Hamstra
± 1815-????
Adam Zelle
1840-1910

Margaretha Geertruida Zelle
1876-1917

Margaretha Geertruida Zelle

1895

Rudolph Macleod
1856-< 1934


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Akte 560

Événements historiques

  • La température le 7 août 1876 était d'environ 16,7 °C. Il y avait 0.1 mm de précipitation. La pression du vent était de 1 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-ouest. La pression atmosphérique était de 77 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 87%. Source: KNMI
  • Du 27 août 1874 au 3 novembre 1877 il y avait en Hollande le gouvernement Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg avec comme premiers ministres Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) et Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • En l'an 1876: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,0 millions d'habitants.
    • 14 février » Graham Bell dépose le brevet sur le téléphone, quelques heures avant Elisha Gray (brevet obtenu le 7 mars 1876).
    • 19 février » guérison miraculeuse (reconnue par l'Eglise catholique) d'Estelle Faguette lors des apparitions mariales de Pellevoisin.
    • 26 février » la Corée de la dynastie Joseon se voit imposer le traité de Ganghwa par l'Empire du Japon.
    • 25 mars » en Italie, les progressistes, sous la direction d'Agostino Depretis, forment un gouvernement et engagent le pays sur une voie réformiste.
    • 17 juin » bataille de Rosebud Creek.
    • 25 juin » bataille de Little Big Horn.
  • La température le 11 juillet 1895 était d'environ 18,1 °C. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 82%. Source: KNMI
  • Du 9 mai 1894 au 27 juillet 1897 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Roëll avec comme premier ministre Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
  • En l'an 1895: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,1 millions d'habitants.
    • 15 janvier » victoire des troupes italiennes de Baratieri sur le Tigré, pendant la première guerre italo-éthiopienne bataille de Senafé.
    • 17 janvier » élection de Félix Faure à la Présidence de la République française.
    • 26 mars » l'armée japonaise occupe les îles Pescadores, dans le détroit de Formose.
    • 8 septembre » combat de Magul.
    • 29 septembre » les Français occupent Tananarive.
    • 7 décembre » bataille d'Amba Alagi (première guerre italo-éthiopienne), se soldant par une défaite italienne.
  • La témpérature moyenne du 15 octobre 1917 était de 5,1 °C. Il y avait 1,7 mm de précipitation. Il y avait 6,7 heures de soleil (62%). La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du sud-sud-ouest. Source: KNMI
  • Du 29 août 1913 au 9 septembre 1918 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cort van der Linden avec comme premier ministre Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • En l'an 1917: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,5 millions d'habitants.
    • 23 janvier » incendie accidentel de l'église Sainte-Radegonde de Riantec.
    • 13 février » arrestation de Mata Hari par le contre-espionnage français.
    • 16 avril » à 6 heures, début de la bataille du Chemin des Dames dans l'Aisne (Première Guerre Mondiale).
    • 23 avril » conférence de Kreuznach, définissant pour la première fois les buts de guerre du Reich.
    • 14 août » la République de Chine déclare la guerre à l'Empire allemand.
    • 21 octobre » les premières troupes américaines partent pour le front européen, à la suite de la déclaration de guerre du Congrès américain du 6 avril, au côté des Alliés.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Zelle

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Zelle.
  • Afficher des informations sur Zelle sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Zelle.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
A.E.M. (Ton) Beltzer, "Arbre généalogique Beltzer", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-beltzer/I27183.php : consultée 25 avril 2024), "Margaretha Geertruida "Griet" Zelle (1876-1917)".