Ancêtres van Roel Dijkema (1958-2019) » Histoires » Naamsaanneming Dijkema in 1811

naamsaanneming door Pieter Jans in Groningen

In 1811 onder Napoleon werd het verplicht om alle geboortes, huwelijken en sterfgevallen te laten registreren bij de burgerlijke stand. Ook achternamen werden verplicht gesteld. Daarvoor moest men naar het gemeentehuis alwaar een verklaring werd opgenomen in een register van naamsaanneming.

In sommige delen van Nederland hadden de mensen toen al een achternaam. Elders werd een kind vaak vernoemd naar zijn of haar vader, waardoor slechts één generatie dezelfde achternaam had. Zo had Berend Pieters een vader Pieter Jans en diens vader had dus de voornaam Jan.

Van de registers van naamsaanneming is in Groningen is maar weinig van bewaard gebleven. De namen Pieter Jans Dijkema en Berend Pieters Dijkema komen daarin niet voor.

Volgens de Nederlandse Familienamenbank is de naam Dijkema te beschouwen als variant van Van Dijk. Als je bijvoorbeeld van een boerderij kwam die “Achterdijk” heette of die bij een dijk gelegen was, was de kans bijvoorbeeld groot dat er voor de achternaam “Van Dijk” of in het Noorden van Nederland “Dijkema” werd gekozen.

Pieter Jans heeft kennelijk gekozen voor de naam Dijkema. Daarmee kregen ook al zijn kinderen, die eerst alleen de achternaam Pieters hadden, de naam Dijkema. De vader van Pieter Jans heette Jan Luitjens. Diens vader weer Luitjen Jans.