généalogieonline

Kwartierstaat Koos van Rijn » Daniël Willemsz van Rijn (± 1491-1574)

Données personnelles Daniël Willemsz van Rijn 


Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Ancêtres (et descendants) de Daniël Willemsz van Rijn


Famille de Daniël Willemsz van Rijn

Il est marié avec Lijsbeth (Betgen) Pietersdr van Poelgeest.

Ils se sont mariés.


Notes par Daniël Willemsz van Rijn

Familiewapen van Rijn.

Claes Cornelisz van Rijn (ca.1529 -1612). Schepen van 's-Gravenhage en daarna Schout van Voorschoten voerde waarschijnlijk een familiewapen indentiek aan het schild van de familie Raephorst uit Voorschoten (schild afwisselend met 3 zilveren en 3 zwarte dwarsbalken) , maar met het verschil dat er een hartschild van blauw met een klimmende gele leeuw erin staat. Daar kun je dus een relatie aan afleiden.

De vader van Claes Cornelisz van Rijn "Cornelis Willemsz van Rijn ca. 1493 - ovl vóór 19-11-1574 " zegelde de oorkondes als schout van Voorschoten met zijn zegelring waarop duidelijk een scihild te zien is met een klimmende leeuw erin. In de Pieterskerk in Leiden heeft men ook eem wapenbord gevonden met een familiewapen van Van Rijn met de zelfde omschrijving van een blauw schild met een gele klimmende leeuw erin.

Zegel van schout Cornelis Willemsz van Rijn met heel duidelijk aan de rand van de zegel de naam Cornelis Willemsz met een klimmende leeuw in het schild zichtbaar is. (bron: Nationaal Archief, archiefinventaris 3.18.20, Abdij van Rijnsburg, 1179-1577, Inventaris nr. 341, Erfpachtsbrief van 4 Carolusgulden 's jaars op 2 morgen land, 1538).

Zo worden de vermoedens wel duidelijk dat het familiewapen van Van Rijn uit Voorschoten bestond uit een schild van: Wapen: gedwarsbalkt in zes stukken van zilver en zwart. Hartschild: in blauw een gouden leeuw. Zo ondescheide zich de familie Van Rijn zich uit Voorschoten t.o.v de rest uit de familie die alleen het blauwe schild en de gouden klimmende leeuw erin voerde.. Het oorspronkelijke wapen van Van Rijn zal dus dat zijn; een blauw schild met een klimmende gouden leeuw erin met uitstekende tong.

Opmerking: persoonsnaam, Van Rijn familiewapen; een blauw schild met een klimmende gouden leeuw erin met uitstekende tong. Op een van de kwartierwapens van het wapen van Meerman, overl. 16 november 1744, aanwezig op een rouwbord in de St. Pancraskerk te Leiden.

Overzicht uit het register van het CBS van de dragers van het familiewapen Van Rijn met een blauwschild en een goudkleurige klimmende leeuw erin.

Van Rijn
Bronvermelding
Registratiecode: HDATNL014533
Afbeelding: Rijn01
Collectienummer: 1800
Familienaam
Van Rijn
Van Ryn
Rijn, van
Ryn, van
Wapen: in blauw een gouden leeuw.
Helmteken: de leeuw van het schild, uitkomend (bron 4).
Wapenvoerder

Persoonsnaam: Jan van Rijn
Opmerking: Schepen te Den Haag 1648.
Titel/predikaat: Mr.
Bron: G. A. Delft, W. van der Lelij: "Namen en wapenen der Ed. Agtbaare Heeren Bailliuwen, schouten, burgermeesteren en de schepenen, mitsgaders pensionarissen, thesauriers en secretarissen van ‘s-Gravenhage", blz. 17 en 18.

Persoonsnaam: Nicolaas van Rijn
Opmerking: Schepen van Den Haag 1652.
Titel/predikaat: Mr.
Bron: G. A. Delft, W. van der Lelij: "Namen en wapenen der Ed. Agtbaare Heeren Bailliuwen, schouten, burgermeesteren en de schepenen, mitsgaders pensionarissen, thesauriers en secretarissen van ‘s-Gravenhage", blz. 17 en 18.

Persoonsnaam: Van Rijn
Opmerking: Een van de kwartierwapens van mr. Cornelis Alardus Oem van Sandelingen, overl. Haarlem 12 februari 1777.
Bron: CBG, Rouwborden bij de kwartierstaat Van Brienen, blz. 6, 10 en 13.

Persoonsnaam: Van Rijn
Opmerking: Geb. Haarlem 30 september 1668, overl. Haarlem 28 juni 1733.
Bron: CBG, Rouwborden bij de kwartierstaat Van Brienen, blz. 6, 10 en 13.

Persoonsnaam: Van Rijn
Bron: CBG, Rouwborden bij de kwartierstaat Van Brienen, blz. 6, 10 en 13,
CBG, Wapenboek uit de collectie van W.A. des Bouvrie (pag. 58 volgens copie).

Persoonsnaam: A. van Rijn
Opmerking: Wapen te Den Haag.
Bron: CBG, GHS 50D31, M.L. van Hangest d'Yvoy. Grafschriften, rouwborden en kerkglazen in Utrecht, Holland, Gelderland en Noord-Brabant, nagetekend in de jaren 1776-1815, (blz. 179 en 186 volgens copie).

Persoonsnaam: Van Rijn
Opmerking: Een van de kwartierwapens van het wapen van Meerman, overl. 15 december 1771, aanwezig op een rouwbord in de St. Pieterskerk te Leiden.
Bron: CBG, GHS 50D31, M.L. van Hangest d'Yvoy. Grafschriften, rouwborden en kerkglazen in Utrecht, Holland, Gelderland en Noord-Brabant, nagetekend in de jaren 1776-1815, (blz. 179 en 186 volgens copie).

Familienaam : Van Rijn
Wapen: gedwarsbalkt in zes stukken van zilver en zwart.(van Raephorst).
Hartschild: in blauw een klimmende gouden leeuw. (van Rijn).
Wapenvoerder
Persoonsnaam: Van Rijn (Joost Jansz van Rijn, procureur van het Hof van Holland).

Opmerking: Een van de acht kwartierwapens van het wapen van Hugo de Groot Pietersz (Kleinzoon van). Zijn vader Pieter Huichensz de Groot was getrouwd met Agatha van Rijn.

Hugo de Groot (Delft, 10 april 1583 – Rostock, 28 augustus 1645) was een Nederlands rechtsgeleerde en schrijver. Hij is internationaal bekend als Hugo Grotius.
Bron: CBG, GHS 50A34, J.M. de Lange. Wapenboeck, familiewapens, rouwborden en grafschriften, ca. 1725, blz. 1525 en 1749.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Daniël Willemsz van Rijn?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Daniël Willemsz van Rijn

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Sur le nom de famille Daniël Willemsz van Rijn


    

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Jacobus Johannes van Rijn, "Kwartierstaat Koos van Rijn", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-koos-van-rijn/I33028.php : consultée 19 septembre 2021), "Daniël Willemsz van Rijn (± 1491-1574)".