Généalogie Krook » Histoires » 9. De tak Noord-Holland (Krook)

Krook - Noord-Holland

In vorige eeuwen hebben in Noord-Holland, vooral in Amsterdam, veel Krook-en hun domicilie gehad.
In het gemeentearchief van Amsterdam is  een manuscript genealogie van Harmen Berewout te vinden van het Amsterdamse geslacht Croock. Dr. Johan E. Elias heeft deze, zoals blijkt in zijn inleiding, gebruikt voor de samenstelling van de "Vroedschap van Amsterdam".

Een tweede genealogie van de hand van Mr. N. de Roever, samengesteld aan de hand van een oude genealogie in zijn bezit, biedt weinig nieuws. Een derde handschrift, eveneens van de hand van Harmen Berewout, doch iets minder uitvoerig, berust in de verzamelingen van het Centraal Bureau voor Genealogie te 's-Gravenhage.

De Heer H. Kruimel heeft het bovenstaande gebruikt voor zijn artikel in het Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie, jaargang 1961 onder de naam "De Amsterdamse families Croock en Speerder afstammende van de zgn. Jan Bruyn Jacobs Swaen Croock, geboren rond 1500". Hoe moeilijk het is in deze periode de juiste familiebetrekkingen te vinden tussen het grote aantal naamgenoten in die tijd te Amsterdam, blijkt o.a. ook uit dit artikel. Er worden gezinsverbanden aangenomen op grond van bronnen, die niet altijd zeker zijn.

De 1e stamlijn, Hendrik Jacob Krook, 1816 – 1866
Dit is de genealogie van Hendrik Jacobs Krook geboren te Medemblik 23 juni 1816. Van deze tak moeten nog wel oudere familieleden te vinden zijn.
Tot dusver is dit nog niet verder uitgezocht.

De 2e stamlijn, Pieter Thijsz Croock,±1560 – 1614
De genealogie van Pieter Thijs Crook, geboren rond 1560, is bijna geheel overgenomen uit het artikel van H. Kruimel. 
Slechts enkele gevonden aanvullingen zijn in deze uitgave verwerkt.

De 3e stamlijn, Marten Croock, ca 1680 – ± 1730

3.1 Stamlijn, Gozewijn van Harpen, 1729 – 1807

3.2 Stamlijn, Pieter Kuijper, 1730 – <1795

De familie Harpen mn Adrianus Lodewijk van Harpen, geb. 08-12-1764 maakte zich zorgen dat hun tak zou uitsterven. Zij “adopteerden” daarom twee kinderen uit het nageslacht van Marten Krook (Marten Croock, Huybert Krook, Adriana Krook, Bregje Kuiper, getrouwd met Adrianus Lodewijk van Harpen) Deze kinderen kregen bij de doop resp. de namen: Arend Krook van Harpen en Pieter Kuijper van Harpen.

Bovendien “adopteerde” Huijbert Kuijper (Marten Croock, Huijbert Krook, Adriana Krook, Huibert Kuijper getr, met Catharina Elisabeth Kesman) Adrianus Lodewijk, die als doopnaam kreeg Adrianus Lodewijk van Harpen Kuijper.
De stamlijnen 3.1 en 3.2 zijn niet volledig. Ze worden hier alleen vermeld voor de familieband met Krook.

De 4e stamlijn Gerrit Folkertszn Croock, 1560 –1629
Volgens informatie bij het Gemeentelijk Archief Amsterdam werden de DTB boeken rond deze tijd niet correct bijgehouden, waardoor het koppelen van personen een onmogelijke opgaaf bleek. Enkele personen uit deze genealogie zouden zeker aan deze of aan één van de genoemde stamlijnen  kunnen worden gekoppeld. Bijv. Pieter Croock * 1647, Gerardus Croock * 1650, Anthoni Krook * 1600 en Pieter Jacobse Krook * 1630.

Probleem Overmeer, Weesp, Amsterdam

Iedereen die met genealogie bezig is maakt het mee. Op een gegeven ogenblik lukt het niet om een stamboom aan te vullen met meer familieleden. Je raakt vast en je komt niet verder. Het Streekarchief Gooi en Vechtstreek, het Gemeentearchief Weesp en het Stadsarchief Amsterdam zijn ingeschakeld, maar  vragen bleven onbeantwoord. Zeer waarschijnlijk zijn de DTB boeken verloren gegaan.
- Wie zijn de ouders van Gerardus Croock * ca 1657, die zich omstreeks 1675 in Overmeer vestigde als Medicine arts en toen trouwde met Phoema Ibis?
- Wie zijn de ouders van Pieter Croock * ca 1647, die 04-07-1677 in ondertrouw ging met Hilletje Oostdorp, Hij woonde toen op de Lauriergracht te Amsterdam en was destijds 30 jaar. Na het huwelijk vestigde hij zich in Weesp.
Waarschijnlijk zijn dit broers, maar bewijs ervoor is er niet. Verder bestaat er het vermoeden dat deze broers stamgenoten zijn van Gerri Folkerszn Crook, (zie 4e stamlijn hierboven). Heeft u informatie die kan helpen, reageer dan s.v.p. met het contactformulier.

Koedijk

In Koedijk heeft een lange tijd een familie Krook gewoond. Deze familie oefende het boerenbedrijf uit. In het Krook-en bestand komt het beroep landbouwer/veehouder verder nauwelijks voor.

La publication Généalogie Krook a été préparée par .contacter l'auteur