familierelaties en aanverwanten Pieter Koenders » Pieter Lijbaart (1759-1837)

Données personnelles Pieter Lijbaart 


Famille de Pieter Lijbaart

(1) Il est marié avec Maria Cornelia Versluijs.

Ils se sont mariés en l'an 1781, il avait 21 ans.


Enfant(s):

  1. Pieter Lijbaart  ± 1782-1814


(2) Il est marié avec Maria Henderijks.

Ils se sont mariés.


Enfant(s):

  1. Johannis Lijbaart  ± 1796-1796
  2. Lijbaart  1797
  3. Johannis Lijbaart  1801-1801
  4. Lijbaart  1804


(3) Il est marié avec Anna Faas.

Ils se sont mariés le 25 avril 1812 à Biervliet, Zeeland, Nederland, il avait 52 ans.

getuige: Pieter Lijbaart Junior 30jr molenaar te IJzendijke; Johannes de Meijer 32jr landman te Watervliet; Pieter Geensen 51jr stroodekker te Biervliet; Francois Martinus de Jonge 59jr chirurgijn te Schoondijke
Datum: BS aktenr 3

Enfant(s):

  1. Johannes Lijbaart  1813-????


Notes par Pieter Lijbaart

harryschoel.nl/genealogieen/genealogie-lijbaart.html [deel van zijn verhaal:]
De familie Lijbaart kwam min of meer toevallig in Biervliet terecht. Toen op het einde van de achttiende eeuw de plaatselijke molenaar Maarten Aalbregtse overleed, hertrouwde de weduwe Maria Versluijs in 1781 met Pieter Lijbaart (zie IIa.), die afkomstig was uit Retranchement. Pieter Lijbaart werkte daar op de nog bestaande open standerdmolen. De overgang naar Biervliet zal niet moeilijk zijn geweest. Althans wat het vak betreft, want ook in Biervliet stond sinds het midden van de zeventiende eeuw (opgericht tijdens de vrijheidsoorlog met Spanje) een open standerdmolen (houten korenmolen). Pieter Lijbaart was een doortastend man. Onder de Franse overheersing zat hij in het plaatselijk bestuur en hij liet zich niet met een kluitje in het riet sturen. Molenaars waren over het algemeen in de Zeeuwse dorpen mensen van enig aanzien. Ze waren veel op de baan en waren redelijk kapitaalkrachtig. Daardoor werden ze nogal eens in vertrouwen genomen om geldzaken te doen en meer dan eens deed de molenaar aan bankieren. Zijn zoon Jacob Lijbaart (zie IIIb.) en zijn vrouw Cathalijntje Schijve woonden in het molenaarshuis in de Hoogstraat. Vlakbij de Molenberg waar de houten standerdmolen stond. Hij had twee kinderen, Pieter Lijbaart (zie IVb.) en Isaac Lijbaart (zie IVc.).
===
Pieter Lijbaart trad in de voetsporen van zijn vader, maar voor twee molenaars was er geen werk. Pieter Lijbaart verdiende de kost op de houten standerdmolen. Vader Jacob wist zijn plaats en trok zich rond 1830 geleidelijk aan terug uit de molen en richtte al zijn aandacht op de handel. Hij bezocht de markten in de buurt, kocht granen en peulvruchten en verkocht die aan handelaren uit Rotterdam, Gorinchem, Middelburg en Antwerpen. Jacob Lijbaart gebruikte zijn talenten goed. Via de plaatselijke schippers werden de vrachten verscheept en de schippers gaf hij een begeleidende brief mee voor de commissionairs of handelaren. Als de schippers terugkwamen hadden ze meestal een verzegeld zakje bij zich, waarin het geld van de vorige opdracht zat en dat werd trouw in het molenaarshuis afgegeven. Vaak zat daarin ook weer een briefje met de volgende opdracht.
Jacobs andere zoon Isaac Lijbaart was werkzaam in de bakkerij op de hoek van de Markt met de tegenwoordige Burgemeester Maarleveldstraat. Van zijn broer Pieter Lijbaart zal hij ongetwijfeld het meel hebben betrokken, dat hun vader Jacob op de boane had weten te kopen.
De Standerdmolen werd in 1884 gesloopt.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Pieter Lijbaart?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Pieter Lijbaart

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Pieter Lijbaart

Jan Lijbaart
± 1680-< 1721
Maatje
1695-1747
Adriaan de Kezel
± 1695-> 1750
Pieter Lijbaart
± 1716-1780
Sara de Kesel
± 1732-1815

Pieter Lijbaart
1759-1837

(1) 1781
Pieter Lijbaart
± 1782-1814
(2) 

Maria Henderijks
± 1767-1804

Johannis Lijbaart
± 1796-1796
Lijbaart
1797-1797
Lijbaart
1804-1804
(3) 1812

Anna Faas
± 1790-1866


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.


    Sur le nom de famille Lijbaart

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Lijbaart.
    • Afficher des informations sur Lijbaart sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Lijbaart.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Pieter Koenders, "familierelaties en aanverwanten Pieter Koenders", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/familierelaties-pieter-koenders/I10479.php : consultée 21 mars 2025), "Pieter Lijbaart (1759-1837)".