genealogieonline

Familienaam Zoelman en Hake

Foto van AnneMarie Pragt-Zoelman

De publicatie Familienaam Zoelman en Hake is samengesteld door (neem contact op). De gegevensverzameling bestaat uit 3.109 personen, vanwege privacy zijn de gegevens van 1.255 personen niet gepubliceerd. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina.


Mijn familienaam; tja, eigenlijk vraag ik me altijd al af waar mijn familienaam Zoelman vandaan komt.. Anno 1170, wordt Suelman  al genoteerd in “Geschichte der adelichen Geschlechter in der Freyen Reichs-Stadt Augsburg“, Nu blijkt dat Anno 2000, Harm Zoelman, in “Langs de Rafels van mijn bestaan” geschreven door zijn dochter MM Zoelman, familie te zijn.

In het jaar 1170 kiest de Patriot Hainrich der Suelman voor het boerenleven, wat Harm Zoelman besluit af te sluiten omdat het boerenleven voor hem en zijn kinderen  in 2000 geen toekomst biedt.

= Een ontwikkeling van het keiharde Patriottenleven te Augsburg,  tot    

                          een computergestuurd Agrarisch bestaan =

Wat mij boeit is, dat door het volgen van deze voorouders veel van de geschiedenis aan bod komt en er een nieuwe wereld  is ontstaan; een wereld waarin kinderen opgroeien met een toekomst. En in hun toekomst weer hun kinderen, waardoor elke generatie een geschiedenis schrijft met zijn eigen kenmerken.

Anna Helena Hake, getrouwd met Harm Zoelman, geboren op het bovenveen van het BargerCompascuuum. Vanwaar komen haar voorouders?  Over het Bargercompascuum is al veel informatie verzameld door Broer Berens, zwager van Annie. Na zijn overlijden neemt dochter Pauline het over. Ook zij duikt diep in de archieven van de kerken, waardoor er een mooie geschiedenis te traceren is.  

Als ik deze geschiedenis via deze verre voorouders blijf volgen met een klein uitstapje naar de IJstijd, en ik probeer mijn voorouders te plaatsen in de tijd waarin zij leefden, hoe zij leefden dan ervaar ik tevens hoe sterk zij mijn landschap daarmee hebben beïnvloedt. Het landschap van toen, geheel anders dan dat van mij nu;               

            = een stukje mensheid in het geheel onbewoonbare gebied , het Moeras 

                                    tot het bewoonbare gebied; de Veenkoloniën =, 

Ik wil hierbij een duidelijke opmerking maken, dat nog niet alles bewezen of in archieven terug te herleiden is. Ik sta dan ook altijd open voor nieuwe informatie of correcties. 

Groetjes AnneMarie Pragt, geboren Zoelman in het veenkoloniale Ter Apel, met zijn klooster  gelegen op een  hoogte in het Boertangeremoeras


Index op familienamen
Vandaag in het verleden

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 7.500 genealogen gingen u voor!