genealogieonline

Familie Luttge uit Amsterdam

Foto van Peter van Markus

De publicatie Familie Luttge uit Amsterdam is samengesteld door (neem contact op). De gegevensverzameling bestaat uit 723 personen, vanwege privacy zijn de gegevens van 65 personen niet gepubliceerd. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina.


   De meeste van de in Nederland geboren naamdragers Luttge stammen af van Johann Heinrich Philipp Luttge, die zich samen met zijn zoon en broer in het begin van de 19e eeuw vanuit  Brunswijk (Duitsland) in Amsterdam vestigde. Hij was toen gescheiden van zijn eerste echtgenote Christine Wihelmine Kroneberg.

   In Amsterdam vond hij een nieuwe levensgezel en wel in Neeltje Kaselits, wiens nageslacht in en in de omgeving van Amsterdam woonachtig is.

   De naam Luttge is een van een patroniem afgeleide familienaam. Voor de 19e eeuw werden veel personen niet met een familienaam maar met twee voornamen vermeld, waarvan de laatste was afgeleid van de eerste (voor)naam van de vader. Deze tweede naam, het patroniem, wisselde per generatie. Omdat in Duitsland geen onderzoek is gedaan, is het niet duidelijk wanneer binnen deze familie de naam Luttge als familienaam is gaan fungeren. Er zullen echter meer naamdragers Luttge zijn, die onderling geen familierelatie hebben.

   Als familienaam komt Luttge in Nederland niet vaak voor. Tijdens de volkstelling van 1947 werden 18 personen met die naam geteld en in 2007 29 personen.

   De voornaam luttge met spellingsvarianten is vermoedelijk afgeleid van de voornaam Ludgar.

   Voor zover bekend zijn de kwartieren van Martien Gerard Luttge (1936-2011) en Jannetje van Klingeren (1938-1986) toegevoegd.

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 7.500 genealogen gingen u voor!