Enkhuizer voorouders van Maurice M. de Wolf, Captain US Navy (1901-1993)

Foto van Jochem van Loosen

De publicatie Enkhuizer voorouders van Maurice M. de Wolf, Captain US Navy (1901-1993) is samengesteld door (neem contact op) en bestaat uit 280 personen. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina.


Maurice Mortimer DE WOLF en zijn vrouw Marian Watts DEWOLF (1902-1987) hebben jarenlang de archiefdocumenten van Enkhuizen op diverse plaatsen uitgeplozen op zoek naar gegevens van het eens beroemde Enkhuizer geslacht VAN LOOSEN . In het jaarboek van De Nederlandsche Leeuw van 1971 publiceerde zij hun gedegen studie van verschillende Enkhuizer Regentengeslachten tot aan 1789 en vermeldden toen bij Pieter van Loosen getrouwd op 18 oktober 1789 met Aaltje Hellingman: "zij hebben thans nog nakomelingen Van Loosen te Den Helder en in Zuid-Afrika". Deze gegevens zijn aangevuld tot op vandaag door mijzelf.
Enkele jaren daarvoor ontmoetten zij de genealoog A.G. Vosdingh Bessem die op een tip van de heer H.L. Kruimel , gedelegeerde van het bestuur van het Centraal Bureau voor Genealogie een uitvoerige studie heeft gedaan op een weinig geraadpleegd manuscript met gegevens over Enkhuizer geslachten. Voor publicatie heeft de familie DEWOLF de gegevens van zijn studie vergeleken met hun verzameling en getoetst. Dit wordt uitvoerig beschreven in de publicatie "Parenteel Jan Albertsz Groot, presiderende burgemeester Ao. 1537, ENKHUIZEN". Deze publicatie van Vosdingh Bessem werd opgenomen in de jaarboeken van het Centraal Bureau voor Genealogie 1969 en 1970.
Maurice M. DEWOLF studeerde aan de Naval Academy te Annapolis (USA) en gradueerde in 1924. In 1925 trouwde hij Marian Watts, dochter van Henry Miller Watts, een bekende Amerikaanse financier. Zij kregen twee kinderen: Nick DEWOLF (1928) en Lucretia Watts DEWOLF (1929). Maurice besloot de marine te verlaten en te gaan handelen als commisionair in tabak en andere grondstoffen. Toen de wereld onrustig begon te worden in de jaren '30 besloot Maurice, bijgenaamd "Doc", zijn marinecarrière weer actief op te nemen.
Zo heeft hij gedurende de oorlog in de Pacific op verschillende schepen gediend met als hoogtepunt zijn optreden als commandant van de destroyer USS Buchanan (DD-484) in de periode 2/1944 tot 3/1945.
Na de oorlog is Captain (gelijk aan Kapitein-ter-zee of Kolonel) Maurice DEWOLF geplaatst in Frankrijk als de marineattaché van de Amerikaanse NAVY en onderscheiden met het Legioen van Eer.
Maurice M. DEWOLF was verwant aan het Enkhuizer Regentengeslacht VAN LOOSEN door zijn stammoeder Eva Wilhelmina van Schaeck (1778-1814) gehuwd met Volkert Poth. DEWOLF was een beroemd zeezeiler en zijn jacht de EVA WILHELMINA is naar deze stammoeder genoemd. In 1969 had ik het voorrecht Maurice en Marian aan de zuidkust van Frankrijk te ontmoeten en gegevens over onze familie uit te wisselen.

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!