Family tree Zelissen » Willem III // Willem I/van Gulik / van Gelre (1364-1402)

Personal data Willem III // Willem I/van Gulik / van Gelre 

  • He was born on March 5, 1364.
  • Title: als Willem I hertog van Gelre en vanaf 1393 als Willem III hertog van Gulik en was tevens ridder in de orde van de Kouseband
  • He died on February 16, 1402 in Arnhem, he was 37 years old.
    Het kartuizerklooster te Monnikhuizen

    In 1330 stichtte Reinoud II, graaf en vanaf 1339 hertog van Gelre, en zijn vrouw Eleonora van Engeland, een kartuizerklooster met de naam Monnikhuizen. Het klooster werd in 1343 officieel geregistreerd. Eigenlijk is het het klooster te Monnikhuizen, een naam die al vermeld wordt in de goederenlijst uit 893 van de Sint Salvatorabdij te Prüm in de Eiffel. Die abdij had bezittingen in Arnhem en omgeving, waaronder een aantal hoeven te Monnikhuizen. Waarschijnlijk ligt daar de oorsprong van de naam: huizen van de monniken.

    In een gewoon kartuizerklooster woonden in die tijd een prior (overste) en twaalf monniken, naar het voorbeeld van Jezus en de twaalf apostelen. Monnikhuizen was echter een dubbelklooster en herbergde een prior met 24 monniken. Het klooster was gewijd aan Maria: Domus Sanctae Mariae. Het werd een belangrijk religieus centrum in het middeleeuwse Gelre. Er woonden beroemde predikers en theologen, zoals Hendrik van Kalkar, Thomas a Kempis en Geert Groote. De Gelderse hertogen Willem van Gulik († 1402), zijn vrouw Catharina van Beieren († 1400) en Reinoud IV († 1423) werden er begraven en in 1538 ook de ingewanden van hertog Karel van Egmond, van wie het gebeente in de Eusebiuskerk begraven is.

    In 1572 trokken de monniken zich terug binnen de stadsmuren van Arnhem, vanwege rondtrekkende plunderaars. In 1579 kregen de calvinisten Arnhem in handen en werd de katholieke kerk uit het openbare leven verbannen. De kartuizer monniken namen de wijk naar Keulen. De stad werd eigenaar van het verlaten klooster. De landerijen kwamen in handen van het Kwartier van de Veluwe, een van de vier deelgebieden van het hertogdom Gelre. Het klooster is omstreeks 1600 afgebroken. Het stadsbestuur gebruikte de stenen vooral voor versterking van de stadsmuren en verkocht ook een aantal karrenvrachten aan particulieren. Veel burgers haalden ook op eigen initiatief hout en stenen weg en in 1606 was er vrijwel niets meer over van het gebouw. Bij opgravingen in 1930 en 1980 bij de Arnhemse Buitenschool zijn alleen nog de grafkelders en wat restanten van muurwerk gevonden.
    De platte steen die het blad vormt van de ‘Stenen Tafel’ aan de noordkant van Park Klarenbeek, heeft mogelijk de graftombe van hertog Willem van Gulik afgedekt en is na 1600 naar deze plaats gesleept. Ook op andere plaatsen in het huidige Park Klarenbeek en in de waterval bij de vierkante vijver zijn enkele stenen uit het klooster Monnikhuizen te vinden.
    (bron: https://www.angerenstein-arnhem.nl/historie/nieuws/het-kartuizerklooster-te-monnikhuizen/)
  • He is buried in kartuizerklooster Monnikenhuizen.
  • A child of Willem II van Gulik and Maria van Gelre
  • This information was last updated on December 3, 2019.

Household of Willem III // Willem I/van Gulik / van Gelre

(1) He is married to Catharina van Beieren-Holland.

They got married in the year 1379, he was 14 years old.


Child(ren):

  1. Maryken / Maria N.N.  ± 1385-> 1425 


Notes about Willem III // Willem I/van Gulik / van Gelre

bron: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-gerits-meijers-weijers-collong/I6006.php

Was vanaf 1371/1377 als Willem I hertog van Gelre en vanaf 1393 hertog van Gulik. Hij liet geen wettige kinderen na, maar wel een natuurlijke dochter genaamd Maryken.

Gulik is de huidige stad Jülich.

Hieronder bron WIKI:

Willem was bekend vanwege zijn militaire activiteiten. Zo was hij vijf keer betrokken in de "Pruisische kruistochten" en had ook militaire conflicten met zijn buren Frankrijk en Brabant gedurende zijn regering. Zijn bondgenoten waren Keizer Karel IV, Wenceslaus, Richard II van Engeland en Koenraad von Rothenstein, de grootmeester van de Duitse Orde. Gedurende zijn regering waren de hertogdommen Gelre en Gulik tijdelijk verbonden in een unie.
Willem was de oudste zoon van hertog Willem II van Gulik en van Maria van Gelre, de halfzuster van de laatste hertog van het Gelderse hertogelijke huis, Reinoud III. Na de dood van Reinoud III liet zijn vader aanspraken gelden op de erfopvolging, wat leidde tot de Gelderse Successieoorlog tegen Jan II van Blois. Willem kreeg in 1377 van keizer Karel IV de belening over Gelre, maar het duurde nog tot 1379 voor hij zijn aanspraken kon hard maken en in heel Gelre erkend werd. Willem nam deel aan de kruistochten naar Oost-Pruisen (1383, 1388/1389, 1393). Willem III verpandde in 1388 de heerlijkheid Bredevoort aan Hendrik III van de rijksheerlijkheid Gemen, wiens zoon en kleinzoon ook pandheer van Bredevoort waren. In 1393 overleed zijn vader en erfde Willem ook het hertogdom Gulik.
Hij mengde zich zowel in de Honderdjarige Oorlog, aan de kant van Engeland tegen Frankrijk, als in de Duitse rijkspolitiek waar hij als hertog van Gulik de kroningsweg Frankfurt–Aken kon controleren. Zo verhinderde hij de kroning van Ruprecht III van de Palts in 1400.
Hij verwierf in 1400 voor het hertogdom Gelre de plaats Cuijk en voor het hertogdom Gulik de steden Born, Euskirchen, Sittard, Boslar, Aldenhoven, Grave, Millen, Waldfeucht en Gangelt.
Willems regeerperiode wordt alom omschreven in de sfeer van 'ridderlijke hoflijkheid' in de Franse en Nederlandse tijd. Hij nam deel aan vele toernooien en aan man tot man gevechten en werd geprezen als "ideale ridder". Hij nam deel aan de Kruistochten tegen de Litouwers in Oost-Pruissen in de gebieden van de Duitse Orde samen met Willem VI van Holland in 1383 en later in 1388-89. Hij was een bondgenoot van de Engelse in de Honderdjarige Oorlog en vocht zijn claimatie aan voor de Gelderse successieoorlog. Hij bevocht (1386-1388) samen met zijn vader succesvol het hertogdom Brabant (zie ook Slag bij Niftrik), die samenzwoer met Frankrijk en Bourgondië. Willems leger kwam ver in Brabant, alhoewel ze enige tegenslag hadden bij Grave in juli 1388. Zijn roekeloze acties als zowel zijn verbond met Engeland, had Karel VI van Frankrijk woedend gemaakt dat hij een leger van circa 100.000 manschappen op de been had gebracht om Gelre met de grond gelijk te maken. Willem wilde zich niet laten klein maken door dit leger, ondanks dat hij niet op kon tegen deze macht. Echter door de winter kou, rivier overstromingen, slechte bevoorrading voor de Fransen, de guerillatactieken van Willem en de smeekbeden van zijn vader Willem II van Gulik om zich te verzoenen met de Franse koning. Wist Willem ternauwernood aan een vernietigende nederlaag te ontkomen, zijn opstandigheid maakte hem beroemd doorheen heel Europa.
Kort na zijn campagne in Brabant, vertrok Willem weer naar Pruissen met een groot leger. Hij was zeer succesvol in deze kruistocht, maar hij werd echter gevangengenomen bij Stolpe in Pommeren door graaf Wartislaw VII. Hij werd afgevoerd naar kasteel Falkenburg, waar hij vastgehouden werd voor 6 maanden. Koenraad von Rothenstein wist hem vrij te krijgen. Hierna eiste Willem dat zijn vrijlating in het openbaar werd verkondigd, echter schaamde de Pommerse adel zich voor hun nederlaag en gezichtsverlies. Volgens legende zouden de Pommerse adel zich in een boom hebben verstopt uit angst voor de reactie van de bevolking en in de boom de vrijheid van Willem hebben uitgesproken, deze stond aan de andere zijde van een rivier te wachten met zijn mannen op deze uitspraak. Willem keerde daarna terug naar Gelre via Bohemen, waar hij op bezoek ging bij zijn zwager Wenceslaus.
In het voorjaar van 1390 ging Willem naar Engeland. Hij werd daar tot ridder in de "Orde van de Kouseband" benoemd door Richard II van Engeland, waarmee Willem de eerste vorst was van het vasteland die deze eer te beurt viel. Het jaar daarna maakte hij een pelgrimsreis naar het Heilige land en in de zomer van 1391 vergezelde hij een Franse vloot om de "Moorse piraten" aan de Barbarijnse kust te bevechten. Hij keerde terug naar Pruissen in de Winters van 1392 en 1393 en erfde het hertogdom Gulik na de dood van zijn vader (1393). Dit bracht hem in moeilijkheden met Keulen, Berg, Kleef en Mark. In 1399 waren er opnieuw problemen met Brabant wat resulteerde in de teruggave van de stad Grave aan Gelre. In 1399 ging hij voor een vierde keer naar Pruissen.
In zijn betrokkenheid in de Honderdjarige Oorlog, speelde Willem een belangrijke rol in het toezicht houden van de hoofdroute tussen Aken en Frankfurt, waarvan een gedeelte door zijn gebieden liepen. Zo kon hij in 1400 rooms-koning Ruprecht van de Palts de toegang weigeren door zijn streek. In de herfst van 1401 maakte Willem zich op om zijn zwager Jan V van Arkel te gaan helpen in het conflict met Albrecht van Beieren, graaf van Holland, Willem werd echter ziek en overleed op 16 februari 1402 en werd bij zijn vrouw bijgezet in het karthuizer-klooster Monnikenhuizen[1]
Als Willem langer geleefd had, dan hij vermoedelijk de Bourgondische invloed in de Lage landen tegen kunnen houden, dit door zijn lange en onvermoeibare oorlogen tegen zijn buren en omstreken[2]. Ondanks dat de kosten voor al deze oorlogen verhaald werden op de bevolking van zijn landen, zorgde hij ook voor economische voorspoed en wist hij zijn burgers te verenigen tegen de dreigende vijand. Als gevolg van Willems politieke invloed sloten de strijdende partijen Heekerens en Bronkhorsten weer vrede. Na Willems dood volgde zijn broer Reinoud IV hem op als hertog van een verenigd Gulik-Gelre-Zutphen[3]. Reinoud was minder oorlog zuchtig, alhoewel er spanningen bleven met het hertogdom Kleef over Lymers, Zevenaar en Emmerich, deze laatste plaats ging uiteindelijk over naar Kleef.
Willem III trouwde in 1379 met Catharina van Beieren-Holland (1360-1400), dochter van hertog Albrecht I van Beieren en verloofde van zijn oom, hertog Eduard van Gelre. Dit huwelijk bracht geen wettige kinderen voort en Catherina overleed in Hattem in november 1400. Daarom werd een huwelijk tussen Jan II van Egmond en Maria van Arkel gearrangeerd om daarmee in een acceptabele opvolger van Willem I te voorzien. Echter Jan II van Egmond was nog niet meerderjarig toen Willen I stierf. Zodoende volgde Willems broer Reinoud IV hem tijdelijk op. Willems buitenechtelijke dochter Maria huwde in 1402 Johan van Buren en hertrouwde Reijnart van Crijckenbeck.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Willem III // Willem I/van Gulik / van Gelre?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Willem III // Willem I/van Gulik / van Gelre

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Willem III // Willem I/van Gulik / van Gelre

Access to the images of the publication is limited by the author.

Ancestors (and descendant) of Willem III // Willem I/van Gulik / van Gelre

Willem III // Willem I/van Gulik / van Gelre
1364-1402

(1) 1379


Onbekend

Maryken / Maria N.N.
± 1385-> 1425

    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

    Relationship Willem III // Willem I/van Gulik / van Gelre



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    About the surname Van Gelre


    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Pierre M.J. Zelissen, "Family tree Zelissen", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-zelissen/I809.php : accessed September 27, 2024), "Willem III // Willem I/van Gulik / van Gelre (1364-1402)".