Family tree Janssen-Frencken | van Helden tot Heden » Hubertus Theodorus Frencken (1873-1928)

Personal data Hubertus Theodorus Frencken 

Source 1

Household of Hubertus Theodorus Frencken

He is married to Maria Anna Johanna Creemers.

They got married on June 8, 1903 at Helden, Limburg, Nederland, he was 30 years old.Source 4


Child(ren):



Notes about Hubertus Theodorus Frencken

Tegenwoordig kunnen we het ons allemaal nauwelijks voorstellen, maar begin vorige eeuw moesten allerlei zaken buitenshuis geregeld worden. Ook contact opnemen met iemand anders was niet zo eenvoudig. Telefoons waren nog geen gemeengoed en van bijvoorbeeld What’s App had men begin 1900 nog nooit gehoord. Een postkantoor was eind 1800 in de communicatie een onmisbare schakel. Reeds in 1898 beschikte Helden over een telefoonverbindingskantoor. De eerste posthouder van Helden was Hubertus Frencken (1873-1928).

Hoewel het eerste postkantoor eind 1898 opende, werden al in januari van dat jaar voorbereidingen getroffen. In ‘De Nieuwe Koerier’ van 25 januari 1898 is te lezen dat de burgemeester van Helden, Jan Janssen, pogingen in het werk stelde om van de ‘Hooge Regeering’ te verkrijgen, dat er een Telephonische verbinding van Helden naar Venlo gerealiseerd zou worden.

Op 19 april van datzelfde jaar werd bekend dat het postkantoor in Helden-Dorp maar ook in Panningen er zou komen. In Helden vond men Hubertus Frencken bereid als posthouder aan de slag te gaan. Toch duurde het nog meer dan een half jaar voordat de installatie geïnstalleerd werd en Hubertus aan de slag kon.

Hubertus was bedreven in het schakelen tussen de enkele telefoonlijnen die in het huis van zijn peetoom, Siegfridus Frencken (1839-1907) aan de Molenstraat in Helden binnen kwamen. Deze woning stond bekend als Helden-Dorp 545/707. Enkel enkele notabelen hadden de beschikking over een telefoontoestel. Het waren diezelfde notabelen die in 1899 een verzoek indienden om te komen tot de vestiging van een hulppostkantoor. Tot op dat moment werd de post afgehaald op het station te Reuver en via Helden naar het hulppostkantoor te Panningen gebracht. Als voornaamste reden werd opgegeven de snellere en kortere verwerkingstijd van de poststukken.

De eerste dag van opening had Hubertus Frencken het erg druk als postkantoorhouder. Hij moest maar liefst 19 telegrammen versturen, zo blijkt uit een artikel in De Nieuwe Koerier van zaterdag 1 oktober 1898.

In 1907 kwam Siegfridus, die kleermaker van beroep was, te overlijden. Hubertus Frencken ging in de woning aan de Molenstraat wonen, samen met zijn echtgenote, Maria Anna Creemers (1872-1935) en stichtte een gezin.

De eerste jaren liep het hulppostkantoor rustig, totdat in 1911 een noodlottige brand roet in het eten gooide. Het postkantoor werd door brand verwoest. Blussen ging nog niet zo snel, want het water moest van De Pool in emmers naar de Molenstraat gebracht worden. Het huis, waar het hulppostkantoor in gevestigd was, werd herbouwd en in 1912 ging de dienstverlening door vanuit het pand dat vele jaren later dienst zou doen als bakker (Bakkerij Peeters) en nog vele jaren later als cafetaria. In ‘De Nieuwe Koerier’ van die tijd staat te lezen:

‘Tegelijk met de opening van den tram zal het nieuwe telefoonkantoor met annexe huizing van den heer H. Frencken gereed zijn. ’t Heele gebouw levert voor ons dorp een draaien aanblik op. Tegen Paschen kan de telefonische verbinding Venlo-Helden (dorp) weer plaats hebben.

In Nieuws- en Advertentieblad Midden Limburg van zaterdag 17 april 1926 staat een verslag van de gemeenteraadsvergadering van de week daarvoor te lezen. Hieruit blijkt dat op de betreffende vergadering gesproken is om het postkantoor in Panningen om te vormen tot hulppostkantoor. Financieel gewin zou hieraan ten grondslag liggen. Onder voorzitterschap van burgemeester Frans Peter Mathis van Cann, laat wethouder Janssen in het verslag van bijna 100 jaar geleden optekenen dat hij meent dat Hubertus Frencken voor het hulppostkantoor in zijn woning te hebben, 80 à 90 gulden krijgt. Dit zou een bezuiniging kunnen zijn wanneer men dezelfde constructie in Panningen zou toepassen. Zover kwam het echter niet, in Panningen kwam een groot postkantoor op de markt.

Hubertus Frencken overleed op 16 december 1928. Het hulppostkantoor bleef echter in de woning aan de Molenstraat, want Frencken’s echtgenote, Maria Creemers woonde er nog. Enkele Heldenaren werkten in het postkantoor maar een vastere vorm was gewenst. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog lagen de prioriteiten elders.

Net na de Tweede Wereldoorlog verhuisde het hulppostkantoor van de Molenstraat naar het Mariaplein in Helden, recht tegenover de kerk. In het huis van ‘Kranes-Hein’ was Nelly Kranen in 1906 geboren. Zij was in 1938 getrouwd met Siegfried (Sief) Frencken, de zoon van de eerste postkantoorhouder van Helden. En Nelly had een jongere zus, Mia Kranen (1922).

Sief stelde schoonzus Mia voor deze dat zij de functie van postkantoorhouder uit zou gaan oefenen en zo geschiedde. Het was wel druk in het huis van Kranes-Hein. Zoon Jac woonde in zijn ouderlijk huis samen met zijn vrouw Nell Reijnders, zij namen de ouders, Kranes-Hein en zijn vrouw, in huis. Kranes-Hein (Hendrik Josef Kranen) was kapper, Jac werkte hier mee. Daarnaast had zus Mia dus het hulppostkantoor dat ook in het gebouw gevestigd was. “Ik kan me nog wel het een en ander herinneren”, zo vertelt dochter Mia Kranen. Opa en oma Kranen woonden bij mijn ouders Jac en Nell in en hadden op de eerste verdieping een kamer en op de gang aldaar een mini-keuken voor zichzelf.”

Toen in 1949 Nelly Kranen kwam te overlijden was zus Mia steeds meer in het huishouden van Sief Frencken te vinden om voor de kinderen te zorgen waardoor er geen tijd meer over bleef om in het hulppostkantoor te werken.

Het (hulp)postkantoor verhuisde weer, ditmaal naar de van Hövellstraat. Begin jaren vijftig was Mia Schers, die trouwde met Karel Absil een graag gezien gezicht rondom brieven, postzegels, rekeningen en zo meer. ‘Mia van de Post’, zo werd ze liefkozend genoemd, oefende tot eind 1988 de functie uit. In dat jaar ging ze met de VUT. Hiermee verdween het postkantoor in Helden als zelfstandig gebeuren en werd eerst een mobiel postkantoor gelanceerd dat enkele malen per week in Helden te vinden was; naderhand werd in de lokale supermarkt een postfaciliteit ingericht.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Hubertus Theodorus Frencken?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Hubertus Theodorus Frencken

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. https://genealogie.pieterjanssen.eu/2021/11/26/eerste-postkantoor-in-helden-bij-huize-frencken/
  2. Geboorteregister Helden 1873, aktenummer 42
  3. Overlijdensregister Helden 1928, aktenummer 97
  4. Huwelijksregister Helden 1903, aktenummer 22

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on April 12, 1873 was about 9.9 °C. There was 0.1 mm of rain. The air pressure was 1 kgf/m2 and came mainly from the north-northwest. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 70%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • From July 6, 1872 till August 27, 1874 the Netherlands had a cabinet De Vries - Fransen van de Putte with the prime ministers Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) and I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • In the year 1873: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 4.0 million citizens.
    • January 17 » A group of Modoc warriors defeats the United States Army in the First Battle of the Stronghold, part of the Modoc War.
    • March 22 » The Spanish National Assembly abolishes slavery in Puerto Rico.
    • June 5 » Sultan Barghash bin Said of Zanzibar closes the great slave market under the terms of a treaty with Great Britain.
    • August 2 » The Clay Street Hill Railroad begins operating the first cable car in San Francisco's famous cable car system.
    • August 30 » Austrian explorers Julius von Payer and Karl Weyprecht discover the archipelago of Franz Josef Land in the Arctic Sea.
    • November 22 » The French steamer SS Ville du Havre sinks in 12 minutes after colliding with the Scottish iron clipper Loch Earn in the Atlantic, with a loss of 226 lives.
  • The temperature on June 8, 1903 was between 7.2 °C and 20.3 °C and averaged 14.7 °C. There was 8.4 hours of sunshine (51%). Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from August 1, 1901 to August 16, 1905 the cabinet Kuijper, with Dr. A. Kuijper (AR) as prime minister.
  • In the year 1903: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 5.3 million citizens.
    • March 2 » In New York City the Martha Washington Hotel opens, becoming the first hotel exclusively for women.
    • March 14 » Pelican Island National Wildlife Refuge, the first national wildlife refuge in the US, is established by President Theodore Roosevelt.
    • June 16 » Roald Amundsen leaves Oslo, Norway, to commence the first east–west navigation of the Northwest Passage.
    • July 4 » The Philippine–American War is officially concluded.
    • July 23 » The Ford Motor Company sells its first car.
    • December 30 » A fire at the Iroquois Theater in Chicago, Illinois kills at least 605.
  • The temperature on December 16, 1928 was between -3.6 °C and -0.4 °C and averaged -1.9 °C. There was 0.1 mm of rain. The average windspeed was 4 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the south-southeast. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from March 8, 1926 to August 10, 1929 the cabinet De Geer I, with Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) as prime minister.
  • In the year 1928: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 7.6 million citizens.
    • January 1 » Boris Bazhanov defects through Iran. He is the only assistant of Joseph Stalin's secretariat to have defected from the Eastern Bloc.
    • March 21 » Charles Lindbergh is presented with the Medal of Honor for the first solo trans-Atlantic flight.
    • April 14 » The Bremen, a German Junkers W 33 type aircraft, reaches Greenly Island, Canada - the first successful transatlantic aeroplane flight from east to west.
    • September 1 » Ahmet Zogu declares Albania to be a monarchy and proclaims himself king.
    • October 1 » The Soviet Union introduces its first five-year plan.
    • October 22 » Phi Sigma Alpha fraternity is founded at the University of Puerto Rico.
  • The temperature on December 19, 1928 was between -5.1 °C and -0.3 °C and averaged -1.9 °C. The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the south-southeast. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from March 8, 1926 to August 10, 1929 the cabinet De Geer I, with Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) as prime minister.
  • In the year 1928: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 7.6 million citizens.
    • January 7 » A disastrous flood of the River Thames kills 14 people and causes extensive damage to much of riverside London.
    • January 31 » Leon Trotsky is exiled to Alma-Ata.
    • June 9 » Charles Kingsford Smith completes the first trans-Pacific flight in a Fokker Trimotor monoplane, the Southern Cross.
    • June 18 » Aviator Amelia Earhart becomes the first woman to fly in an aircraft across the Atlantic Ocean (she is a passenger; Wilmer Stultz is the pilot and Lou Gordon the mechanic).
    • September 27 » The Republic of China is recognized by the United States.
    • November 12 » SSVestris sinks approximately 200 miles (320km) off Hampton Roads, Virginia, killing at least 110 passengers, mostly women and children who die after the vessel is abandoned.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 1917 » Frank Gotch, American wrestler (b. 1878)
  • 1921 » Camille Saint-Saëns, French pianist, composer, and conductor (b. 1835)
  • 1922 » Gabriel Narutowicz, Lithuanian–Polish engineer and politician, 1st President of the Republic of Poland (b. 1865)
  • 1928 » Elinor Wylie, American poet and author (b. 1885)
  • 1935 » Thelma Todd, American actress and comedian (b. 1905)
  • 1936 » Frank Eugene, American-German photographer and educator (b. 1865)

About the surname Frencken

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Frencken.
  • Check the information Open Archives has about Frencken.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Frencken.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Pieter Janssen, "Family tree Janssen-Frencken | van Helden tot Heden", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-janssen-frencken/I10.php : accessed April 19, 2024), "Hubertus Theodorus Frencken (1873-1928)".