Family tree Fopma/Bouma » Syuerd Tijerks Hoitinga (± 1577-1651)

Personal data Syuerd Tijerks Hoitinga 


Household of Syuerd Tijerks Hoitinga

(1) He is married to Sjoerdje Dirks.

They got married before October 6, 1644.

MARR: RFN 6985

(2) He is married to Tialck Douwes Popma.

They got married about 1598.

MARR: RFN 6984

Child(ren):

  1. Riemke Sjoerds Hoitinga  ± 1600-> 1677 
  2. Tjerk Sjoerds Hoitinga  ± 1602-1636 
  3. Douwe Sjoerds Hoitinga  ± 1604-1630
  4. Ige Sjoerds Hoitinga  ± 1607-1635


Notes about Syuerd Tijerks Hoitinga

BURIAL: Historie Schettens - Longerhouw

BURIAL: deel 26: De Hoitinga's (II)

BURIAL: In deze aflevering zal ik de Hoitinga grafsteen, zoals die ligt in de Hervormde ker k van Schettens, behandelen. Zoals vorige aflevering gemeld, maakte Pieter Claes Antiek dez e steen. Zijn afkorting op de steens is dan ook PCA. Hieronder de volledige beschrijving va n de grafsteen.

BURIAL: ---------------------------------------------

BURIAL: Gemerkt: P C A

BURIAL: (Rand) Ao 1619 de 31 Marty sterfd /

Tialck Dowedr Poppema huisfrovve va Siovrdt Tiercks Hoitinga /

Ao 1651 de 4d Novemer is inde Heere gervst /

de eersame Siovrdt Tierckx Hoitinga yn leve beisitter va Wonseradel ovt int 74 iaer ende lei t hier begraven /

BURIAL: (Ged. buitenrand)

BURIAL: Anno 1677 den 25 September is in de Heere gerust den eer /

samen Douwe Helles Hoitinga beisitter van Wonseradeil en volmacht op de lansdach olt in 59 ia ren leit alhier begraven /

BURIAL: Alliantiewapens:

Mannenwapen: liggende wassenaar vergezeld boven en beneden van een vijfblads roos;

Vrouwenwapen: Gedeeld, rechts Friese halve adelaar, links lelie

Helmteken: 3 schachten (?)

BURIAL: Hieronder:

BURIAL: Al leg ick hier beneden /

neemt exempel aen my /

-Ghy gaet op my treden /

ick heb geveest als ghy

BURIAL: 1683 den 12 Mai Ittie Meinert /

H: leit hier begraven /

1708 den 15 Februarius /

stierf den eerbaren en deugt /

samen Tjietske Dou-wes Hoitinga de /

huisvrouw van Douwe Lieuwes /

Nidam out 33 iaer en leit hier begraven /

Ao 1636 de 31en Martyes is in de Heer gerust de eersame /

Tyerck Syuerts Hoeitinga z:out ynt 36 jaer in sin leue gedepterde der suidersedicke ende lei t hier /

begraue Ao 1630 de 30 Mart... inde Heere gerust de eersame /

jonghma Douwe Siurts Hoeitinga dorprechter in Schttens /

tussche twie ende drie ueren na noen synde op een Paeschedingz /

dach out ynt 26(?) iaer ende leit hier begraue.

Ao 1635 de 6en Junius /

is inde Heere gerust de eerbare Ige Siuerts Hoeitinga dr out int 28 /

iaer ende leit hier begraue

Anno 1710 den 4 Iulius is Godtsaeligh /

inden Heere gerust den eersamen Douwe Douwes Hoitinga out /

int 64 iaer ende leit alhier begraven

Ao 1731 den 6 Augusti /

stierf Houkjen Douwes Nidam oud 31 jaar rust hier /

BURIAL: In de hoekmedaillons wapens:

BURIAL: Links:

Mannenwapen resp. Hoytinga en Popma

BURIAL: Rechts:

Boven: Vrouwenwapen: gedeelt rechts Friese halve adelaar, links doorsneden, boven lelie (?) , beneden klaver en

Onder: Vrouwenwapen: gedeelt, rechts Friese halve adelaar, links lelie vergezeld boven en ben eden van een zespuntige ster

BURIAL: André A. Buwalda

e-mail: andre*buwalda.nl

Homepage: www.geocities.com/skettens

en www.geocities.com/a_buwalda

BIOGRAPHY: Historie Schettens - Longerhouw

BIOGRAPHY: deel 25: De Hoitinga's (I)

BIOGRAPHY: Tussen al het Van Osinga-schoons, ligt het familiegraf van de Hoytinga's in de Her vormde kerk van Schettens. Tussen 1619 en 1731 zijn op deze plaats 10 familieleden begraven . Waarschijnlijk zit onder deze grafzerk dan ook een grafkelder waarin ze zijn bijgezet. D e Hoytinga's waren niet van adel, maar zogenaamd 'eigenerfd', dat wil zeggen dat ze een eige n boerderij of sate hadden. Hierdoor waren ze redelijk vermogend en konden ze dan ook belangr ijke functies bekleden. Zij waren na de Van Osinga's de belangrijkste inwoners van Schettens . De Hoytinga's waren oorspronkelijk afkomstig uit Idsegahuizen, alwaar de familiestate stond . Al in 1490 wordt de naam Hoytinga voor het eerst genoemd.

BIOGRAPHY: Bijzitter van Wonseradeel (een soort wethouder) Sjoerd Tjerks Hoytinga en zijn vro uw Tialck Douwes Popma worden in 1614 als bewoners genoemd van sate Bruyndyk (stemnr. 7) te S chettens. Dit is de boerderij waar nu de fam. Tjalle Reitsma op woont. Als Tialck dan in 161 9 overlijd, is ze de eerste die wordt bijgezet in de (nieuwe) grafkelder in de kerk. Waarschi jnlijk heeft toen Sjoerd de grafsteen laten maken. Hij gaf hiervoor opdracht aan Pieter Clae s Antiek. Deze beroemde beeldhouwer had toen al de steen voor Jancke van Osinga gemaakt in de zelfde kerk. Ook de stenen voor alle latere Van Osinga's heeft hij gemaakt, met als hoogtepun t natuurlijk de steen uit 1621 van Sybrand van Osinga.

BIOGRAPHY: Zijn oudste dochter, Riemke Hoytinga, huwde Hille Douwes. Deze Hille Douwes sloo t in 1642, samen met Juff. Aysma (dit is Tiemck van Osinga, weduwe van Schelte Hotzes van Ays ma), op een zondag de deur van de kerk te Schettens. Dit was omdat ds. Fabius weigerde met em iraat te gaan, dat hem vanwege zijn blindheid en de ruzies met de (kerkelijke) gemeente reed s was toegestaan door de classis. Dit gaat echter niet van harte, zodat de classis, via de gr ietman Aylva, de Friese Staten in moet schakelen, om ds. Fabius uit de pastorie te krijgen. V olgens het predikantenbord stond ds. Fabius hier van 11 okt. 1631 tot 24 juni 1643

BIOGRAPHY: Hun kind Douwe Hilles Hoytinga werd erfgenaam van de boerderij van zijn grootvader .Hij moest zich echter wel Hoytinga noemen, wat hij dan ook deed. Zijn functies waren o.a. bi jzitter vna Wonseradeel en volmacht op de landsdag. Een ander kind van Hille Douwe en Riemk e Hoytinga, Nanne Hilles Hoytinga, kwam op de boerderij (stemnr. 3) te wonen die momenteel be woond wordt door de fam. F. Ybema.Vervolgens kwamen beide boerderijen in handen van de kinder en van Douwe Hilles Hoytinga.

BIOGRAPHY: Meindert Douwes Hoytinga kwam op Bruyndyk, Sjoerd Douwes Hoytinga en Sijbren Douwe s Hoytinga kwam beide op stemnr. 3. Genoemde Meindert wordt 17 augustus 1700 nog genoemd al s aanwezige bij een zitting in het rechtshuis vanwege een 'slatting' van de Schraardervaart . Hij is dan zogenaamd ontvanger, wat wil zeggen dat hij de (gemeentelijke) belastingen ind e in Schettens.

BIOGRAPHY: Een zoon van Meindert, Wybe Meinderts Hoytinga, kwam op de boerderij van zijn beid e ooms. Hierna was zijn zoon Tjipke Wybes Hoytinga tot 1729 nog bewoner van Bruyndyk. Inmidde ls was er van de rijkdom van weleer weinig meer over en werden steeds meer Hoytinga's arbeide r. Dit is er waarschijnlijk de reden van dat de familie niet uitstierf, maar nog steeds een g root nageslacht heeft.

BIOGRAPHY: André A. Buwalda

e-mail: andre*buwalda.nl

Homepage: www.geocities.com/skettens

en www.geocities.com/a_buwalda

BIOGRAPHY: Historie Schettens – Longerhouw

BIOGRAPHY: Deel 4: De ‘Van Osinga’s’ te Schettens

BIOGRAPHY: Sinds mensenheugenis ligt het middenpad van de Hervormde Kerk te Schettens vol me t grafstenen. Bijna iedereen weet wel dat hier de adellijke familie ‘Van Osinga’ zijn rustpla ats vind. Deze familie is onlosmakelijk verbonden met het dorp Schettens al was het maar door dat de hoofdstraat in het dorp naar hun vernoemd is. Doordat de straat in het nieuwbouwplan n aar Schelte van Aysma is vernoemd, zullen velen ook weten dat hij ook onder een grafsteen lig t in de kerk. Als we dus families en personen die in de kerk liggen gaan vernoemen in straatn amen, zou de volgende straatnaam logischerwijs ‘Hoitingaweg’ worden, want deze familie heef t ook een mooie zerk, tussen al het ‘Van Osinga’ schoons in, weten te bemachtigen. Daarmee he bben we het wel gehad, of er moeten nog zerken liggen onder het koor, welke doormiddel van ee n houten vloer, het zicht ontneemt, ook deels over de zerk van Schelte van Aysma.

BIOGRAPHY: Als we dan de stenen stuk voor stuk bekijken en bestuderen zien we bij de Van Osin ga’s steeds terugkerende namen en is het dus duidelijk dat het hier om famieleden gaat, maa r zelden werd vermeld hoe dat precies zat. Reden dus om (alweer) het Ryksargyf te bezoeken. G elukkig is een en ander reeds uitgezocht in het verleden en bleek het mogelijk een reconstruc tie te maken van deze familie: een stamboom dus.

BIOGRAPHY: In totaal liggen er dus 6 zerken in het middenpad, dit in tegenstelling tot veel l iteratuur, die vaak 16 vermeld. Een schrijffout werd dus vele keren overgenomen, zonder het t e verifieren.

BIOGRAPHY: Ik zal de nummering beginnen vanaf de ingang bij de deur.

BIOGRAPHY: Zerk 1 :

Anna van Osinga, Gats van Osinga en Beets van Osinga.

BIOGRAPHY: Zerk 2 :

fam. Hoitinga

BIOGRAPHY: Zerk 3 :

Seerp van Osinga en Jel van Heerema

BIOGRAPHY: Zerk 4 :

Jancke van Osinga en Tiempck van Humalda

BIOGRAPHY: Zerk 5 :

Sibrand van Osinga en Atke van Aggema

BIOGRAPHY: Zerk 6 :

Schelte van Aysma en Tiemck van Osinga

BIOGRAPHY: --------------------------------------------------------------------------

BIOGRAPHY: Seerp van Osinga (nr. 3) was de eerste Van Osinga die grietman werd van Wonseradee l en had zijn state bij Schettens. Zijn zoon Jancke van Osinga (nr. 4) volgde hem op als grie tman. Jancke en zijn vrouw liggen dan ook onder de volgende steen. Na Jancke volgde de oudst e zoon van hem, ook een Seerp van Osinga hem op als grietman. Helaas overleed hij op jonge le eftijd. Hij wordt vermeld op de grafsteen van zijn grootvader Seerp van Osinga. Zijn jonger e broer Sijbrand van Osinga (nr. 5) volgde hem weer op. Sijbrand werd de beroemdste ‘Van Osin ga’ en bekleedde dan ook hoge functies. De zerk van hem en zijn vrouw, is ook de mooiste va n de serie met de 2 personen ten voeten uit afgebeeld. Zijn oudste zoon Sijds werd grietman v an Doniawerstal en vinden we dan ook niet meer in Schettens terug. Wel een zuster van deze Si jds, Tjemck van Osinga, (nr. 6) die dus met Schelte van Aysma trouwde. Met dit huwelijk kwa m ‘Osinga State’ dus in handen van de Van Aysma’s. Hun grafsteen is de laatste van de serie . Tevens werd de jongste zoon van Sijbrand, Jancke van Osinga, vermeld op steen van zijn groo tvader Jancke van Osinga. Hij overleed op jonge leeftijd van ong. 22 jaar. De laatste vier ze rken liggen dus mooi op chronologische volgorde. Blijft over dus zerk 1. Dit zijn alle dri e kinderen van Jankce van Osinga en Tjemck van Humalda

BIOGRAPHY: Samenvattend zijn het dus allemaal directe familieleden van elkaar in het middenpa d, behalve de Hoitinga’s. Zij waren niet van adel, maar zogenaamde ‘eigenerfden’. In die tij d kwamen huwelijken tussen deze partijen bijna niet voor. Echter de Hoitinga’s hebben de eeuw en overleefd en bestaan tot op de dag van vandaag, terwijl de Van Osinga’s net voor 1700 uits tierven met een dochter van de Sijds die naar Langweer vertrok om daar grietman te worden va n Doniawerstal.

BIOGRAPHY: Voor vragen, opmerkingen, correcties of aanvullingen kunt U altijd contact opneme n met ondergetekende.

BIOGRAPHY:

BIOGRAPHY: André A. Buwalda

BIOGRAPHY: Tel. 532558

BIOGRAPHY: E-mail: andre*buwalda.nl

Woonde te Schettens, Bolsward (sinds 1640). Jarenlang mederechter van

Wonseradeel. Zie prachtige grafzerk in de NH Kerk te Schettens. In 1604 samen

met Sijbrand van Osinga curator over kinderen van Joh. Sjoerds Hoitinga. Was

eigenaar van 'Hoitinga State' te Idsegahuizum. Was ook bijzitter van

Wonseradeel. Was boer op de boerderij 'Bruindijk' te Schettens, stem.nr. 7 en

floreennr. 2.

Werd 29 nov. 1613 als kerkvoogd van Schettens gekozen.
BIRT: RFN 2553
DEAT: RFN 2554
BURI: RFN 2555

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Syuerd Tijerks Hoitinga?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Syuerd Tijerks Hoitinga

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Syuerd Tijerks Hoitinga

Syuerd Tijerks Hoitinga
± 1577-1651

(1) < 1644

Sjoerdje Dirks
????-> 1651

(2) ± 1598

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  •  This page is only available in Dutch.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In the year 1651: Source: Wikipedia
    • February 22 » St. Peter's Flood: A storm surge floods the Frisian coast, drowning 15,000 people.
    • June 28 » The Battle of Berestechko between Poland and Ukraine starts.
    • June 30 » The Deluge: Khmelnytsky Uprising: The Battle of Berestechko ends with a Polish victory.
    • September 3 » Third English Civil War: Battle of Worcester: Charles II of England is defeated in the last main battle of the war.
    • December 15 » Castle Cornet in Guernsey, the last stronghold which had supported the King in the Third English Civil War, surrenders.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Hoitinga

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Hoitinga.
  • Check the information Open Archives has about Hoitinga.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Hoitinga.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Tineke Fopma, "Family tree Fopma/Bouma", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-fopma-bouma/I2214.php : accessed September 27, 2024), "Syuerd Tijerks Hoitinga (± 1577-1651)".