genealogyonline

Stamboom Bik, Drabbe (en meer) » Jan Hendrik / Jean Henri Battenberg (1830-????)

Personal data Jan Hendrik / Jean Henri Battenberg 


Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Ancestors (and descendant) of Jan Hendrik / Jean Henri Battenberg


Household of Jan Hendrik / Jean Henri Battenberg

He is married to NN NN.

.


Child(ren):

 1. Henry Battenberg  ????-1940


Notes about Jan Hendrik / Jean Henri Battenberg

BIOGRAPHY: De Nederlandsche Leeuw 1961 JAARGANG 78 (LXXVIII) kol. 111
Batenburg. (LXXVII 429.) Het wapen Batenburg (St. Andrieskruis met 4 scharen: helmteken: een uitkomende adelaar met links als schildhouder een griffioen) werd in Zuid-Afrika gevoerd door een familie Battenberg. De stamvader, Jean Henri Battenberg kwam ca. 1850 te Swellendam aan als timmerman en schrijnwerker. In Swellendam werd de familie beschouwd als een onwettige tak van het geslacht Von Battenberg (thans Mountbatten). Dit vermoeden kreeg verder voedsel toen Prins Louis von Battenberg de zoon van Jean Henri, Henry Battenberg, op zijn schip ontving toen het in
de haven van Simonstad lag. Deze Henry stierf in 1940 in het Johannesburgse ziekenhuis zonder kinderen en had een zeer fantastische carrière, geheel opgebouwd op de beweerde koninklijke verwantschap.
In werkelijkheid was Jean Henri op 8 dec. 1830 te Utrecht geboren als Jan Hendrik, zoon van Johannes Battenberg, zilversmid, en diens tweede vrouw Willemiena Lamberta Makkink. Deze Johannes Battenberg was ged. te Utrecht (Domkerk) 18 dec. 1791 en tr. le Utrecht 5 mei 1813 Maria Johanna van Loon, ged. Utrecht (Janskerk) 25 dec. 1792, + ald. 11 okt. 1827, dr. van Jan van Loon, strijkijzermaker, en Jannigje van Luin; tr. 2e. Utrecht 9 april 1828 Wilhelmina Lamberta Makkink, dr. van Jan Hendrik Makkink, zadelmaker, en Theodora Elselina Grolman.
De ouders van Johannes Battenberg waren Jacob Battenberg, logementhouder, en Alida Dop, die op 5 mei 1789 in de Catharijnekerk te Utrecht trouwden. De man overleed te Utrecht 18 maart 1817, oud 59 jaar; de vrouw aldaar 1 aug. 1849. Zij was geboren te Utrecht als dochter van Jan Dop en Alida van der Swan. Zowel in zijn eigen overlijdensacte als in die van zijn weduwe wordt de man genoemd Johan Jacob Battenberg. Hij was volgens de acte geboren te Nijkirchen.
Er zijn vele plaatsen van die naam en mijn onderzoek is hier vastgelopen. Waarom zij het wapen Batenburg i.p.v. von Battenberg aannamen, heb ik niet kunnen ontdekken. Nadere gegevens in: Edmund H. Burrows, ,,Overberg Outspan” (Kaapstad 1952) waarin ook een afbeelding van het wapen.
Kaapstad. C. PAMA.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jan Hendrik / Jean Henri Battenberg?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Jan Hendrik / Jean Henri Battenberg

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

About the surname Battenberg


Historical events


 • The temperature on December 8, 1830 was about 4.0 °C. Wind direction mainly east-southeast. Weather type: betrokken regen. Source: KNMI
 •  This page is only available in Dutch.
  De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
 • In the year 1830: Source: Wikipedia
  • The Netherlands had about 2.6 million citizens.
  • March 10 » The Royal Netherlands East Indies Army is created.
  • May 3 » The Canterbury and Whitstable Railway is opened; it is the first steam-hauled passenger railway to issue season tickets and include a tunnel.
  • June 14 » Beginning of the French colonization of Algeria: Thirty-four thousand French soldiers begin their invasion of Algiers, landing 27 kilometers west at Sidi Fredj.
  • June 26 » William IV becomes king of Britain and Hanover.
  • September 11 » Anti-Masonic Party convention; one of the first American political party conventions.
  • September 24 » A revolutionary committee of notables forms the Provisional Government of Belgium.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.Source: Wikipedia
    

The publication Stamboom Bik, Drabbe (en meer) has been compiled by (contact the author).
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Jan Timmerman, "Stamboom Bik, Drabbe (en meer)", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bik-drabbe/R144.php : accessed January 27, 2022), "Jan Hendrik / Jean Henri Battenberg (1830-????)".