Kwartierstaat Koos van Rijn » Diederik I Heer van Beveren (940-± 1000)

Personal data Diederik I Heer van Beveren 


Ancestors (and descendant) of Diederik I Heer van Beveren

Diederik I Heer van Beveren
940-± 1000


Household of Diederik I Heer van Beveren


Child(ren):

  1. Diederik II Heer van Beveren  975-1035 


Notes about Diederik I Heer van Beveren

Diederik van Diksmuide en het geslacht de Bevere.

Terug naar de periode 940-960. De Bevere heeft als burggraaf van Dixmude inderdaad een beperkte taak. Hij is alleen militair commandant van de grafelijke burcht. De overige bestuurlijke taken die bij een burggraaf horen, moet hij niet voor zijn rekening nemen. Dat kan in feite alleen betekenen dat hij niet uit de regio komt en dat hij daardoor de vereiste aansluiting met de bevolking en adel uit de regio mist. Een stevige link met zijn achterban is zeker nodig om de bestuurlijke taken goed te kunnen vervullen. Normaliter worden burggraven daarom gekozen uit de regionale adel. Arnulfs nazaten krijgen die aansluiting wel door hun verblijf in de regio en vooral dank zij hun huwelijken met blauwbloedige Vlaamse vrouwen. Daardoor zullen ze later wel degelijk de overige, normale bestuurstaken toegewezen krijgen.

Als Arnulf in het jaar 965 sterft, wordt hij opgevolgd door zijn 25-jarige zoon Diederik I de Bevere. Het geslacht de Bevere krijgt in elk geval het nodige vertrouwen van de graven van Vlaanderen. Telkens wanneer de graaf op expeditie vertrekt naar het buitenland, delegeert hij de macht over Vlaanderen aan één van de Vlaamse edelen. Het is een hele eer die alleen de hoogste en dapperste edelmannen kunnen verwachten. Wanneer graaf Arnulf op missie vertrekt voor zijn oorlog tegen de Lombarden, stelt hij Diederik I van Dixmude aan als zijn plaatsvervanger. We spreken over het jaar 965.

Diederik I wordt tijdens die periode in de val gelokt te Gent en belegerd door de troepen van de koningen van Frankrijk, Engeland en Schotland. De burggraaf bewijst dat hij van geen kleintje vervaard is en vecht zo hard terug dat de vijandelijke troepen zich genoodzaakt zien om zich terug te trekken. Het burggraafschap Dixmude beperkt zich in die beginjaren trouwens tot het gebied binnen de stadsomwalling.

In deze feodale tijd is Dixmude een leen net zoals veel andere lenen in het Westkwartier. De leenheren komen één keer per jaar samen onder voorzitterschap van de graaf om de financiën en de wetgeving in de respectieve leengebieden te bespreken. Deze vergadering wordt de ‘haulte Renenghe’ genoemd of de ‘chambre des renenghes’. De term renenghes is afkomstig van het woord ‘relanga’ wat staat voor ‘rekenschap geven i.v.m. de koninklijke rechten’. De leden van de kamer wordt ‘reneurs’ of ‘haute reveurs’ genoemd.

Bron, Passage's uit het boek: De Kronieken van de Westhoek. Vlaamse geschiedenis zoals u die nog nooit beleeft hebt. Van Ivan Vanherpe, Ieper, 9 april 2018.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Diederik I Heer van Beveren?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Diederik I Heer van Beveren

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

About the surname Diederik I Heer van Beveren


    

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Jacobus Johannes van Rijn, "Kwartierstaat Koos van Rijn", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-koos-van-rijn/I29177.php : accessed July 1, 2022), "Diederik I Heer van Beveren (940-± 1000)".