Ancestors Dan van Lunsen en dochters » Biem Symonsz Vlaming (1747-1824)

Personal data Biem Symonsz Vlaming 

  • He was born.
  • He was christened on January 29, 1747 in Oosterend (Texel), Noord-Holland, Nederland.
    Godparents:Maarten Biems
  • Occupations:
    • Oesterschipper.
    • Burgemeester van Oosterend.
    • Weesmeester.
    • Landeigenaar.
  • Religion: Nederduits Gereformeerd.
  • Resident: Oosterend (Texel) (NH).
  • He died on December 4, 1824 in Oost (Texel), Noord-Holland, Nederland.

    Overleden om 16.00 uur. Het opmaken van de overlijdensakte geschiedde op aangifte van Cornelis Vlaming, 43 jaar, landbouwer, zoon van de overledene, wonende in De Waal en Sakom Roosendaal, 35 jaar, zeeman, behuwd zoon van de overledene, wonende in Oosterend. Texelse Geslachten deel 1 vermeld als overlijdensdatum 4 december 1825 (pag.222). Dit is onjuist.


     

  • A child of Symon Gerritsz Vlaming and Reijnoutje Biems

Household of Biem Symonsz Vlaming

(1) He has/had a relationship with Tetje Cornelis Mossel.


Child(ren):

  1. Maarten Biemsz Vlaming  1778-1857 
  2. Symon Vlaming  1769-1841
  3. Cornelis Vlaming  1771-1826
  4. Maarten Vlaming  1773-1776
  5. Klaas Vlaming  1775-1776
  6. Klaas Vlaming  1780-1857
  7. Jantje Vlaming  1783-1835
  8. Reijnoutje Vlaming  1786-1878

Event (Ondertrouw) on January 27, 1769 in Oosterend (Texel), Noord-Holland, Nederland .

  • The couple has common ancestors.

  • (2) He had a relationship with Maartje Barts Bruijn.


    Child(ren):

    1. Gerrit Vlaming  1791-1877
    2. Jan Vlaming  1792-1877
    3. Cornelisje Vlaming  1793-1867
    4. Bregje Vlaming  1795-1873

    Event (Ondertrouw) on April 29, 1790 in Texel (NH) .


    Notes about Biem Symonsz Vlaming

    Biem Symonsz Vlaming was boer in de jaren 1814 -816. Tevens was hij oesterschipper en wordt hij in 1824 als landeigenaar vermeld. In 1780, 1784 en 1793 was hij burgemeester van Oosterend. Tevens vervulde hij de functie van weesmeester en trad hij op als voorman van de oestervissers op Texel.


     


    "Oesterteelt aan de Texelse oostkust".


     


    in 1754 zonden de Texelse oestervissers een rekest aan de Staten van Holland waarin verzocht werd een eind te maken aan de vrijheid van oesters vissen door buitenlanders. Niet alleen waren er te veel vissers, alleen de Texelaars hadden zo'n zestig oesterkagen, maar zij waren er bovendien toe overgegaan "te planten of aen te kweeken". De tijd van het wilde vissen was voorbij.


    Elke oestervisser had gemiddeld een perceel van zo'n honderd vierkante el afgebakend door gemerkte stokken. Op dat perceel hadden de meeste vissers kleine, onvolgroeide oesters uitgezet, zodat er in feite sprake was van oesterteelt. De oogst begon na de winter. Bij eb liet de schipper zijn kaag droogvallen en ging dan met een sleepbak achter zich aan, het wad op. De knecht deed de bijeengeraapte of geharkte oesters in de bak. Raakte de bak vol dan werden de schelpdieren op een hoop geworpen, totdat er genoeg was om, bij vloed, de kaag te laden en naar de wal te gaan.


     


    Korren.


     


    De 18e eeuwse auteur Rutger Daladanus vertelt dat men in dieper water gebruik maakte van korren, ijzeren geraamtes met daaraan een net, waarmee de oesters van de wadbodem geschraapt werden. Daarbij bleef de schipper doorgaans in de kaag, twee knechts stapten over op de begeleidende haringschuit en haalden de korren op, om ze vervolgens in de kaag te legen. "Alle korrers beginnen boven stroom bij het door hun gemaekte of genomen teken (boei, stok, enz.) en dryven zoo voor de stroom af, totdat zij bij het tweede teken komen, als wanneer de korren worden opgehaald". Heeft men voldoende opgevist dan gaan de vissers weer naar de wal "om aldaer twee of drie dagen te vertoeven, nieuwen vooraed van water, brood, meel, gort, erweten of wat dies meer zij in te schepen en men legt het daer zoe op toe, dat men ook de statelijke Godsdienst kan bijwonen". Dat laatste was uiteraard zeer belangrijk want men wist: "aan Gods zegen is alles gelegen".


     


    Oesters doodgevroren.


     


    Het oesters vissen duurde meestal tot november. De oogst was wisselvallig: in 1773 en 1774 was die goed, in 1775 na een strenge winter waarin veel oesters doodvroren, slecht. In die jaren was acht gulden per duizend oesters een redelijke prijs. Als het meezat, oogstte een schipper 800 gulden per seizoen. De oudste knecht had meest 150  tot 160 gulden per jaar (en vrije kost), de jongen 50 tot 60 gulden. De schipper had dus zo'n 600 gulden maar daar moesten de kosten (eten, afschrijving visgerij en schip) nog af. Een volledig uitgerust schip kostte zo'n 750 gulden maar ging dan vaak ook wel twintig jaar mee. Biem Symonsz Vlaming, burgemeester van Oosterend in 1780, 1784 en 1793, was zo'n oesterschipper, evenals zijn broer Gerrit en zijn zwager Jacob Boon. Daarnaast trad hij als voorman voor de oestervissers op Texel op.


    De armenvoogden van Oosterend hadden dankzij een in 1765 door de Staten van Holland verleend octrooi recht op een aandeel van de opbrengst van de in het gewest verkochte oesters. Uitgaande van dit "oestergeld" moeten er in die jaren één a drie miljoen oesters verhandeld zijn. Maar zelfs als er dire miljoen verhandeld werden, konden er slechts dertig schippers elk een jaargeld van 800 gulden toekomen bij prijzen van acht gulden per duizend oesters. Niet genoeg dus voor de zestig oesterkagen die er ook in de Franse tijd nog in bedrijf waren. Daar kwam nog bij dat de prijzen na 1800 kelderden. Wel staat er tegenover dat er soms gigantisch verdiend werd aan het smokkelen van met name koffie en tabak, producten waarvan de invoer door Napoleon streng verboden was om de Engelse handel te treffen, maar die de oestervissers ophaalden vanuit Helgoland en Duitsland, en van Engelse smokkelaars op zee. Totdat de op het eiland gestationeerde Franse douane ook daar een eind aan maakte (ontleend aan J.T. Bremer, Visserij in een ver verleden, Helderse Courant 1999).


     

    Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Biem Symonsz Vlaming?
    The author of this publication would love to hear from you!


    Timeline Biem Symonsz Vlaming

      This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
    Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Biem Symonsz Vlaming


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

    Relationship Biem Symonsz Vlaming



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on January 29, 1747 was about 5.0 °C. Wind direction mainly southwest. Weather type: geheel betrokken en mist. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • Erfstadhouder Prins Willem IV (Huis van Oranje) was from 1747 till 1751 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1747: Source: Wikipedia
      • January 31 » The first venereal diseases clinic opens at London Lock Hospital.
      • May 14 » War of the Austrian Succession: A British fleet under Admiral George Anson defeats the French at the First Battle of Cape Finisterre.
      • October 25 » War of the Austrian Succession: A British fleet under Admiral Edward Hawke defeats the French at the Second Battle of Cape Finisterre.
    • The temperature on December 4, 1824 was about 6.0 °C. Wind direction mainly south east. Weather type: betrokken nevel. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1824: Source: Wikipedia
      • January 22 » The Ashantis defeat British forces in the Gold Coast.
      • March 11 » The United States Department of War creates the Bureau of Indian Affairs.
      • May 7 » World premiere of Ludwig van Beethoven's Ninth Symphony in Vienna, Austria. The performance is conducted by Michael Umlauf under the composer's supervision.
      • October 4 » Mexico adopts a new constitution and becomes a federal republic.
      • October 21 » Portland cement is patented.
      • December 1 » United States presidential election: Since no candidate received a majority of the total electoral college votes in the election, the United States House of Representatives is given the task of deciding the winner in accordance with the Twelfth Amendment to the United States Constitution.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia


    About the surname Vlaming

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Vlaming.
    • Check the information Open Archives has about Vlaming.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Vlaming.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Dan van Lunsen, "Ancestors Dan van Lunsen en dochters", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-kinderen-dan-van-lunsen/I360.php : accessed September 27, 2024), "Biem Symonsz Vlaming (1747-1824)".