Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Willem IV van Egmond stadhouder van Gelre, Heer van Egmond en IJsselste (1412-1483)

Personal data Willem IV van Egmond stadhouder van Gelre, Heer van Egmond en IJsselste 


Household of Willem IV van Egmond stadhouder van Gelre, Heer van Egmond en IJsselste

(1) He is married to Nn van IJsselstein.

They got married about 1435.


Child(ren):



(2) He is married to Aleida Kreijnck.

They got married about 1450.


Child(ren):



(3) He is married to Walburga van Moers.

They got married on January 22, 1437, he was 24 years old.


Child(ren):

  1. Frederik van Egmond  ± 1440-1521 
  2. Willem van Egmond  ± 1440-1494 
  3. Anna van Egmond  ± 1440-1462 
  4. Walburga 'non' van Egmond  ± 1445-± 1500
  5. Margaretha van Egmond  ± 1445-1496 
  6. Elisabeth van Egmond  1450-1540 


(4) He is married to Margaretha [Wittelsbach] van Hoogwoud.

They got married at Not Married.


Child(ren):



Notes about Willem IV van Egmond stadhouder van Gelre, Heer van Egmond en IJsselste

Ridder 1451
2e zoon
Heer van Egmond (geerfd 1451), IJsselstein (geerfd 1451, overgedragen 1464), Leerdam
Raad van Holland
Bourgondisch stadhouder van Gelre (1473-74)

Heer van Egmond, van IJsselstein, Leerdam, Schoonderwoerd en Haastrecht.

Voornaamste raadgever van zijn broer Arnold, de hertog van Gelre.
19.01.1452-27.01.1456 Raadsheer bij het Hof van Holland.

Verbleef meestal in Gelre, waar hij Arnold hielp met zijn  conflicten met diens zoon Adolf. (Zijn broer Arnold van Egmod, graaf van Gelre, had Karel de Stoute aangewezen als zijn opvolger)

Vliesridder (1478, 13e kapittel, Brugge)
1454- schout van Alkmaar.

Onbetwist leider van de Hollandse Kabeljauwse factie.
Werd echter niet tot stadhouder van Holland-Zeeland benoemd. Waarschijnlijk om de Hoeken niet voor het hoofd te stoten.

=====================================

E: Willem heer van Egmond, Heer van Egmond en IJsselstein, geboren op 26-01-1412, overleden op 17-01-1483 te Grave op 70-jarige leeftijd, begraven op 25-01-1483 te Grave, (zie Bloys en Belonje - Kerken NB Deel I blz. 214. Zie ook "De nationale positie van het huis van Egmond in de 15de en 16de eeuw" in het jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie 1960 - blz. 33 – 39). Hij verwierf ingevolge deling met zijn broeder Hertog Arnoud: Egmond, Leerdam, Schoonderwoerd en Haastrecht en erfde 1451 IJsselstein van zijn vaders broeder, steunde zijn broeder tot diens dood toe, trad na 1473 op als stadhouder van Gelre namens Karel de Stoute, die hem later Ridder in de Orde van het Gulden Vlies maakte. Gehuwd op 24-jarige leeftijd op 22-01-1437 met Walburga van Meurs, Vrouwe van Baer en Lathum, overleden op 08-05-1459, begraven te Renkum, dochter van Frederik Walraven, graaf van Meurs en Engelberta van Kleef.
Hieruit o.m.:
Jan, volgt hierna
en bij Aleid Kreijnck had Willem een bastaardzoon:
Hendrik, volgt Reeks 82

======================================

http://members.lycos.nl/famvandervelde/alles/aqwg93.htm#2262

Willem IV VAN EGMOND [Parents ] was born 2 Jan 1412 in Slot aan den Hoef, Egmond. He died 14 Jan 1483 in Grave. Willem married Gravin Walburga VAN MEURS on 22 Jan 1437 in Hattem. Willem van Egmond, heer van Baer, 1456-1483 Na de dood van Walraven van Baer vererft Baer aan Walburga van Meurs. Dit nichtje van Walraven is op 22 januari 1437 getrouwd met Willem van Egmond, de broer van de hertog van Gelre, Arnold van Egmond. Zo komt de bannerij met kasteel Baer in huis Egmond terecht. Toevalligerwijs brengt Willem van Egmond (geboren 1412) zijn jeugd door aan het hof van hertog Reinald IV van Gelre, zodat hij geen onbekende is in De Graafschap. Het is in die tijd gewoonte om jonge knapen aan een bevriend hof op te voeden. Gemeend wordt dat het hun zelfstandigheid bevordert, een equivalent van het tegenwoordige "op kamers" gaan wonen. In 1431 gaat Willem de aanstaande bruid, Catharina van Kleef, voor zijn broer, hertog Arnold van Gelre, in Lobith ophalen. Een eervolle taak voor een 22-jarige. In 1437 gebeurt het omgekeerde als hertog Arnold in Venlo de bruid van Willem ophaalt. Als hun vader Jan II van Egmond overlijdt, doet Willem afstand van 31 boeken die deze bezit ten faveure van zijn broer hertog Arnold van Gelre. Een uniek kijkje in het boekenbezit van lokale heren. Zo zitten er religieuze en juridische boeken tussen, maar ook typische 'ridder'-boeken over het africhten van valken en sperwers en over het mennen van paarden. Willem behoudt het boek met de titel "Dat boeck de proprietatibus rerum", een natuurwetenschappelijke encyclopedie. Rond 1468 komt Willem op voor de rechten van zijn broer hertog Arnold als deze door zijn zoon Adolf van Egmond gevangen wordt gehouden. Deze Gelderse perikelen vinden hun dieptepunt in de slag bij Straelen in 1468. Willem wordt in 1471 (nogmaals?) door zijn broer hertog Arnold bevestigd in alle rechten betreffende de heerlijkheid Baer als vrij goed. Bij deze bevestiging blijken Ellecom en Ochten ook tot de bezittingen te behoren. In 1473 wordt hij stadhouder in dienst van hertog Karel van Gelre. Op 17 januari 1483 komt Willem te overlijden en hij wordt te Grave begraven. bron: www.graafschap-middeleeuwen.nl

   Gravin Walburga VAN MEURS married Willem IV VAN EGMOND on 22 Jan 1437 in Hattem.
They had the following children:
   FiMargaretha GRAVIN VAN EGMOND was born 1458 and died 21 Sep 1496.

==================================================
robgomes.ged

Hij is begraven in Grave naast zijn broeder, hertog Arnold van Gelre.
Heer van IJsselstein door erfenis van zijn oom Willem van Egmond en van Egmond, Leerdam, Haastrecht en Schoonderwoerd (1451) door erfenis van zijn vader en als gevolg van deling met zijn broeder.
Willem, die in 1444 van zijn broeder de heerlijkheid Mechelen had gekregen, moest deze in 1459, nadat er een twist was gerezen over het rechtmatige van dit bezit, overdragen aan de maarschalk van Brabant, Jan van Wesemael, die Mechelen bij zijn dood in 1462 aan Karel de Stoute naliet.
De beide broeders gingen tezamen met een groot gevolg naar het Heilige Land en werden op deze reis te Rome door paus Pius II (1458-1464) plechtig ontvangen.
Willem steunde zijn broeder, de hertog van Gelre, voortdurend, ook tegen diens zoon Adolf en heeft zich van 1459 tot de dood van de ongelukkige hertog (1473) diens lot aangetrokken, daarin vooral gesteund door zijn zoons Jan en Frederik en de hertog van Kleef.
Toen eindelijk in 1473 Karel de Stoute na de dood van hertog Arnold, terwijl hij Adolf in gevangenschap hield, zich als hertog van Gelre had laten huldigen benoemde hij de heer van IJsselstein tot stadhouder van het hertogdom.
Hierdoor kwam de partij, die hertog Arnold had aangehangen weer aan het bewind en bleef dit tot de dood van de stadhouder, toen zij plaats moesten maken voor Adolf's zoon Karel met wie de strijd tegen de Bourgondiërs, welke een halve eeuw zou duren, een aanvang nam.
Heer Willem was in 1478 op het kapittel te Brugge ridder van het gulden Vlies gemaakt.
Zijn portret komt voor op een glas in de St. Romboutskerk te Mechelen.
Het is niet geheel zeker of Frederik en Hendrika bastaarden van hem zijn; Nicolaas en Hendrik zijn dat wel.
Zie: Dek, Genealogie Egmond, pag. 65; Drossaers, Arch. Nassausche Domeinraad II, Inv. no. 436.
Abdij van Egmond; toegangsnummer: 356; 4. Regestenlijst:

10661451 januari 25 (op Sinte Pouwelsdach conversie)
Willem van Matteness, abt van Egmond beleent heer Willem, heer tot Egmond, broeder tot Gelre en heer van het land van Mechelen, met de heerlijkheid van Egmond volgens de bepalingen van de uitspraak, te weten op de voorwaarden, waarop diens vader Jan, heer tot Egmond, de heerlijkheid van de graaflijkheid van Hollant in leen had gehouden.
Oorspr. (Inv.no. 110). Met het afgesleten zegel in rode was van den abt; met contra-zegel

10731451 Augustus 16 (des neesten Manendages nae onser Liever Vrouwen dach assumptio)
Gijsbrecht van Vyanen, ridder, heer van Noirdeloiss, Ott van Egmondt, Geryt Utenhaghe en Gijsbert van der Huelle, zegslieden in het geschil tussen heer Willem van Matenesse, abt van Egmondt, en het convent ter ene zijde en heer Wilhem, broeder van Gelre, heer van Egmondt en 's lands van Mechelen ter andere zijde, bepalen, dat het "Krijtt", gelegen tussen het kerkhof en het dorp Egmond, een leen is van den heer van Egmond, maar dat hij dit onbetimmerd moet laten; dat de abt zijn recht mag laten gelden op de kerk van Egmond en op de collatie der kerk van Egmond op Zee; terwijl verder over het cariteitsland in Egmond en de achterstallen van erfhuur en wagendiensten in Egmond en Rinnegom een regeling gemaakt werd.
a. Oorspr. (Inv.no. 111). Met de zegels van en abt van Egmond, het convent van Egmond, den heer van Egmond en van de beide eerstgenoemde zegslieden (alle in rode was); de zegels der beide laatstgenoemde zegslieden in groene was.
b. Afschrift op papier van notaris Johannes Renie z.j. (Inv.no. 111) (16e-eeuw).
c. Afschrift op perkament (rol) z.j. (Inv.no. 111). (Gelijktijdig ?)

11071454 juli 6 (Rome apud Sanctum Petrum)
Paus Nicolaus V verklaart in het geschil tussen heer Willem van Egmond en deken en kapittel van S. Catharina bij Egmond op den Hoef enerzijds, en abt en convent van Egmond en broeder Arnoldus anderzijds over de kerk van Egmond, die naar beweren van de eerste partij door paus johannes met het kapittel geïncorporeerd zou zijn en naar beweren van de tweede partij door paus Eugenius met de abdij geïncorporeerd zou zijn, dat naar de jongste brieven geoordeeld moet worden en dat deze geëxecuteerd moeten worden.
Oorspr. (Inv.no. 699), Met het loden zegel van den paus.

11201455 Augustus 5
Philips, hertog van Bourgoingen, verklaart, dat de abt van Egmond zich beklaagd heeft over het feit, dat, hoewel hem is toegestaan een meier te zetten, die de schulden van het godshuis mag innen volgens hetzelfde recht als de heer van Egmond, de schepenen van Egmond toch in strijd daarmee handelen; dat de heer van Egmond,zich in het z.g. cariteitsland rechten aanmatigt, die den abt toekomen en dat de renten wegens wagendiensten door de buren niet worden betaald; om welke redenen de hertog last geeft den heer van Egmond een dwangbevel te zenden en in geval van oppositie te dagvaarden voor het Hof van Hollant tegen den 21en Augustus naastkomende.
Oorspr. (Inv.no. 112). Met opgedrukt signet van den oorkonder in rode was.

11221455 December 22 (in den Hage)
De abt van Egmonde en de heer van Egmonde komen overeen voor het Hof van Holland, het de klachten van den abt over nietnakoming van de uitspraak van het Hof door den heer van Egmond onderzocht zullen worden door Geryt van Assendelff en mr. Henrick van der Mye vanwege den abt en door Lodewijck van der Eycke en Mr. Anthonis Michiels (raden van gen. Hof) vanwege den heer van Egmond.
Oorspr. (Inv.no. 112). Met de handtekening van Adam van Cleve, secretaris van het Hof.

11321456 October 24
Arnt van Hemerdt, doctor in de decreten, Willem Butenwech, beide conventuaal in Egmonde, Gijsbert van der Huell, rentmeester, en Derick van Riedwijck, baljuw te Egmonde, zegslieden in het geschil tussen heer Willem van Matenesse, abt van Egmonde, en zijn convent enerzijds en heer Willem, broeder tot Gelre, heer van Egmond, Ysselsteyn en 's lands van Mechelen anderzijds, bepalen, dat ten aanzien van de achterstallen van wagendiensten, de erfhuren en het cariteitsland de uitspraak van Gijsbrecht van Vyanen c.s. zal uitgevoerd worden; dat de abt terzake van panding en toewijzing dezelfde rechten als de heer van Egmond zal hebben; dat de heer van Egmond zal waken, dat zijn onderzaten, die dienstland van het godshuis houden, dit onveranderd en onverdeeld zullen houden en dat reeds vervreemde landen weder "aan den dienst" teruggebracht zullen worden.
a. Oorspr. (Inv.no. 112). Met de geschonden zegels (in rode was) van abt en van het convent van Egmond en die van Willem Butenwech, Gysbert van der Huell en Derick van Riedwijck. De zegels van Arndt van Hemert en den heer van Egmond zijn verloren.
b. Gelijktijdig afschrift op perkament (Inv.no. 112).

11451458 juli 26 (Woensdaghes na Sinte Jacobsdach den heylighen apostel)
Willem, broeder van Ghelre, heer van Egmonde, Yselsteyn en het land van Mechelen, verklaart goed te vinden, dat de beslissing van de kwestie, gerezen tussen de kanunniken van zijn slot te Egmonde en den abt van Egmonde uitgesteld wordt.
Oorspr. (Inv.no. 699). Op papier. Met de rest van het opgedrukte zegel in de rode was van den oorkonder.

11481458 December 21
Willem, broeder van Ghelre, heer van Egmond, Yselsteyn en het land van Mechelen, verklaart goed te vinden, dat in het proces voor het Hof van Rome, gevoerd door abt en convent van Egmond enerzijds en deken en kapittel van Egmond, anderzijds, de pleitredenen uitgesteld worden tot S. Johansmis te midzomer.
Oorspr. (Inv.no. 699). Met het geschonden opgedrukt signet in rode was van den oorkonder.

12771476 September 18 (feria quarta post festum S. Lamberti episcopi)
De officiaal van den aartsdiaken van Trajectum admitteert Theodericus van den Broeck, priester, hem op nominatie van heer Wilhelmus, heer van Egmonda en Baer, door Gerardus van Poelgeest, abt van het klooster Egmonda, patroon der kerk voorgedragen tot het pastoraat van de kerk te Egmonda aan zee, vacerende door overlijden van Johannes Oedzerusz.
Oorspr. (Inv.no. 704). Met de rest van het zegel van den oorkonder.
Repertorium op de Cuykse lenen in Holland, Het Sticht en Gelre, 1129-1649 - IJsselstein:
52. Het gerecht (1319: hoog en laag, put en galg) in Eiteren aan beide zijden van (1319: en in) de IJssel, tijm, veer, visserij (1319: en waarden, strekkend aan de ene zijde van de IJssel van Opburen tot Snodelhoek en aan de andere zijde van Oudegein tot Fellenoord, zoals de leenheer houdt van het Sticht, dat verkreeg van het Rijk):
11-4-1436: Heer Willem van Egmond, heer van IJsselstein, LRK 114 fo 45.
21-1-1453: Heer Willem, broeder van Gelre, heer van Egmond, IJsselstein en het land van Mechelen, bij dode van Willem, zijn oom, wiens belening wordt betuigd, omdat hij destijds geen akte kreeg, LRK 118 c.Nd.Holland fo 7-8.
13-5-1469: Frederik van Egmond, jongere zoon, bij overdracht door Willem, raad en kamerling, zijn vader, met diens lijftocht op f400,- rijns, LRK 118 c.Nd.Holland fo 8-9.
Urgroßvater des niederländischen Freiheits- und Goetheschen Dramenhelden Lamoral Graf von Egmond (1522-1568). Übrigens: Es ist sowohl die Schriebweise mit '-d' als auch mit '-t' am Ende von 'Egmond' möglich. Beide Schreibweisen sind bei der Nachkommenschaft in Gebrauch.

=======================================

De schout werd meestal voor een periode van een jaar aangesteld. Hij kreeg geen
salaris, maar moest een inkomen zien te verwerven uit de opbrengsten van de
rechtspleging. In de praktijk bleek dit winstgevend, want het schoutambt werd
vaak door de graaf in leen gegeven. Zo werd in 1454 het schoutambt voor 50
jaren in leen verkregen door Willem, heer van Egmond. Die liet het werk door
plaatsvervangers (substituten) verrichten. Hun benoeming was wel onderworpen
aan goedkeuring door de graaf. Tot aan de opstand tegen Filips II hield de
landsheer het recht van benoeming van de schout aan zich. Gelet op de belangrijkheid
van de functie (zelfs de schepenen werden door de schout benoemd)
was de stadsregering er veel aan gelegen het schoutambt naar eigen inzicht in te
vullen.
Pas op 11 december 1573 stond de prins van Oranje - Willem de Zwijger - toe
dat uit een voordracht van drie personen, voorgedragen door burgemeesteren
van Alkmaar, door hem de schout zou worden aangewezen. Tot 1795 zou dit via
een driejaarlijkse nominatie gebeuren, waarbij steeds een lid van het stadsbestuur
werd voorgedragen en na zijn benoeming, als vroedschap aftrad.
Het stadsrecht van 1254 spreekt ook van schepenen, die de bevoegdheid hebben
stedelijke keuren te maken, samen met de schout. In een oorkonde van 30 september
1266 is voor het eerst sprake van de Alkmaarse schepenen, die tevens als
rechters fungeerden. Aanvankelijk opereren stadsbestuur en rechtscollege ‘een
en ongescheiden’. Men sprak van ‘het gerecht’. Het aantal schepenen noch de
wijze van benoeming respectievelijk hun verkiezing werden in het stadsrecht
van 1254 geregeld.
10
Vidimus uit 1463 van het stadsrecht
van 1254 (RAA Stadsarchief nr.1)

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Willem IV van Egmond stadhouder van Gelre, Heer van Egmond en IJsselste?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Willem IV van Egmond stadhouder van Gelre, Heer van Egmond en IJsselste

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Willem IV van Egmond stadhouder van Gelre, Heer van Egmond en IJsselste

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • Graaf Willem VI (Beiers Huis) was from 1404 till 1417 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
  • In the year 1412: Source: Wikipedia
    • January 16 » The Medici family is appointed official banker of the Papacy.
    • July 24 » Behnam Hadloyo becomes Syriac Orthodox Patriarch of Mardin.
  • Graaf Filips I de Goede (Beiers Huis) was from 1433 till 1467 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
  • In the year 1437: Source: Wikipedia
    • September 13 » Battle of Tangier: a Portuguese expeditionary force initiates a failed attempt to seize the Moroccan citadel of Tangier.
  • Graaf Maximiliaan (Oostenrijks Huis) was from 1482 till 1494 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
  • In the year 1483: Source: Wikipedia
    • April 29 » Gran Canaria, the main island of the Canary Islands, is conquered by the Kingdom of Castile.
    • June 26 » Richard III becomes King of England.
    • July 6 » Richard III is crowned King of England.
    • August 15 » Pope Sixtus IV consecrates the Sistine Chapel.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Egmond

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Egmond.
  • Check the information Open Archives has about Egmond.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Egmond.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I61095.php : accessed April 23, 2024), "Willem IV van Egmond stadhouder van Gelre, Heer van Egmond en IJsselste (1412-1483)".