Genealogische gegevens delen met de wetenschap » Universiteit Utrecht

Wie zijn wij?

Ons onderzoeksteam bestaat uit een groep internationale wetenschappers vanuit diverse wetenschappelijke disciplines: geschiedenis, biologie, economie en demografie, onder leiding van prof. Tine De Moor. Wij werken daarnaast ook intensief samen met sociologen, bestuurskundigen, geografen en juristen. De verscheidenheid in achtergronden biedt ons de mogelijkheid onze onderzoeken vanuit diverse invalshoeken te verrichten.Universiteit UtrechtHet team heeft zijn thuisbasis aan de Universiteit Utrecht, departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis, maar werkt ook samen met andere universiteiten in zowel binnen- als buitenland.

Tine de Moor Corry Gellatly Anita Boele Charlotte Stoermer René van Weeren
Tine de Moor
hoogleraar en onderzoekleidster
Corry Gellatly
postdoctoraal onderzoeker
Anita Boele
postdoctoraal onderzoeker
Charlotte Störmer
postdoctoraal onderzoeker
René van Weeren
projectassistent

Wat onderzoeken wij?

Binnen ons team wordt onderzoek gedaan naar zaken als huwelijkspatronen, historische ouderenzorg, levensverwachting, et cetera. Daarbij wordt niet zo zeer gekeken naar het individu (wie trouwt met wie, wie wordt hoe oud?), maar wordt geprobeerd om op basis van grote hoeveelheden gegevens bepaalde patronen te ontdekken en te verklaren, zoals: Op welke leeftijd trouwde men gemiddeld in de Lage Landen in de vroegmoderne tijd? Waarom is die leeftijd zoveel hoger dan in bijvoorbeeld Spanje of Italië in die periode? Heeft het late huwen en (minder) kinderen krijgen een invloed gehad op de verschillen in levensverwachting in Noord en Zuid? Waarom kwamen allerlei collectieve voorzieningen, zowel georganiseerd door de overheid als door burgers zelf (instituties als gilden, proveniershuizen) zo sterk tot bloei in de Lage Landen? En hoe hangt dit allemaal samen?

Hoe helpt uw GEDCOM bestand ons?

Voor dit onderzoek zijn veel historische data nodig. Daarom zijn we (onder andere) op zoek naar genealogische data, omdat deze gegevens veel informatie bevatten die nuttig is voor dit onderzoek. Bovendien kunnen de onderzoekers met dergelijke gegevens de ontwikkelingen over meerdere eeuwen en generaties heen bestuderen. We werken daarbij enkel met geaggregeerde gegevens, gegevensverzamelingen samengesteld uit vele afzonderlijke GEDCOM-files waarin de individuele onderzoeken niet meer als zodanig herkenbaar zijn. U hoeft dus niet te vrezen dat uw familieonderzoek of delen daarvan elders gepubliceerd worden.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Meer over de achtergronden van dit onderzoek vindt u op de webpagina Genealogie voor wetenschap.

U kunt ons uiteraard ook e-mailen op collective-action@uu.nl!

U kunt overigens ook nog meedoen aan een ander project: het ontsluiten van de Amsterdamse Ondertrouwakten! Kijk hiervoor op de pagina project 'Ja, ik wil!'.

Wilt u de wetenschap helpen?