Dinteloord en omliggende gemeenten » Philippus Janse Clarisse (1666-1740)

Persoonlijke gegevens Philippus Janse Clarisse 


Gezin van Philippus Janse Clarisse

Hij is getrouwd met Maria Bartholomeus Scheurbiers.

Plaats
Wouw
Toegangsnr.
8135
Inv.nr.
6
Diversen
ex Kruisland

Zij zijn getrouwd op 3 juni 1688 te Wouw, Noord-Brabant, Nederland, hij was toen 22 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Cornelius Clarisse  1697-????
  2. Guilelmus Clarisse  1701-????
  3. Willem Clarisse  1706-1744 
  4. Maria Philipse Clarijs  1710-1729 


Notities over Philippus Janse Clarisse

Aantekeningen
Phillip Jansse was in de jaren 1714-1715 Schepen van Kruisland, waar hij het beroep van Wagenmaker uitoefende.
Van Marijnus Geertsen Vermeulen kocht hij 6 gemeten land met een huisje in de Wildenhoek te Kruisland.
Van de erfgenamen van Quirijntken Adriaens, die weduwe was van Matthijs de Lapper en Wouter Jacobs kocht hij een huizing met gang en erf in Kruisland voor 300 Gulden.
Van Paulus Jansse Potter 5 gemeten land in Kruisland.
 
Als weduwnaar van Maria Scheurbier, die in Kruisland was overleden, werd voor notaris Govert van den Broek de voogdij over Philp's kinderen geregeld; Antonie de Bruin was voogd en Gommer Domen de Groot toeziend voogd.
 
Flip Jansse Claris wordt vermeld als wagenmaker te Kruisland in 1735, als hij de som van 200 Gulden
bekent schuldig te zijn aan Jeronimus van de Sande uit Bergen op Zoom in verband met geleend kapitaal onder verband van 6 gemeten bij het kerkdorp Kruisland.
 
Op 21 maart vond nog bij zijn leven de kaveling en scheiding plaats van zijn geoderen tussen zijn drie zoons Jan, Bartel en Willem.
Kavel A. waarin huis en erf aan de noordzijde van het dorpsplein van Kruisland, alsook 2 gemeten en 25 roeden weiland, waren voor Jan Flipse Clarijs.
Kavel B. met een perceel land van 100 roeden onder Kruisland en zes wilgen, waren voor Bartel.
Kavel C. bestaande uit een nhuis opd e zuidzijde van het doropsplein van Kruisland en een perceel zaailand van 15 gemeten en 150 roeden, waren voor Willem.
 
In de geneologiebeschrijving van F. de Jonge/Clarijs staat het volgende beschreven.
 
Hij was meester-wagenmaker te Kruisland. Bovendien was hij landman aldaar, want als zodanig ging hij op l juli 1722 een schuld aan van 400 gulden bij Leendert van Hulst te Roosendaal onder verband van een huis en schuur en 23 gemeten land in Kruisland. Jan Philipse Clarijs kocht van Cornelis van Irsel te Steenbergen 2 gemeten 150 roeden weiland, gelegen op de Val in Kruisland. voor 547 gulden.18 Van Marijnis van Schilt, wonend in de Bolspolder, kocht hij 2 gemeten 150 gemeten weiland op dezelfde lokatie voor 612 gulden. Bij joffer Hendriëtta Jacoba Turcq had hij een schuld van 500 gulden onder verband van 34 gemeten land met een huis en schuur te Kruisland. Een schuld van 1100 gulden had hij bij de heer Gijsbrecht van Hogendorp onder verband van 5 gemeten land aan de Val. Als meester-wagenmaker had hij een schuld van 700 gulden bij Ida van der Sande onder verband van 13 gemeten land in de polder van Kruisland. Van zijn broer Willem Claris kocht hij op 27 februari 1734 een huis en erf in het dorp van Kruisland voor de som van 400 gulden. Van Eva Gillis, weduwe van Pieter Boot, die ook een procuratie had van Susanna Boot, begijntje te Antwerpen, kocht hij een perceel zaailand van circa 13 gemeten inde Burgwegte Kruisland. Gedurende de jaren 1720-1750 was hij pachter van verschillende tienden onder Kruisland, zoals die van de Heenwerf, de Boutweg, Oostzandberg en de Vosberg
Einde geschrift F. de Jonge/Clarijs

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Philippus Janse Clarisse?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Philippus Janse Clarisse

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Philippus Janse Clarisse


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1666: Bron: Wikipedia
    • 19 augustus » Schout-Bij-Nacht Robert Holmes vaart het Vlie op en verbrandt 150-170 schepen. Holmes verwoest de volgende dag door brand 240-250 van de bijna 300 huizen van West-Terschelling. Op deze dagen vallen minimaal 2.000 doden. De Amsterdamse beurs sluit een paar dagen.
      1rightarrow blue.svg Zie Holmes's Bonfire voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
    • 2 september » Grote brand van Londen waarbij een groot gedeelte van Londen afbrandt.
    • 14 november » De eerste bloedtransfusie wordt uitgevoerd door Richard Lower.
  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1688: Bron: Wikipedia
    • 4 augustus » Keizer Leopold I verheft de graven George August Samuel van Nassau-Idstein en Walraad van Nassau-Usingen tot Rijksvorst.
    • 5 november » Stadhouder Willem III landt in het Engelse Brixham, waarmee de 'Glorious Revolution' begint en Willem koning van Engeland wordt.
    • 26 november » Lodewijk XIV verklaart de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de oorlog.
  • De temperatuur op 7 juli 1740 lag rond de 14,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
  • Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1740: Bron: Wikipedia
    • 9 januari » De Rooswijk, een VOC-handelsschip, loopt tijdens een storm op een zandbank en vergaat (met een kostbare lading zilver) met haar volledige bemanning voor de Engelse kust van Kent.
    • 17 augustus » Kardinaal Prospero Lorenzo Lambertini wordt gekozen tot Paus Benedictus XIV.
    • 22 augustus » Kroning van Paus Benedictus XIV in Rome.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Clarisse

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Clarisse.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Clarisse.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Clarisse (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hans Prince, "Dinteloord en omliggende gemeenten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/dinteloord-en-omliggende-gemeenten/I56893.php : benaderd 23 april 2024), "Philippus Janse Clarisse (1666-1740)".