Familienstammbaum Wopke Kooistra en Hiske van Doezum » Cornelis Taeckes Coningh (± 1622-1667)

Persönliche Daten Cornelis Taeckes Coningh 

  • Er wurde geboren rund 1622.
  • Berufe:
    • Adelborst.
    • Geadmeteerde landtmeter.
  • Funktion: Directe voorouder.
    Van Wopke Wierds Kooistra
  • Er ist verstorben am 15. März 1667 in Mitselwier, Dongeradiel, Friesland, Nederland.
    GRAFSTEEN
    Soort registratie: Inscripties en grafschriften akten
    Plaats: Metslawier
    Bron: Waarneming H. de Walle

    1667 den 15 maart is in de heere gerust den eersame en de seer discreten Cornelis Taeckes Coningh in leeven geweest geadmeteerde landtmeter olt sinde geweest 45 iaeren en de leit alhier begraven
    Anno 1717 den 22 mei is in den heere gerust de eersamen Aerendt Cornelis Cooning in leven procureur postulant voor de gerechte van Ostdongeradeel olt in sijn 69 iaer en leyt hier begraven
    1744 den 16 oktober is in de heere gerust Tierd Ypes out in sijn 75 iaer en leit alhier begraven

    Genoemd: Arend Cornelis Coning 68 jaar oud, overleden op 22-05-1717, procureur
    Kind van: Cornelis Taekes Coning en Geertje Jacobs
    Gehuwd met: Grietje Sipkes

    Genoemd: Tjeerd Iepes 74 jaar oud, overleden op 16-10-1744 gehuwd met: 1711 Sipkje Arends

    Genoemd: Cornelis Taekes Coning 45 jaar oud, overleden op 15-03-1667 mogelijk kind van Taeke Siebrens
    Gehuwd met: 1 Geertje Jacobs; 2 Brechtje Jacobs
    ---
    --------
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 2. Januar 2019.

Familie von Cornelis Taeckes Coningh

(1) Er ist verheiratet mit Gertie Jacobs.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 20. Januar 1644 in Ljouwert, Friesland, Nederland erhalten.

Sie haben geheiratet am 11. Februar 1644 in Ljouwert, Friesland, Nederland.

Aktedatum: 20-01-1644
Soort akte: ondertrouw
Bijzonderheden: hij is adelborst

Bruidegom: Cornelis Teeckes
Bruid: Geertie Jacobs wonende te Dokkum
---
----------

Kind(er):



(2) Er ist verheiratet mit Bregtij Jans.

Sie haben geheiratet rund 1647.


Kind(er):

  1. Aerndt Cornelis Coningh  ± 1649-????
  2. Jan Cornelis Coningh  ± 1653-????
  3. Aeltye Cornelis Coningh  ± 1654-????
  4. Gerye Cornelis Coningh  ± 1657-????
  5. Take Gerrijts Coningh  ± 1660-< 1692 


Notizen bei Cornelis Taeckes Coningh

HYPOTHEEKBOEK
Soort registratie: Akte
Tietjerksteradeel hypotheekboeken
Aktedatum: 02-01-1656

Jr. Feyo van Heemstra de jonge verklaart £ 5000 tegen 6% rente schuldig te zijn aan Cornelis Teeckes Coningh te Metslawier; borg: jr. Feyo van Heemstra de oude; geroyeerd 28 okt. 1661
---
----------

ADELBORST

Cornelis was in zijn jongere jaren voor zijn huwelijk adelborst. We zien dat vermeld worden in de akte van ondertrouw in 1644.
Hij zal hoogstwaarschijnlijk hiermee gestopt zijn in 1644 of snel daarna. Er zijn geen aanwijzingen dat
---

In de zeventiende eeuw was in Nederland de rang adelborst niet beperkt tot de zeevaart. De adelborst over de wapenen was belast met het inzetbaar houden van de wapens en uitrusting van de compagnie. Hij diende wapenlijsten bij te houden met de kenmerken van elk wapen en gebreken aan te bieden aan de hersteller. Onder zijn taken viel ook het controleren van de inzetbaarheid van wapens tijdens de wacht en lonten, kruit en kogels op voldoende niveau te houden.
Het was een jonge officier in opleiding die zich nog moest bewijzen. Hij draaide een soort van "stage" binnen de compagnie om een juist beroepsbeeld voor later te kweken. Zo moest hij wachtcommandant zijn geweest voor minimaal een maand en vaardig zijn in het voeren van een vertragend gevecht.

Van: http://dutchrevolt.nl
---

Ter zee. Sedert het laatst der 16de eeuw vindt men adelborst als benaming voor jongelui van goeden huize die op een schip dienst nemen om het zeemansvak te leeren; de benaming wordt zoowel bij de koopvaardij als op ten oorlog toegeruste schepen gebruikt en kan niet als de aanduiding van een bepaalden rang, althans niet van een bepaalden trap in een hiërarchie worden beschouwd. Op oorlogsschepen schijnt voor aspirant-officier veelal het woordt ”appoincté” gebezigd te zijn, hoewel ook adelborst wel in dezen zin gebruikt werd, ook leest men herhaaldelijk van personen die bij de O.I.C. als adelborst in dienst zijn en dan later zeer uiteenloopende functies vervullen

van: http://gtb.inl.nl
---
----------

LANDMETER
Op de grafsteen van Cornelis staat vermeld dat hij landmeter was.
Over landmeters in de 17e eeuw en daarvoor is een interessant boek geschreven door H.C. Pouls van het NCG (Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-informatica)

Zie
https://www.ncgeo.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=2360:gs-41-h-pouls-de-landmeter-jan-pietersz-dou-en-de-hollandse-cirkel&Itemid=178⟨=nl
Onder de afbeeldingen staat een link naar de publicatie (41 Pouls.pdf)
---

Afbeelding
Op de afbeelding bovenstaand is Jan Pietersz Dou te zien met een landmeetinstrument. Hij schreef in 1612 een boekje met de titel Tractaet vant maken ende Gebruycken eens nieu gheordonneerden Mathematischen Instruments.
Hij is van een generatie voor die van Cornelis. Zijn zoon Jan Janz Dou is wel een leeftijdsgenoot en werd ook landmeter.
---

Geadmeteerd
Op de grafsteen staat geadmeteerde landmeter. Geadmeteerde betekent 'officieel aangesteld / toegelaten'. De hedendaagse spelling is geadmitteerd.
---
----------

AFKOMST
We vinden verder niet veel terug over de afkomst van Cornelis.
Men zou verwachten dat hij gestudeerd heeft, want landmeter werd je niet zo maar.

Samme Zijlstra heeft alle Frieze studenten van 1380 tot 1650 in kaart gebracht.
De resultaten van deze noeste arbeid zijn te vinden via http://www.mpaginae.nl/At/FrieseStudStart.htm

We zien dat er een aantal Coninghs studeren, maar we vinden Cornelis niet op de lijst terug. Ook niet onder Tacema, Takema of iets in die richting.

Wel een Cornelius Coninck afkomstig uit Breda, de vader van Suffridus Regius (Sjoerd Coning). De moeder van deze Sjoerd heet Bauck Sytsedr, zij zal Fries zijn. Sjoerd studeert in 1590 in Leiden en wordt secretaris van Harlingen.
Mogelijk is deze Sjoerd een oom van Cornelis en is Cornelis vernoemd naar zijn grootvader van vaderskant, maar dat is wel een heel wilde gok.
---

De naam Arend
Hij noemt twee zoons Arend, de zoon uit het eerste huwelijk en de oudste uit het tweede huwelijk. We weten dat de zoon uit het eerste huwelijk nog leefde toen de tweede zoon Arend geboren werd.
De naam is dus blijkbaar heel belangrijk, belangrijker dan Take. Arend is vrijwel zeker een vernoeming en er moet dus een verwant Arend geweest zijn die belangrijker was dan Taecke, de vader van Cornelis.
Mogelijk is Arend een grootvader en dan zou de vader van Cornelis Taecke Aerrents geheten hebben.
----------

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Cornelis Taeckes Coningh?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Abbildung(en) Cornelis Taeckes Coningh

Vorfahren (und Nachkommen) von Cornelis Taeckes Coningh

Cornelis Taeckes Coningh
± 1622-1667

Cornelis Taeckes Coningh

(1) 1644

Gertie Jacobs
????-< 1638

(2) ± 1647

Bregtij Jans
????-< 1674

Take Gerrijts Coningh
± 1660-< 1692

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) war von 1625 bis 1647 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1644: Quelle: Wikipedia
    • 29. März » In der Schlacht bei Cheriton erringen die Parlamentstruppen einen wichtigen Sieg im Englischen Bürgerkrieg. Dies hat zur Folge, dass sich die Royalisten unter König KarlI. den Rest des Jahres in der Defensive befinden.
    • 25. April » Aufständische unter Führung von Li Zicheng ziehen in Peking ein, worauf sich Kaiser Chongzhen das Leben nimmt und die Herrschaft der Ming-Dynastie in China endet.
    • 29. Juni » In der Schlacht von Cropredy Bridge behält im Englischen Bürgerkrieg die königliche Armee unter König Karl I. gegenüber den Parlamentstruppen die Oberhand.
    • 15. September » Giovanni Battista Pamfili wird zum Papst gewählt und nimmt den Namen Innozenz X. an.
    • 23. November » John Milton erstveröffentlicht in London sein Prosawerk Areopagitica, eine Kritik gegen die Zensur.
    • 4. Dezember » Im westfälischen Münster beginnen Konsultationen zwischen Frankreich, Spanien und Schweden über ein Ende des Dreißigjährigen Krieges, die schließlich zum Westfälischen Frieden führen.
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • Im Jahr 1667: Quelle: Wikipedia
    • 30. Januar » Polen-Litauen und Russland schließen den Frieden von Andrussowo zur Beendigung des seit 1654 andauernden Russisch-Polnischen Krieges.
    • 9. April » Im Pariser Salon du Louvre wird die weltweit erste Kunstausstellung eröffnet. Dem französischen König LudwigXIV. gefällt diese Neuerung so gut, dass von nun an jährlich eine Ausstellung erfolgen soll.
    • 24. Mai » Französische Truppen unter dem Befehl von Henri de La Tour d’Auvergne, vicomte de Turenne überschreiten die Grenze zu den Spanischen Niederlanden und beginnen damit den Devolutionskrieg LudwigsXIV. gegen Spanien, den ersten der sogenannten Reunionskriege.
    • 20. Juni » Nach 18-tägigem Konklave wird Kardinal Giuglio Rospigliosi als ClemensIX. zum Nachfolger von Papst AlexanderVII. gewählt.
    • 24. Juni » Die niederländische Flotte beendet den seit dem 19. Juni laufenden Überfall im Medway. Bei dieser Operation des Englisch-Niederländischen Krieges drangen sie unter dem Kommando von Admiral Michiel de Ruyter von der Themse-Mündung in den Fluss Medway ein und eroberten oder versenkten zahlreiche Schiffe der Royal Navy.
    • 6. November » In München erfolgt die Uraufführung des musikalischen Dramas Le pretensioni del sole von Johann Caspar Kerll.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Coningh

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Coningh.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Coningh.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Coningh (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Hedwich de Vries, "Familienstammbaum Wopke Kooistra en Hiske van Doezum", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wierd-jans-kooistra/I208.php : abgerufen 23. April 2024), "Cornelis Taeckes Coningh (± 1622-1667)".