genealogieonline

Family Tree Stamboom Van der Meusen en De Levita uit Dordrecht

Bild von Hans Middendorp

Die Veröffentlichung Family Tree Stamboom Van der Meusen en De Levita uit Dordrecht wurde zusammengestellt von (nimm Kontakt auf). Die Datensammlung umfasst 3.931 Personen, wegen Datenschutz werden die Daten von 317 Personen nicht angezeigt. Mehr statistische Informationen (wie beispielsweise die Anzahl und die Spreizung genealogischer Ereignisse) über diese Publikation finden sie auf der Seite Statistik.


De stamboom beschrijft de famile Van der Meusen afkomstig uit Dordrecht en Rotterdam. Lange tijd werd in de familie gedacht dat de naam Van der Meusen een franse verwijzing was naar de rivier de Maas, mogelijk zelfs afkomstig van de Hugenoten! Uit dit stamboomonderzoek is echter gebleken dat de familie Van der Meusen uit Dordrecht afstamt van Limburgse joden uit het dorp Grevenbicht bij Sittard. Het waren vooral slagers.

In het Dordtse Stadsarchief wordt (abusievelijk) vermeld dat Salomon Barend van der Meusen zou zijn geboren in 'Grevenbich in Duitsland'. Ik werd op het spoor gezet door een verwijzing op Genlias naar een zekere Bernard van der Meusen (d. 1838) uit het kerkdorp Grevenbicht (gemeente Sittard) aan de Maas in Limburg. Op www.levie-kanes.com vond ik vervolgens dat Moijses (Mozes) Abrahams (b.1710), lange tijd woonachtig in Grevenbicht, de vader is van deze Bernard van der Meusen. Mijn aanname is, vanwege de woonplaats en de geboortedata, dat Bernard van der Meusen dezelfde persoon is als Barend van der Meusen, die weer de vader is van Salomon Barend van der Meusen. 'Bernard / Barend' is dan de Nederlandse vorm van het Joodse 'Baruch'.

In januari 2012 heb ik op de website van Jewish Genealogy in Sittard and Limburg gevonden dat de vader van Moijses Abrahams staat vermeld als Abraham Moijse (b.<1700). En toen "viel het kwartje": fonetisch lijken 'Moijses' en 'Meusen' wel wat op elkaar, en dan is 'Barend van der Meusen' gewoon een verbastering van 'Barend van Moijse' (overgang van Limburgs dialect naar het Nederlands uit Dordrecht?). 

Barend (Baroch) van der Meuse (b.1753) en zijn broer Abraham zijn veroordeeld als Bokkenrijder. De bende werd in 1789 ingerekend. Barend wist te ontsnappen, maar Abraham werd in 1791 opgehangen. Barend vluchtte naar het noorden en heeft in het dorp 's-Gravendeel aan de overkant van Dordrecht een nieuw leven opgebouwd.

Zijn oudste zoon Salomon Barent (b.1785) diende van 1811 t/m 1814 in het '131e Regiment de la Ligne' van Napoleon. Hij maakte met zijn gezin ook de oversteek naar de stad Dordrecht. Hij is o.a. de vader van Salomon sr. van der Meusen (b.1826) en Barend van der Meusen (b.1831). Over de lotgevallen van hun kinderen en kleinkinderen is een mooi verhaal verschenen in 2017: Op één vrouw na bleef er niets over van de gezinnen van Salomon en Barend van der Meusen.

*Hans Middendorp is de oudste achter-achterkleinzoon van Salomon van der Meusen (b.1826) x Mietje de Levita (b.1836). Salomon en Mietje hadden samen 9 kinderen. Van deze 9 kinderen stierven Barend (1) en Rosetta (2) als baby. Jacob (3) en Saartje (4) stierven jong en waren niet getrouwd. Klara (5) stierf als ouwe vrijster in de oorlog, thuis op de Beeklaan in Den Haag. Van de vier kinderen die wel getrouwd waren, bleef Isaac (6) kinderloos. Isaac is in Auschwitz vermoord maar zijn niet-joodse echtgenote overleefde de oorlog. Engelina (7) overleed 1938 in Haarlem. Haar echtgenoot Andries pleegde zelfmoord in de eerste dagen van de oorlog, en hun enige zoon werd later vermoord in Sobibor. Levie (8) werd samen met vrouw, zijn enige zoon en schoondochter Sara Liena en zijn enige kleindochter ook vermoord in Sobibor. Ook de ouders en de broer en zus van Sara Liena werden in Sobibor vermoord. 

Salomon jr. (9) tenslotte was mijn overgrootvader. Salomon was twee keer getrouwd geweest met een niet-joodse vrouw. Zijn tweede vrouw, mijn overgrootmoeder, overleed al in 1910 en Salomon zelf overleed in 1925. Hun enige dochter, mijn grootmoeder, overleefde de oorlog door haar joodse afkomst verborgen te houden. Zij vertelde iedereen dat de familienaam Van der Meusen verwees naar het franse 'la Meuse' en dat wij dus rechtstreeks van de Hugenoten zouden afstammen. Ook na de oorlog ging dit verhaal nog lang rond in de familie! 
.


8 feb 2012: 927 namen

22 juli 2012: 1.158 namen

april 2014: 2.115 namen 

april 2015:  2.418 namen

30 mei 2017: 3.549 namen

2 april 2019: 3.721 namen

 


Index der Familiennamen


Startpunkt in dieser PublikationHeute in der Vergangenheit


Andere Publikationen von Hans Middendorp

Siehe die vollständige Liste der genealogischen publicaties durch Hans Middendorp

Testen Sie diesen Service unverbindlich

mehr als 7.500 Ahnenforscher sind bereits dabei!