Familienstammbaum Stroo Van der Leeuw » Geschichten » Van Landmannen tot Landheren en van Graven tot Keizer.

Een paar adelijke personen uit de stamboom.

Van landmannen tot landheren, van Heren, Graven, Koningen tot Keizer.

De kost heb ik altijd in loondienst verdiend. Net als mijn beide ouders. Mijn grootouders waren middenstanders. De één kermisexploitant en de ander vlechter en verkopen van biezenstoelen en andere artikelen. De echtgenotes waren beide volop betrokken bij de zaak. Hun voorouders beoefende vele verschillende beroepen of beklede verschillende functies. Maar…, dat daarbij ook landeigenaren, graven, koningen en een keizer zouden zitten, daarvan had ik geen idee.

Die vind je niet in de Stroo tak. Daarin zijn het veelal zogenaamde landmannen, dienstbodes, arbeiders en dijkwerkers. Niet zo verwonderlijk, als je weet dat de leden van de Stroo tak voornamelijk op Walcheren woonden en werkten. Een agrarisch gebied, aan alle zijden omringd – en bedreigd! – door de zee.

Bij de familie Koolen springt het beroep hovenier er uit, naast zelfstandige beroepen. De Koolen's waren betrekkelijk honkvast in Noord Brabant.

Bij de Van der Leeuw tak komen er meer zelfstandige beroepen voor, zoals koopman en bakker. Zij woonden en werkte meer verspreid over het land, met de nadruk op Zuid-Holland (Den Haag) en Noord-Brabant. Daarnaast zijn er ook de eerder genoemde opvallende functies of titels.

In de Kroon lijn zitten, naast vele andere beroepen, eveneens de eerder genoemde opvallende functies of titels.

Doordat – veelal om strategische redenen- adel met adel huwde, is de kans groot dat er via één adellijk-familielid in de stamboom gelijk een groot aantal andere adellijke familieleden bijkomt. Dit komt, doordat van de adel veelal de levensloop is vastgelegd. Van de gewone man en vrouw veelal niet. Een link naar een adellijk geslacht zit zowel in de Van der Leeuw lijn als in de Kroon-lijn. Een behoorlijk deel van de Nederlandse geschiedenis komt daardoor voorbij. En het blijkt dat de families Van der leeuw en Kroon gemeenschappelijke (adellijke) voorouders hebben. Hierdoor waren mijn ouders (verre) familie van elkaar, nog voor zij met elkaar trouwden. Dat hebben zij nooit vermoed.

Een paar personen, (deels) met een rol in de Nederlandse geschiedenis, noem ik hieronder.

Om met de meest bekendste en invloedrijkste te beginnen; Keizer Karel de Grote (748 – 814), Koning der Franken en Keizer van het Romeinse rijk. Wie heeft als kind niet van hem gehoord op de lagere school? Het was dan ook een bijzonder moment toen ik ontdekte (verre) afstammeling van hem te zijn. Nu ben ik beslist niet de enige. Alleen al vanwege het feit dat hij meer dan achttien kinderen had, waarvan er meer dan 10 volwassen zijn geworden, zullen er velen rondlopen met de genen van Karel de Grote.

In de voorouderlijke lijn van Karel de Grote komen veel Romeinse gezagsdragers voor. Zoals Marcus Antonius Gordianus Sempronianus (159-238) Hij was in 238 21 dagen Keizer van Rome.

Een vele malen minder bekende persoon uit die tijd was Poppo van Friesland (670-734), heer van Friesland. Van hem is zeker dat hij een voorvader van mij is. In de stamboom wordt als de vader van Poppo genoemd Radboud van Friesland. Als dat zo is, dan loopt mijn stamboom via diverse koningen en Egyptische Farao's door tot Maaibr Sheshi Hiksos van Egypte, die ca. 1600 jaar voor Christus geleefd zou hebben. Maar … helaas, deze verbinding wordt betwijfeld. Dus of ik genen van Faro's heb? Geen idee. Wel is zeker, dat er via Poppo een link bestaat met de Friese heren en graven.

Wolfert I van Borsele (ca1245-1299) was met zijn Zeeuwse wortels een streekgenoot van mij die landelijk een rol speelde in het bestuur van Zeeland en Holland. Hij verleende kort voor zijn dood Rotterdam stadsrechten. Die overigens kort daarna weer zijn afgenomen. Desondanks heeft de stad hem geëerd met het instellen van de Wolfert van Borselenpenning. In 1299 is hij gelyncht in Delft.

Uit een veel latere periode is er een binding met Marinus Mattheussen Groeninx (1521 – ca. 1601). Geboren in Reimerswaal is hij na een watersnoodramp in Rotterdam terecht gekomen. (Bij die watersnood is Reimerswaal, gelegen bij Bergen op Zoom, zwaar geteisterd, om later volledig van de aardbodem te verdwijnen.) In Rotterdam verwierf Marinus Mattheussen een positie binnen het stadsbestuur. Verschillende nazaten (niet in mijn stamboom) speelden daarna vele eeuwen een rol in Rotterdam en omgeving. Zo was Mr. Otto Groeninx van Zoelen, heer van Ridderkerk (1704-1758) en burgemeester van Rotterdam. Mijn huidige (2019) woning staat in de buurt van de Groeninx van Zoelenlaan in Rotterdam en in de buurt van Huys ten Donck, een buitenplaats van de Groeninx's in Ridderkerk. Vandaar de interesse in deze persoon. De oudste zoon van Marinus Mattheussen en zijn nageslacht, vormt de lijn naar mij.

Onderop de persoonlijk pagina's van bovengenoemde personen staat meer informatie.

Andere Geschichten