Familienstammbaum Kroon en Telleman » Ariaentje Joosten Voormaes (????-< 1692)

Persönliche Daten Ariaentje Joosten Voormaes 

  • Sie ist geboren in Maasdam of omgeving.Quelle 1
  • Eintrag Ab 7. November 1652: Joost Dircks maakt ruzie.Quelle 2
    Fol. 12 vs., d.d. 7 november 1652.

    ‘Certefycatie voor Willem Maertenss. Schout’.
    - Vas Corneliss. en jacob Leendertss., heemraden.
    Compareren Aryen janss. Wesenhage, onze mede heemraad, en Annaken Thuenis, mede onze inwoonster, en hebben ter instantie en rechtelijk verzoek van Willem Maertenss. Schout ‘getuycht en geassineert’ hoe dat zij op 6 november 1652 zijn geweest aan den Maesdamsen Wegh voor een stuk lands toebehorende Joost Dirckxss., mede wonende op Maasdam. Aryen Janss. Wesenhagen verklaart dat de voornoemde schout ‘sijn brugh in het water ofte wege sloot vont leggen en dat den vrs. schout de brugh wederom over den sloot wilde leggen omme met zijn paerde ende andere gereetschap daerover te comen, ende dat Jan Aertss. Gelder sijnde de stieffsoon van de voorn. Joost Dirckxss. de brugh wederom inden sloot heeft geworpen, ende seyde jegens den schout, ghij sulter van daeghe niet over comen’. Annaken Thuenis verklaart ‘als dat de voors. Jan Aertss. Gelder jegens den schout seyde ghij sulte van daegh met u paerden oft goet niet over comen’.
    Akte ondertekent door heemraad Vas en secretaris J.W. Hoffman. heemraad Jacob zet handmerkje
  • Eintrag Ab 12. Juni 1653: Ruzie over de erfenis.Quelle 2
    Fol. 16 vs. e.v., d.d. 12 juni 1653.
    - Willem Meertenss., schout, Jan Aryenss., heemraad.
    Compareert Aryen Joosten, tegenwoordig wonende tot ‘Hoffenis in Vlaenderen’, zijnde zoon van Joost Dirckxss. en Marijken Corn(elis)dr. zaliger, dewelke heeft aangemerkt en hem is aangezged als dat zijn vader voornoemd met zijn zusters en broeders sedert de dood van Marijken Cornelis, zijn gewezene moeder, hebben verkocht haar nagelaten goederen zonder hem daarin te laten kennen, niet tegenstaande daar nog weeskinderen van zijn zuster in de voorzegde boedel zijn bestorven.
    Hij verzoekt rechtelijk om rekening van de boedel.
    Akte getekend door Willem Maertenss. Schout, Jan Aryensen Maesdam en Arien Joosten en secretaris J.W. Hoffman.
    - Op 12 juni hebben de secretaris en jan Aryenss. Maesdam, heemraad van Maasdam, Joost Dirckxss. en zijn dochter Aryaentge Joosten deze akte voorgelezen en er werd tot antwoord gegeven: ‘hij soude ons selvet aen spreken hij heeft misschyen meer wegh als hem toe comt’.
    Getekend bij secretaris J.W. Hoffman en heemraad Maesdam.
  • Eintrag Ab 1654: Vader Joost Dirck komt verplichtingen niet na.Quelle 2
    Fol. 27 e.v., d.d. 1 mei 1654.
    Jan Aryensen Maesdam, schout, Vas Corneliss., Harmen Lodewijckxss. Montaen, Jan Dirckxss. van der Wier, Aryen janss. Wesenhage, Jacob Leendertss., heemraden.
    - Jan Aertss. Gelder, Cornelis Aertss. Gelder, Abraham Isaackss., hem sterk makende voor (dochter) Maryken Aertsdr., zijn moeder, Aryen Joosten, Jacob Joosten, en hem sterk makende voor Dirck Joosten, zijn de zijn broeder, tegenwoordig uitlandig, en voor zijn zwager Jacob Willemss. Hoogewerff, wonende in de Korendijk, alsmede voor zijn twee zusters, namelijk Aryaentye Joosten en Janneken Joosten, mitsgaders Aryen Maertss., hem sterk maken voor zijn onmondige broeders en zusters, allen kinderen en erfgenamen van Maryken Cornelisdr., in leven gewoond hebbend op het dorp van Maasdam. Zij transporteren aan Matheus Lootgerss. , wonende in Nieuw-Bonaventura onder de jurisdictie van ‘s-Gravendeel, 4 mergen 207 roeden ‘telants’ gelegen in Nieuw-Bonaventura onder de jurisdcitie van Maasdam omtrent de twee watermolens. Belend Z de Raey ofte ree sloot van Bonaventura onder Maesdam, O de tweede kruys wegh NJob Corneliss. com coysis W de gemeenelants molevliet.
    De schout en heemrad Vas en secretaris J.W. Hoffman plaatsen hun handtekening; heemraad Van der Wier plaatst handmerkje.

    Fol. 35 vs. e.v., d.d. 14 oktober 1654.
    Rechtdag gehouden 14 oktober 1654. Marijeken Aertsd., wonende op ‘s-Gravendeel, met Jan Aertss. gelder, wonende aan de Strijense Westdijck en Cornelis Aertss. gelder, wonende op klaaswaal, allen kinderen en erfgenamen van Maryken Cornelisdr. zaliger, eisers, contra Joost Dirckxss., hun stiefvader, gedaagde.
    De eisers verzoeken betaling van de gedaagde van 518 Car. gld. met interesten van dien, alsmede de kleding en juwelen die tot hun vaders lijf hebben behoord en nog enige andere erfenis die de eisers aanbestorven was blijkens de vertichtbrief bij de voornoemde Mayken Cornelis gedaan voor schout en heemraden van Maasdam op 21 februari 16.. [er staat: xvjc]
    De gedaagde compareert niet en daarom wordt hij veroordeeld tot de proceskosten.
    De eisers verzoeken weder een rechtdag tegen de gedaagde komende zaterdag 17 oktober 1654.

    Fol. 38 e.v., akte d.d.d.d. 14 november 1654.
    Rechtdag gehouden 14 november 1654.
    Vonnis: de gedaagde moet de genoemde som gels aan de eisers uitreiken. Jacob Joosten, als mondelinge procuratie hebbende van de gedaagde zijn vader, ‘stelt hem abpelent voorde camer judytyael van Suijt hollant
    OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF MAASDAM INVENTARISNUMMER 7; BEWERKT VOOR HET STREEKMUSEUM DE HOEKSCHE WAARD TE HEINENOORD door Kees-Jan Slijkerman
  • Eintrag Ab Dezember 1654.Quelle 2
    Fol. 40 vs., d.d. ..[onleesbaar] december 1654.
    Jan Aryenss. Maesdam, schout, Jacob Leendertss., heemraad.
    - Compareert Vas Corn(elis), mede heemraad, en verklaart ten verzoeke van Jan Aertss. Gelder dat hij Govert Aerss. Verlaer, als zijnde gerechte bloedvoogd van de voornoemde Jan Aertss. Gelder, Corn(elis) Aertss. en Marijken Aertsdr., allen zijnde nagelaten weeskinderen van Aert Janss. Gelder zaliger, heeft horen zeggen dat Joost Dirckxss., de voorzegde kinderen hun stiefvader, dat Govert Aryenss. Verlaer "met een saekye [zakje] met gelt, twelck de voor(segde) Joost Dirckxss. van de leyen hadde gehaalt te hebben op Prs hoeck {Puttershoek] op de schouder sloege en sijde dat den voorn(oemde) Govert Verlaer daer op jegens Joost Dirckxss. seijde siet toe dat het u niet suer op en breeckt soo waerel(ijck) most hem Godt helpen".
    De schout en Vas en secretaris J.W. Hoffman plaatsen hun handtekening. Jacob Leendertss. zijn handmerkje
  • Eintrag Ab 17. Februar 1656: nog steeds rommelt het in de familie, zoon van Arijen Joosten komt langs ivm erfenis.Quelle 2
    Fol.53 e.v. 17 februari 1656.
    Alzo Fonckert Adryaenss., als last en procuratie hebbende van zijn vader Aryen Joosten Voormaes, wonende tot ‘Hossenis in Hulster Ambacht int Lant van Vlaenderen ‘de selven bericht is ende in expurijentie selffs bevonden heeft hoe dat sijnne moeijen’ namelijk Adryaentie Joosten en Janneken Joosten bij zijn grootvader Joost Dircxss. zijn blijven wonen na de dood van zijn grootmoeder Marijken Corn(elis), huisvrouw van de voornoemde Joost Dircxss., en de voornoemde Fonckert weder in plaats van zijn vader erfgenaam voor zijn portie van de gemene boedel en alzo de voornoemde Adryaentie Joosten en Janneke Joosten nu getrouwd met Thonis Corn(elis) de Rucht.
    Fonckert is verorderd om de boedel af te handelen etc. waarbij lang uitstel door zijn moeije heeft plaatsgevonden. Daar Fonckert uitlandig is heeft hij in een herberg moeten verblijven tegen grote kosten. Hij authoriseert schout Jan Aryensen Maesdam en Jan Dircxss. van der Wier, heemraad en Huybert Huybertss., gerechtsbode, om aan Joost Dircxsen of zijn voornoemde dochters en zwager om vanwege hem te ‘inderdiceren’ en verbieden i.v.m. de boedel [etc.].
    Jan Aryensen Maesdam, schout (zet handtekening), Jan Dirckxss. van der Wier, heemraad
    (zet handmerkje).
  • Eintrag Ab 8. März 1659: Wederom een afhandeling van de erfenis van Mariken Cornelis en nu ook Joost Dircks.Quelle 2
    Fol. 73 vs. e.v., akte d.d. 8 maart 1659.

    Jan Ariens Maesdam, schout, Vas Cornelisse, Hermen Lodewijckse Montaen, schepenen.
    - Compareren Jan Arentsen Gelder, Cornelis Arentse Gelder, voor hen zelf en hen sterk makende voor Marigie Arentsdr., Ary Maertse, voor hem zelf en als last en procuratie hebbende van Dirck Joosten, volgens de procuratie ons schout en schepenen vertoond, Ariaentie Joostendr., geassisteerd met Jacop Joosten, haar gekoren voogd in dezen, Jacop Joosten, voor hem zelf en testamentaire voogd van de weeskinderen van Jaeppie Joosten en voogd van de minderjarige kinderen en kindskinderen van zaliger Annigie Joosten, Pieter Ariens Sneep, voor hem zelf en hem sterk makende voor Jan Ariensen Sneep, en Cornelis Aerts van Schravendeel, voor hem zelf als medeerfgenaam van Annigie Joosten, gezamenlijk erfgenamen van zaliger Joost Dirckse en Marigie Cornelisdr., zijn huisvrouw, in hun leven gewoond hebbende op het dorp van Maasdam. Zij transporteren aan Theunis Cornelisse de Rucht, mede erfgenaam van de voornoemde Joost Dirckse en Marigie Cornelis dochter, een geheel huis met de beterschap van het erf "met bedt, buldt, kisten, kasten, coper, tin als anders welcke voors. huys is", staande in het dorp maasdam, belend O de gemeenlants dijck, Wde vliet, Z de werff van Aert Janse van Es, en N den gemeene dijck.
    Akte getekend door de schout, de secretaris F. van Breedenhoff, schepen Vas. Montaen zet handmerkje.
    Het huis met het goed is verkocht voor 500 gld., waarvan de inboedel door schout en schepenen is getaxeerd op 200 gld.
    De portie van de Rucht in de erfenis bedraagt de som van 40 gld., komt het huis op 260 gld. De 40e penning bedraagt hierop 6 gld. 10 st. en voor de taxatie 1 gld. 12 st.
  • Eintrag Ab 9. März 1659: De erfenis is afgerond, de kinderen van Aert Jans van Gelder zijn voldaan.Quelle 2
    Fol. 79, akte d.d. 9 maart 1659.
    Jan Ariens Maesdam, schout, Hermen Lodewijckse Montaen en Cornelis Jacopse
    Sneuckelaer, schepenen.
    - Jan Aertsen Gelder, Corn(elis) Aertse Gelder en hen sterk makende voor Maeyke Aertse, hun zuster, bekennen voldaan en betaald te zijn uit handen van de gemene erfgenamen van zaliger Joost Dirckse en Marigie Corn(elis)dr, zijn huisvrouw wegens de kwestie en verschillen die gerezen waren tussen de comparanten en de voornoemde erfgenamen wegens de comparanten hun vaderlijke besterffenis, waarop zij nu geen pretenties meer zullen hebben.
    Getekend door de schout, de secretaris F. van Breedenhoff en schepen Sneuckelaer. Montaen plaatst handmerkje.
  • Eintrag Ab 11. Juni 1659: erfenis; Cornelis Aerts gaat door en is toch niet voldaan.Quelle 2
    Fol. 77vs., akte d.d. 11 juni 1659.
    Jan Ariensen Maesdam, schout, Ary Janse Wesenhagen vervangende Corn(elis) Jacopsen Sneukelaer als schepen.
    - Ten verzoeke van Ary Andriesen Aertoom verklaren de schout en de schepen gerechtelijk gearresteerd te hebben onder Theunis de Rucht zodanige penningen als Cornelis Aertsen op ‘s-Gravendeel nog competeert uit het sterfhuis van Joost Dirckse zaliger en dat om betaling te doen voor en aleer de voornoemde Ary Andriesen Aertoom zal wezen voldaan.
    Akte getekend door de schout en door secretaris F. van Breedenhoff.
  • Eintrag Ab 12. Juni 1659: De erfenis, weer namen genoemd die nog niet bekend waren.Quelle 2
    Fol. 78 e.v., ak te d.d. 12 juni 1659.
    Jan Ariensen Maesdam, schout, Vas Cornelisen, Jacop Leendertsen, Hermen Montaen, Jan
    Dirckse van der Wier, Ary Janse Wesenhagen, Isack Ariensen en Cornelis Jacopsen Sneukelaer, schepenen.
    - Compareren Jacop Joosten, voor hem zelf, en als testamentaire voogd van de kinderen van Jaeppie Joosten en voogd van de minderjarige kinderen van Annigie Joosten en de kindskinderen van voornoemde Annigie Joosten, Ary Maertens, voor hem zelf, en hem sterk makende voor Cornelis Aertsen, als getrouwd hebbende Lintje Maertens, Pieter Ariense Sneep, als getrouwd hehbende Marygie Maertens, voor hem zelf, gezamenlijk erfgenamen van zaliger Joost Dirckse. Zij verklaren verkocht en getransporteerd te hebben aan Theunis Cornelisen de Rucht een stuk ‘teellandts’ groot 4 mergen 300 roeden ‘int Lagie’ voor Maasdam, belend N Jan Ariensen, Ode Vliet, Z Jan Corn(elis) timmerman en W den dijck, en dat zoals hen aanbestroven bij overlijden van Joost Dirckse voornoemd. De comparanten stellen hun persoon en goederen als zekerheid voor de vrijwaring van die land.
    Akte getekend door de schout en de scretaris F. van Breedenhoff en schepen Maesdam. De schepenen Montaen en van der Wier plaatsen hun handmerkje.
  • Eintrag Ab 12. Juni 1659: er wordt land aan de Rucht (man Jenneke Joosten) verkocht.Quelle 2
    Fol. 79 e.v., akte d.d. 12 juni 1659.
    Jan Ariaensen Maesdam, schout, Vas Cornelisen, Jacop Leendertsen, Hermen Montaen, Jan Dirckse van der Wier,Ary Janse Wesenhagen, Isack Ariensen en Cornelis Jacopsen Sneukelaer, schepenen.
    - Ary Maertsen, als last en procuratie hebbende van Dirck Joosten Vermaes, wonende in ‘Oost Vrieslandt inde westerse mars onder de heerlijckheijt van Norden’, volgens de procuratie ons schout en schepenen vertoond, nevens Agie Pieters, huisvrouw van de voornoemde Dirck Joosten, die hetzelve ook conformeerde. Hij heeft verkocht en getransporteerd aan Theunis Cornelisen de Rucht een stuk ‘teelants’ groot 2mergen 92 roeden. gemeen en onverdeeld liggend met de voornoemde Theunis Cornelis de Rucht in ‘het Lagie’ voor Maasdam, belend O de Vliet, Z Vas Cornelisen, W den dijck en NMarigie Jacops wed. van Jan Ghijsen. Een dat zoals het land aanbestorven is door het overlijden van Joost Dirckse, zijn vader. Hij vrijwaart het land van alle lasten met zijn persoon en goederen.
    Akte getekend door de schout, secretaris F. van Breedenhoff, schepen Maesdam. Schepenen Montaen en Van der Wier plaatsen hun handmerkje.
  • Eintrag Ab 13. Juni 1659: Joost Dircks was tot het einde een eerlijk man.Quelle 2
    Fol. 81, akte d.d. 13 juni 1659.
    Jan Ariensen Maesdam, schout, Vas Cornelisen, Isack Ariensen Maesdam, schepenen.
    - De schout en schepenen verklaren ten verzoeke van Aeggie Pieters, huisvrouw van Dirck Joosten, wonende in ‘Oost Vrieslandt’, dat het hen wel bekend is dat Joost Dirckse zaliger in zijn leven alhier op Maasdam wel veertig jaar heeft gediend als schepen en in die tijd zich altijd eerlijk heeft gedragen ‘en gecomporteert soo wel in sijnen dienst als daer buyten tot het uyterste van sijn leven toe’ [etc.].
    Akte getekend door secretaris van F. van Breedenhoff.
  • Eintrag Ab 28. Juli 1692: De erfgenamen van Jacob Joosten weigeren de boedel te aanvaarden.Quelle 3
    Fol. 114 verso.
    28 juli 1692:
    Compareren ter secretarie van Maasdam de gezamenlijke erfgenamen bij het testament van Jacob Joosten Vermaese geinstitueerd, dewelke verklaarden niet genegen te zijn om de boedel te aanvaarden maar in tegendeel daar afstand van te doen ten profijte van de beste gerechtigde.
    Getekend A.I.. Maesdam, secretaris.
  • Eintrag Ab 11. Oktober 1692: De erfgenamen van Ariaentje.Quelle 3
    Fol. 114 verso – 115.

    11 oktober 1692:

    Arij Isaacse Maesdam, schout, Huijbrecht Huijbrechtse Meul, Pieter Otten Maeskant, Dierck
    Aertse Kest en vervangende Commer A(rien)sen Block, schepenen van maasdam.
    -Maria Maertens, weduwe van Pieter A(rien)sen) Sneep, Willem Barentsen, in huwelijk hebbende Lena Maertens, Maerten A(rien)sen Maesdam, Aert Corn(elis)sen Moockhouck, zo voor hen zelf en Arij Pieterse Sneep als oom en voogd van de nagelaten weeskinderen van Lijsbet Jans Sneep, “des nood sijnde’, tezamen kind of kindskinderen van Annetien Joosten; item nog Schilleman Diercxse, Wouter Jansse, getrouwd met Willemtie Jacobs, en Johannes de Lange, in huwelijk hebbende Maritie Jacobs, tezamen kinderen van Jaepien Jooste, allen gezamenlijke erfgenamen van Arijaentie Jooste, op Maasdam overleden,volgens het testament van d.d. 11 april 1682 gepassseerd voor notaris Justus Casteleijn te Puttershoek. Zij transporteren aan Arij Jacobse Noteb(oom), schepen van Maasdam, twee derde parten van 2 mergen 92 roeden gelegen int landeken van de Graswynckels, belend O: de kreck, Z: Isaack Vasse, W: den dick en N: Gisbert Janse van Es. Voldaan met 940 gld. boven een halve stuiver van elke gulden tot rantsoen.

    Getekend door de schout en de schepenen Meul en Maeskant.
  • Sie ist verstorben vor 11. Oktober 1692 in Maasdam.Quelle 4
  • Ein Kind von Joost Dircksz Voormaes (Vermaes) und Mariken (Maertge) Cornelis Wijtens
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 19. Oktober 2021.

Familie von Ariaentje Joosten Voormaes

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Ariaentje Joosten Voormaes?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Ariaentje Joosten Voormaes

Ariaentje Joosten Voormaes
????-< 1692


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Wordt genoemnd in de bijgevoege akte als zoon van Mariken Cornelis en Joost Dircks
    2. OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF MAASDAM INVENTARISNUMMER 7; BEWERKT VOOR HET STREEKMUSEUM DE HOEKSCHE WAARD TE HEINENOORD door Kees-Jan Slijkerman
    3. OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF MAASDAM INVENTARISNUMMER 9 door K.J. Slijkerman Transporten, hypotheken, taxaties, aangiften collecterale successie e.d. 1667-1713. (tot regesten bewerkt door Kees-Jan Slijkerman te Waarde, april/mei 2007)
    4. zie de akte van die darum

    Über den Familiennamen Voormaes

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Voormaes.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Voormaes.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Voormaes (unter)sucht.

    Die Familienstammbaum Kroon en Telleman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Ineke Kroon, "Familienstammbaum Kroon en Telleman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I22475.php : abgerufen 24. April 2024), "Ariaentje Joosten Voormaes (????-< 1692)".