Familienstammbaum Kroon en Telleman » Pieter Dircksz de With (1588-1615)

Persönliche Daten Pieter Dircksz de With 

  • Er wurde geboren im Jahr 1588 in Charlois, Rotterdam.
  • Eintrag.Quelle 1
    IVq. NEELTGE HUIJGEN CRANENDONCK (van Ille)
    Geboren naar schatting rond 1595 te IJsselmonde, begraven in 1639 te Chariois. Uit het testament van dit echtpaar blijkt, dat zij behoorlijk welgesteld waren en dat bij overlijden van één van hen de ander aan hun drie kinderen bij huwelijk of het bereiken van de meerderjarigheid 2000 gulden zou moeten uitkeren.
    Zij huwde:
    PIETER DIRCKSZ. (DE) WIT
    Weduwnaar van Charlois, overleden na 1657 vermoedelijk aldaar. Hij was zoon van Dirck Witte en Lijntje Pouwels. Pieter Dirck Wittenz. woonde onder Chariois, maar vervulde toch enige functies in polders onder West IJsselmonde: hij was waarsman van Varkensoord (1635-37) en hoogheemraad van Karnemelksland (1633-57). In 1641 en 1647 verkocht hij land onder West-IJsselmonde, afkomstig uit de erfenis van de moeder van zijn overleden vrouw
  • Eintrag: 1660, mogelijk een kleinzoon??.Quelle 2
    (fol. 5) Pieter Dircx de With is vertrocken sijn goederen bij executie ende anders vercocht nergens nae konnen strecken tot betalinge van d' schulden
  • Eintrag Ab 19. Mai 1633.Quelle 3
    No. 4 - blz 11 t/m 18

    “overgeleverd aan den gerechte van charlois op den negentienden meij 1633 door abraham cornelisse in ’t velt”
    jacob lenertse pors, eisser, wonende te poortugaal, man en voogd van barbar dirkse de wit, verwijt zijn zwager pieter dirkse de wit, gedaagde, hoogheemraad, wonende te charlois, in de afhandeling van zaken rond de nalatenschap van dirk witte zaliger geld te hebben achtergehouden, hetgeen door pieter dirkse als een voorschot op kosten wordt beschouwd die toch wel weer verrekend zouden worden. zo het tot een proces zou komen zou jacob lenertsen’s eis waarschijnlijk onontvankelijk worden verklaard terwijl de eisser ook nog eens zou worden veroordeeld in de kosten van het geding
  • Eintrag Ab 8. Januar 1637: 82 schuldbekentenis 08-jan-1637.Quelle 4
    Adrian Leonardtsz Pors en Pieter Dircxsz de Wit uit Charlois, ooms en voogden van de weeskinderen van Jacob Leonartsz Pors en Barbara Dircxdr de Wit hun broer en zus , bekennen 300 gulden schuldig te zijn aan Jacob Ysbrantsz Calffspoot beenhacke
  • Eintrag Ab 13. Mai 1637: Not akte Charlois, echtpaar is overleden, erfenis wordt verdeeld.Quelle 5
    f. 276v d.d. 13-5-1637: Bastiaen Pietersz. bij de Molen en Pieter Dirckxsz. de Witt voor haar zelf en mondelinge procuratie hebbende van haar mede erfgenamen, alle als kinderen van Dirck Witte en Lijn Pouwelsdr. beide zaliger hebben getransporteerd aan Lenert Pietersz. haar broeder vier vijfde parten van 7,5 hond weiland te weten van 1 morgen waarvan hetm het vijfde part zelf in eigendom was competerende, gelegen in de Hille in het blok genaamd ‘Van den Breeden Wech tot des Waersmans Huijs toe’
  • Eintrag Ab 13. Mai 1637: Not akte Charlois, familieverband met de Vrijlands te Pernis? (niet in deze stamboom aanwezig).Quelle 5
    f. 281v d.d. 13-5-1637: Cornelis Cornelisz. Vrijlant wonende in Pernis getrouwd hebbende Ariaentgen Jacopsdr. Pors voor hem zelf en Aechtgen Jacopsdr. Pors geassisteerd met de voorn. Cornelis Cornelisz. Vrijlant haar zwager en gekoren voogd in deze [aanhef: de kinderen van Jacop Lenertsz. Pors] hebben getransporteerd aan Pieter Dirckxsz. de Witt haar oom omtrent 10,5 hond weiland in het Smeetsland in het Kinderenblok gemeen met de voorn. Pieter Dirckxsz. de Wit met gelijke 10,5 hond makende te samen 3,5 morgen land.
  • Eintrag Ab 28. August 1640: 186 borgstelling 28-aug-1640.Quelle 6
    Adriaen Gerritz Boots, wonende te Iselmonde, Pieter Dammisz in Speeslant en Pieter Dircxsz Witte ( tekent als De Wit ) in Charlois, stellen zich borg en voor Cornelis Dammisz die een huis en erf aan het Oude Hooft gekocht heeft van Ben Home, vroeger Prins Heyndrick genaamd, belast met rentebrieven van burgemeester Adriaen Besemer en Vastert Anthonisz.
  • Eintrag Ab 3. März 1643.Quelle 4
    Attestatie of verklaring, datum 03-03-1643, ONA Rotterdam, Invent. nr. 95, Aktenr./blz. 170/274, Notaris Jan van Aller Az.
    Cornelis Dammisz., seylmaeker, 31 jaar, en Jan Corssen, herbergier in Maastricht, 33 jaar, verklaren op verzoek van Pieter Dammisz.,wonende te Iselmonde, dat ten huize van genoemde Jan Corssen, Pieter Dammisz. een overeenkomst van coopmanschap sloot met Pieter Dircksz. de Wit, wonende te Saerloys, waarbij de koop en verkoop van vierdalff hoet saet en een grauw ruynpaert was betrokken.
  • Eintrag Ab 3. Mai 1647: Recht. archief Charlois,.Quelle 7
    No. 83 Bastiaen Pieterse bij de molen en Pieter Dirxse de With, erfgenamen van Dirk Witte en Lijn Pauwelse mede als gemachtigden van niet nader genoemde mede-erfgenamen verkopen een huis en erf staande aan de Leegendijek, belendende ten oosten, ten zuiden en noorden de dijk en ten westen Pietertge Willemse, weduwe van Aart Ewoutse. Adriaen Cornelisse Huijser koopt het huis voor 245 gulden en verkoopt het door aan Pieter Janse Cock. 3 mei 1647.
  • Eintrag Ab 3. August 1652: 51 testament 3-aug-1652.Quelle 8
    Pieter Dircxsz de Wit, wonend in Sairlois, benoemt zijn dochters Grietge Pieters, Annetge Pieters en Lijsbeth Pieters tot erfgenamen, elk voor 1/4 deel, en de kinderen van zijn dochter Lijntgen Pieters mede voor 1/4 deel.
    Lijntgen erft het vruchtgebruik van het deel van haar kinderen, hetgeen niet gebruikt mag worden om de schulden van Lijntgen of haar huidige man Marten Tonissen te voldoen.
    Pieter benoemt zijn zwagers Cornelis Dammisz, Crijn Jans Pors en Theunis Arentsz van Vliet tot administrateur van de kinderen van Lijntge en tot voogd over alle minderjarige erfgenamen.
  • Eintrag Ab 3. August 1652: testament, dochters genoemd.Quelle 9
    3-aug-1652, Pieter Dircxsz de Wit, wonend in Sairlois, benoemt zijn dochters Grietge Pieters, Annetge Pieters en Lijsbeth Pieters tot erfgenamen, elk voor 1/4 deel, en de kinderen van zijn dochter Lijntgen Pieters mede voor 1/4 deel.
    Lijntgen erft het vruchtgebruik van het deel van haar kinderen, hetgeen niet gebruikt mag worden om de schulden van Lijntgen of haar huidige man Marten Tonissen te voldoen.
    Pieter benoemt zijn zwagers Cornelis Dammisz, Crijn Jans Pors en Theunis Arentsz van Vliet tot administrateur van de kinderen van Lijntge en tot voogd over alle minderjarige erfgenamen.
  • Eintrag Ab 25. April 1654: 196 overeenkomst 25-apr-1654.Quelle 10
    Cornelis Dammisz, zeilmaker, weduwnaar en erfgenaam van Grietgen Pieters, geassisteerd door Pieter en Dirck Dammisz, zijn broers, ter ene zijde, en Maerten Jorisz, man van Lijntge Pieters, Crijn Jans Pors, man van Annetge Pieters, en Teunis Gerrits, man van Lijsbeth Pieters, zusters en erfgenamen van Grietge Pieters voorn., geassisteerd door Pieter Dircx de With, hun vader, ter andere zijde, sluiten een overeenkomst over de uitbetaling van hun erfdeel.
  • Eintrag Ab 29. April 1655.Quelle 11
    58 borgstelling 29-apr-1655 Pieter Dircxsz de With te Charlois verklaart dat Arnoudt Hofflant, notaris, ter ontlasting van Crijn Jansz Pors, zijn zwager, zich borg stelt voor hem en voor Grietge Pieters de With, vrouw van Cornelis Dammisse, zeilmaker, ten bedrage van 1500 gulden. Ter voldoening van het restant transporteert hij paarden, vee en inboedel.
  • Eintrag Ab 29. April 1655.Quelle 11
    58 borgstelling 29-apr-1655, Pieter Dircxsz de With te Charlois verklaart dat Arnoudt Hofflant, notaris, ter ontlasting van Crijn Jansz Pors, zijn zwager, zich borg stelt voor hem en voor Grietge Pieters de With, vrouw van Cornelis Dammisse, zeilmaker, ten bedrage van 1500 gulden. Ter voldoening van het restant transporteert hij paarden, vee en inboedel.
  • Eintrag Ab 14. Mai 1655.Quelle 3
    No. 39 blz 165 en 166
    pieter dircxse de witth, out schepen en nog hoogheemraad van charlois verkoopt aan juffrouw maria van der meijde te rotterdam vier morgen drie hond land in t kernemelcxlant te charlois, belendende ten oosten leendert klaasse molenaar, ten zuiden en westen de erfgenamen van de heer van doorne en ten noorden de hilledijk. het land is belast met dertien honderd gulden kapitaal met de interest van dien toekomende het weeshuis van abraham coijer te rotterdam. in presentie van meester gerrit visch, adriaan besemer en reijnier van der wolff, gecommitteerde grontheren van de grontheerlijkheid van de uijttergorsen van charlois ende het kernemelxlant
    op 14 mei 1655 ondertekend.
    op 20 mei 1655 verklaren maarten jorisse en teunis gerritse ieder getrouwd hebbende een dochter van pieter dirkse de witth, in verband met de verkoop van de voornoemde grond volkomen betaald te zijn. mede ondertekend door crijn janse pors en secretaris dirk cornelisse van der spuij.
  • Eintrag Ab 1. Juli 1655.Quelle 12
    Pieter Dirksz Witte uit Charlois, draagt vee en huisraad over aan Catarina Coninkx.

    64 transport 01-jul-1655, Met Adriaen Cornelis Huysert en Cornelis Woutersz Verduyn is hij 1.600 gulden schuldig aan Catarina, doch kan niet betalen. Catarina heeft gerechterlijke stappen genomen en zal met deurwaarder Thomas van der Helm beslag leggen. Pieter wil de executie hiervan voorkomen.
    Er is een inventarislijst met diverse soorten vee.
    Een verkoop van goederen aan zijn zwager Crijn Jansz Pors bekent hij als slechts pro forma zijnde.
    NB: zie volgende akte.
  • Eintrag Ab 14. März 1657.Quelle 13
    f. 12 d.d. 14-3-1657: Pieter Dirckxsz. de Witth onze inwoner en heeft getransporteerd aan juffrouw Helena van Zoelen wonende tot Rotterdam 3 morgen 3 hond land in Dirck Smeetsland onder Charlois genaamd deHeeff.
  • Eintrag Ab 11. Juni 1657.Quelle 13
    f. 25v d.d. 11-6-1657: Pieter Dircxsz. de Witth onze inwoner heeft getransporteerd aan Sijmon Bastiaensz. Hoosje mede onze inwoner zekere huising, bergen, schuren, boomgaard met 3 morgen 50 roeden land daar de voorsz. huising en anders op staat, in Charlois in het Vlamingblok, mitsgaders nog een erf of tuin tegen de voorsz. woning gelegen aan de Charloise Lagendijk
  • Eintrag Ab 11. September 1658.Quelle 13
    f. 51v d.d. 11-9-1658: Pieter Dircxsz. de With oud heemraad en oud schepen van Charlois tegenwoordig in Barendrecht heeft getransporteerd aan de heer mr. Johan Tromper wonende tot Rotterdam omtrent 4 morgen land in de Hille onder Charlois. Idem zeker huis en erf in de Oosthoek van Charlois op de Legendijk
  • Eintrag Ab 27. Dezember 1660.Quelle 3
    cohier van de duizendeste en tweehonderdste penning op 27 december 1660:
    pieter dircxe de with is vertrocken sijn goederen bij executie ende
    anders vercocht nergens nae kennis strecken tot betalinge vande schulden;
  • Er ist verstorben im Jahr 1615, er war 27 Jahre alt.
  • Ein Kind von Dirck Witte (Wittensz) de und Lijntje Pouwels
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 20. März 2023.

Familie von Pieter Dircksz de With

Er ist verheiratet mit Neeltje Huijgens (de jonge) Cranendonck.

Sie haben in der Kirche geheiratet im Jahr 1610, er war 22 Jahre alt.Quelle 14


Kind(er):


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Pieter Dircksz de With?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Pieter Dircksz de With

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. De Geslachten Cranendonck in Holland ca.1400-1700 door Ir.C. Sigmond en K.J. Slijkerman
  2. 1LIJST VAN DE OVERLEVERING VAN DE DUIZENDSTE PENNING VAN CHARLOIS ANNO 1660 door KJ. Slijkerman
  3. Archief voormalige Gemeente Charlois Inventarisnummer 41 Oud-rechterlijk archief Charlois “Allerhande akten” door Michel Ball via Hogenda
  4. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=16&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=pors&mibj=1600&miej=1700&miaet=1
  5. Oud rechterlijk archief: Transporten en schuldbrieven van Charlois 1628–1637, GA Rotterdam – ora Charlois inv.nr. 14,door Vorm, T. van der
  6. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=152&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=dammisz&miaet=1
  7. Oud rechterlijk archief Charlois: Openbare verkopingen en verpachtingen 1594-1664, Charlois, ORA inv. nr. 28, Karsseboom, E. , Ball, M.
  8. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=264&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=dammisz&miaet=1
  9. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=68&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=pors&mibj=1600&miej=1700&miaet=1
  10. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=84&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=pors&mibj=1600&miej=1700&miaet=1
  11. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=88&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=pors&mibj=1600&miej=1700&miaet=1
  12. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=92&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=pors&mibj=1600&miej=1700&miaet=1
  13. Transporten en Schuldbrieven van Charlois 1648-1657, (GA Rotterdam – ora Charlois inv. 16)
  14. Dingboek Oost-IJsselmonde 1603-1640 Stadsarchief Rotterdam – Toegang No 8 – Inventarisnummer 158, Michel G.A. Ball, De Geslachten Cranendonck in Holland ca.1400-1700 door Ir.C. Sigmond en K.J. Slijkerman

Über den Familiennamen De With

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen De With.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über De With.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen De With (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Kroon en Telleman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Ineke Kroon, "Familienstammbaum Kroon en Telleman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I15681.php : abgerufen 19. April 2024), "Pieter Dircksz de With (1588-1615)".