Familienstammbaum Kroon en Telleman » Simon Leendertsz Pors (± 1590-< 1663)

Persönliche Daten Simon Leendertsz Pors 

  • Er wurde geboren rund 1590 in Charlois, Rotterdam.
  • Eintrag.Quelle 1
    De bakermat van het geslacht Pors ligt in de Rotterdamse wijk Charlois. Het hele onderzoek speelt zich af rondom dit gebied. Dat er zoveel gegevens over het geslacht achterhaald zijn, komt door het feit dat de Porsen zich nooit zo verspreid hebben. Hun uitzwervingen zijn op een enkele uitzondering na, beperkt gebleven tot de omliggende gemeenten zoals Rhoon, Poortugaal, Pemis, Barendreoht enz.

    Heel opmerkelijk is dat de leden van het geslacht Pors uit diverse stammen nauw verbonden zijn geweest met orthodoxe richtingen in het protestantisme. Velen zijn lid van de Nederlandse Hervormde Kerk - georiënteerd op de gereformeerde-bondsrichting-of van andere reformatorische kerken.

    Stamkerk van het geslacht Pors is de Oude Kerk van Charlois. Deze kerk is door de voorouders van de familie Pors in allerlei functies gediend. Ze waren er kerkmeesters, „bookhouwers", schout en schepenen. Boven de toreningang prijkt nog het familiewapen Pors, samen met de wapens van andere schepenen, onder het wapen van Holland. Veel Porsen zijn in deze kerk begraven geweest. Na bijna vijf eeuwen komen nu nog steeds leden van het geslacht er zondags naar de kerk.

    Het familiewapen Pors werd in 1660 boven de toreningang van de Oude Kerk van Charlois aangebracht, samen met de wapens van Edmond van Diest (schout) en van Dirk Crijnen Huyser. Onder het wapen is vermeld: L. A. Pors, die toen schepen was van Charlois,

    Het wapen is echter ouder dan 1660. Het werd ook gevoerd door Clement Pietersz. Pors, die voor 1654 te Charlois werd geboren. Zijn zuster, Neeltje Pietersdochter Pors trouwde met een zekere Aert Pietersz. Wuyster, waarbij dit wapen met de boedel vanNeeltje als erfdochter op hem overging. Onder de naam Wuyster heeft het wapen vele jaren het orgel van de Oude Kerk gesierd. De Rotterdamse gemeente-archivaris vond het in 1909 - samen met andere wapent - bij „oude rommel" die in de toren was opgeslagen. Hij nam ze mee en droeg ze af aan het Rotterdams Museum van Oudheden, het tegenwoordige HistoriscH Museum. In dit museum wordt het in hout gesneden wapen Pors bewaard.

    Lenaen Lenaertsz. Jonge Pors, geboren omstreeks 1550 en in 1591 in de „afftercarck" van Charlois begraven. Was gehuwd met Aechige Adhaensdochtcr. In 1590 en 1591 „wacrsman van den lande van Chaerloeys van binnensbans".
  • Eintrag Ab 12. November 1616: erfenis van de niet onbemiddelde Lenaert Pors en Adriaentge.Quelle 2
    De vier nagelaten weeskinderen van Leendert Jorisz. Pors den ouden bij zijn laatste vrouw Adriaentge Sijmonsdr., waaronder dus Baeltge, kregen gezamenlijk 1290 gld. 2 stuivers als vaderlijke erfenis toebedeeld. Als haar moeder Adriaentge Sijmonsdr. op 12-11-1616 in het kantoor van notaris Adriaen Rijshouck op ‘de Groote Mert’ te Delft haar testament maakt, blijkt Baeltge al met Heijndrick Jansen te zijn getrouwd en reeds kinderen te hebben, dus zou hun huwelijk zeker op ca. 1614 moeten worden gedateerd. Adriaentge testeerde op haar kindskinderen -waaronder dus ook de kinderen van Baeltge- en vermaakte aan haar drie kinderen Sijmon, Annetge en Baeltge het levenslange vruchtgebruik van de erfporties van de kleinkinderen. Bovendien prelegateerde zij aan Baeltge nog een bedrag van 200 Car. gld. Over de nalatenschap van de niet onbemiddelde boerin Adriaentge Simonsdr., waarover de schout en oudste schepenen van Charlois het bewind voerden, is overigens in de jaren 1628 en 1629 het nodige te doen geweest, want er werden hierover adviezen ingewonnen in ’s-Gravenhage, Dordrecht en Rotterdam. Na een eerste raming kregen de drie staken elk het forse bedrag 1466 gld. 13 st. 5 penningen toebedeeld.68 De drie kinderen van Adriaentge kwamen vanwege haar nalatenschap echter met elkaar in conflict, waardoor zij arbiters inschakelden die op 6-6-1629 tot uitspraak kwamen,
  • Eintrag Ab 12. November 1616: Not akte Charlois (Delft) Simon wordt als zoon beschreven.Quelle 3
    f. 19v d.d. 12-11-1616 [voor Adriaen Rijshouck notaris binnen Delft]: Adriaentgen Sijmonsdr. lest weduwe van Cornelis Willemsz. wonende in Charlois maakt testament. Verklaart drie kinderen in levende lijve te hebben gewonnen bij Lenert Jorisz. Pors haar eerste man die allen getrouwd zijn, met namen Sijmon Lenertsz., Annetgen Lenertsdr. huisvrouw van Bastiaen Aertsz. en Baeltgen Lenertsdr. huisvrouw van Heijndrick Jansz., daarvan twee alreeds kinderen hebben als Anneten en Baeltgen. Zij verklaart deze drie kinderen voldaan te hebben van haar vaderlijke erfenis. Stelt tot haar erfgenamen al haar kindskinderen die bij haar overlijden in levende lijve wezen zullen en degene die na haar overlijden nog geprocreerd zouden mogen worden, te weten de kinderen van Sijmon, Annetgen en Baeltgen elk in een derde part. Legaten aan voorsz. Baeltgen Lenertsdr. haar dochter 200 gld., nog aan Lenert Bastiaensz. het kind van de voorsz. Annetgen Lenertsdr. zijn gezicht niet wel hebbende mede 200 gld. daarvan het kinds moeder de rente zal trekken zolang zij het kind zal komen te onderhouden, en dat in plaats van hetgeen Sijmon Lenertsz. meer van haar haar comparante genoten heeft als zijn vaders erfenis. Haar kinderen krijgen hun leven lang het vruchtgebruik van de goederen die hun kinderen van haar grootmoeder Adriaentgen Sijmonsdr. voorn. te erven zullen hebben.
  • Eintrag Ab 5. Juni 1628: Not. akte Charlois, verkoopt een losrente.Quelle 3
    f. 4v d.d. 5-6-1628: Sijmon Lenertsz. Pors onze inwoner bekende verkocht te hebben aan Cornelis van Hoogendorp wonende tot Rotterdam een losrente van 18 gld. 15 st. ’s jaars.
  • Eintrag Ab 21. April 1632: Not akte Charlois, er is onenigheod in de familie over de erfenis van hun moeder.Quelle 3
    f. 92v d.d. 21-4-1632: Alzo kwestie was ontstaan tussen Sijmon Lenertsz. Pors, Bastiaen Aertsz. Spruijt als getrouwd hebbende Annetgen Lenertsdr. en Heijndrick Jansz. als getrouwd hebbende Baeltgen Lenertsdr., alle als kinderen en erfgenamen ab intestato van Adriaentgen Sijmonsdr. zaliger in haar leven eerste weduwe van Lenert Jorisz. Pors de voorsz. kinderen vader, nopende het delen van de voorn. Adriaentgen Sijmonsdr.’s boedel en goederen etc. Uitspraak en overeenstemming na arbitrage.

    f. 103v d.d. 24-5-1632: Alzo kwestie was ontstaan tussen Sijmon Lenertsz. Pors, Bastiaen Aertsz. Spruijt als getrouwd hebbende Annetgen Lenertsdr. en Heijndrick Jansz. als getrouwd hebbende Baeltgen Lenertsdr. alle als kinderen en erfgenamen ab intstato van Adriaentgen Sijmonsdr. zaliger in haar leven eerst weduwe van Lenert Jorisz. Pors voorsz. kinderen nopende het delen van de voorn. Adriaentgen Sijmonsdr. haar moeder zaliger boedel en goederen etc.

    f. 119v d.d. 10-4-1633: Alzo kwestie was ontstaan tussen Sijmon Lenertsz. Pors, Bastiaen Aertsz. Spruijt (Zie kwestie boven): Brief van waring van Sijmon Lenertsz. Pors voor zijn kinderen.
  • Eintrag Ab 5. Juli 1632: 54 attestatie of verklaring 05-jul-1632.Quelle 4
    Joris van Leeuwen, exploiteur van de gemene middelen van den Hove van Hollant en Dirck Aeriensz (30), verklaren op verzoek van Jan Harpersz, schout van Catendrecht, dat zij bij Jan Aeryensz Verhoeve, burgemeester van Geervliet een exploit wilden afgeven ten name van Sijmon Leendertsz Pors toen deze nogal beschadigd door twee dienders werd opgebracht "hoewel hij dieff noch schelm was". De dienders hadden hem van het bed gelicht door hem een strop om de hals te doen. Daarna hadden zij hem naar de burgemeester gesleept.
  • Eintrag Ab 18. September 1632: Simon Wordt beschuldigd van diefstal.Quelle 5
    Op verzoek van Jan Harperen, schout van Katendrecht, legt Adryaen Pietersz Swael oud 36 jaar wonende te Charloys, een verklaring af over een verhoor, gehouden op 16.09.1632 door Huych Dircksz, dienaer van de Ruwaert van Putten, ten huize van Pieter Heynricksz den Boom, gerechtsbode te Charloys, inzake de diefstal van enige schapen van Sebastiaen Aertsz, gepleegd door Symon Leendertsz Pors. Hierbij was tevens aanwezig Heynrick Heynricksz, dienaer van de Justitie van de Ruwaert van Putten
  • Eintrag Ab 24. Mai 1635: Not akte Charlois.Quelle 3
    f. 229v d.d. 24-5-1635: Ten dage van de eerstvolgende opdracht van zekere 2 morgen land in de Plompert die Heijndrick Jansz. verkocht had aan Lenert en Bastiaen Adriaensz. Hoosgen, Sijmon Lenertsz. Pors en Cornelis Bastiaensz. Spruijt zwager en neef van de voorn. Heijndrick Jansz. en hebben elk apart rechtelijk genaast en alzo Sijmon Pors de naaste was is hem de naasting geaccepteerd.
  • Eintrag Ab 4. Juli 1635.Quelle 6
    176 machtiging 04-jul-1635, Rotterdam: Jannetgen Jansdr, wed. van Leendert Jansz wonend te Charlois, machtigt Cornelis van Iselendoren, procureur,
    om bemiddeling te verzoeken in het proces namens haar begonnen door Daniel van Leeuwen, explotier van den Hove van Holland, tegen Henrick Jansz en Symon Leendersz Pors.

    220 machtiging 21-jan-1636, Rotterdam Jannetgen Jansdr, wed. van Leendert Jansz, won. in Zaerloos machtigt Cornelis van Iselendoorn, procureur,
    om uitspraak te verzoeken inzake de eigendom van een huis, erf en boomgaard die in bezit waren van Symon Pors.
  • Eintrag Ab 28. Dezember 1636: Wordt gemaand loopplanken neer te leggen.Quelle 7
    schout en schepenen van charlois geven eeuwout pieterse dunnebijer, gerechtsbode, opdracht de navolgende personen te verwittigen hun huizen en erven van loopplanken te voorzien men: sijmon lenertse pors; clement crijnen en cornelis aertse timmerman; indien zij in gebreke zouden blijven zullen de planken op hun eigen kosten door den gerechte van charlois worden gelegd. wie blijft weigeren zal worden gedagvaard voor dijkgraaf en hoogheemraden. op 28
    december 1636 door secretaris abraham cornelisse in ’t velt ter oorkonde ondertekend. {zie ook No. 25 en No.65}
  • Eintrag Ab 31. Oktober 1647: De kinderen van Simon, hun namen en echtgenoten(S).Quelle 8
    Trijntje Symons Pors, weduwe van Huych Jans, geassisteerd met haar vader Symon Lenerts Pors,voor de ene helft, en Bastiaen Jans ande Wech, voor zichzelf en zich sterk makende voor zijnbroer Lenert Jans, en Hercules Lenerts Gelder, getrouwd met Ploontje Jans, voor zichzelf,Adriaen Cornelis, Jan Cornells en Lenert Cornelis Groenenboom, voor zover nodig, allenerfgenamen van Huych Jans, voor de andere helft, transporteerden op 31-10-1647 een huis met
    erf en boomgaarden ‘op ‘t kerckelant’ te Charlois aan Abraham Joosten Verhey.
  • Eintrag Ab 9. März 1654.Quelle 9
    f. 158v d.d. 9-3-1654: Sijmon Leendertsz. Pors onze inwoner bekende schuldig te wezen aan Gerrit Moerman wonende tot Bergen op Zoom de som van 1000 gld. ter zake van een obligatie d.d. 8-4-1632 bij Jan Herbertsz. in zijn leven schout van Katendrecht de comparants huisvrouw en vader als principaal, Pieter Andriesz. Munter en Leendert Woutersz. Grawert als borgen ten profijte van de voorn. Moerman gepasseerd voor notaris Aernout Hofflant tot Rotterdam die hierbij wordt gecasseerd. Compareerden mede Leendert Sijmonsz. Pors, Herber Sijmonsz. Pors voor haar zelf en als mondelinge procuratie hebbende van haar drie zusters met namen Trijntge Sijmonsdr., Dirckge Sijmonsdr. en Maritge Sijmonsdr. alle bejaarde en mondige kinderen van de voorn. Sijmon Leendertsz. Pors en hebben hiervoor verbonden tot een speciale hypotheek omtrent 2 morgen 40 roeden land in Robbenoord in het Reeblok. Het land is de kinderen aangekomen bij testament van haar grootmoeder.
  • Eintrag Ab 1661: Not. akte te Charlois, woont te Charlois 1661.Quelle 10
    Pors, Sijmon Leendertsz
    Kaveling 14- 3-1660 3934, no. 2
    Huurconventie 6- 1-1661 3934, no. 13 comparant, huurder
    Huurconventie 6- 1-1661 3934, no. 16 comparant, huurder; won. Charlois Huurconventie 29- 5-1661 3934, no. 32 comparant, won. Charlois
    Testament 20-10-1662 3934, no. 64 comparant, won. Charlois; geh.m. Adriaentge Jans; vader van: Leendert Sijmonsz Pors, Maertge Sijmons en Trijntge Sijmons
  • Eintrag Ab 29. Mai 1661.Quelle 11
    Oud Notarieel Archief Charlois nr. 3934 blz 64 dd. 29 mei 1661. Symon Leenderts Pors huurt twee morgen land te Charlois. Borgen zijn: zijn zoon Leendert Symons Pors en diens zwager Jan Heyndricx van Pelt.
  • Eintrag Ab 1662: Not akte te Charlois.Quelle 10
    Adriaentge Jans
    Testament 20-10-1662 3934, no. 64 comparante, won. Charlois; geh.m. Sijmon Leendertsz Pors; moeder van: Leendert Sijmonsz Pors, Maertge
    Sijmons en Trijntge Sijmons
  • Eintrag Ab 7. März 1663.Quelle 12
    Rechtelijk Archief Charlois nr. 42. dd. 7 maart 1663. Boedelscheiding van Symon Leenderts Pors en Adriaantje Jans za. efgenamen: Leendert Symons Pors, Trijntje Symons Pors, geass. met Staes Dirx Jaersvelt, Jan Heyndricks van Pelt, getrouwd met Dirckje Sijmons Pors en Pieter Doenen Verschoor getrouwd met Maritge Symons Pors.
  • Eintrag Ab 1. März 1664: testament 01-03-1664, wie is Neeltje Jans?.Quelle 13
    Neeltje Jans, bejaarde dochter, wonend op tolhuis, doet haar testament teniet en benoemt alle kinderen van Sijmon Leendertsz Pors, verwekt bij Ariaentje Jans zaliger en alle kinderen van Andriesse Munter, verwekt bij Joosien Jans zaliger, tot haar erfgenamen, mits de erfgenamen aan Trintie Harbers, jongedochter, verwekt door Harber Jans zaliger bij Aghtie Leenders, hen een bedrag van 400 gulden uitkeert. Doch dat de voorn Leendert Sijmonse Pors, als voogd aangesteld door testatrice, het bedrag zal beleggen ten profijte van Trijntie Harbers tot haar mondige dagen.
    Testatrice legateert aan Marige Sijmons een kas die in het voorhuis van testatrice staat.
  • Er ist verstorben vor 7. März 1663.Quelle 14
  • Ein Kind von Lenaert Jorisz Baerntse (De Oude) Porre (Pors) und Adriaentje Simons Nn
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 27. August 2022.

Familie von Simon Leendertsz Pors

Er ist verheiratet mit Adriaentje Jans.

Sie haben in der Kirche geheiratet in Charlois, Rotterdam?.


Kind(er):

  1. Dirckje Sijmens (Simons) Pors  ± 1628-< 1665 
  2. Lijsbeth Simons Pors  ± 1645-> 1683 

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Simon Leendertsz Pors?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Simon Leendertsz Pors

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. bron: http://www.digibron.nl/search/detail/012ea29400f10acd27423e1a/
  2. https://www.hogenda.nl/wp-content/uploads/2021/02/OV_612_juni_2009.pdf
  3. Oud rechterlijk archief: Transporten en schuldbrieven van Charlois 1628–1637, GA Rotterdam – ora Charlois inv.nr. 14,door Vorm, T. van der
  4. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mivast=184&miadt=184&mizig=365&miview=ldt&milang=nl&micols=1&misort=unitdate%7Casc&mizk_alle=verhoeve
  5. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mivast=184&miadt=184&mizig=365&miview=ldt&milang=nl&micols=1&misort=unitdate%7Casc&mizk_alle=swael
  6. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=12&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=pors&mibj=1600&miej=1700&miaet=1
  7. Archief voormalige Gemeente Charlois
  8. http://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=557&type=genealogy
  9. Transporten en Schuldbrieven van Charlois 1648-1657, (GA Rotterdam – ora Charlois inv. 16)
  10. Index Archief van Dirck Cornelisz van der Spuij, notaris te CHARLOIS(1660-1664) Not. Arch. Charlois 3934 (Stadsarchief Rotterdam) Archiefcode 18, J. Heemskerk
  11. Oud Notarieel Archief Charlois nr. 3934 blz 64 dd. 29 mei 1661
  12. Rechtelijk Archief Charlois nr. 42. dd. 7 maart 1663
  13. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=108&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=pors&mibj=1600&miej=1700&miaet=1
  14. is ovl in akte van die datum

Über den Familiennamen Pors

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Pors.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Pors.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Pors (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Kroon en Telleman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Ineke Kroon, "Familienstammbaum Kroon en Telleman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I11575.php : abgerufen 25. April 2024), "Simon Leendertsz Pors (± 1590-< 1663)".