genealogieonline

Stamboom Kempin Finken » Alpaida van Prüm (????-± 714)

Persönliche Daten Alpaida van Prüm 

Quelle 1

Familie von Alpaida van Prüm

Sie ist verheiratet mit Pepijn II van Herstal.


Kind(er):

  1. Karel van Martel  676-741 


Notizen bei Alpaida van Prüm

Alpaida of Chalpaida (Latijn: Chalpaidis (waarschijnlijk rond 670[1] - vermoedelijk voor 714 gestorven) was de tweede echtgenote van Pepijn van Herstal. Zij was de moeder van Karel Martel[2] en mogelijk van Childebrand. Over haar leven is niet veel met zekerheid bekend.

Haar plaats van herkomst en het adellijke geslacht waaruit zij stamt zijn niet met zekerheid bekend. Er zijn theorieën dat zij een zuster zou zijn geweest van Dodo, een domesticus van Pepijn van Herstal.[3] Dodo zou de man zijn geweest, die - naar men zegt - bisschop Lambertus van Maastricht zou hebben vermoord. Ook wordt wel gezegd dat zij een nicht in de tweede graad van Bertrada van Prüm zou zijn. Haar geboorteplaats wordt in de nabijheid van Prüm vermoed.

Alpaida's zoon, Karel Martel, wordt gezien als de stichter van het geslacht van de Karolingen. Hij is de vader van Pepijn de Korte en grootvader van Karel de Grote.

Volgens recente bevindingen heeft Pepijn van Herstal toch een kerkelijk geldig huwelijk met Alpaida gevoerd, dat meer dan tien jaar zou hebben geduurd.[4] Volgens overlevering is bisschop Lambertus van Maastricht (onder andere schutspatroon van de stad Luik) door een broer van Alpaida gedood, omdat Lambertus weigerde het huwelijk tussen Pepijn en Alpaida te erkennen.[5]

Pepijn wendde zich na 702 echter weer tot zijn eerste vrouw, Plectrudis. Tijdens de Frankische Burgeroorlog, die na de dood van Pepijn van Herstal uitbrak tussen Alpaida's zoon Karel Martel en Plectrudis, wordt Alpaida niet meer genoemd. Daarom vermoedt men dat zij reeds voor de dood van Pepijn van Herstal in 714 was gestorven.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Alpaida_(persoon)

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Alpaida van Prüm?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Quellen

  1. Wikipedia

Über den Familiennamen Van Prüm

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Prüm.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Prüm.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Prüm (unter)sucht.

    

Die Veröffentlichung Stamboom Kempin Finken wurde zusammengestellt von (nimm Kontakt auf).
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jan Kempin, "Stamboom Kempin Finken", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kempin-finken/I5785.php : abgerufen 28. September 2021), "Alpaida van Prüm (????-± 714)".