Familienstammbaum I.D.M. de Vries » Hendrik van Haasdal (Heer te Gronsveld en Schaesberg 1239, Raadsheer van st. Gerlach) (± 1218-< 1273)

Persönliche Daten Hendrik van Haasdal (Heer te Gronsveld en Schaesberg 1239, Raadsheer van st. Gerlach) 


Familie von Hendrik van Haasdal (Heer te Gronsveld en Schaesberg 1239, Raadsheer van st. Gerlach)

(1) Er ist verheiratet mit Mechtildis van Rulant - Hozemont.

Sie haben geheiratet rund 1238.Quelle 1


Kind(er):

  1. Alide van Haasdal  ± 1244-????
  2. Elisabeth van Haasdal  ± 1247-????


(2) Er ist verheiratet mit Ludgardis van Stolberg zu Aachen (erfdochter van Gronsveld).

Sie haben geheiratet rund 1252.


Kind(er):



Notizen bei Hendrik van Haasdal (Heer te Gronsveld en Schaesberg 1239, Raadsheer van st. Gerlach)

Afstamm. K.d.Gr. Uit het geslacht van Limburg;
Nadat zijn broer Herman van Haesdal Heer te Schaesberg vroegtijdig kinderloos 1239 was overleden verkreeg Hendrik van Haesdal Heer te Gronsveld ook Schaesberg erbij.
Hendrik van Haasdal was de stamvader van de volgende generatie van het nieuwe geslacht te Gronsveld en later va.1239 ook heer van Schaesberg.
Als oudste Heer van Schaesberg wordt vermeld ene Herman van Scheifberg 1239 in het dodenregister van het klooster te Mariengraden in Koln. Obiit HERMANNUS SCHEIFBERCH, qui dedit nobis Casulam cum suis pertinentiis . 1239.
Bron Quix Schaesberg S.1f und tode. Die Reichsgrafen von Schaesberg zu Kerzen und Lommarsum ... von Christian Quix, 1841 Aachen.
LEO PETERS Geschichte des Geschlechtes von Schaesberg bis zur Mediatisierung
Ein Beitrag zur Erforschung der interterritorialen Verflechtungen des rhein-maasländischen Adels
Herman zijn familieafkomst is zeer waarschijnlijk ook van Haesdal omdat we weten wel dat Alardus van Haasdal ook een zoon Herman had die in 1253 was overleden en het dus niet ondenkbaar is dat de overleden Herman uit 1239 een nakomeling van Haasdal is geweest.
SCHAESBERG komt in oude naamsvormen voor als SCHEIFBERCH (G) (1239), SCHAILBERG, SCHOESBERG, SCHAFISBERG (1273), SCOPSBERG en SCOEPSBERG (1298), SCHAYFSBERG (1326).
Allardus van Haesdal (Havekedale) was zijn vader en hier is ook nog eenzelfde zegel met de drie schijven afgebeeld zie zegel van Allardus van Haesdal Hendriks vader.
De familie van Haesdal woonde nabij Schimmert op een verhoogde Donjon (Woontoren) naast het huidige kasteel de Bockhof gelegen. Alard von Haasdal, 1217,37, 42, 44, 53 vermeld. 1217 in een akte te Rolduc, bij een schenking van Diederik I van Heinsberg aan het klooster st.Marie te Heinsberg. In Augustus 1253 schonk ridder Allard van Haasdal aan de abdij van Val-deu (Aubel) enige goederen te Glene gelegen mogelijk vanwege zijn dochter Elisabeth. In Augustus 1253 schonk ridder Allard van Haasdal aan de abdij van Val-deu (Aubel) enige goederen te Glene gelegen mogelijk vanwege zijn dochter Elisabeth. Alard heer van Haasdal maakte in 1258 zijn testament waarin zijn oudste zoon Jean I (Johan) alles te Haesdal erfde.
Hendrik was de eerste met de naam Schaesberg. Het 2e geslacht Schaesberg komt voort uit een huwelijk met de laatste erfdochter van het 1e geslacht met Willem Reterbeck en deze erft het kasteel en goed van Schaesberg van zijn zus die kinderloos bleef en getrouwd was met Johan von Schaesberg. Willem van Reterbeck ging zich nadien ook van Schaesberg noemen.
Van het goed Gronsveld was Hendrik het 4e geslacht, het 1e was Loon, 2e Houffaize, 3e Alsdorf.
De fam. Schaesberg heeft het zelfde fam.wapen als van Haasdal en later Printhagen, Gronsveld en nog later Schaloen, nl een wit schild en 3 schijven, alleen met een blauwe barensteel toegevoegd
Ook het dal in Schaesberg waar Hendrik zijn burg bouwde is naar zijn afkomst Haesdal vernoemd en heet nu nog het Haasdal, ik ga er ook vanuit dat Hendrik in Schimmert in het Haesdal is geboren omdat zijn ouders daar vanaf ca. 1189 hebben gewoond en het over gebleven zegel van Haasdal uit die tijd.
Het wapen met barensteel is waarschijnlijk pas in 1288 met de slag van Worringen of Baesweiler bij Gerard van Schaesberg als oudste zoon toegevoegd.
Later zien we zowel bij Coenrad van Schaesberg als ook bij de fam. van Gronsveld een 3 takige barensteel, de barensteel wat wil zeggen dat hij de 1e opvolger van zijn vader is als deze sneuvelt in de slacht.
Hij gaat zich ook niet meer van Haasdal noemen maar neemt de naam van het gebied van Scaepsberg aan en noemt zich dan Hendrik van Schaesberg.
Deze naam wordt al in 1239 bij een schenking aan een nonnenklooster Mariengaard in Keulen vermeld.
Mogelijk dat hij uit het klooster zijn eerste vrouw Mechtildis van Ruland heeft gehaald.
19 avril 12S3. — 11 avril 1254.
Arnold, seigneur de Steine, Gozuin, dit duker, Adam de Haren, Leonius de Muele, les freres Henri et Ancelme de Hafkesdale, les freres Gerard et Franco de Scerwier (Scarn), chevaliers, deciarent que Ie seigneur Alard, chevalier de Hafkesdale, a donne en dot k sa bru Mathilde, filie du seigneur Francon, chevalier de Rulant, Ie jour ou elie a contracte mariage avec son fiis Henri, ses biens de Crowinkel, de Munstergeleen, et une rente de 10 marcs feodaux pres de Waikenbui; qu'il leur promet la saccession bereditaire d« tous ses biens, hormis eo Talleu d'Absboven, dont il se reserre la libre dlsposi* tioii; S" qu'il s'est reserve de doter a son gre sa fille Elisabeth.
Datum anno domini mitlesimo ducentesimo quinqua simoterdo.
Orig. Bibl. hslL, k Paris. Avril 1254. bron; "Bulletin de la Commission royale d'histoire"
Bij hun huwelijk ontvangen zij van hun vader goederen te Krawinkel en te Munstergeleen.
Bij zijn tweede huwelijk met Ludgardis van Stolberg verkrijgt hij Gronsveld.
Hun tweede zoon Johan wordt nu opvolger op het kasteel te Gronsveld dat zijn moeder Ludgardis van Stolberg had ingebracht.
De genealogie van ca 1200 en verder terug is vaker een fragmentologie waar vaker concrete doop en huwelijks gegevens ontbreken en de samenstelling op logische aanwijzingen van erfenissen en andersins in de tijd waarin zij leefden berusten!!
De namen Hendrik, Johan, Willem, Alard en Herman zien we allemaal terugkomen bij Schaesberg en de eerste 3 ook bij Gronsveld.
Na het uitsterven (ten minste in rechte lijn) van de familie Van Hafkesdale, is in ieder geval de kern van het familiebezit, de hof Haasdal, overgegaan op het geslacht Van Gronsveld en tot de vijftiende eeuw ook in deze familie gebleven (zie Hoofdstuk 1.7.3 en 1.8.2). Voorts werd door Johannes II van Gronsveld het familiewapen van zijn voorvaderen, een kruis met vier lelies, verruild voor een schild met drie bollen of koeken, het teken van de familie Van Hafkesdale.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Hendrik van Haasdal (Heer te Gronsveld en Schaesberg 1239, Raadsheer van st. Gerlach)?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Hendrik van Haasdal (Heer te Gronsveld en Schaesberg 1239, Raadsheer van st. Gerlach)

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Hendrik van Haasdal (Heer te Gronsveld en Schaesberg 1239, Raadsheer van st. Gerlach)



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. LEO PETERS Geschichte des Geschlechtes von Schaesberg bis zur Mediatisierung

Über den Familiennamen Van Haasdal (Heer te Gronsveld en Schaesberg 1239, Raadsheer van st. Gerlach)


Die Familienstammbaum I.D.M. de Vries-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Ger de Vries, "Familienstammbaum I.D.M. de Vries", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I13608.php : abgerufen 25. April 2024), "Hendrik van Haasdal (Heer te Gronsveld en Schaesberg 1239, Raadsheer van st. Gerlach) (± 1218-< 1273)".