Familienstammbaum Diederen Gielen Schinveld » Carolus Clemens Roemers (± 1748-1838)

Persönliche Daten Carolus Clemens Roemers 


Familie von Carolus Clemens Roemers

Er ist verheiratet mit Maria Anna Nivar.

Sie haben geheiratet

Datum: [bron Mia Nijsten-Reumers]

Kind(er):



Notizen bei Carolus Clemens Roemers

Informatie uit een lezing gehouden omstreeks 1995 te Maastricht door een zekere heer Jacobs uit Berg en Terblijt, waarvan een kopie afkomstig is van Mia Nijsten-Reumers. Deze lezing heeft als titel: "Charles Clément Roemers, een vergeten bekende Maastrichtenaar."
Roemers was een omstreden persoon; reeds door tijdgenoten werd hij bewonderd, belasterd, verheerlijkt en benijd. Hij is in zijn leven advocaat, bestuurder, politicus, zakenman, grootgrondbezitter, homme de lettres, dichter, amateur archeoloog en amateur historicus geweest.
Hij is leerling van het Jezuitencollege in de Bredestraat te Maastricht geweest, waar Minckelers zijn klasgenoot was. In Leuven verwerft hij het licentiaat in de beide rechten en in Brussel leert hij gedurende twee jaar de praktijk van de advocatuur. In 1771 vestigt hij zich als advocaat weer in Maastricht. In 1776 wordt hij benoemd tot schepen van Maastricht namens de prinsbisschop van Luik. In 1784 en 1786 werd hij opnieuw, telkens voor twee jaar benoemd in deze functie. Prinsbisschop Francois-Charles de Velbrück verzocht hem verscheidene keren om als zijn vertegenwoordiger de Luikse belangen te dienen in geschillen tussen het Prinsbisdom en de Republiek over hun gezag in Maastricht . Hij is in het begin van de Franse tijd gedurende een jaar (30-11-1794 - 26-9-1795) "agent national" van het arrondissement Maastricht, de hoogste burgerlijke bestuurder.
In 1797 wordt Roemers door de kiesgerechtigde burgers van het departement Nedermaas gekozen tot lid van de volksvertegenwoordiging in Parijs, de Raad van 500. Hij was 15 jaar lid van deze raad en van haar opvolger, het Corps Legislatif, ten tijde van het keizerrijk van Napoleon. Roemers bewonderde Napoleon. In 1804 mocht Roemers tijdens het bezoek van de Paus aan Parijs een toespraak in het Latijn houden. Na Napoleons overwinning bij Austerlitz schreef Roemers in 1806 een lofdicht voor Napoleon. Al in 1809 kreeg hij de titel van baron van het keizerrijk en werd hij Commandeur van het Legioen van Eer. In 1812 werd hij nog verkozen tot lid van de Franse Senaat, maar hij heeft die functie niet meer kunnen uitoefenen omdat Napoleons macht ten einde liep.
Na de Franse tijd moest Roemers zich tegenover koning Willem I verdedigen tegen insinuaties dat hij teveel sympathie met de Fransen gehad zou hebben. Hij deed dat in zijn aan de koning gericht geschrift "Tableau de ma vie privée et publique". De koning echter heeft Roemers geen plaats gegeven in zijn bestuursorganisatie.
Bij zijn dood in 1838 liet Roemers aan zijn drie erfgenamen, zijn zoon en twee kleindochters, een omvangrijk bezit aan onroerend goed na: huizen, drie grote boerderijen (in Meerssen, Hoogcruts en Groot Spauwen), twee molens (in Meerssen en de Kruismolen in Rothem, later Kruisdonk genoemd) en bouwland ter waarde van f. 600.000.
De bruidschat die hij ontving bij zijn huwelijk met Anna Nivar, een dochter van een rijke koopman en grond- en huizenbezitter en de erfenis die hij in 1808 van zijn schoonouders ontving zijn zeer belangrijke bronnen van zijn bezit geweest. Voorts heeft hij veel bezittingen verworven in de Franse tijd.
Zijn Maastrichtse huis was Brusselsestraat 80. Vanaf 1808 was de voormalige proosdij van Meerssen zijn buitenverblijf.
Roemers bezat een uitgebreide bibliotheek van ca 1500 boeken. Hij schreef ook zelf, o.a. Latijnse dichtwerken. Hij bezat ook een aantal schilderijen, hoofdzakelijk van Vlaamse en Hollandse meester uit de 16e en 17e eeuw, echter geen eersterangs werken.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Carolus Clemens Roemers?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Carolus Clemens Roemers

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Carolus Clemens Roemers


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 25. Dezember 1838 war um die -2,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt sneeuw. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1838: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 2,9 Millionen Einwohner.
      • 19. Januar » Der Mainzer Carneval-Verein (MCV) wird als erster Karnevalsverein der Stadt gegründet.
      • 30. Januar » Am Teatro La Fenice in Venedig erfolgt die Uraufführung der Oper Maria de Rudenz von Gaetano Donizetti.
      • 6. März » Das Stück Weh dem, der lügt! von Franz Grillparzer wird am Wiener Burgtheater uraufgeführt. Das Lustspiel, dessen Stoff der Dichter aus der Historia Francorum des Gregor von Tours bezogen hat, führt zu einem Skandal, der Grillparzer dazu bewegt, sich aus der Öffentlichkeit zurückzuziehen.
      • 8. April » Die Great Western, das größte Dampfschiff ihrer Zeit, läuft im englischen Bristol zu ihrer Jungfernfahrt nach New York aus.
      • 10. Juni » Die Oper Le Comte de Saint-Mégrin von Friedrich von Flotow hat ihre Uraufführung in Royaumont.
      • 26. Oktober » Honduras scheidet aus der Zentralamerikanischen Konföderation aus.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Roemers

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Roemers.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Roemers.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Roemers (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Jacques Diederen, "Familienstammbaum Diederen Gielen Schinveld", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-diederen/I13279.php : abgerufen 25. April 2024), "Carolus Clemens Roemers (± 1748-1838)".