Familienstammbaum De Jong - Bakker » Jan Taeke Bakker (1924-2012)

Persönliche Daten Jan Taeke Bakker 


Familie von Jan Taeke Bakker

Er ist verheiratet mit Maaike Grietje Schootstra.

Sie haben geheiratet am 31. Mai 1950 in Leeuwarden, er war 26 Jahre alt.

Tijdstip: 11:00:00.000

Notizen bei Jan Taeke Bakker

Jan Taeke Bakker werd geboren op 9 februari 1924 in Leeuwarden. Hij studeerde aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en werd in 1950 beroepbaar gesteld in de Gereformeerde Kerken in Nederland. Bakker diende de gereformeerde kerken in Oude en Nieuwe Bildtzijl (1950) en Laren (1954).

De predikant promoveerde in 1956 aan de VU, bij prof. dr. G. C. Berkouwer, op een studie over de theologie van Luther. Later zou hij nog vaak over de theologie van deze kerkhervormer publiceren.

In 1957 werd Bakker als opvolger van prof. dr. K. Dijk benoemd aan de Theologische Hogeschool in Kampen. Aanvankelijk was hij hoogleraar ambtelijke vakken; vanaf 1969 dogmaticus.

Tijdens zijn studie aan de VU raakte Bakker bevriend met Harry Kuitert, die later als hoogleraar aan de VU de gereformeerde theologie op losse schroeven zette. Anders dan Kuitert nam Bakker niet rigoureus afscheid van het gereformeerde erfgoed. Hij bestudeerde Barth, Miskotte, Noordmans, Iwand en Metz en ontwikkelde een werkwijze waarbij hij het stellen van de goede (theologische) vragen belangrijker achtte dan het geven van, in zijn ogen, gestolde antwoorden.

In het Gereformeerd Weekblad (uitg. Kok, Kampen), waarin hij in de jaren zestig en zeventig regelmatig schreef, wees Bakker erop dat er in de kerk andere tijden aanbraken. Hij stelde zichzelf ook onafhankelijker op tegenover de gereformeerde leer.

Bakker was geen dogmaticus die leidinggaf in de stijl van zijn voorganger, de klassiek gereformeerde Dijk. Dat had niet alleen te maken met zijn eigen uitgangspunten, maar ook met het woelige kerkelijke klimaat van zijn tijd. Telkens werden er nieuwe theologische en maatschappelijke vragen aan de orde gesteld, en oude antwoorden –zo ze er waren– voldeden volgens velen niet.

De dogmaticus meende dat geloofszekerheden angst en onzekerheid kunnen verdringen, en daarmee kunnen leiden tot een –in zijn ogen– verwrongen godsbeeld. „Van Luther leerde Bakker dat het de taak is van de theoloog de mens uit dit diensthuis van angst en onzekerheid uit te leiden”, zo schreef dr. Gerrit Neven in het Friesch Dagblad na diens overlijden in 2012. „Bakker was ervan overtuigd dat het diep Bijbels besef van voor Gods aangezicht te staan, juist in de gestalte van weerloosheid en lijden, in de twintigste eeuw alleen maar aan kracht gewonnen heeft. God: niet zoals men hem denkt maar omgekeerd, zoals men hem niet denkt”, aldus Neven, die Bakker opvolgde als hoogleraar in Kampen.

Bij het afscheid van Bakker in 1987 was de inmiddels tot universiteit omgevormde hogeschool in Kampen op zijn hoogtepunt qua studentenaantallen. In de jaren daarna zette de daling in.

Jan Taeke Bakker overleed op 16 februari 2012, op 88-jarige leeftijd. In hetzelfde jaar sloot ‘Kampen’, inmiddels onderdeel van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), de deuren. De PThU hield in 2014 een studiedag over het gedachtegoed van Bakker. Een uitwerking van de bijdragen, aangevuld met zijn werk en een levensschets, verscheen in 2015.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan Taeke Bakker?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jan Taeke Bakker

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Jan Taeke Bakker

Vorfahren (und Nachkommen) von Jan Taeke Bakker

Taeke Bakker
1892-1968

Jan Taeke Bakker
1924-2012

Jan Taeke Bakker

1950

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.


    Über den Familiennamen Bakker

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Bakker.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Bakker.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Bakker (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Geert H. de Jong, "Familienstammbaum De Jong - Bakker", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-jong-bakker/I31.php : abgerufen 25. April 2024), "Jan Taeke Bakker (1924-2012)".