Familienstammbaum Bremer (Texel, Den Helder) / Watertor (Zijpe, Heerhugowaard) » Beatrix Capet (938-987)

Persönliche Daten Beatrix Capet 

  • Sie ist geboren im Jahr 938.
  • Beruf: Regentes van Opper Lotharingen (978-987).
  • Sie ist verstorben am 23. August 987, sie war 49 Jahre alt.
  • Ein Kind von Hugo De Grote und Hedwig van Saksen
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 10. Januar 2012.

Familie von Beatrix Capet

Sie ist verheiratet mit Frederik I van Lotharingen.

Sie haben geheiratet im Jahr 954, sie war 16 Jahre alt.

Datum: (of 955)

Kind(er):



Notizen bei Beatrix Capet

Beatrix Capet was na de dood van haar man Frederik I van Lotharingen tien jaar lang Regentes van Opper Lotharingen. Zij speelde een actieve rol in de politiek van het Heilige Roomse Rijk en West Francië. Ze was een dochter van Hugo de Grote, de machtigste edelman van West Francië, en van Hedwig van Saksen, een zuster van Keizer Otto I de Grote. Eén van haar broers was Hugo Capet die Koning van Frankrijk zou worden. Beatrix hoorde dus tot de hoogste adel van West Europa. In 951 werd ze verloofd met Frederik, die als belangrijke edelman in Opper Lotharingen een waardevolle alliantie voor haar vader was. Ze trouwden in 954 of 955 toen Beatrix meerderjarig was. Als bruidsschat bracht ze Lotharingse bezittingen (onder andere Saint Mihiel) van de Abdij van Saint Denis in Parijs mee. Dit vormde de kern van het latere Graafschap Bar.
Na het sneuvelen van haar man tegen Lotharius van Frankrijk was ze regentes voor haar minderjarige zoon Diederik en noemde zij zich zelf "dux" (hertog). Ze koos partij tegen Lotharius en voor Keizerin weduwe Theophanu en Keizerin moeder Adelheid. Daardoor werd ze automatisch tegenstander van Hertog Hendrik II van Beieren. Haar steun aan Otto III was doorslaggevend voor zijn keuze tot koning. Als tegenprestatie werd haar zoon Adelbero tot Bisschop van Metz benoemd. Beatrix voerde een actieve diplomatie naar het keizerlijke hof en West Francië en speelde een belangrijke rol in vreedzame oplossingen van de opstand van Hendrik van Beieren (die zijn hertogdom behield) en de oorlog met Lotharius. In 985 bereikte ze via haar broer Hugo de vrijlating van haar zoon Diederik die in Verdun gevangen was genomen. In 987 trad ze terug als regentes en werd Diederik Hertog van Opper Lotharingen. In de praktijk hield ze echter nog veel macht in handen en hierdoor ontstond een conflict met haar zoon Diederik. Die heeft haar zelfs opgesloten in een abdij om zo de werkelijke overdracht af te dwingen, maar onder druk van de Paus moest hij haar weer vrij laten. Nog in het zelfde jaar werd zij door Diederik mogelijk vergiftigd.
Beatrix voerde een correspondentie met Gerbert van Auriallac, een bekende wetenschapper en geestelijke die later als Sivester II Paus zou worden. Bron: Wikipedia.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Beatrix Capet?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Beatrix Capet

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Über den Familiennamen Capet

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Capet.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Capet.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Capet (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Matthijs Bremer, "Familienstammbaum Bremer (Texel, Den Helder) / Watertor (Zijpe, Heerhugowaard)", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bremer-watertor/I1919.php : abgerufen 27. September 2024), "Beatrix Capet (938-987)".