genealogieonline

De geslachten Van den Born » Stamboom IIa [Renkum - 1550]

Persönliche Daten Stamboom IIa [Renkum - 1550] 


Abbildung(en) Stamboom IIa [Renkum - 1550]


Verwandschaft Stamboom IIa [Renkum - 1550]


Familie von Stamboom IIa [Renkum - 1550]


Kind(er):

  1. Cornelis [Arntsz???] op den Born  1550-???? 


Notizen bei Stamboom IIa [Renkum - 1550]

Deze stamboom verloopt - conform de gedachte van Peter van den Born - niet via Jan Jacobs (aanvankelijk beschouwd als de stamvader van "onze" familie Van den Born) maar via zijn echtgenote Neeltje Jacobs. Uiteindelijk komen we via haar voorvaders uit bij drie broers: Willem, Jan en Derck Cornelisz van/op den Born.
Opvallend is dan dat we ook in de andere - overwegend RK - stamboom van Van den Borns in ongeveer diezelfde tijd eveneens drie broers Willem, Jan en Derck Cornelisz tegenkomen. Dit zijn zonen van Cornelis Arntsz, maar zij hebben minstens nog een broer Arnt en een zus Geertruid.

Het gaat mij nu te ver om deze drie als dezelfde te verklaren, maar opvallend is het wel.

{Zoekend in de oude jaargangen van "Veluwse Geslachten" vond ik deze oproep uit 1980:
"80.23 VAN DEN BORN
De familienaam van den Born komt in de 17e eeuw herhaaldelijk voor in de buurt van Wageningen, met name in verband met een boerderij De Born en landerijen tussen Wageningen, Bennekom en Renkum. Er is sprake van diverse verschillende takken van deze familie. Mijn vrouw stamt af van ene Jan Jacobsz. van den Born, vermoedelijk geboren rond 1670; hij was getrouwd met Jenneken van Bleek; uit een verklaring van 1691 blijkt hij de bijen voor zijn overleden nabuur Cornelis Arntsz. (van den Born) te hebben gedreven.
Gevraagd : Wie beschikt over aanwijzingen, feiten of verantwoorde hypothesen over de familieverwantschap van deze Jan Jacobsz. van den Born met (a) de tak van den Born op de boerderij De Born (de tak die eerder is opgesteld door de heer Hooft van Huysduinen), resp. (b) de tak die afstamt van dr. Ariën van den Born uit de stad Wageningen.
Dr. A.J. Vermaat, lidnr. 310"
[Veluwse Geslachten 1980 nr. 2, p. 123]

Inmiddels is overigens bekend dat deze Jan Jacobsz "met de bijen" niet dezelfde is als de echtgenoot van Jenneken van de Bleek.
Mijn vader publiceerde een "Genealogie Jan Jacobsz van den Born in Veluwse Geslachten 1980 nr. 3, pp. 179-183.}

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Stamboom IIa [Renkum - 1550]?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Über den Familiennamen Stamboom IIa [Renkum - 1550]


    

Die Veröffentlichung De geslachten Van den Born wurde zusammengestellt von (nimm Kontakt auf).
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Peter J.R. Vermaat, "De geslachten Van den Born", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/de-geslachten-van-den-born/I35.php : abgerufen 18. September 2021), "Stamboom IIa [Renkum - 1550]".