De weg naar Karel de Grote » Hildegard van de Vinzgau (758-783)

Persoonlijke gegevens Hildegard van de Vinzgau 

Bron 1

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Hildegard van de Vinzgau


Gezin van Hildegard van de Vinzgau

Zij had een relatie met Karel de Grote der Franken.


Kind(eren):

 1. Lodewijk I (de Vrome) Koning Der Franken  778-840 


Notities over Hildegard van de VinzgauHildegard


Hildegard

757-783

Koningin-gemaal van Frankrijk

Periode
771-783

Voorganger
Désirée van Lombardije

Opvolger
Fastrade van Franconie

Vader
Gerold van de Vinzgau

Moeder
Emma

Hildegard (4 mei 758 - Thionville, 30 april 783) was een dochter van de belangrijke Frankische edelman Gerold van de Vinzgau en Emma. In 771 werd zij de derde vrouw van Karel de Grote. Ze is begraven in de abdij van St Arnulf te Metz.

Karel wilde haar zo graag tot vrouw, dat hij zijn vorige vrouw zonder geldige aanleiding verstootte en daarmee ook zijn bondgenootschap met de Longobarden om zeep hielp, maar het politieke belang van Hildegard als lid van een prominente Schwabische familie was misschien groter. Ook was Hildegard volgens heersende opvattingen te jong om te trouwen (ze was 13) en zeker te jong om direct al kinderen te krijgen (ze kregen hun eerste kind toen ze 14 was). Hun huwelijk werd dan ook algemeen als ongeldig beschouwd, totdat de paus als wederdienst voor de politieke hulp van Karel in 774 (dus na 3 jaar) het huwelijk alsnog erkende. Hildegard volgde Karel op de meeste van zijn tochten en kreeg ook een aantal kinderen in Italië, Saksen en Aquitanië. Na 12 jaar huwelijk en 9 zwangerschappen stierf Hildegard in het kraambed. Kort voor haar dood heeft ze nog een schenking gedaan aan de abdij van St Arnulf in Metz. Ook Karel schenkt deze abdij een hof op de dag na haar overlijden en Hildegard werd daar begraven.

Zij richtte vele kloosters en kerken op. Zo stichtte zij onder meer de abdij van Kempten. Hildegard is zalig verklaard. Haar feestdag is op 30 april. Zij is de patroon van de zieken.

De kinderen van Hildegard en Karel waren:

Karel de Jongere (772-811), koning van Neustrië
Adelais (773-774), geboren tijdens het beleg van Pavia, maar overleden op de terugreis. Begraven in de abdij van St Arnulf te Metz
Pepijn (773-810), koning van Italië (heerste van 781 tot 810).
Rotrudis (775-839), verloofd met keizer Constantijn VI van Byzantium maar de verloving werd verbroken. Minnares van graaf Rorico van Maine.
Bertrada (775-825), minnares van Angilbert, abt van Sint-Riquier. Door Lodewijk de Vrome van zijn hof verbannen toen hij keizer werd.
Lodewijk de Vrome (778-841), koning van Aquitanië, keizer (heerste van 814 tot 840)
Lotharius (778-779), tweelingbroer van Lodewijk, jong overleden
Gisela (781 - rond 800), gedoopt in Milaan
Hildegard (783 - 783), 40 dagen oud geworden en begraven in de abdij van St Arnulf te Metz. Hildegard overleed aan de complicaties na haar geboorte.

Hnabi


Een van de kloosterkerken op Reichenau

Hnabi (ca. 705 - 788?) was hertog van de Alemannen. Hij was zoon van Huoching en kleinzoon van Gotfried van de Allemannen.

In 720 doet hij een schenking aan de abdij van Sankt Gallen. In 724 helpt hij samen met de edelman Berthold, de heilige Pirminius bij de stichting van een klooster op het eiland Reichenau in het Bodenmeer. Hij erft bezittingen in de omgeving van Zürich, van zijn oom Odilo van Beieren.

Hnabi was getrouwd met Hereswind (geb. ca. 720, ouders onbekend) en ze hadden twee kinderen:

Robert, vanaf 770 graaf in de Hegau
Imma, getrouwd met Gerold van de Vinzgau. Ouders van Hildegard, derde vrouw van Karel de Grote.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hildegard van de Vinzgau?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

 1. Geni World Family Tree, via https://www.myheritage.nl/research/colle...

  Hidegard Der Franken (geboren Av Schwaben)
  Geslacht: Vrouw
  Geboorte: 758
  Overlijden: 3 apr 783
  Echtgenoot: Karl i Der Franken
  Kind: Lodewijk i "de Vrome" Der Franken

  The Geni Wereld Stamboom kan gevonden worden op http://www.geni.com" target="_blank">www.Geni.com. Geni is eigendom van en wordt uitgevoerd door MyHeritage.

Tijdbalk Hildegard van de Vinzgau

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Van de Vinzgau


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

 • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
 • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
 • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Elisabeth van Breda, "De weg naar Karel de Grote", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/de-weg-naar-karel-de-grote/R506239.php : benaderd 8 december 2022), "Hildegard van de Vinzgau (758-783)".