genealogieonline

Stamboom Meijer » Robert IV Capet (± 820-866)

Persoonlijke gegevens Robert IV Capet 


Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Robert IV Capet

Robert IV Capet
± 820-866

(1) ± 850

Agane
± 820-± 860

Richildes Capet
± 850-± 900
(2) ± 864

Adelheid van Tours
± 820-± 866


Gezin van Robert IV Capet

Hij is getrouwd met (1) Agane rond 0850.

Kind(eren):

  1. Richildes Capet  ± 850-± 900 


Hij is getrouwd met (2) Adelheid van Tours rond 0864.

Kind(eren):

  1. Odo I van Frankrijk  ± 852-898 
  2. Robert I van Bourgondië  866-923 


Notities over Robert IV Capet

De eerste die de naam Capet draagt, vanwege zijn vermelding als leken-abt te Tours. Bijgenaamd Le Fort. Met hem vangt men meestal de stamboom aan van de Capetingers, maar enkele van zijn voorouders zijn ook bekend. Zijn ouders waren: Rupert III, graaf in de Wormsgouw, vermeld 812-850, overl. voor 834, geh. met Waldrade van Orleans, dochter van Hadrianus, graaf van Orleans, wiens zuster Hildegard gehuwd was met Karel de Grote, en van Waldrade, uit het geslacht der Widonen. (Zie Gens Nostra 1964, blz. 279). Zie ook Isenburg, AF.II.13 en verder Isenburg NF.II.10.

Robert IV de Sterke, ook Rutpert (ca. 820 - Brissarthe, 15 september 866), was hertog in Neustrië. Zijn familie staat bekend als de Robertingen of Robertijnen en zijn naar hem genoemd. Zijn bijnaam "de Sterke" werd hem gegeven vanwege zijn militaire successen, vooral tegen de Vikingen.

Leven en Loopbaan

Robert was graaf van de Wormsgouw als opvolger van zijn broer Guntram. In 840 trok hij naar de omgeving van Orlans om de familiegoederen van zijn overleden moeder te gaan beheren. Als buitenstaander zou hij zich ontwikkelen tot een belangrijke medestander van Karel de Kale tegen de lokale aristocratie. Het werd benoemd tot markgraaf van Neustrië, ter verdediging tegen Bretagne en de Vikingen.

In 852 werd Robert ook lekenabt van Marmoutier en een jaar later was hij als zendgraaf in Maine, Anjou en Touraine. In 855 werd hij benoemd tot hertog van het gebied tussen de Seine en de Loire. Toen Karel een jaar later zijn zoon Lodewijk de Stamelaar tot onderkoning in Neustrië benoemde, betekende dat een gevoelig verlies voor Robert. Karel compenseerde hem met de graafschappen Autun en Nevers. In 857 verdedigde Robert Autun tegen Lodewijk de Duitser, die probeerde te profiteren van het overlijden van Lotharius I.

Robert gaf in 858 leiding aan een coalitie van edelen uit Bretagne en Neustrië die Lodewijk de Duitser vroeg om koning van West-Francië te worden. Deze poging mislukte echter. Robert wist zich op tijd weer te verzoenen met Karel en werd in 861 beloond met het graafschap Anjou. Toen Lodewijk de Stamelaar in 862 in opstand kwam tegen zijn vader, bleef Robert trouw aan Karel. Hij vocht tegen Lodewijk en tegen zijn bondgenoten: hertog Salomon van Bretagne en Pepijn II van Aquitanië. Zowel Robert als Salomon huurden Vikingen in om hun legers te versterken. Deze gevechten bleven de volgende jaren voortduren. Ook moest Robert in 863 wederom Autun verdedigen tegen Lodewijk de Duitser, die nu probeerde te profiteren van de dood van Karel van Provence.

In 866 kwam Robert in actie tegen een inval van de Vikingen. De Vikingen verschansten zich in een kerk in Brissarthe. Omdat Robert dacht dat er een pauze in de gevechten was, trok hij zijn zware wapenrusting uit. Toen de Vikingen een snelle uitval deden was hij onbeschermd en kon makkelijk worden gedood.

Familie en Nakomelingen

Robert was zoon van Robert van Worms en Waldrada van Orlans.

De naam van de vrouw van Robert is niet overgeleverd uit historische bronnen. Vaak wordt Adelheid (geb. ca. 820) genoemd, dochter van Hugo van Tours en weduwe van Koenraad I van Auxerre (overleden in 862). Aangezien Robert al kinderen had in 862, zou Adelheid zijn tweede vrouw zijn geweest. Adelheid was moet in 862 al ouder zijn geweest dan 40, en zou toch twee nog twee kinderen met Robert hebben gekregen. De Franse geneoloog Christian Settipani heeft vastgesteld dat de bron van de identificatie van Roberts vrouw terug gaat tot het onbetrouwbare twaalfde eeuwse werk Chronicle of Saint-Benigne de Dijon die een samenvoeging bevat van Alberic of Trois-Fontaines. Het werk Europaische Stammtafeln identificeert Roberts vrouw als ene Agane.

Kinderen uit het mogelijke eerste huwelijk met Agane:

* zoon, erft het bezit in Bourgondie (866)
* Richildis, getrouwd met Theobald graaf van Tours.

Kinderen die Adelheid als moeder zouden hebben:

* Odo (865-898)
* Robert (866-931)

Volgens Foundation for Medieval Genealogy zijn deze zoons vermoedelijk voor 862 geboren. Odo en Robert werden allebei koning van West-Francië.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Robert IV Capet?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

  1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_IV_de_Sterke
  2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_IV_de_Sterke

Tijdbalk Robert IV Capet

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Capet

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Capet.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Capet.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Capet (onder)zoekt.


Bron: Wikipedia
    

De publicatie Stamboom Meijer is samengesteld door (neem contact op).