De geslachten Van den Born » Eugene Alphonse Georges "Georges" van den Boorn (1911-1944)

Persoonlijke gegevens Eugene Alphonse Georges "Georges" van den Boorn 


Gezin van Eugene Alphonse Georges "Georges" van den Boorn


Notities over Eugene Alphonse Georges "Georges" van den Boorn

Beroep: priester

Gewijd Roermond 21-4-1935
Kapelaan Munsterkerk Roermond
Rector te Posterholt, lid van het verzet

Woonde in Posterholt. Rector Ursulinenklooster in Posterholt en leider van de Landbouwhuishoudschool van het klooster/geestelijk adviseur Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Rooms Katholiek. Lid verzet. Volgens Cammaert was hij betrokken bij hulp aan gevluchte krijgsgevangenen en onderduikers. Hij werd ook de ‘aalmoezenier van het verzet’ genoemd. In oktober 1944 maakten de Duitsers zich meester van het vee in Posterholt. Van den Boorn protesteerde fel tegen het roven van de koeien en het wegvoeren van mannen naar Duitsland waar ze dwangarbeid moesten verrichten. Dit wekte grote wrevel bij luitenant E. Heyermann uit Keulen, die bij de rector was ingekwartierd. De geestelijke dook onder in het Urselinenklooster. Daar hielden zich ook verzetslieden schuil, die op klaarlichte dag het bevolkingsregister uit het door de Duitsers bewaakte gemeentehuis hadden gelicht. Ook werd er naar de Engelse zender geluisterd, waarvan berichten werd getypt en doorgegeven. In de nacht van 24 op 25 oktober 1944 - de nacht van 25 op 26 oktober 1944 wordt overigens ook genoemd - deed de SD een overval op het klooster. Verzetslieden en radio bleven onontdekt. Enkele dagen later besloot de rector een kijkje in zijn huis te nemen. Hij werd echter direct door zijn 'gast' gearresteerd, die hem in het gemeentehuis samen met de Ortskommandant kort verhoorde. Zij wilden weten wat hij de vorige dagen had gedaan. Volgens hen had hij een spionagereis ondernomen. Van den Boorn werd zwaar mishandeld en opgesloten in de kelder van zijn woning, terwijl Heyermann c.s. zich rijkelijk te goed deden aan de uit de kelder van het klooster geroofde communiewijn. ’s Nachts is hij weggevoerd naar het vlak over de grens gelegen Effeld. De rector moest op 1 november 1944 voor een Kriegsgericht verschijnen, waar hij werd beschuldigd van het bezit van een geheime zender, munitie en een vals stempel. Diezelfde dag nog is hij in opdracht van Gestapo-man Lammertz samen met vijf deserteurs op het kerkhof van Effeld geëxecuteerd. Sinds 1950 is aan de toenmalige woning van de rector in Posterholt een gedenkplaat aangebracht. In Gronsveld werd de Rector van den Boornstraat naar hem vernoemd. (Bron: F. Cammaert, Het verborgen front; W.A. Brug, Hun naam leeft voort…!; Engelstalig uittreksel van verhoren in juni 1945 in Archief der Politieke Opsporingsdienst afdeling Roermond, inventarisnummer 152).
[http://www.wo2slachtoffers.nl/bio/53199/Boorn-van-den-Eug%E8ne-Alphonse-Georges.htm]

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Eugene Alphonse Georges "Georges" van den Boorn?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Eugene Alphonse Georges "Georges" van den Boorn

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Eugene Alphonse Georges van den Boorn


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Geboorte Maastricht 1911 Akte 554
    2. Overlijden Posterholt 1946 Akte 6

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 4 juni 1911 lag tussen 13,4 °C en 26,9 °C en was gemiddeld 18,8 °C. Er was 7,5 mm neerslag. Er was 4,4 uur zonneschijn (27%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1911: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
      • 22 mei » In de Duitse havenstad Kiel loopt de Kaiser van stapel, het eerste turbine-lijnschip ter wereld.
      • 17 juni » De Universiteit van IJsland wordt gesticht.
      • 9 augustus » Explosie in stoomketel op lijndienstboot Gutenberg Rotterdam, 5 doden.
      • 26 oktober » De arts Sun Yat-sen wordt uitgeroepen tot president van de Chinese republiek.
      • 30 oktober » In Brussel vindt onder leiding van Hendrik Lorentz de allereerste Solvay-conferentie plaats.
      • 30 december » Sun Yat-sen wordt gekozen als eerste president van de republiek China.
    • De temperatuur op 5 november 1944 lag tussen 7,1 °C en 13,3 °C en was gemiddeld 10,7 °C. Er was 10,0 mm neerslag gedurende 6,6 uur. De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1944: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
      • 17 juni » IJsland wordt een parlementaire republiek naar Scandinavisch model, onafhankelijk van de overige Scandinavische landen.
      • 4 augustus » Anne Frank wordt, na te zijn verraden, opgepakt in Amsterdam. Ze was ondergedoken in het achterhuis van Prinsengracht 263 te Amsterdam.
      • 8 september » Lancering van de eerste V2-raket vanuit Nederland richting Londen; doel wordt getroffen.
      • 9 september » Bulgarije wordt bevrijd door de Sovjet-Unie.
      • 10 november » Begin van een grote razzia in Rotterdam en Schiedam, waarbij uiteindelijk circa 50.000 mannen tussen 17 en 40 jaar worden weggevoerd naar Duitsland.
      • 18 november » Bombardement op de Maasbruggen: omstreeks 14.00 uur worden door de geallieerden 72 bommen van 1000 pond en 92 bommen van 500 pond afgeworpen.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van den Boorn


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Peter J.R. Vermaat, "De geslachten Van den Born", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/de-geslachten-van-den-born/I9947.php : benaderd 19 april 2024), "Eugene Alphonse Georges "Georges" van den Boorn (1911-1944)".