De temperatuur op 13 februari 1834 lag rond de 3,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt winderig. Bron: KNMI
De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
1 januari » De Duitse Zollverein treedt in werking. Deze economische vereniging is de eerste aanzet tot de Duitse eenheid.
27 mei » Heroprichting van het Bisdom Brugge in België, dat eerder bestond van 1559-1801.
14 juni » Isaac Fischer, Jr. verkrijgt vier patenten voor schuurpapier.
14 oktober » Onder leiding van Hendrik de Cock scheiden de Gereformeerden zich af van de Hervormde Kerk.
27 november » Uitvinding van de elektromotor, door Thomas Davenport.
3 december » Oprichting van het Bisdom Ceylon.
Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.
De temperatuur op 26 juli 1865 lag rond de 18,4 °C. De winddruk was 1.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 88%. Bron: KNMI
4 maart » Abraham Lincoln wordt beëdigd voor een tweede termijn als president van de Verenigde Staten
14 april » President Abraham Lincoln neergeschoten door John Wilkes Booth, zijn minister van Buitenlandse Zaken Seward wordt neergestoken door mede-samenzweerder Lewis Paine.
15 april » Abraham Lincoln sterft aan zijn verwondingen die hij de vorige dag opliep.
10 juni » Wereldpremière van de opera Tristan en Isolde van Richard Wagner in het Nationaltheater te München.
17 december » Leopold II wordt koning der Belgen.
23 december » België, Frankrijk, Italië en Zwitserland komen een Latijnse muntunie overeen.
Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.
1874 » Hendrik Spiekman, Nederlands letterzetter, journalist en politicus († 1917)
Bron: Wikipedia
1835 » Caspar Reuvens (42), Nederlands hoogleraar in de archeologie (de eerste ter wereld) en eerste directeur van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Dae Powell, "Ancestral Glimpses", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/ancestral-glimpses/I3804.php : benaderd 6 december 2023), "Thomas Powell (1834-1865)".
Mis geen enkele nieuwe genealogische publicatie!
Geef uw e-mailadres en u ontvangt elke maand de gratis Genealogie Online nieuwsbrief met daarin nieuwe stambomen en nieuws en tips over de grootste stamboomwebsite van Nederland en België.
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.